icon

Práca na Aljaške. Poraďte ako sa ta dostať?

moniq
2. aug 2010

dnes ma pochytila daka nostalgia - bola doba, ze som tu bola denne a uz davno som Vas tu nebola pozriet - az dnes - plno tem som znova precitala a hned Vam dam aj otazocku - moj muzik ma sen vycestovat za pracou na Aljasku - neviete mi v tom pomoct, poradit - ako sa ta dostat? ako tam je?neake skusenosti?
diky moc 🙂

warholette
2. aug 2010

@moniq najlahsie to ma, ak by bol student vysokej skoly. tak sa moze uchadat o studentske pracovne vizum uz po ukonceni prveho rocnika a je dost velka pravdepodobnost, ze ho dostane. vizum sa vola J1 a je najpopularnejsie. zamestnavatelia na AK ho bezne akceptuju a nie je s tym problem.
vybavit si pracovne vizum do USA je pomerne narocne a mal by uz mat dopredu vybavenu pracu alebo slub od zamestnavatela, co vsak nie je take lahke. vacsina spolocnosti nesponzoruje zamestnancov, pretoze je to sezonna praca a to by sa im neoplatilo.
napadlo ma, o aku pracu ma tvoj muz zaujem? rybolov a rybospracovanie? praca v hoteli v narodnom parku? v oblasti ropovodu? ale asi tie ryby, nie?
ja som bola na aljaske dvakrat, muz tam momentalne pracuje, ale on je american, takze nepotrebuje ziadne viza ani ine papiere. v podstate pre nestudentov je to dost tazke sa tam dostat a pracu nacierno by som neodporucala.

moniq
autor
3. aug 2010

muzik myslel, ze by tam siel do rybolovu - spracovanie ryb.... ale studentom veru nie je a ani uz nebude 😖
na ropnu plosinu by pobezal ihned, ale tam sa asi nedostane - nemame tam nikoho, kto by ho tam dostal 😒
samo tam chce ist zarobit, nech sa nam trochu lahsie zije... 😎
no som zvedava ci sa to bude dat vybavit...

warholette
3. aug 2010

potom by mohol poziadat o H2B vizum http://slovak.slovakia.usembassy.gov/doasn-prac...
ale to je asi na dlhsie vybavovacky. toto vizum je pre sezonnych zamestnancov, ktorych nemozu nahradit americkymi a poviem ti, na aljasku sa do rybospracovatelskeho priemyslu ludia az tak velmi nezenu 🙂 takze to by mohol mat sancu.
inak, podobna praca s rybami funguje aj v norsku, na islande a podobne a to by mohol mat vacsiu sancu sa zamestnat, kedze je to EU a papierovaciek je pomerne menej.
co sa tyka ropy, nemam skusenosti, ale je to praca ako kazda ina, takze ked oslovi spolocnosti a spyta sa ich na pracu, tak mozno ho zoberu...

moniq
autor
3. aug 2010

@warholette - si moc zlata, dakujem 🙂

cestovatelkaandrea
3. aug 2010

@moniq presne to iste ma napadlo ako pise warholette. V EU je tiez moznost takej prace a vybavovaciek je okolo toho menej. Inak aj u nas v NL je dost rozsireny rybaci priemysel a robi tu dost Poliakov. Takze pre Slovaka sa tu zamestnat by to nemal byt problem .

jasomhroch
11. feb 2014

ahoj chcel by som pracovat na aljaske ako sa tam dostat poradte mi prosim ...dakujem..

ivetoy
11. feb 2014

@moniq ..aHOJ JA SOM TAM BOLA S DVOMA ZENAMI STANOVAT DVA TYZDNE,ALE TO SME SLI Z AMERIKY---vam by trebalo ist cez nejaku agenturu ohladom opatrovania deti ,to je vasa sanca...---opatrovat deti a ziadat stat alijasku

kate19
25. júl 2014

@ivetoy Ahoj, ja len že sa chcem spýtať na Váš príspevok čo ste komentovali. Je možné ísť na Aliašku opatrovať deti?

ivetoy
29. júl 2014

ano v agenture kde sprostredkuvavaju pracu aupair si do dotaznika zaskrtnete miesto kam by ste mala zaujem ist.ale ked je tam menej zakaznikov tak budete dlhsie cakat na rodinu
ale to vsetko bolo davno,skuste sa opytat