Praca verzus deti
Chcem sa spytat pracujucich mamiciek.... mam len ja ten pocit, ze matka s dietatom je znevyhodnovana v pracovnom zivote? Som na MD, chcem sa zamestnat, hladam si pracu v administative-referent/fakturant... zatial som mala 3pohovory, no vsetky prebiehali rovnako... vsetko bolo v pohode, az do chvile, kedy som spomenula dieta. Vtedy akoby ma prestali pocuvat a zapisovali si nieco do mojho CV. Pohovor sa upriamil na dieta a skoncil slovami "ozveme sa" a ja som z tonu ich hlasu vedela, ze sa nik neozve. Este ako bezdetna som si ja vyberala, kde budem pracovat, kam nastupim a teraz mam pocit, ze najst si pracu bude nadludsky vykon. V jednej firme mi dokonca jedna prisediaca z komisie zacala hovorit ako je tazke zohnat strazenie pre chore dieta a nehovoriac o strazeni pocas prazdnin v skole. Ake mate vy skusenosti? Kde su vase deti pocasprazdin v skole, ktore su kazdu chvilu? Ako to zvladate a ake mate z toho pocity?
@lusy1507 Ja som nic nezatajila-nevidim dovod. V životopise mam normálne uvedenu MD a RD. Našla som prácu podla mojich skúseností, predstav,ciastocny uvazok-kvoli deťom a aj s finančnym ohodnotenim som spokojna. Dokonca to nebola jedina práca kde ma chceli a nebol problem-uz pocas zamestnania sa mi ozvali ďalšie 2firmy,ze maju pre mňa miesto. Sama som bola milo prekvapená.😉
ono velmi zalezi od firmy...a zamestnavatela...velke spolocnosti s mamickami zvycajne problem nemaju...uz po prve sa tam vracaju bezne mamicky po materskej naspat do prace, nik ich neprepusta ani nijako inak nediskriminuje..taktiez nemaju problem zamestnat mamicky...vacinou treba uprimne vysvetlit ako sa veci maju a nie je problem...niekedy sa da vyjednat aj zmeneny pracovny cas ci skrateny uvazok..zalezi od pracovnej pozicie a teamu..je to aj preto, ze vacsinou sa nejedna o pracu, ktoru robi jeden clovek, ale vacsi team ludi, ktori sa vedia navzajom zastupovat a obcasne vypadky nevbyvaju velky problem..ak si ale mamicka hlada pracu ako asistentka nejakeho sefa , alebo uctovnicka, fakturantka - v malej firme, pripadne v teame 3 ludi atd...- je to tazsie a aj pochopitelne, akokolvek to my mamicky vidime diskriminacne..ked ma byt sama na tu pracu, tak si nemoze dovolit vypadavat, ak su na tu pracu dve napriklad, tak tiez urcite nie je ok ak by kolegyna mala vkuse zaskakovat, lebo ona ma chore dieta...je to ovela tazsie...a kedze nase zakony su ako su, ziadne vyhody zamestnavatel nema, tak k tomu pristupuje naozaj egoisticky a cisto pracovne, kedze ide o vysledky a terminy napriklad..niekedy je to na skodu, lebo mamicky po materskej su vacsinou vdacne, ze mozu pracovat a su velmi svedomite...ale mnohym to za ten risk z mnozstva absencii nestoji...
Kazdopadne, ak mala zena dobru prax aj pred materskou a je dobra vo svojom odbore, zvycajne s tym tiez problem nie je ju zamestnat...teda si toho treba zvazit a z mojho pohladu je dobre nad tym uvazovat uz pred tym ako sa rozhodnem zalozit rodinu.....u nas by to chcelo zmenu legislativy, ale to ktovie ci sa niekedy dockame...ale k tomu by som pridala aj skratenie rodicovskej dovolenky, lebo zamestnavat mamicky po 3 a viac rokoch materskej byva niekedy tiez tazsie..
@m.i.r.i ano, presne, zalezi od firmy. Ja som na pohovore povedala, ze mam deti, ale zdoraznila som, ze som nikdy nebola na OCR, ani na PN a ze mam zabezpecene detske choroby. Akokolvek to bolo tazke, lebo tu nemame ziadnu rodinu a akokolvek mi srdce a penazenka krvacali, jednoducho som strasne milu pani dochodkynu platila a stale platim pocas chorob. (Tiez najprv chodila na kruzky so starsou, teraz chodi s mladsou.)
V praci som na pozicii, ze ma nema kto zastupit, takze ak sa mi nakopi praca, taham doma cez vikendy. Tento tyzden mam dovolenku (mladsia dcera je chora), ale viem, ze min. 8 hodin stravim denne/v noci na PC pracou, pretoze to jednoducho nema kto urobit a viem, ze keby som chodila na PN/OCR, uz tuto konkretnu (fakt skvelu) pracu nemam.
@lusy1507 v CV jednoducho neuved MD/RD, uved iba dlzky uvazkov u jednotlivych zamestnavatelov, ak das napr. 10 rokov u jedneho zamestnavatela, nikto sa ta nebude pytat, kolko rokov z toho bola MD/RD.
neuvedena materska tiez je trosku risk,lebo kazdy ocakava ze zena v urcitom veku bude chciet deti a zaucat niekoho na chvilu tiez nie je vyhra, aj ked to zalezi samozrejme od pozicie
za mna jednoznacne priznat
@babulina kym.som.to ja uvadzala v CV,nik sa neozval. Ked tam boli len roky,kolko som robila a uviedla niekolkorocne skusenosti,co aj bola pravda zas,tak som zrazu na pohovore bola,upresnila co a ako,aj to,ze mam koho k detom a vzali ma..
Ono fakt ide aj o to,ako sa clovek vie odprezentovat. A i.ak posobi 10 rokov zamestnana,z toho 9 na rd ako ked z tych x rokov je tam.dajme.tomu 5 ci len 2-3r. na rd..
Nastastie je dost zamestnavatelov,ktore v mamickach problem nevidia.. Len je zas fakt,ze to cele by malo byt inak nastavene lebo sama na sebe vidim,ze som.dost ustvana.. Hoci.. S vdacna za deti a i za pracu,lebo napriek vsetkemu ma bavi.
Zienky len chcem napisat, ze tento tyzden mam za sebou dva dalsie pohovory. Pri oboch som spomenula dietatko a v ani jednej som nemala ten pocit diskriminacie a odpisania hned po tejto vete... teraz sa ja rozhodujem do ktorej z tychto firiem nastupim. Takze ano su firmy ci spolocnosti v ktorych vidia male dieta ako prekazku a naopak najdu sa aj take, ktore vedia, ze dieta nie je lepra, ktorou nakazite vsetkych okolo seba . Takze tie, ktore ste alebo budete v podobnej situscii ako ja... nevesajte hlavu, nestracajte nadej, verte si a budte uprimne pri pohovore. Tu spravnu firmu najdete, aj ked to potrva dlhsie, nez ste zvyknute! Dakujem vsetkym za rady
Ooo a inak prekvapivo v tychto firmach o mojom prijati rozhovali v oboch pripadoch zenati chlapi, ktori mali tiez deti 😁

@lusy1507 v CV rozhodne neklam, je to zbytočné, príde sa na to. Skôr, než pôjdeš na pohovor, alebo vôbec k akýmkoľvek pracovným plánom, maj jasno v tom, ako budeš riešiť prípadné choroby dieťaťa. V prvom rade pre vlastnú organizáciu a dobrý pocit, že máš v tomto niečo zabezpečené a potom samozrejme aj pre toho potencionálneho zamestnávateľa je fajn vedieť, aký je plán B. Osobne dosť pochybujem, že by ťa niekam nevzali len a len preto, že máš malé dieťa. Možno si pri otázkach okolo dieťaťa sama pôsobila neisto a celkový dojem bol tým pádom narušený. Ja robím sama na seba, ale asi to také hrozné v tejto problematike nebude, väčšina matiek pracuje, ja som tiež mala ponuky od firiem, aj keď vedeli, že mám ešte relatívne malé deti. Takže hlavu hore.