Pracujúce maminy, podnikateľky a tie, ktoré chcú pracovať
Ahojte kočky. Zakladám túto tému pre tie, ktoré pracujú alebo podnikajú alebo tie, ktoré ešte nezačali, ale chcú. V tejto téme by som sa rada venovala praktickým radám, tipom a príbehom tých z Vás, ktoré to nemali ľahké, no napriek tomu dokážu zladiť prácu s deťmi. A hlavne také, ktoré podporia maminy, ktoré takýto krok zvažujú, rozhodujú sa. Toto je moja priama reakcia na tému, či sme spokojné s RP vo výške 194,7 Eur. A reakcia na to, že chcem podporiť maminy, ktoré hľadajú spôsob ako byť spokojná. Nechcem podporovať cicanie štátu a fňukanie. Preto ak ste tu také, ktoré so mnou zdielate názor, rada Vás tu uvidím.
Ahoj holky, já jsem teda ještě na mateřské, ale než se za rok vrátím do práce (jsem učitelka ZŠ - obor ČJ+HV), mám takové nutkání vymyslet něco, co by mě třeba bavilo ještě víc a co by mi taky vydělalo. A hlavně kde by mě nikdo neomezoval a nešikanoval (trošku jsem si nesedla s naší paní zástupkyní ředitele). Tak jsem si řekla, že by bylo ideální vymyslet nějaký obor, ve kterém by se dalo podnikat. Nějak mě ale nenapadá, co by se tu mohlo uchytit (bydlím na malém městě s 4000 obyvateli, cca. 30 km od Brna).
Uvažovala jsem o domácí školce (máme tady jen jednu školku a moc dětí - plno maminek je rozhořčeno, že jejich děti nebyly přijaty na příští školní rok, jak je tomu tady už několikátým rokem). Jenže mě odradilo to, že o tom nějak nemůžu sehnat žádné konkrétnější informace.
Jinak mě nic lepšího nenapadá. Co přesně děláte vy, které podnikáte? A co byste mi třeba mohly poradit, když vezmete v úvahu můj dosavadní obor)? Díky moc, ať napíšete cokoli 😵
@vilca pri skolke v CR si zisti hlavne - ci ti sukromnu skolku vezmu do siete ministerstva skolstva, tak yb si mala dotacie na deti. ak nie, tak budes cisto sukromna a skolne sa u vas pohybuje cca okolo 8-10 tisic Kc. Ked si pedagog, kriterium toto splnas. takze skus si zistit tieto veci. to byva taka najvacsia brzda, prekazka a potom uz to ide. len ci by bol zaujem od rodicov, keby si nebola dotovana ministerstvom, aby platili 8 tisic mesacne za skolku a to je bez stravy.
A budes mat aj personal. naklady na priestory, lebo to nemozes mat hocikde, musi to splnat vyhlasku o zariadeniach pre deti a mladez.
drzim palce. 🙂
ahojte mamicky podnikatelky.... poberam RP a tiez by som rada zacala podnikat, chcem si spravit webshop, proste takmer ziadne naklady, a predavat az ked si niekto nieco objedna, takze by to malo byt ok..... akurat teda pozeram ze Zdravotne poistenie si budem musiet sama platit? a neviete ako je to s tou dotaciou EU? bola som viac nez 3mes. nezamestnana aj som vtedy to chcela dostat, ale potom mi povedali ze by som nemohla brat matersku ak do 2r. od zac.podnikania budem mat, a to som planovala babatko, takze som sa na to vykaslala..... neviete ake su tam teraz pravidla na tu dotaciu ci to mozem dostat?a na co to mozem minut? ja by som si to chcela nechat na platenie toho zdravot. poist. lebo to je 50 Eur/mes. a ked mam ten RP len 200 Eur tak je to fakt vela z toho davat 50 Eur na zdravotne.....
a su este nejake dalsie poplatky co si musim platit?
a ako je to s s.r.o.? v com je vyhoda? sa v tychto pravnych veciach velmi nevyznam..... tak neviem..... a co to znamena byt platcom alebo neplatcom dph? ze prvy rok nemusim platit dane? Neznasam byrokraciu, najradsej by som mala niekoho kto vsetky tie papiere obeha, nerozumiem nicomu.....
ak mozte, dajte mi nejake rady ohladne vsetkeho papierovania......
a aj ako dlho trva dostat tu dotaciu od EU, ak sa do toho pustim....
Dakujem za kazdu radu a pomoc.....
@katarina6 ahoj, naco chces dotaciu, ked chces predavat na zaklade objednavky? vytvorenie e-shopu je zdarma, prevadzka u hostitela v zavislosti od velkosti e-shopu od 10 do 60 eur mesacne aj s domenou. Na to zarobis. Vioem, ze vela ludi ziada o prispevky, ale okolo toho strasne vela vybavovania, kurzy, atd, nic sa de facto nemeni, odvody si platis. neviem, ci sa to zmenilo, bolo tak, ze v prvom roku si od socialky oslobodena a platis si zdravotku, ale tu si platis tak ci tak, ci si v TPP alebo na zivnost. na sro si nachystaj minimalne 300 eur ak ides zakladat cez nejaku spolocnost a ak sama na vlastnu past, tak rataj s milionom vybavovaciek a vyssou sumou. Neplatca DPH je lacnejsie a pre bezneho cloveka jednoduchsie a dane platis z kazdej zarobkovej cinnosti. vzdy po danovom priznani.
drzim palce 🙂
@zabka8423 no mohla by som mat peniaze na reklamu, platit zdravot.poist. ak sa to da z toho, alebo by som si kupila graficky software legalne, ktory ma vyjde tych 1800 Eur mozno..... Myslim ze by bolo fajn mat nejake peniaze na zaciatok, hlavne na tu reklamu, ak to chcem dobre rozbehnut to je 30 eur tam, 30 eur tam..... bolo by to fajn mat nieco k dispozicii..... a kolko to trva asi vybavit? mesiac, 3mes.???
takze to sro nie 😀D, ziadnych 300 Eur.... takze neplatca dph, a tie odvody dani sa robia 1x za rok ci ako?
@katarina6 graficky software na co? nerozumiem. vyska prispevku je regionalne ina, zda sa mi. dane platis raz rocne ako zivnostnik, zdravotku a socialku mesacne. a ak aj vezmes prispevok, tak ti ho daju na zaklade absolvovania kurzu podnikatelskeho na UP a hlavne, na zaklade podnikatelskeho planu, kde musis mat presne vyspecifikovane na co tie peniaze pouzijes - polozkovito. takze ich musis vediet aj vyuctovat. a ten prispevok nie je tak velky, aby si pokryla aj software, aj odvody na rok-dva aj reklamu aj vsetko. uz ten software je polozka ako brno. odporucam www.shoptet.sk, sice platis mesacne poplatky za prenajom e-shopu, ale je tvoj a nemas tam problem, navyse maju vselijake podpory a reklama ako taka je najlepsia na google a na facebooku a hlavne, aby si sa objavovala vo vyhladavacoch a mala hodnoteny tovar,. toto ti vsetko prave shoptet da. ja som skusala aj inych poskytovatelov a tento je najlepsi 🙂
@zabka8423 ja by som sa pridala...maly ma sice len 5 mesiacov, ale milujem pracu s detmi, som VS ucitelka MS s niekolko rocnou praxou, organizacne schopnosti mam, vedenie timu mi tiez nerobi problem a snivam o niecom takom...ale asi nemam a to guraz...byvame v Zahorskej Vsi a co pozorujem, je mozne, ze aj tu by sa jasle uzivili...len ako na to?
@rainbow0508 posielam IP 🙂
@zabka8423 chcem navrhovat potlac triciek, vacsinou pismo ale aj grafiku.... zrejme by som mala mat zaplateny nejaky soft.... ale to len keby som ten prispevok dostala tak by som to kupila, ano samozrejme viem ze je to drahe jeden taky Adobe Illustrator 1.800 USD, atd..... Viem ze vyska prispevku je regional.ina, mam trval. bydl. v malom mestecku tam to bolo pred asi 3 rokmi nejakych 2.000 Eur prispevok.... takze by to bolo celkom fajn dostat.... ten kurz robila teta, a uz si to nepamatam ale bola tam tusim 4x, a vraj sa to da aj nejako zhustene spravit ze v jeden den vsetky, alebo take nieco......a podnikatel. planu sa nebojim, kludne spisem, no a tie polozky vypisat, tak ked to bude jeden soft za 1800 USD 😀DD haha, tak tych poloziek vela nebude.... Samozrejme ze vsetko z toho nepokryjem, to som nikdy netvrdila, ja som skor myslela but to alebo tamto... bud kupit soft, alebo si pokryt tym reklamu, alebo zaplatit to zdravot. poist. ak by sa to z toho dalo... atd.... nikto ti neda len tak zadarmo 2.000 Eur, a ked mozu EU zozierat lenivi Greci, preco by som to nevyuzila aj ja....... ved kazde euro pomoze...... a ako vravim aj keby som to mala dat len na reklamu, tak mam pekny rozbeh......
Viem ze je to prplacka a mozno nakoniec sa na to vykaslem, ako mi radis..... len som chcela zistit od niekho presne kto to teraz poberal cerstvo ako to ide..... ale tak zrejme si to pojdem sama zistit na urad prace......
pozriem si ten shoptet.sk., diky za tip..... Ja som chcela spravit cez wix.com, maju tam velmi dobru grafiku..... no uvidim...... chcem aj registrovat zakaznikov, neviem ci to sa tam na wixe da, musim si to vsetko este prestudovat...... Samozrejme reklamu na fb, a google chcem mat, na fb sa plati za kliky, na google neviem ktoru formu myslis.... Adsense? tam sa tiez plati za kliky myslim.... ano su to dobre prostriedky prezentacie a pocitam s nimi, .... ale ako vravim vsade sa plati a ten prispevok z EU by pomohol aj na taketo malickosti......
@katarina6 fu tak to sa chystas na riadny projekt. neboj sa toho, ak si presvedcena, ze je to dobry napad, chod do toho, drzim palce 🙂
a radsej si zisti online veci okolo prispevku, lebo na urade ta popletu. inak hranolka22 prave cerstvo dostala alebo caka, skontaktuj sa s nou, poradi ti 🙂
@zabka8423 no riadny, ako riadny 😀, nie som Bill Gates, takze to nie je zrovna absolutna novinka na trhu, ale mam strasne vela napadov, a ta grafika sa da rozvijat do nekonecna, tie napady, takze, bol by to fajn priestor kde by som sa mohla realizovat 🙂.
Ja sa toho nebojim 🙂, som o tom presvedcena ako o dalsich projektoch co mam v hlave 😀, problem je len to zacat, a dotiahnut to do konca, aby to klapalo, vzdy som zostala len pri napadoch, nejako nebol cas to robit.....
teraz nie je tiez 😀, ale jednoducho uz musim, ten prijem RP je dost slaby, a ja od dietata nepojdem do prace, takze si chcem priviest pracu domov 🙂. Takisto ma nebavi byt stale pod niecim zadkom, uz som sa tak dost narobila, od 16r. robim popri skolach..... potom sme planovali dieta, tak kvoli materskej som nechcela otvarat podnikanie..... atd..... teraz uz to fakt nevydrzim, chcem to rozbehnut a rozvijat do vsetkych moznych smerov 🙂.
citala som ze tu mate sukromnu skupinu, kde je? a ako sa tam mozem aj ja dostat? tu mi prilis vela ludi neodpisuje, rada by som isla tam kde vas je viac, a mozno si aj vzajomne pomoct, ja aj fotim, nakrucam, robim grafiku, aj interierovy dizajn, takisto viem robit reklamu, som to vystudovala 🙂...... vsetky kreativne veci....... co neviem su tie pravne a uctovnicke veci, s tym by som potrebovala pomoct, to keby mi niekto robil, ja na oplatku pomozem s tym kreativnym 🙂.
Ahojte, máte niektorá skúsenosť s tým príspevkom od ÚP na podnikanie? Ako je to, keď chcem začať s tým počas RD. Našla som info, že prvý rok sa neplatí ani d zdravotky, keďže sme na RD a platí toto za náš štát, vraj tieto odvody sa potom platia na základe toho, aký je prvý rok zisk.
@martinkatinka to je pri socialke a neplati za teba nikto nic, prvy rok podnikania je ulava v odvodoch, ale urcite to neplati stat. zdravotku si platit musis aj tak, od zaciatku. RD ti zostane, ale akonahle ides do prace alebo si SZCO, tak si odvody musis platit sama.
@zabka8423 no práve ja som pochopila, že aj zdravotku za teba prvý rok platí vlastne štát, lebo si na rodičovskej dovolenke, ale po tom roku po vykázaní zisku si už platíš sama. V podstate prvý rok nemáš zisk, nemajú ti to z čoho vypočítať.... tento týždeň frčím na ÚP a pozisťujem ešte a popýtam sa aj na ten príspevok a vypýtam si tlačivá... musím sa zaregistrovať na úrade, aby som absolvovala kurz a potom začnem riešiť priestory a založenie živnosti a samozrejme financie....prieskum mám za sebou a vyzerá to, že som našla dierku v systéme 😀 len či to pojde, to sa uvidí až reálne.
@martinkatinka vies co, oni stale vsetko menia a dokola, clovek ani nevie potom, co je pravda. na urade ti povedia ine nez to, co je oficialne na webe a vyber si. naozaj tu plati,c o si nezistis sama, tak nemas. ja som sa uz naucila nespoliehat sa na uradnicky. lebo ake bludy vedia "poradit" to je strasne 😀 ale tak trosku surfovania a mas dobre info 🙂
@bodka70 ahoj, chcela by som sa opytat na jednu vec.. z manzelom uvazujeme ze zalozime nejaku firmu al. len on bude pracovat na zivnost a ja by som mu robila uctovnictvo..mam sice vysoku skolu ale v inom odbore a uvazujem, ze si spravim kurz..myslis, ze by to slo..?? staci kurz nato, aby som viedla vsetky papierovacky?? aky?? jed. uctovnictvo??diky
pacia sa mi tvoje prispevky aj v inych diskusiach 🙂 ja sice vela neprispievam, ale citam dost 🙂
@janulka84 , ťažko povedať - ide o to, že jednoduché účtovníctvo je založené na daniach, čiže na samotné účtovníctvo stačí fakt nejaký menší kurz - je to v podstate podobné ako keď si vedieš domáce účtovníctvo - čiže eviduješ svoje príjmy a výdavky - tie si členíš na banku a pokladnicu a podľa druhu na daňové príjmy (zväčša tržby) a nedaňové príjmy (dodácia pokladnice, požičky...) a daňové výdavky (to čo si môžeš uplatniť podľa zákona o dani s príjmov - napr. poplatky, služby spojené s podnikaním, odvody do poisťovní, materiál, tovar, odpisy hmotného majetku... ) a nedaňové (výdaj pre súkromné účely, neuznané výdavky...). Takže je dôležité zamerať sa hlavne na zákon o dani z príjmov a prípadne živnostenský zákon, aby si neopomenula nejaké povinnosti.
Pri podvojnom účtovníctve je to skôr o pochopení systému účtovania - zákon o účtovníctve a to je trošku zložitejšie, je dobré ak ťa do týchto vecí okrem kurzu zaučí aj nejaká účtovníčka z praxe.
A samotné založenie živnosti - určite si postrehla, že sa zavádzajú a v blízkej dobe budú zavádzať novinky, ktoré sú pre živnostníkov nie veľmi priaznivé - takže je na zvážení každého, či sa mu aj napriek tomu oplatí založiť živnosť, či bude mať dostatok príjmov na platenie odvodov alebo naopak či jeho príjmy budú také vysoké, že sa mu neúmerne zvýši daňové a hlavne odvodové zaťaženie, v tom prípade je možno lepšie pouvažovať o založení s.r.o. (ale tam je to spomínané podvojné účtovníctvo).
@martinkatinka ahoj, ja som na RD, mam sro na ktoru som dostala prispevok z UPSVaR, zdravotku som si platila prve mesiace sama, potom som pokukala viac po nete a vybavila som si potvrdenie z UPSVaR ze som stale na RD to som poslala do zdravotky a teraz neplatim odvody lebo ich plati za mna stat.
ahojte, mam otvorenu sro, danove minimalne az nulove kedze fungujem rok a nieco a teraz som otehotnela. Aky je teraz postup? mam sa ist niekam nahlasit, co budem poberat a co mozem nemozem robit potom? dakujem maminky 😉
Baby podnikatelky chodte tu este niekto? alebo je aj ina tema?
@bernusca ahoj, ano robim, ale robim viacero veci, a z kazdeho mam vzdy nejake peniaze.... 🙂 Urcite je to super prilepsenie, nie su to vysoke sumy, ale aspon nieco, a co sa tyka takeho zhrnutia - najviac a najpohodlnejsie si zarobim ak poskytujem sluzby - robim grafiku, fotim, z toho je najvacsi zisk. Ak nieco vyrabam a predavam nie je z toho taky velky zisk a je s tym omnoho viac prace, zohnat material, usit, poslat.....
co sa tyka grafiky, a copywritingu (textova kreativna tvorba, napr. tvorba nazvov pre zac. firmy atd), tak tam si jednoducho sadnem za pc a robim, ked dorobim poslem mailom resp. cez portal kde sa daju posielat velke data..... nemusim komunikovat so ziadnym dalsim 3.subjektom, stracat cas s inymi vecami realizacnymi.....
stale to nie je top biznis - to je taky kedy nemusis robit nic a len si pozeras c.u. kolko ti nabehlo 😀D haha.... ale snad sa aj k tomu raz dostanem, vytvorim nieco vacsie, co sa bude predavat.... a takyto system mat....
Kazdopadne odporucam pracovat v oblasti sluzieb, alebo robit vysoko kreativnu pracu - napisat knihu a potom predavat alebo spravit nieco ine na com budes dlho pracovat a potom to budes uz "len" predavat....

@miriamkac no ake paradne plavecke capice 🙂 to su rozne velkosti alebo detska univerzalna? a ja som kolko zhanala. v exisporte mi ponukali za 20 eur detsku. a neznackovu 🙄