icon

Pracujúce maminy, podnikateľky a tie, ktoré chcú pracovať

zabka8423
18. mar 2012

Ahojte kočky. Zakladám túto tému pre tie, ktoré pracujú alebo podnikajú alebo tie, ktoré ešte nezačali, ale chcú. V tejto téme by som sa rada venovala praktickým radám, tipom a príbehom tých z Vás, ktoré to nemali ľahké, no napriek tomu dokážu zladiť prácu s deťmi. A hlavne také, ktoré podporia maminy, ktoré takýto krok zvažujú, rozhodujú sa. Toto je moja priama reakcia na tému, či sme spokojné s RP vo výške 194,7 Eur. A reakcia na to, že chcem podporiť maminy, ktoré hľadajú spôsob ako byť spokojná. Nechcem podporovať cicanie štátu a fňukanie. Preto ak ste tu také, ktoré so mnou zdielate názor, rada Vás tu uvidím.

lenocka84
18. mar 2012

@zabka8423 ahojky, tiez patrim k tym co pracuju, aj v den porodu som si riesila veci s klientom 😉 😉 ale vsetko sa da zmaknut. kym bol krpec mensi, tak to bolo lahsie, viac spal, teraz ked je vacsi, stravi podla potreby par hodin s opatrovatelkou, a vsetci sme spokojny. a to je pre mna to najdolezitejsie 😉 😉

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 ved aj ja som sa smiala s manželom že si môžeme už dovolit hotel Panoráma Štrbské pleso. 😀
No veď som dnes videla ten iný level, na novom aute mi hned po dvoch týždňoch niekto nasilu urval zadný stierač a poškrábal klučom celu jednu stranu. 😖. No niekedy su ludia čistý debili. A to len preto že som si kupila Opel Zafira, pretože staré auto jednak vela žralo a jednak sa už kazilo .
No a jedna tu taká susedka o ktorej som si myslela že je celkom inteligentná mi povie pri výtahu , že čo my s tými peniazmi len robíme že či ich skladujeme v pivnici 😲 . Tak som sa len tupo usmiala a povedala že nie že pivnica už je plná , teraz to skladujeme v inom byte , ktorý máme v Blave ( nemáme 😀)

maminuska
18. mar 2012

@lenocka84 ahoj moja , ja som v stredu bola u klienta, vo štvrtok som mala sudne pojednávanie s bývalým manželom , v piatok som pracovala doma a v sobotu som dorábala do 11 večer interné smernice, o 24 hodine ma chytili bolesti a o pol piatej ma muž viezol do pôrodnice s tým že mal napísané doma čo má za mna vybavit.
Niekto povie že karieristka , ale verte mi že u mna je to nutnost, pretože ja ked nebudem robit tak som skončila.

zabka8423
autor
18. mar 2012

@xlea tiez tak, naposledy v 2008

zabka8423
autor
18. mar 2012

@maminuska jasne, moja. ved ich prehadzujete vidlami. teeeda 😀 ale inak ano, cista zavist, preco by inak niekomu vadilo to auto, ze? nemam slov na taketo situacie. tiez sa chystam nazmolit si na nove auto, ale nie uplne nove, ale novsie ojazdene. prave z tohoto dovodu, mne by to prislo strasne luto a ja viem, ze moje by presne takto isto dopadlo, ak nie horsie. takze nejake 2-5 rocne. budem rada, lebo jazdim na hrkotalke starej 😀

emily76
18. mar 2012

@maminuska teda, nie ze by sa mi pacil ten koniec...ale super, ze si nakoniec stihla porodit 😉 my ideme tento rok na dovolenku do rakuskych Alp aj so znamymi, tesim sa ako male decko, aj ked velmi o oddychu to nebude..znama sa ponukla, ze ak by sme chceli s muzom ist vecer sami niekde, tak postrazi to nase komando.. 🙂 len aby nam nautiekli po par dnoch aj bez strazenia. 😀

emily76
18. mar 2012

A k autam, my mame nase cca 6 rokov a aj tak nam nejaky debil poskrabal dvere..manzel skoro dostal zachvat, ked to zbadal. 😠 a my ak by sme nasetrili cosi, tak by sme chceli 7miestne, lebo ked narveme seba, decka a kociky, tak uz do kufra nedame nic...no ale to je hudba buducnosti..

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423
@emily76 viete kočky a ešte ma vie najviac dožrať závist aj vo vlastnej rodine, ani nie tak medzi surodencami lebo podnikame všetci 3, takže každý z nás vie o čom to je ale čo mám sesternice tak normálne katastrofa.
Jedna mi pri každom stretnutí závistlivo stále rozprávala ako sa ja mám dobre, že mám peniaze, že ona každé euro obráti v ruke, že muž málo zarobí , pomaly aby som mala výčitky svedomia.
Má dve deti v škôlke, ona sedí doma lebo nie je vraj pre nu práca - strdoškoláčka s maturitou , tak som jej povedala že však stále hľadaju niekoho na dokladanie tovaru , alebo upratovanie, alebo stráženie detí prečo to neskusi. Na všetko bolo ale ......
Ale hlavne že ja mám .......
Keď soms a stahovala do TN do štvorizbového bytu po neplatičoch , ktorý sme hlavne s manželom svojpomocne dali dokopy ( veľká vďaka aj mojmu skvelému švagrovi ), tak také veci na ktoré sme nestačili nám robili majstri, dovolím si tvrdit a to bez urážky že nemali viac IQ ako 90. Napriek tomu som bola max spokojná , perfektné odrobená robota, omietky mi nielenže neopadli ani nepopraskali , chlap zarobil a teraz ked budem maľovat budem ho volať znova.

maminuska
18. mar 2012

A ešte taká milá spomienka na minulu jar, bývam na prízemí a pod balkonom mi kopali výkopy - Romovia. pracovala som a medzi tým som aj vešala prádlo , jeden z nich ma poprosil že či im nespravím kávu , že mi zaplatia, kávu som spravila, peniaze som nechcela a ked odchádzali tak mi šupli popod balkom čokládu.
Títo ľudia robili čo vládali a mohli , prehodili sme pár slov, všetci boli z východu a mali deti , deti boli v školách a jeden s ami chválil že jeho dcéra má vo 4 ročníku na základke samé jednotky.
Takže je to aj o tom chcení

maminuska
18. mar 2012

Dievčatá idem ja , musím ešte dnes dokončit a zajtra odovzdat dve danové priznania. Majte sa pekne a pekný den dnes.

xlea
18. mar 2012

@maminuska prijemne odovzdavanie DP 🙂 ja uz som nezvladala robit aj 2 uctovnictva, tak som ich dala uctovnicke, tak som dnes stvarala inventuru ku skladu - to bola posledna vec, co mi chybala k uspesnemu ukonceniu danoveho priznania 🙂

zabka8423
autor
18. mar 2012

@xlea
@maminuska
a ja nemam ani ciarku a davam si odklad na podanie DP. lebo som z toho magor a teraz sa mi nakopilo prace zrovna na marec, ze enstiham. minuely rok som niesla DP uz v januari, kukali na mna ako na vola, ze co tam chcem tak skoro a teraz reku pockam a nestiham ani prd. sak tu MK, ja som stale online, lebo robim pri booku online, tak len nakukam 🙂 vonku je pekne, deti sa mi prehraju a ja teraz riesim vizualy vizitiek a letakov, plagatov a vsetkeho mozneho pre nove jasle, na ktorych participujem a to ma caka este vytvorit zoznam potrebneho zariadenia total do detailu aj s cenami a kde sa bude nakupovat. piplacka, vylozene. web som minule robila cely den a celu noc. a uz zacinam byt z booku aj slepa, musim do optiky, chce to silnejsie okuliare a napravit ramik, lebo ved deti. niektore z nich si na ne sadlo a jednu nozicku mam skrizenu a lieta mi to za uchom. nuz 😅

bodka70
18. mar 2012

ahojte dievčatá, tak ja sa k vám pridávam. Niečo k mojej práci -som účtovníčka, po oznámení prvého tehotenstva v práci mál šéf hlavu v smútku, že čo teraz. Aj môj priateľ sa chytal za hlavu, že ako to zvládneme, pred rokom (pred tým ako sme sa poznali) zobral auto na leasing, splátky mu zobrali cca 5000,-sk plat mal 7000,- , s mojím rodičovským by sme po materskej mali príjem 2000+2700,- rodičák, len nájomné v prenajatom byte bolo 3000,-sk. Ale ja som už mala v hlave podrobný plán - na dobu tých 8 mesiacov, kým som čerpala materskú (rátala som 6mesiacov dojčenie+2mesiace na naučenie príkrmov), ma v práci zastúpila moja sestra, potom som sa vrátila do práce na čiastočný úvazok - muž pracoval na smeny - robila som čase jeho voľna. Môj bežný deň vyzeral asi takto: celú noc budiace dojča+dojčenie, ráno o po šiestej posledné, o 6 beh do práce, o 12-13 hod. beh naspäť, rýchlo nakojiť, niečo navariť, o 15.00 odchod muža do práce. Keď mal doobednú - presne naopak - ráno dieťa, vychádzky, varenie, poobede štafetový kolík prevzal muž a ja do práce. 😉. Podotýkam, muž robil všetky domáce práce rovnako ako ja, len nevedel variť a kojiť. 😀
Ked bola dcérka väčšia, išla do škôlky, ja medzitým druhé tehotenstvo - to isté - jediný rozdiel - druhá dcérka v noci lepšie spala a muž sa aspoň trochu naučil variť. Akurát mi ju musel nosiť na začiatku na dojčenie do práce, lebo si nechcela zvyknúť na príkrmy.
Teraz ma to čaká po 3x, akurát to bude iné, v práci sa už asi nebude dať ísť na čiastočný úvazok, pravdepodobne budem účtovať z domu menšie firmy. Už mám predbežne zarezervovanú pani na opatrovanie (moja suseda), možno sa budem viac venovať kresleniu na zakázku - občas si tým privyrábam. Uvidíme, ako sa to všetko vyvŕbi. Hlavne aby sme boli všetci zdraví, zvyšok už nejako pôjde. 😉

zabka8423
autor
18. mar 2012

@bodka70 vitaj u nas akcna mamina 🙂 blahozelam k tretiemu prirastku na ceste 🙂 myslim, ze tak ako ty, sme tu fungovali viacere 😀 ano, hodne zalezi aj od muza ako chce pomoct. aj ked vela veci nevie, ale casom sa douci a zoceli. super, ze ste takto v pohode 🙂

dana33
18. mar 2012

@emily76 mate to perfektne zariadene,ked sa da dohodnut s manželom,čo sa tyka jeho prace,že sa budete striedat,tak je to ovela lahšie,myslim s peniazmi,a maš pravdu,vela ludi si mysli,že ostat s detmi doma može iba žena, 😒 ale doba je taka,že penieze treba,ten RP je o ničom,tak si človek musi pomoct sam.

xenia555
18. mar 2012

No nestiham, momentalne vsetko precitat. Ale "zalajkujem" 🙂 Tiez sa snazim cosi z domu robit, lebo inak sa neda. Pomaly sa mi konci takmer 8-rocna MD, ma to vsak hacik, ze syn je ZTP a ja nemozem do full time roboty, hoci opatrovatelsky mi nepriznali. 😒 Takze tak, rozmyslam, ci ist na urad a zaziadat si prispevok alebo co. Inak mam zivnost prerusenu uz nejakych par rokov, tak aj tu mozem obnovit. Ale tak uvidime. Mam rozplanovanych nielkolko aktivit, co by som robila, keby som mala cas (ked budu uz decka v skolke). Niektore aj robim, ale este neviem, ci by to fungovalo tak, aby ma to uzivilo. No vsak uvidime.
Este by som sa chcela opytat, ze ci tu ma niekto skusenosti priamo s programovanim vlastnej webky. Ja mam nejaku, ale nie som s nou spokojna a tak sa ucim, co by sa dalo vylepsit.
A keby daco, tak tiez mozem pomoct radou - hlavne z oblasti matematiky, statistiky, spracovania vyskumov, upravy prac vo Worde a tak podobne. Pripadne aj daco z webstranok, ale to som len na zakladnej urovni.
Toto ma bavi, tak to robim. Este keby ma to uzivilo, tak to by bolo uplne super. 🙂

zabka8423
autor
18. mar 2012

@xenia555 bavili sme sa s mataharry o weboch, skus ist na meu.sk alebo na webnode.sk - ak to nemas vylozene e-shop, mas to gratis a velmi dobre sa s tym pracuje v jednoduchych krokoch 🙂 vyskumy len spracovavas do vysledku alebo aj realizujes? toto by ma zaujimalo 🙂

renkakl
18. mar 2012

Caute, pripajam sa k Vam. Este zatial nepracujem, ale uz cosi hladam, a strasne ma laka mat internetovy obchod. Myslim si ze materska je idealny na cas na rozbehnutie takehoto projektu.

xenia555
18. mar 2012

@zabka8423 Len spracuvavam v zaverecnych pracach. Realizacia? Nikto to odo mna dosial nechcel. A na to treba viac energie a ludi.
tieto weby nechcem. Ja som narocna 😀 Nie vazne, chcem nieco ako e-shop. Ucim sa PHP a MySQL. Priestor na webstranku (hosting) uz mam kupeny. Len ak by sa nasiel dakto, co si tym presiel a viac sa v tom vyzna.

luciebx
18. mar 2012

ahoj maminy. Taky se pridavam. Malymu je 20 mesicu a od jeho 14 mesicu sem sla do prace.. doma je to na mozek a v praci prijdu aspon na jiny myslenky.. behem doby co sem v praci hlidaji malyho tchanovci bydlime v jednom meste a oni sou radi za kazdou minutu ztravenou s nim, 😵 😵

adra22
18. mar 2012

Ahojte rada by som sa k Vám pridala, pred materskou som pracovala ako finančná riaditeľka , potom odchod na materskú, popri tom mám aj živnosť. Pracujem z domu a poviem vám niekedy som riadne unavená, muž je od rána do večera v práci, číže robím po večeroch a cez víkendy, ako aj teraz trápim sa s novými poznámkami 😠
Opatrovateľka u nás nehrozí nakoľko sme narodení v 26 TT cvičíme vojtovku a máme problémy s rečou takže sa mu musím venovať špeciálne a priznám sa nemala by som dobrý pocit, nevedela by som sa spolahnúť na opatrovateľku či by sa mu venovala tak ako sa mu treba, takže keď mi ho niekto z rodiny zoberie trošku von tak vtedy tiež pracujem.

bodka70
18. mar 2012

@adra22 , uff pozerám podľa pasu, že si to v živote nemala ľahké, obdivhodné, ako to zvládaš a ešte k tomu s dieťatkom, čo má zdravotné problémy. Moja staršia dcérka tiež nebola zdravotne OK, chodili sme na rehabilitácie, vojtovku, ale chvalabohu zo všetkého sa dostala, teraz je z nej veľmi bystré a pohybovo šikovné dievča, športuje, tancuje... prajem malému veľa zdravia, nech sa mu darí, ak má aspoň toľko sily a pevnej vôle, ako mamina, určite sa mu to podarí. 😉

mataharyy
18. mar 2012

Ahojte,
tak jsem tu 😀
@zabka8423 kancelář je svým způsobem přežitek a na dnešní dobu luxus, navíc omezuje možnost zaměstnávat například opravdu šikovné matky dětí které prostě nemohou dát dítě do školky, nebo nemají hlídání, navíc taková práce na dálku je velký přínos i v okamžiku kdy dítě je nemocné, můžeš pracovat a přitom pečovat o nemocné dítě... Je to z mnoha stran velmi prospěšné, ale má to i ty stinné stránky a to je ta disciplína...

Jináč teda jak tak koukám jsem tu jediná kdo se momentálně fláká 🙄 Jak už jsem psala předtím můj pokus o e-shop byl vcelku neúspěšný a teď bloumám kterým směrem bych se vrtla, chtěla jsem se vrátit alespoň do školy, jenže mě vypískali a jsem tam co jsem i byla ☹ Oslovovala jsem už zajeté e-shopy z Čech a nabízela možnost expandovat na Slovensko, s tím že bych se jim tu starala o vše potřebné, ale pro ně by to byla hlava k živení navíc a je pro ně lepší nasmlouvat si levnější dopravu do SR, než zřizovat "překladiště", takže teď tápu kudy kam... Ráda bych něco rozjela, ale nějak opravdu nevím co, ale vím co bych chtěla do budoucna, možnost flexibilní práce která udrží životní úroveň i při mém snu o hodně dětech 😀

mataharyy
18. mar 2012

@maminuska Juj daňový poradce, případně i dotaz na @bodka70 jak je to u odečítání životního pojištění a případně penzijního pojištění z daní?? Loni (tedy daňové přiznání za rok 2010) bylo možné ho odečíst, ale letos jsem někde zaznamenala že už to nelze a ani mi nepřišlo vyúčtování od nich, takže ani nevím kolik bych mohla odečíst...? 😕 😅

adra22
18. mar 2012

@mataharyy ak môžem odpoviem aj ja tento rok sa to už nedá ☹

bodka70
18. mar 2012

@mataharyy , už ma predbehla @adra22, je to tak ako hovorí, bohužiaľ 😒

adra22
18. mar 2012

@bodka70 jej a ďakujem no naplanované som to mala trošku ináč ale osud, ten hore neviem ako to mám nazvať si s nami zahral krutú hru ☹

adra22
18. mar 2012

@bodka70 Ale zase som sa naučila iným veciam ale to nepatrí do tejto témy, a proste len som sa musela prispôsobiť situácii a hladať možnosť ako sa to dá a nie sa sťažovať ako to nejde 🙂

bodka70
18. mar 2012

@adra22 , no áno, zle veci si nikto neplánuje, občas však bohužiaľ prídu

mataharyy
18. mar 2012

@xenia555 Jaj, tak to ti neporadím, v tvoření a kódování jsem naprosto na nule, jsem ten "blb" co si platil už hotovou stránku a dělal minimální úpravy a to ne zrovna nějaké závratné grafické věci... Toto fakt nevím a obávám se že je to jedna z mála věcí které bych se asi ani nenaučila, ale zas nikdy neříkej nikdy, že... 😎