Pracujúce maminy, podnikateľky a tie, ktoré chcú pracovať
Ahojte kočky. Zakladám túto tému pre tie, ktoré pracujú alebo podnikajú alebo tie, ktoré ešte nezačali, ale chcú. V tejto téme by som sa rada venovala praktickým radám, tipom a príbehom tých z Vás, ktoré to nemali ľahké, no napriek tomu dokážu zladiť prácu s deťmi. A hlavne také, ktoré podporia maminy, ktoré takýto krok zvažujú, rozhodujú sa. Toto je moja priama reakcia na tému, či sme spokojné s RP vo výške 194,7 Eur. A reakcia na to, že chcem podporiť maminy, ktoré hľadajú spôsob ako byť spokojná. Nechcem podporovať cicanie štátu a fňukanie. Preto ak ste tu také, ktoré so mnou zdielate názor, rada Vás tu uvidím.
Môžem sa k vám pridať? Mám 2 deti, som ešte na MD s mladším chlapcom a pracujem z domu ako SZČO. Nehovorím že je to ľahké, ale dá sa to zvládnuť, hoci niekedy s vypätím všetkých síl....no ale čo spravím, keď z tých necelých 200€ ktoré dostanem od štátu sa vyžiť nedá.
@zabka8423 @maminuska @minewka
Baby vy ste myslim spominali sashe a take veci.
No ja viem malovat na sklo, pekne malovat vajicka a robim nausnice z polodrahokamov. Moja mama ma zlate rucicky a vie sit neskutocne veci - babiky, oblecenie, sije, pletie, pecie...no proste vsetko. Takze chcem sa co to od nej naucit a ked bude mala vacsia (nech ju mozem bez stresu pre nu brat so sebou) som rozmyslala, ze si tu u nas urobim nieco ako tvorive dielne. Ako obyvatel nasej dediny mozem mat zadarmo miestnost v centre dediny (v takom stredovekom domceku🙂 len si musim zarezervovaat terminy - no nemozem to mat na stalo, ale tak raz do mesiaca v poho. A rozmyslala som, ze tam sa da sklbit viacero veci - ludia sa mozu prist zadara pozriet a kupit si vyrobky, na druhej strane za nejaky poplatok mozem ludom ukazat ako sa nieco robi a naucit ich to a s tym sa spaja aj tretia vec - ked mi tam niekto prinesie dieta, tak ma o neho "postarane" na par hodin, takze to je aj ako baby sitting. Takze mi kludne dajte feedback ci je to blbost, alebo ci mate nejake napady ako sa to da este obohatit 🙂
@alenka600 pre teba by bolo vhodne na sashe.sk prezentovat svoje vyrobky. a dalsia vec je, ze mozes viest kurzy pre zaujemcov - malovanie na sklo a ostatne, co vies. dost dobre to frci, proste niektory den v tyzdni alebo raz za dva tyzdne spravis kurz na dve hodinky pre ludi, ktori sa to chcu naucit a dodas im aj veci na vyrobu s tym, ze vyrobok si odnesu so sebou ako spomienku na kurz. od kazdeho si vypytaj 10-20 e take su ceny za kurzy a hned mas zarobene 🙂 kludne to chod ucit aj seniorov do domova dochodcov, staci sa len dohodnut, alebo tam chod tvoje vyrobky prezentovat - sprav tam predajnu vystavu. to iste sprav v akomkolvek klube naokolo, ci v materskom, deti, atd. 🙂 predajne vystavy su super, ludia uvbidia tvoje vytvory a este mozes aj zarobit, zviditelnis sa. co ty na to?
@zabka8423 No vidíš, to jsem ani nevěděla, žila jsem v naivitě že když jsem na RD, tak toto neplatím, nebo platím až podle přijmu, pokud přesáhnu nějaký limit... 😅 No nevadí, teď hned to stejně nebudu nějak sílit, nejdříve musím popracovat na nápadech, osobním rozvoji, musím nastřádat nějaký počáteční vklad a ráda bych si vybudovala nějaký ten plán, tak pro sebe, abych věděla jaké jsem měla vize 😀
@mataharyy Manzel ma zalozenu firmu, sice len na papiery, ako hobby vyraba koloidne striebro ale nikdy sa nedokopal k tomu urobit si z toho biznis. Tu su zarobky v zamestnani take, ze sa kvazi "neoplati" rozbiehat malicky biznis, lebo clovek tazko nazenie tolko kolko zarobi vo firme. Ale pokial som doma s dietatom, tak je to podla mna idealne - lebo ja bud nezarobim nic, alebo zarobim aspon tymto 🙂 Takze by som to zastresila jeho firmou. Len presne ako pises - hlavne ak clovek robi nieco s detmi tak si musi dat sakra pozor na zakony!
@zabka8423 Super! Presne aj ja som myslela na seniorov, lebo myslim ze tak ci tak tu maju raz do mesiaca nejake stretnutie. Keby som aj nejake strasne prachy netrhla na nich, ale myslism si, ze aspon si vyskusam, ze ako ludia reaguju a co sa im paci.
Myslim si, ze nasli by sa ludia, ktory by uplne v pohode dali tych 20 EUR. U nas totiz stoji 1 kopcek zmrzky 2,5 eura....a ludia ju kupuju 🙂 takze penazenky su tu otvorene, len to musim nejako dobre nastarovat a dotiahnut si ludi
@alenka600 vies, v zahranici si rucne prace vazia. aj remesla. tu sa skor krajcirkam, sikovnym maminam, drobnym umelcom vysmeju. to je skoda, pretoze fakt clovek otvori sashe a tolko krasnych veci, ktore sa s prefabrikatmi zrovnat nedaju. a hlavne, vsetko je jedinecne a je v tom vzdy nejaky pocit, kus srdca a nejaky pribeh. a je to silne nedocenene, bohuzial.
ahojte..tak aj ja sa pridavam..
Tak nasa situacia je taka, ze ja pracujem od maleho 9 tyzdnov..
Cely nas plan sme nosili s manzelom v hlave niekolko rokov a snazili sme sa vsetko urobit preto aby vysiel..teda bolo nutne to, aby som sme makali na sebe, zabezpecili sa financne a hlavne praxou, jazykovymi znalostami atd na to, aby sme mali dobru pracu...teda ja som tiez zacala pracovat v nadnarodnej spolocnosti a snazila sa dostat na manzersku uroven a to taku, aby som uz bola ciastocne "nenahraditelna" alebo teda aspon do tej miery, ze si budem moct aj davat nejake podmienky a budu mi moct vyhoviet..a tak teda po rokoch praxe a pracovania na sebe, zivota v zahranici aj u nas, sme sa rozhodli pre babo s tym, ze sme vedeli, ze moj muz bude ten, co pojde na matersku/rodicovsku..tak ked som otehotnela, dohodla som sa so sefom, ze budem na materskej iba 2 mesiace a potom budem robit, ale chcem robit z domu...vedela som od koho to vyzadujem, sef american, tam je materska tych 8-9 tyzdnov a z domu sa pracuje bezne..tak mi dovolili spravit kontrakt na full time remote a my sme to poriesili tak, ze sme sa odstahovali z BA na Stredne Slovensko na vidiek...pocas mojho tehotenstva sme prerabali dom a ja som pracovala tiez az do posledneho dna, kedze je to praca prevazne na PC a telefone, tak ked zacali kontrakcie, postupne som dokoncila robotu, o siestej nastavila Out of office a sli sme do porodnice...
Teda teraz sme uz skoro 2 roky na dedine, nas maly tu mas uzasny vzduch a super prostredie, ja mam doma kancelariu, tatko je na rodicovskej..ma to obrovske vyhody, lebo dieta ma doma oboch rodicov, ja sice pracujem, ale dokazem si od zaciatku svoju pracu flexibilne delit, teda mozem s malym chodit do poradni, chodli sme spolu aj plavat a podobne..rano k nemu vstavam, okolo 9:30 sa presuniem do svojej "kancelarie", maleho pooblekam a idu s tatkom vonku, pripade sa hraju dnu..ked mozem vybieham, pred obedom tiez vyjdem, spolu sa vsetci napapame, dam maleho spinkat..poobede som s nim tiez chvilku a zas idu s tatkom do materskeho centra, alebo von, alebo sa hraju.koncim okolo siestej..len vyjdem z izby, maly uz rozziareny na mna vyskoci a sme spolu kym nejde spinkat..okupeme, hrame..a tatko v case ked som s malym ja zas navari, nakupi..v lete ma dost roboty okolo domu..je to absolutne super...
Zvolili sme tento model z viacerych dovodov a hlavne preto, ze sme chceli vypadnut z Bratislavy niekam na dedinu a manzelovi pracu na doma este neumoznli, tiez som mala lepsi zarobok a bola by skoda klesnut na rodicak..teraz ale budu dalsie zmeny, aj tatko sa bude musiet vratit spat do prace, ja mozem pracovat odkial chcem..tak za pracou ideme dalej do mesta, kym si tatko nenabehne dalsiu prax a potom sup naspat sem a plan je aby sme z domu robili obaja....sme flexibilni, neviem co zivot dalej prinesie..a ako to budeme robit ak bude raz druhe dietatko, ale ja som rada za to ako to je, robili sme vsetko preto aby nam to takto vyslo..a ja som sice niekedy bola aj viac vytazena, predsa som mama na 100%, chlapi nie su zas az tak uplne suplujuci, ja som po nociach vstavala, ja krmila, ja kupala a zaroven pracujem, periem, zehlim....ale neviem si to vynachvalit..raz za cas musim aj do prace do BA, to idem tak na 3-4 dni, tak tatinko ma 24h full time zabeh, ale to by som zas dopriala kazdemu chlapovi...nas tatko nidky teda nepovie, ze zena sa na materskej flaka🙂 Ale viete si to zas predstavit ked pridem po 4 dnoch domov 😀 Tatinko je len babysitter a kuchar, teda si super navaria a hraju sa, ale doma binec... 😀
a je jedno ci si na RD alebo nie... ja som tiez na RD a popri tom mam zivnost a platit musim...
@xlea Hmm, to není moc optimistická vyhlídka, protože teď máme placení kopec a s ohledem na to že bych začínala je to pálka jak hrom 🙄 a v tento okamžik je to pro mě mimo... 😒 No v Čechách to zas je tak že toto platit nemusíš, případně doplácíš až podle daňového přiznání, ale tam zas je minimální daň... To už bych musela mít jiný nápad abych si toto (v té situaci ve které teď jsme) troufla... 😅 No tak uvidím, třeba mě ještě něco napadne 😎
@m.i.r.i Bravo!!!!Tak to znie az neuveritelne ci rozpravkovo. Ono praca asi nikdy nie je rozpravkova, ale chapes ako to myslim - ze jednoducho da sa to, ked sa chce a ked sa clovek snazi.
Ja som 7rokov makala vo velkej firme, mala som dobru poziciu, skvelu pracu, vsetko vyborne, akurat, ze srdcu clovek nerozkaze a "skrt" cez rozpocet mi urobilo to, ze som vsetko nechala tak a odisla za manzelom. Ale stale verim tomu, ze nieco musim vymysliet. Lebo my sme len par km od Svajcu kde sa teoreticky da velmi dobre zarobit, ale je to strasna konkurencia, minimalne 3hod denne v aute (sice len 20km ale neskutocne zapchy) a velmi tvrdy biznis jednoducho. Takze skor by som dala prednost takemu modelu ako mas Ty - jednoducho robit z domu, alebo mat casovo flexibilnu pracu. OK u Teba je ine asi to, ze uz mas poziciu a teda asi odmenovanie skvele, ja ratam aj s tym, ze neexistuje, ze si zarobim tolko ako by som zarobila vo firme vo Svajciarsku, ale to je vzdy o prioritach. Keby sme tu mali rodinu, bolo by to ine, ale nechcem aby mna a manzela deti videli len v noci (manzel odchadza o 6.30 a vracia sa okolo 20.00, ja by som musela podobne), ale nechcem ani byt hnila a obrast machom 🙂
Este raz - mas to super!
@xlea Jukni, toto jsem teď našla a hlavně ten jeden komentář pod tím... 😉 http://www.podnikam.webnoviny.sk/skor-zacnete-p...
Ještě zkusím pozjišťovat na zdravotní pojišťovně, nebo na daňovém úřadě, stejně tam v týdnu jdu zanést DP 🙂
ano odvyja sa to od zakladu dane... ja som ale vzdy platila iba tu spodnu hranicu... minimum 🙂
@alenka600 podľa mňa je to super nápad, choď do toho, hand made je hand made, anši ľudia sa ad 1 nevedia predať a ad2 sú skúpi - vkuse počúvam - tak toľko za to nedám.
Ja žijem na SR a dám, podporujem sashe, rada nakupujem, podporujem aspoň v malom ľudí, čo niečo robia, kupujem malej šatôčky, svetríky, kabátik, vestičku zo sashe, pre niekoho šialene drahé, ale nech, ručnú prácu si vážim - musí kúpiť látku, niť, niečo stojí cesty, nápad, myšlienky, vyhotovenie, musí mať stroj, nejaká elektrina, musí na tom zarobiť - a nemá to nikto iný!!!
Zo sashe sp
om kúpila 2 patchworkové prikrývky krásne, teraz som objednala hniezdo do postieľky, zo mňa sa stal sasho holik, milujem tú stránku, nápad, atmosféru, ktorú má. Dá sa na nej kúpiť milión vecí, od pár centíkov po 1000cky eur - veru, aj také veci tam sú.
Takže mselo do toho - vyrábať , šiť, pekne zaobaliť, inšpiruj sa na sashe.. 🙂 🙂 🙂 🙂 sprav nejaký web - možno si aj ja objednám 😀 a keď budeš na SR , pošleš.. 😀 ale vážne teraz. 🙂
Inak som teraz 2 hodiny hrdlačila v predzáhradke, vyhrabala všetko, prekopala, asi 10 vriec poodnášala do kontajnera, pozbierala špinu. (malú mi strážila prababka - moja babka, bola na návšteve, tak som ju využila)
A pozriem z okna - kurníkšopa - už vyhodený papier z keksu na trávniku. Šľak ma trafí. Ako toto nepochopím, ako niekto hodí OBROVSKÝ obal z keksov rovno na zem - ja byť policajt, takú pokutu dám, že sa nespamätá. Do kelu. 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠

@zabka8423 No já vím jak se zakládá živnost, zakládala jsem jí manželovy, když měl (já měla, jak jinak 😎 ) e-shop... Jen musím zjistit jak to je když jsem cizí státní příslušník, protože zakládat v Čechách se mi neoplatí, pač je tam minimální daň 🙄
Ale když jsem na RD, tak asi nemusím první rok platit ani zdravotní ani sociální nebo jo? A další roky podle přijmu...? 😕
Jináč paušální odpočet se ti vyplatí až když máš více nákladů, nebo ne? A tam se pak podává daňové přiznání nějak jináč, pokud se nepletu?