icon

Prečo ceny ropy a plynu neustále rastú?

alenamihal
19. nov 2025

Akoze nech mi niekto vysvetli ako je mozne,ze stale ide hore ropa?? co raz idem tankovat ,tak az oci pulim ako ide vkuse ropa hore...plyn kua nedoplatok ..nie je mesiac ani rok,aby clovek mal nieco stalo ..brrrr ale jasne,rusky plyn a ropa su najlacnejsie brrrrr... fakt by som niekoho kopla,tak kde ho to najviac boli ako chlapa ...

Strana
z2
anonym_883ecf
19. nov 2025

@alenamihal a kdeže tebe stále ide hore plyn a ropa? Ja platím už dlhé roky mesačne 7 eur za plyn-len varím na plyne a benzín tankujem zo 1/2 roka za 1,4 aj nejaké drobné. Ale však len počkaj keď budeme brať skvapalnený z Ameriky, až potom uvidíš tie ceny!

viestta
19. nov 2025

Pretoze prirodne zdroje sa postupne minaju, spotreba stupa, takze to, coho bude stale menej a bude stale ziadanejsie sa bude predavat stale drahsie. Tomu sa hovori trhovy mechanizmus.

anonym_c23c66
19. nov 2025

@alenamihal až po voľbách to pôjde rapídne hore, keď bude nová vláda a úplne sa odpojíme od ruskej ropy a plynu. Budeme chodiť do lesa po raždie a jazdiť na bicykloch.

hefo
19. nov 2025

Neviem, kde vidíš rast ceny ropy, ale pri tankovaní sotva (odhliadnuc od toho, že cena ropy je na cene benzínu/nafty tá menšia položka, viac sú dane).

Benzín BA95:
jún 2012: 1,530 €
jún 2018: 1,409 €
jún 2022: 1,872 €
jún 2025: 1,424 €
naposledy pred 5 dňami som tankoval: 1,469 €

Ja tam teda nijaký rast nevidím. Pritom od 2012-ho infláciou klesla hodnota peňazí nezanedbateľne (rátať sa mi to nechce), čo vidno napríklad na cenách potravín.

martinmmartin
19. nov 2025

No a ja zas tankujem najlacnejsi benzin v historii a na tej istej pumpe ako ty. Si vyrataj kolko L si kupis za medianovy plat.
V CSSR v 1987 stal liter 7,50kcs a plat 3000 vysokoskolsky vzdelany clovek si kupil 400 l

Dnes ta 400l stoji najakych 600eur a to nieje ani minimalka

martinmmartin
19. nov 2025
@anonym_c23c66

@alenamihal až po voľbách to pôjde rapídne hore, keď bude nová vláda a úplne sa odpojíme od ruskej ropy a plynu. Budeme chodiť do lesa po raždie a jazdiť na bicykloch.

@anonym_c23c66 dnes platime na pumpach o nieco viac ako v krainach co rusku ropu ani nevideli ( spanielsko napriklad) . Cim skor sa odstrihneme tym lepsie podla mna

anonym_a4f897
19. nov 2025

@alenamihal pretože sú sankcie voči Rusku, pretože EU zakázala dovoz ropy z Ruska. Jediný Orbán si to vybavil u Trumpa

anonym_a4f897
19. nov 2025
@martinmmartin

@anonym_c23c66 dnes platime na pumpach o nieco viac ako v krainach co rusku ropu ani nevideli ( spanielsko napriklad) . Cim skor sa odstrihneme tym lepsie podla mna

@martinmmartin a my máme more a morskú dopravu ropy z USA, že si to môžme dovoliť ako Španieli? Či EU nám ide vybudovať ropovod cez celú EU, aby sme mohli poberať ropu z USA rovnako lacno ako Španieli a všetky prímorské krajiny EU?

viestta
19. nov 2025
@anonym_a4f897

@martinmmartin a my máme more a morskú dopravu ropy z USA, že si to môžme dovoliť ako Španieli? Či EU nám ide vybudovať ropovod cez celú EU, aby sme mohli poberať ropu z USA rovnako lacno ako Španieli a všetky prímorské krajiny EU?

@anonym_a4f897 ropovod Adria ti nieco hovori?

anonym_a4f897
19. nov 2025
@viestta

@anonym_a4f897 ropovod Adria ti nieco hovori?

Si o ňom prečítaj prečo potrebuje Slovnaft ropu z Ruska a nie z Adrie.

viestta
19. nov 2025
@anonym_a4f897

Si o ňom prečítaj prečo potrebuje Slovnaft ropu z Ruska a nie z Adrie.

@anonym_a4f897 technologia Slovnaftu nema nic spolocne s tym co si napisal(a) a to, ze Spanielsko ma more a moze dovazat ropu tankermi.

anonym_a4f897
19. nov 2025
@viestta

@anonym_a4f897 technologia Slovnaftu nema nic spolocne s tym co si napisal(a) a to, ze Spanielsko ma more a moze dovazat ropu tankermi.

@viestta ale má. A veľa. Pracuješ tam? Alebo kde si čítala?

viestta
19. nov 2025
@anonym_a4f897

@viestta ale má. A veľa. Pracuješ tam? Alebo kde si čítala?

@anonym_a4f897 tak na to "vela" som naozaj zvedava. Pretoze miesas hrusky s jablkami, ale vsak vysvetli tej blbej, co to nechape. Mas prilezitost, rada sa necham poucit.

anonym_a4f897
19. nov 2025
@viestta

@anonym_a4f897 tak na to "vela" som naozaj zvedava. Pretoze miesas hrusky s jablkami, ale vsak vysvetli tej blbej, co to nechape. Mas prilezitost, rada sa necham poucit.

@viestta tak študuj a nemiešam.

viestta
19. nov 2025
@anonym_a4f897

@viestta tak študuj a nemiešam.

@anonym_a4f897 aho, takze vysvetlit nevies. No dobre

anonym_1dd87a
19. nov 2025
@anonym_c23c66

@anonym_c23c66 ved sudruhovia, aj ten ruzovy pan v prezidentskom palaci nam slubovali lacnucko, skoro az zadarmiko. 😂
A opak je pravdou. Mame najdrahsie od okolitych statov. Orban si sice vydupal ruske naturalie, avsak za vyssiu cenu ako my. A este mu aj musi trcat z....
Aj tak to bude nas najmensi problem, ked si uz teraz chodime zbierat razdie do lesa. Uz teraz mame taku chudobu ako malokto vo vyspelej Europe. My uz skapiname hladom pre nasu mudru a dobru vladu.

anonym_a4f897
19. nov 2025
@viestta

@anonym_a4f897 aho, takze vysvetlit nevies. No dobre

@viestta mám ti tu dávať linky? Či si nevieš vygoglit? Si vygoogli ropovod Adria a Slovnaft aké problémy sú. Žiaľ Slovnaft potrebuje ropu z Ruska, ale isteze to nemáš odkiaľ vedieť. A úprimne, naozaj nevieš všetko. Preto som sa ta pýtala či pracuješ priamo v Slovnafte.

viestta
19. nov 2025
@anonym_a4f897

@viestta mám ti tu dávať linky? Či si nevieš vygoglit? Si vygoogli ropovod Adria a Slovnaft aké problémy sú. Žiaľ Slovnaft potrebuje ropu z Ruska, ale isteze to nemáš odkiaľ vedieť. A úprimne, naozaj nevieš všetko. Preto som sa ta pýtala či pracuješ priamo v Slovnafte.

@anonym_a4f897 ale toto ja viem, to je technologia Slovnaftu postavena na ruskej rope, roky rokuce neinovovana, pretoze sa pani v MOL spoliehali, ze cez Druzbu potecie ropa az do vecnosti. Toto nie je chyba ani EU ani nikoho ineho ale iba a len vedenia MOL, ktoru zaplatime my vsetci.
Ale nema to nic spolocne s tym, ze Spanielsko ma more a dovaza si ropu odinakadial.

martinmmartin
19. nov 2025
@anonym_a4f897

@anonym_a4f897 Mame morske pristavy ovela blizsie ako Madrid

negymama
19. nov 2025

no zaujimave, ze cesi su vnutrozemsky stat, rusku ropu neberu, a maju poh. hmotz lacnejsie.
"lacny" rusky plyn je blud, mytus.
asi tu niekto zase ide rusku propagandu. ako bez nich skrachujeme a nemozeme zit.

anonym_a4f897
19. nov 2025
@viestta

@anonym_a4f897 ale toto ja viem, to je technologia Slovnaftu postavena na ruskej rope, roky rokuce neinovovana, pretoze sa pani v MOL spoliehali, ze cez Druzbu potecie ropa az do vecnosti. Toto nie je chyba ani EU ani nikoho ineho ale iba a len vedenia MOL, ktoru zaplatime my vsetci.
Ale nema to nic spolocne s tym, ze Spanielsko ma more a dovaza si ropu odinakadial.

@viestta tak keď to tak vieš, tak prečo sem trepeš alternatívu ropovodu Adria? Téma je prečo je taký drahý benzín. No pre ruské sankcie. A ešte len bude drahý, keď EU úplne zákaže pre Slovensko a Maďarsko (lebo Mol je Maďarská firma) dovoz ropy z Ruska. Ešteže v tomto má Orbán rozum, že si to rieši po svojej osi z Trumpom. Ale toto je mnohým, ktorí sa tomu nerozumejú, asi úplne jedno. Lebo Rusko. O tom, že ropa z Adrie nie je v takej kvalite sa nemusíme ani baviť. Slovnaft totiž nevyrába len naftu a benzín ale aj plasty a aj z nich má obrovské zisky. A na toto všetko ropa z Adrie nie je taká kvalita

anonym_a4f897
19. nov 2025
@negymama

no zaujimave, ze cesi su vnutrozemsky stat, rusku ropu neberu, a maju poh. hmotz lacnejsie.
"lacny" rusky plyn je blud, mytus.
asi tu niekto zase ide rusku propagandu. ako bez nich skrachujeme a nemozeme zit.

@negymama Česka republika berie ropovod z Družby

viestta
19. nov 2025
@anonym_a4f897

@viestta tak keď to tak vieš, tak prečo sem trepeš alternatívu ropovodu Adria? Téma je prečo je taký drahý benzín. No pre ruské sankcie. A ešte len bude drahý, keď EU úplne zákaže pre Slovensko a Maďarsko (lebo Mol je Maďarská firma) dovoz ropy z Ruska. Ešteže v tomto má Orbán rozum, že si to rieši po svojej osi z Trumpom. Ale toto je mnohým, ktorí sa tomu nerozumejú, asi úplne jedno. Lebo Rusko. O tom, že ropa z Adrie nie je v takej kvalite sa nemusíme ani baviť. Slovnaft totiž nevyrába len naftu a benzín ale aj plasty a aj z nich má obrovské zisky. A na toto všetko ropa z Adrie nie je taká kvalita

@anonym_a4f897 jezkovi oci!!!

negymama
19. nov 2025

a celosvetovo je ropy vsade dost, objavuju sa stale nove a nove loziska, iniekedy sa tazba umelo znizuje aby vybehli ceny hore, inak by ceny boli este nizsie.

vyvoj cien ropy v grafe, ja tu zvysovanie nevidim.
https://www.kurzy.cz/komodity/ropa-brent-graf-v...

negymama
19. nov 2025

a ano ruska ropa je lacnejsia, ale hlavne kvoli sankciam, su nuteni predavat cine a indii so zlavou. Inak by ceny mali take ake su celosvetove. Oni - rusi, nie su ziadna charita, ich tazba na sibiri ma vyssie naklady na barel, ako priklad tazba na blizkom vychode, arabi.
Plus ruska ropa je "tazsia" , obsahuje viac mazutu, tazsich zloziek, ktore sa horsie spracuvaju. No ale autorka musela dat. "vykrik do tmy" ako tu hned zahynieme, bez ruskej ropy.

anonym_a4f897
19. nov 2025
@viestta

@anonym_a4f897 jezkovi oci!!!

@viestta Slovnaft nie je stavaný na to, aby bral ropu iba z iných zdrojov ako je Rusko. Naozaj čítajte normalne zdroje a nie média a naozaj si o tom niečo prečítajte, poprípade s niekým kto pri tom pracuje alebo tam pracuje. Slovnaft investuje vela peňazí do prerábky liniek, aby bol schopný brať aj iné alternatívy ale momentálne to nie je možné, a žiaľ tak ako Slovensko sme naozaj závislí v prvom rade od ropy z Ruska.

negymama
19. nov 2025
@anonym_a4f897

@negymama Česka republika berie ropovod z Družby

@anonym_a4f897 naozaj? no uz ani nie.

vid. clanok z juna 2025

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nove-protir...

negymama
19. nov 2025

a komu bz sa nechcelo citat cely clanok , tak vyberam odsek...
eský štát tento rok na jar sprevádzkoval rozšírený ropovod TAL, z ktorého teraz môže ročne pritiecť až osem miliónov ton ropy, čo úplne pokryje spotrebu rafinérií v Česku. Od apríla ropu z TAL začala spracovávať rafinérie v Litvínove, ktorá tak prvýkrát od roku 1965 nevyužíva ruskú ropu z ropovodu Družba.

V súčasnosti sú české rafinérie zásobované ropou zo Severného mora a zo Stredomoria, ďalej zo Saudskej Arábie, Severnej a Južnej Ameriky az Afriky, dodal na konci júna poľský denník Rzeczpospolita.

negymama
19. nov 2025

ako vidiet, cesi maju mudro dovoz ropy diverzifikovanu z roznych zdrojov, takze nie su zavisli na jednom zdroji. To je najlepsie co moze krajina urobit - diverzifikovat dovoz energii a nebyt hlupo /ako madari/ zavisla od jedneho dodavatela, ktory ich moze kedykolvek odstavit, alebo sa tym vyhrazat.

rooskoliv
19. nov 2025

S tým zdražovaním kôli odstrihnutiu sa od Ruska sú to dobré blbosti. Cena ropy/plynu sa určuje na burze. Áno, keďže na ruskú ropu/plyn sú uvalené sankcie, Rusko ich teraz musí predávať so zľavou 40%. Akonáhle by sankcie neboli, Rusi by plyn a ropu predávali za plné ceny, ktoré sú na burze. Ruská ropa a plyn by neboli lacnejšie.

Čo sa týka plynu z US. V US stojí plyn cca 12usd za MWh. V EU stojí plyn 36usd MWh. Čiže US firmám sa oplatí predávať ich plyn za bežnú cenu v EU a nemajú žiadny dôvod cenu zvyšovať, čiže dovozom plynu z US by sa cena nezdvíhal.

Ďalšia vec sú spotrebné dane. Na SK je spotrebná daň z litra benzínu 51 centov, kým v Španielsku 40 centov. Ďalšia vec je, že my máme DPH 23%, kým Španieli iba 21%. Na druhú stranu spotrebná daň vo Francúzsku na benzín je 68 centrov na liter

Čiže závery:
1/ ak by sme brali plyn a ropu z Ruska a neboli by na Rusko uvalené sankcie, bola by cena rovnaká, ako je na burze, čiže z pohľadu ceny nákupu je úplne jedno, aký ropu/plyn kupujeme

2/ z ceny benzínu 1,5e na pumpe je 0,8e daň štátu a práve tieto dane tvoria to, že čerpáme drahšie ako v CZ alebo Španielsku, ale lacnejšie ako vo Francúzsku. A vieme, kto určuje výšku daní.... Naša vláda

Strana
z2