icon

Prečo fotografi neposkytujú všetky urobené zábery?

26. nov 2023

Ahojte,
chcela by som sa opytat (lebo ja neviem, asi som sprosta) preco fotografi nechcu poskytovat vsetky urobene zabery samozrejme za poplatok.
Ide o to, chcela som vianocne fotenie, 3O minut stalo 60 eur, tak som povedala ze chceme hodinu, nakolko som chcela menit outfity. Plus som chcela za taky isty doplatok 12O eur vsetky fotografie, neupravene. Samozrejme, ze to bolo zamietnute.
Vie mi niekto vysvetlit preco je to tak? Vsak tie zabery ma urobene, nemusi ich upravovat.

Dakujem

Strana
z2
simca06022011
27. nov 2023

@mandzula myslim, ze su ine fotky od fotografa (aj neretusovane) ako moje domace. Vzdy. ak nie, tak su ti fotografi zbytocni, ked nevedia urobit par zaberov bez fotoshopu.. je jasne, ze rozmazane a pohnute a kedajeke si clovek sam vymaze, pretriedi... Ale jasne, je ot na kazdom ci to potrebuje/nepotrebuje, chce/nechce.. myslim, ze sa da dohodnut vsade a najst sluzba aka mi vyhovuje...

mandzula
27. nov 2023

@simca06022011 presne ako pises na konci, autorka si mala najst fotografa, ktory bude vyhovovat jej poziadavkam, co vsak neurobila a teraz hlada problem v nom.
Ja ked som si davala robit fotky, fotografovi som vyslovene povedala, ze nechcem ziadne retusovanie v zmysle bielenia zubov, odstranovania vrasok... Pohral sa len so svetlom, tienami, odstavajucimi vlasmi - videla som aj povodne fotky, z prirodzenosti sa nestratilo nic, len bola pekne vytiahnuta.

autor
27. nov 2023

@mandzula ako som uz vyssie pisala hladam ineho, na foteni u toho sme neboli nakolko nevyhovel mojej poziadavke. Len ma to zarazilo a hlava mi to ,,nebere,, tak som to napisala sem. 🙂

mandzula
27. nov 2023

@autor mozno si tu ziskala aj pohlad z druhej strany, zistila veci, ktore by ti mozno ako osobe nezainteresovanej ani nenapadli a lepsie vies, co hladat.

estellas
27. nov 2023

Väčšina fotografov nedáva neupravené fotky. Oni dávajú len upravené fotky. Napríklad fotograf nie je spokojný s niečim na fotke chce upraviť svetlo, pozadie. Nedá vám neupravenú lebo nie je dokončená. Nebude sa prezentovať nedokončenou prácou s ktorou nie je spokojný. Ale príde mi nevhodné že vám povedal že vám ich dá za poplatok. Lebo ak nechce zverejňovať nedokončené fotky tak by ich nemal dávať vôbec.

kik2022
27. nov 2023

Mala si si nájsť fotografa, ktorý dáva aj neupravené fotky. My sme mali nedávno fotenie nášho bábätka a dala nám všetky fotky (asi 400ks) hneď v ten deň..A z nich sme si mali vybrať koľko chceme upraviť a za tie sme platili.

alenkavrisidivov
2. dec 2023

Takto, ako keby si došla do reštaurácie, vybrala si z menu, no povedala servírke, že si to ideš uvariť sama do kuchyne. No proste nonsens. 🙂 RAW fotky sú ako také polotovary. Neviem, čo je na tom nepochopiteľné. Fotografa, fotografom robí hlavné tá jeho úprava - to je jeho rukopis. Ak by Vám fotograf poslal RAW fotky, je dosť možné, že je začiatočník, či mu ide čisto o peniaze a nie jeho meno.

Čo sa týka nespokojnosti, uhm, portfólio si myslím, že si isto nejaké videla.

biba_18
10. aug 2024

ked si za ne zaplatim tak preco ich nedat?! - no lebo ty si zaplatila za tie fotky čo ti dala…

minenkak
Autor odpoveď zmazal
minenkak
10. aug 2024

Moje decko fotí a klientka dlhodobá, žiadala aby boli odstránené chlpy na modelkynej ruke ,rázne to bolo zamietnuté,má svoj štýl fotenia a ak sa to zákazníkovi nepáči,nech sa páči ,môže sú nájsť iného fotografa.Takze každý má svoj štýl a tým sa prezentuje a tak ako každý iný umelec,či už maliar, sochár,stolár, umelecký kováč .

Strana
z2