Prečo je tu tak veľa agresie?
Ahojte milé maminky, snažilky...iba sa chcem opýtať, prečo je poslednú dobu na MK tak veľa agresie. Dnes som bola iba v 2 novo založených témach a všade vidím iba útočenie a presadzovanie si svojeho. Myslela som si, že toto je fórum pre mamičky a budúce mamičky, ktoré sa chcú v kľude porozprávať a vymeniť si rady. Pomaly, mamičky, ktoré majú opačný názor, alebo iný a chcú ho iba vysvetliť, tak sú atakované a hneď sa to tu schyľuje k hádkam. To nevieme konštruktívne diskutovať? Musíme sa stále iba hašteriť ako malé detičky na pieskovisku?
Prepáčte, ale toto je môj názor na to, čo sa tu poslednú dobu deje.
@mamabiba - jednou jsem poslouchala nějaký dokument o vztazích mladých a "důchodců" a jedna paní tam povídala, že se není co divit, že mladí nerespektují starší, když nebyli respektování jako děti staršími...Já malého učím, že respekt má být oboustranný, úměrně věku, podle jeho kognitivní a emocionální vyspělosti, což poznám podle toho, jak malý nějakou situaci komentuje..ne silou, že pozdrav, poděkuj, omluv se...ale že mu ukazuji vlastním chováním takové jednání a taky obecně řeknu, jak to funguje - př. když je ti líto, co se stalo, můžeš se omluvit...A ne že na povel - OMluv se - když je evidentní, že dítě se nechce omluvit, je ještě v emocích..to beru jako nedostatek respektu vůči dítěti, když je nuceno něco jen tak papouškovat, aby byla máma spokojená (tedy aby byl velký panáček spokojený, malý musí poslouchat - pak se děti brzy naučí, že chtějí být taky velcí panáčci a mít tu moc rozkazovat...to vedu mimo jiné podle mě k tomu, že je na světě hodně agrese (potlačovaná agrese dětí vůči rodičům?))...
@blandik asi máš pravdu, nikdy som netlačila na niečo že musíš, ale u nás to fungovalo asi takto. Bolo by pekné keby si sa ospravedlnila pretože si spravila ..., to sa ...nepáčilo...a tak ďalej. Skôr sa snažím vysvetliť..aj teraz..aby si sama uvedomila, že spravila chybu a mala pocit, že sa musí ospravedlniť. Terajšia móda..aspoň tu na MK je tolerancia, tolerancia, tolerancia voči našim deťom...sme tu super mamy, ktoré deťom dokola vysvetľujú, učia hravou formou....a potom sa s nimi stretneš, ako ťa napádajú. nieje to trošku na hlavu postavené? Alebo ja nepatrím do tejto doby? ☹
@blandik pokiaľ budú deti veriť svojim rodičom, tak by nemal byť problém...viď ako som písala vyššie 😉 , ale predsa nemôžu ostatní rodičia od Vás chcieť, aby ste ho učili na Ježiška iba preto, že to robia oni. Len bude asi dobré vysvetliť aj synovi, že každý máme svoj svet, aby sa zbytočne za pravdu nebil 🙂 🙂
ahoj,suhlasim,tiez sa mi zda,ze niektore maminy iba cakaju na vhodnu temu,ako sa do niekoho pustit,temu nakoniec zavru a maju po vtakoch... 😎
baby najprv zalozte temu kem moze byt tema nezodpovedne NICKY tak moze byt tema hasterive NICKY a napíste tam nicky ktore provokuju a vyvolavaju hadky 😉 nech potom viem aj ja s kym sa radsej nebavit 😝 😔 🙄
ja si skor myslim, ze sme boli vychovavani k tomu, nepovedat svoj nazor....aspon moja generacia. museli sme posluchat a nesmeli sme pouzivat svoj rozum.
zial,
este aj dnes mam pocit, ze je plno deti zakriknutych. arogantni ludia nevychovavaju svoje deti demokraticky.
drzost, neslusnost a schopnost povedat a kultivovane obhajit si svoj nazor su rozdielne veci.
to, je iste, ze diskusii sa treba ucit. v niektorych krajinych sa retorika vyucuje ako predmet.
@filipal myslím, že medzi nami nebude až taký vekový rozdiel...aj my sme museli poslúchať, nepovedať si svoj názor...potom teda čo sa stalo? Dostali sme možnosť slobodného rozhodovania a takto sme ho využili? Stali sa z nás arogantné tvory? Neviem si predstaviť za mlada seba ísť po ulici a niekoho nepozdraviť...koho som poznala 😀 ..., alebo nepozdraviť predavačku v obchode, alebo učiteľku... Teraz je to bežný jav. Žiadna úcta k ničomu a nikomu. A ako potom môžu také agresívne mamičky vychovávať svoje deti k dajakej úcte? To si neuvedomujú, že potom tie deti nebudú mať úctu ani k nim, rodičom?
Na jednej strane čítam, aké sú chápavé k deťom, všetko iba vysvetľujú, bez kriku, bez nátlaku, aby si dieťa vedelo povedať názor, ako z neho vychovávajú osobnosť...a na strane druhej tie isté mamičky sú v inej diskusii drzé, arogantné a agresívne.
@mamabiba - myslím, že to je taková snaha přejít od vynucené poslušnosti k dobrovolné poslušnosti..dělám to taky...Jinak si myslím, že arogance, agresivita a drzost je tady napříč koníkem bez ohledu na styl výchovy..Myslím, že právě to, že na nás bylo tlačeno v dětském věku, nemohli jsme říct názor, byla absolutní úcta ke starším - a malá úcta od starších k dětem, rodiče tím, že používali nátlakové metody, tak si skutečně nebrali servítky a to, co vypustili z úst a jak se chovali k dětem, nebyl zrovna model chování, který se očekával, že děti přeberou, myslelo se ,že děti budou poslušné a slušné celý život..ale bohužel ten model - donutím tě udělat, co je správné, zůstává v dětech i v dospělosti a pak nutí okolí a ukazují, jak nemusí poslouchat jako dospělí...je to facka, která putuje světem...myslím, že to je ale širší problém - celé společnosti, globalizace, médií...
@blandik ale až takto agresívne? čo téma, to hádka, agresia a presadzovanie si svojho za každú cenu. niekedy mám pocit, že zvieratká sa správajú slušnejšie ako my a to ich nikto neučil.
ja si skôr myslím, že takéto agresívne správanie je dôsledok toho, že rodičia práveže už zabúdajú vštepovať svojim deťom úctu. vidím to na školách. Kedysi sme si nedovolili k učiteľom to, čo si dovoľujú dnešní žiaci aj s tichým súhlasom rodičov. Pred učiteľmi sme mali rešpekt. Keď som doniesla domov poznámku, že som spravila dačo zlé, tak som sa tú žiacku bála doma otvoriť, pretože som vedela, že bude zle. A ak tam bolo dačo tipu...papuľovala učiteľovi...to ani nehovorím . Teraz, keď žiak dačo spraví a učiteľ sa ohradí, doletí rodič do školy a pred svojimi deťmi vynadá učiteľke..dobre že ju nezbije, ako si to dovoľuje napomínať ich úžasné detičky. A najviac som si to všimla u generácie, ktorá teoreticky nevie, kam patrí. Ešte neboli vychovávaní "demokraticky" ale už ich rodičia neviedli k slušnosti a úcte, pretože to bol komunistický prežitok.
@mamabiba - co ti budu povídat - tchán byl takový bojovník, že proto, že měl nedorozumění s oblíbeným učitelem, tak raději propadl...schválně, že ho nedonutí...švagr je sportovec tělem i duší, jeho děti žijou ve světě konkurence...Jinak já jsem "alternativní rodič"...a psala jsem to v minulém čase, že to tak bylo a dělo se nám to..ale děje se to dále a pořád..jenže doba se změnila a už je těžší donutit děti poslouchat absolutně rodiče...taky mi je z toho smutno, jaký nerespekt vládne..stačí mít jiný názor, když jsi v nějaké skupině - jsi vydělena...přitom lidi se nenechají vzájemně obohatit o názor druhého, musí to hned hodnostit a svrhnout a tlačit svůj názor...
ahoj mas uplnu pravdu aj ja co citam tak sa zeru medzi sebou
ahojte, prispejem aj ja. Presne zdieľam to čo píšete. Je mi tiež smutno z toho, keď má niekto opačný názor ako väčšina diskutujúcich, ako je hneď stredobodom záujmu a posmeškov. Automaticky sa do neho pustia ľudia a hľadajú negatíva aj tam, kde nie sú. To je problém, ako tu už niekto spomínal, že nie je počuť tón hlasu a nevidieť mimiku človeka, preto je veľa príspevkov nepochopených. A ak už to raz niekto načrtne ako zlý príspevok, ostatní už automaticky toho človeka ukameňujú a nemá šancu sa obhájiť.
Ja osobne sa tiež na každého usmievam. Niekomu to príde, že som mimo. Ale ja som toho názoru, že ak sa ja usmievam, tak možno tým zlepším niekomu náladu. Mávam aj ja problémy, ale myslím, že nemusím tým ľudí zaťažovať a každému ukazovať, že sa niečo stalo. Život je ťažký aj tak, tak si ho spríjemňujme a nestresujme sa, však?
Sú však ľudia, ktorí moje chovanie považujú za falošné. Že je to pretvárka. Svojím spôsobom je, ale nemyslím si, žeby to niekomu ubližovalo. 🙂
@tinki vieš čo? chcela by som ťa stretnúť. Prosím..pretvaruj sa 😉 . Ja už si ani nepamätám, že by sa mi niekto za niečo ospravedlnil...napr v obchode do mňa dakto drgne a miesto prepáč sa ešte osopí, že čo tam tak stojím. Ale všimla som si, že keď som na pokladníčku milá, hneď sa im zdvihne nálada a začnú sa usmievať aj bez toho aby si to uvedomili. Zákazníka za mnou pekne pozdravia a usmejú sa na neho. Z toho mám dobrý pocit.
@mamabiba 🙂 🙂
Je to presne tak ako píšeš. V podstate som si to priniesla zo Švajčiarska. Bola som tam pred 12 rokmi. Istý čas som tam pracovala. A strašne sa mi to páčilo, ako ma cudzí ľudia zdravili a usmievali sa na mňa. Vtedy som pochopila, že aký rozdiel medzi našou krajinou a nimi. A tak odvtedy to robím aj ja. Síce nezdravím cudzích ľudí, lebo tie pohľady 😲 😨 , tak som ostala len pri úsmeve. A ozaj,niekto sa až dvakrát otočí, či vidí dobre, že sa usmievam.
Ešte som to musela skorigovať a neusmievať sa bez príčiny na chlapov, lebo manžel protestoval 😉 .
A ktovie, možno sa niekedy stretneme. Hoci bývam na východe, cez Žilinu sa v podstate prechádza vždy, keď sa niekam cestuje na západ. Nič nie je vylúčené.. 🙂
@mamabiba - já nemusím ani chodit na MK, stačí mít jiný názor v rodině, dělá to potíže..učím se říkat svůj názor tak, abych neublížila verbálně někomu, ale přitom, abych mohla mít pocit, že to, co jsem potřebovala řešit jsem přednesla..nejsem zastáncep otlačování pocitů ani názorů..když řeknu názor, čekám diskuzi a ne poslušnost..bohužel většina lidí má pocit, že se čeká poslušnost a nediskutují...Jinak taky se mi žilo dobře v zahraničí - skandinávie, kde lidi jsou hrdí na vlast, na svůj systém politický, kde vládne slušnsot..ale přitom říkají, co mají na srdci, ale tak nějak netlačivě...
@blandik ano, presne tak, súhlasím. Tiež sa s tým stretávam, že ak poviem svoj názor, tak si niekto myslí, že poučujem. Ale ja chcem len diskutovať. Rada si vypočujem názor iných a kľudne aj zmením názor, ak mi niekto predloží správne argumenty. Ja na nikoho netlačím, ale stretávam sa s tým, že buď tlačia na mňa, alebo sa stiahnu a nepovedia mi nič do očí. Málokedy stretnem niekoho, s kým sa dá normálne Diskutovať. A to je škoda. 🙂
@mamabiba - to máte moc fajn. S mámou diskutuji, nemáme problém cokoliv řešit. možná proto jsem na to taky zvyklá...v rodině manžela je právě ticho..nikdy se tam moc neřešily pocity a prožitky, ale úkoly a jejich plnění...
@tinki - přesně tak, snažím se komunikovat, abych nerzaňovala, takže určitě nediskutuji stylem - Ty jsi tohle a tamto...podávám to jako v bavlnce, jen prostě někdy řeknu...a pak je ticho..nebo se dozvím, že nerozumím srandě - což je vlastně taky obrana...Nechci, aby se bránili, ale aby diskutovali..Ale mám doma teĎ nějakou knížku - Nenásilná komunikace, těším se na ni..tuším dá komunikaci nový rozměr
@mamabiba mohu si dovolit okomentovat Tvůj příspěvek citovaný na straně 1 ("PROSÍM, žienky, prestaňme písať takéto hovadinky. Prečítajme si radšej dajaké knihy o správaní detí v určitých obdobiach...")?
Tak zrovna takový příspěvek já osobně považuji za urážlivý - kapitálky u slova "prosím", užití slova "hovadinky", srovnání s 8letou dcerou (tím se jí nechci nikterak dotknout), použití slovního spojení "absolutní blbost", nabádání k zamyšlení se, samostudiu atd.
Je vytržený z kontextu, pravda, nicméně, působí na mě ryze negativním dojmem. Snad rozumím tomu, co jsi ve svém příspěvku chtěla říct, věřím však, že by se to dalo říci i příznivějším způsobem (i když by to pak asi ztratilo ten efekt).
BTW možná by na koníkovi bylo méně agrese, kdyby se v diskusních tématech diskutovalo k tématu. Člověk by se rád dozvěděl nějaké nové informace nebo rady a musí se prokousat spoustou off-topiců (od "právě přijel manža, musím končit", přes "o víkendu jedeme na chatu i s kočkou, snad bude hezky" až po "upekla jsem tvarohový koláč a děti jen zamlaskaly"). Chápu, že se některé znáte velmi dobře a chcete si to sdělit, ale třeba jiné čtenářky daného tématu to zajímá jen pramálo. Vždyť je tu takových témat na odreagování se a pokec o čemkoliv..
prečo je tu tak veľa agresie? lebo každý ma vlastný patent na rozum, svoju vlastnú jedinečnú pravdu, právo na svoj názor (a preto ho treba vyjadriť, ale hlavne presadiť za každú cenu!!! 😉 ) a v neposlednom rade ooobrovskú potrebu založiť si svoje vlastné fórum s často buď divným problémom, alebo tak jednoduchou otázkou, že niekedy nechápem, ako môžu byť niektorí tak leniví a naivní...
@yamdena asi máš pravdu s tým "citátom", no snažila som sa to zjemniť zrovna tým "prosím" a "hovadinky"... 😅 hmm smola, nevyšlo. Vieš, poviem pravdu, že také príspevky, ako si ty spomínala, čo odbáčajú od tématu mi už vadiť prestali, pretože sú to snáď skoro jediné príspevky, ktoré nenesú v sebe agresivitu a radšej si prečítam, že niekto ide s kočkou alebo morčaťom na chatu ako že je niekto sviňa. Keď som sa zaregistrovala..nieje to tak dávno...mala som pocit, že toto je fakt konečne dobré fórum, kde sa dajú nájsť dobré rady, ale postupne zisťujem, čo téma to buď riadna blbosť, alebo hádky. Ale ako mi už tu kočky napísali...som utopistka...zabúdam, že dne je doba agresie a tvrdých lakťov. Robím v biznise, kde sa musia používať tvrdé lakte, ale aj to sa dá predsa robiť s nóblesou...však sme dajaké dámy 😉 a nie hašterivé trhovkyne... 😀

@blandik ja si práve nepamätám, že by som bola tak vychovávaná. Mňa mama vždy viedla k slušnosti a k úcte k starším. Ale necítim to teraz ako handicap, pretože ako agresor sa správa skoro každý. vždy sa na mňa pani za pokladňou milo usmeje, pretože je občas z toho až v šoku, že sa k nej milo správam, pozdravím, zaprajem príjemný deň...myslím, že má to zmysel sa takto správať a snažiť sa k takémuto správaniu učiť aj svoje deti.