Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?
Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.
Úplne všetko. Každý vie, čo je výsledkom tehotenstva. Takže každému je jasné, čoho Ti vlastne ľúto. Aj keď samozrejme napísať pravdu už pomaly ani nemôžeme.....
@zltalienka Nechápem na čo narážaš. Myslíš si, že žena, ktorá ide na potrat si nepripúšťa, že je to potenciálne dieťa, ktorému mohla byť matkou a že sa ho práve chystá dať vyškrabať z maternice? Každá žena vie, čo je výsledkom tehotenstva a ako prebieha potrat. Napriek tomu je pre niekoho táto možnosť prostelnejšia. Rozdiel oproti žene ktora potrat schvaluje a neschvaľuje nie je v tom, že by vnímali podstatu problému rozdielne. Ten rozdiel je v tom ako vnímáme to dané riešenie. Pre niekoho je to jednoducho pristeľnejšie ako dieťa vynosiť, porodiť a dať na adopciu. Negatívne pocity budú pri oboch, lebo neželané tehotenstvo je samé o sebe negatívne, keďže je neželané.
*priateľnejšia
A to, že to niekto pomenuje dieťatko, niekto embryo alebo zhluk buniek neznamená, že myslíme niečo iné. Je to práve o tom, že každá to inak vníma a citovo prežíva
Je mi jasné že sa tu do mňa obuje veľa žien, no aj tak napíšem môj názor. Áno, iste, je to slobodné rozhodnutie každej ženy. Ale vnútorne s tým problém mám. Akonáhle švagriná zabila takto nášho synovca či neter a zistila som že aj svokra bola na UPT nedokázala som sa už na ne pozerať (vnútorne, samozrejme nedala som im to najavo) tak ako predtým. Ja sama som si potratom prešla, no samozrejme nedobrovoľným. A prečo? Presne ti to napíšem.. nie sme predsa zvery aby sme sexovali čiste z pudovej potreby. Treba občas použiť aj rozum a nenechať sa ovplyvniť len hormónmi.. teda skrátka pri každom pohlavnom styku riziko otehotnenia je.. pokiaľ až tak veľmi žena nechce byť tehotná že vie že by šla v prípade tehotenstva na potrat nech skrátka sa zdrží pohlavného styku. Predsa spôsobov sexu bez rizika tehotenstva je nespočetne veľa. Ja aktuálne tiež nemôžem byť tehotná (aj keď ak by predsa, bábätko si samozrejme necháme) a tak okrem sledovania plodných dní sa aj chránime. Pri takejto opatrnosti by to už bolo ozaj na úrovni zázraku. Nuž ale to treba používať aj rozum a nemyslieť len tým čo máme medzi nohami..
@autor
Len ty sama v( hypotetickej rovine) neopisujes potrat v pripade znasilnenia ci zitia s nejakym magorom ci donutenia ...
Cisto sebecke dovody podla mna(neuraz sa) ale aj tu su riesenia ,ktore opisem neskor....podla mna uplne zbytocne zabitie pre neschopnost uskromnit sa ,alebo uskromnit sa.mozno by si nemala cas pisat temy na Mk ale dokazala hy si uzivit rodinu...
Alebo je to kvoli tomu,aby si mozno neznicila imidz pred oststnymi,na facebooku ,mk,instagrame ,pred susedmi ako niektori same fotky z dovolenky lepia(nemusi to byt tvoj pripad)ozno si zijes na vysokoje nohe a nechces klesnut hlbsie
Takze by si isla radsej na potrat ako odkrojila trochu z komfortu?
Preco chudobnejsie rodiny,ktore mali a maju 3 deti a viac mali vsetky deti vzdelane s VS?
Moj otec pochadzal z 3 deti a vsetky maju VS..a nie sme ani my bohati..nic sme nezdedili
Mna samu vyhodili pocas studia z VS,lebo som ostala sama v rocniku(ostatni nepresli)robim si teraz VS v 32 r.a to mam 3 deti.
Mame hypo,prerabame dom,nemm absolutne ziadnu pomoc od rodiny ,moji rodicia sa nazaujimaju a muz rodicov nema....
Deti ked su chore,nema ich kto opatrit ,takze bud opatrovatelka alebo niekto pn...
Mozno nenosia deti znackove oblecenie,nechodimd kazdy tyzden na luxusne dovolenky...ale maju vsetko ,co potrebuju.chodia do nie najlacnejsej skolky,maju kruzky(a to su skolkarky)....
V dnesnej dobe si dokazes skripta,knihy zabezpecit lacnejsim sposobom,ak potrehujes ubytovanie,vzdy sa da dohodnut s inymi studentkami a pphladat na nete..
Mame internet,vela vyhod.
Na druhej strane ako dalej citam,pisala si ze nie kazda zena je rovnaka.potom nechapem,na co tato diskusia.aby vznikli zbytocne vasne?sama vidis,ze mas s tym moralny problem ,moralne s tym nesuhlasis aj ked by si potrat podstupila .preco cakas od inych,ze potrat budu moralne schvalovat ?to,ze s tym ma niekto problem,nesuhlasi, neznamena,ze ma aj niekoho stalev zuboch...ja na teba s tuto diskusiu zabudnem.myslis,ze ta budem mat stalr v zuboch,lebo by si sla na potrat?nie.
@chvostik1 treba sa trosku viac informovat.lebo ja mam predcasne deti,jedna dcera mlieko,ktore krabica 400g stala 80 eur mala predpisanu tak 1 na vyse tyzden,a nakoniec jej to zamietli.a nie sme sami....( to plechovku mala tak na 3-4 dni al si dobre pamatam)takze to nevychadzalo aj ked s sa na hlavu postavila
Pri laktozovej inttolerancii veru prispevky nedostavas a to mam intol.laktozy.
@tianna lenze vacsina sa tu ohanala pripadmi znasilnenia,zitia s magorom atd...Co sa zase zachadza do extremov,lebo take percento zien je podla mna naozaj nizke...a potom autor napise,ze by sla na potrat kvoli komfortu ,lebo nechce deti bez vs ...
@fantaghiro21 áno, to sú už extrémy.. väčšina žiaľ chodí len kvôli komfortu.. vrátane mojej švagrinej 😔 a to sme si boli ochotní to malé osvojiť ak by si ho nechala, len žiaľ povedala nám o tom keď už mala po.. 😔 asi sa bála že jej to vyhovorime, lebo jedného synovca sme si takto zachránili.. manžel (teda jej brat) ju presvedčil a samozrejme nakoniec má toho syna veľmi rada.
@fantaghiro21 nie je to o tom, že nechcem deti bez vs. Moje dieta budú študovať, keď budu chcieť. A ja ich chcem podporiť aj finančne, čo v dnešnej dobe nie je ľahké, hlavne ak by to dieta chcelo študovať ťažkú školu, kde si asi na život nezarobí.
A áno, keby ja ostanem tehotná, nie je potrat jediná možnosť a moje rozhodnutie by bolo čisto sebecké a priznám si to. Jednoducho nechcem a nikdy som nechcela viac ako jedno dieťa a preto sa snažím hlavne neotehotnieť a dosť pochybujem, že by sa nám podarilo počať. Ale by náhodou motyka vystreli mám to takto, nikomu môj názor nenútim. Tak ako ja si myslím svoje o sexe až po svadbe a nepoviem si, že ta žena je chorá puritánka, tak si myslím, že by aj ženy, ktoré by na potrat nešli mali rešpektovať rozhodnutie žien, ktoré na to maju iný názor aj napriek tomu, že sa názorovo nezhodnú. Tiež mám kamošku, ktorá by si nechala aj postihnuté dieťa a mojom postoji vie. Nezhodneme sa v tomto nikdy, ale nepriek tomu by sme si to rozhodnutie nevyčítali. Ono mne v tejto téme nešlo ani tak o to, aby som niekoho presvedčila, že môj názor je správny. Je to názor, ten nikdy nie je správny alebo nesprávny lebo to nie sú fakty ale čisto len uhly pohľadu. Ide o to, že by sa tie strany mali rešpektovať.
@autor A nerespektuje ta niekto?kamaratka ti nevycita aj ked mate iny pohlad...stale mam pocit,ze tohovycitania z tej pro life strany je menej ako z tej strany za potraty...lebo ked som tu citala niektore dievcata ,ktore mozno sa aj zastavali za tie potraty,tak ich arogantne vystupy,plne kritizovania odsudzovania,tiez neboli podla mna srdecne,plne lasky,respektu...
na jednej strane clovek ocakava od inych,ze bude respektovany a ich spravanie je plne zla,kritizovania a odsudzovania....
A zase dievcata,ktore su proti ,snazili sa aspon vacsina pisat citlivym sposobom....
Skus si nalistovat stranku alexis.je tam vela peknych odkazov na diskusie.
Napriklad tento https://eduworld.sk/cd/petra-polievkova/5315/ps...
presne sa tam pise,ze vacsiba zien,ktore potrat podstupi,nikomu o nom nepovie
Takze ziadne kritizovanie ani neprebehne
Som vsak za ,aby sa tabuizovane temy prestali brat ako tabu.vo vacsine pripadov sa zenam da pomoct a ak au po potrate,je dobre ich naviest na organizacie,osoby ,ktore by im vedeli pomoct niest toto bremeno....
Preto ak niekto sa snazi sirit zlo potratu,netreba byt zase nedotklivy a vsetko chapat ako odsudzovanie.
Vela zien nevie o organizacii alexis,rachelina vinica atd a mohli by pomoct aspon z psychickeho hlsdiska.....
@fantaghiro21 raz som tu čítala jednu diskusiu, kde dievča chcelo poradiť ohľadom vzťahu. Ona išla na potrat a frajer sa s ňou kvôli tomu rozišiel a ona ho chcela naspäť. Toľko zloby a jedu čo som tam čítala, som dávno nevidela. Boli to moje začiatky na koni, od vtedy som si zvykla, ale vtedy som bola zaskočená. Naozaj niekoľko žien jej tam hnusne nadávalo aj potom, keď si priznala ze vzťah nezachráni a urvrdila sa v tom, že urobila dobre a chlap jej za to nestojí. Toľko jedu len preto, že oni by to tak neurobili. Teraz sa tu bavíme v hypotetickej rovine a diskutujeme o názore, ale akonáhle je tu diskusia ze niekto bol na potrate, prichádzajú slova ako “zabila si si dieta” “vrahyňa” “teraz by sa bolo narodilo”. Ako keby išlo len o to dokázať si, ze oni sú tie lepšie. Pri tom možno tá žena po tom zákroku nie je psychicky ok a chce čas, kym sa s tým zrovna, príde si po radu a dostane lynč, ktorý bud spôsobí väčšiu bolesť, alebo v lepšom prípade nad tym mávne rukou. V konečnom dôsledku ani jedno nie je k ničomu dobre.
Áno, máš pravdu malo by sa viac hovoriť o organizáciách, ktoré pomáha ženám čo sa rozhodli či už ísť alebo neísť na potrat. Ale ja mám jednu prerozprávanú skúsenosť. Žena tam písala, dostalo sa jej akurát tak citové vydieranie. Nehovorím, ze takto to funguje vždy, ale nemá byt cieľom aby sa žena rozhodla pre donosenie dieťaťa na základe výčitiek, lebo tie nemusia byt trvale a to rozhodnutie nie je racionálne
@chvostik1 nie, dospelym na intolerancie nepreplaca nic. A celiakia je nieco uplne ine
Autorka "raz som tu čítala jednu diskusiu, kde dievča chcelo poradiť ohľadom vzťahu. Ona išla na potrat a frajer sa s ňou kvôli tomu rozišiel a ona ho chcela naspäť."
Túto diskusiu si nepamätám. Ale presne toto je problém, dieťa bolo ich oboch, on bol (zjavne) proti potratu a ona na neho i tak šla. Otec dieťaťa nemá právo rozhodovať o svojom dieťati....
@autor no ak usudzujes podla MK,inych diskusii,tak sa potom necudujem .tu dokazu zeny zlyncovat aj za to,ze si nekychnes tak ako sa im paci....sama si si vsimla ,ze hlavne ti,co ocakavaju nejake respektovanie,respektovat inych nevedia.
Ti,co ocakavaju pomoc,nepomahaju
Ti ,co nechcu byt kritizovani tak kritizuju...
Vsetko je o cloveku...a nemyslim si,ze ju chceli citovo vydierat.sama si nevidela co dana osoba pisala a co jej odpisali...tu niektore pisali tiez ,ze tu niektore citovo vydieraju a mne sa to teda nezdalo (mylim sa?)
@zltalienka V tej diskusii myslím že ten chlap bol nejaký nimand čo nemal peniaze a žil u rodičov. Tak takému by som do toho teda kecat nedala. Kľudne nech sa legislatíva upraví tak, že žena môže dieta dať otcovi a otec do toho môže kecat. Ale až po tom, čo sa preukaze finančná a emocionálna spôsobilosť toho druhého rodiča.
Ako tak rozmýšľam, tak ženy, ktoré sú ochotné prejsť tehotenstvom a porodiť dieťa by mali dostať "bolestné". Len neviem či od štátu (to asi zatiaľ nie, lebo tu máme určité skupiny ľudí, ktoré by to ešte viac podporilo v nekontrolovanom plodení), asi skôr od otca dieťaťa. Nakoľko žena nikdy nemá istotu, že chlap sa o svoje dieťa aj reálne bude starať.
Najlepsie by bolo, keby zeny s takymito muzmi nespavali, a potom by sa taketo situacie nestavali ;)
Tak ono, co je opakom ZIVOTA ? SMRT, nieco nezive, mrtve. Myslim, ze to co sa aktivne vyvija a vznikne z neho male dietatko mrtve urcite nie je. Tak asi to bude predsa len ten zivot.
A potratom sa proste rozhodnes pre SMRT a nie pre najvyssiu moznu hodnotu akou je ZIVOT. A iba zivot moze dat lasku, smrt nikdy lasku neda.
@silvike ale veď hej, ale co je zle na tom, že sa pre to niekto rozhodne?
Ahoj! Ja som sa pred pár rokmi pre potrat rozhodla, prvý deň po mi bolo smutno, no rozhodnutie neľutujem. Mala som vtedy 10-mesačnú dcérku (dnes má 8 rokov), s mužom sme spolu už 26 rokov (od našich čias na strednej). Obaja sme cítili, že chceme iba jedno dieťa, chceme sa mu venovať naplno, chceme sa zároveň venovať práci a život žiť, nie prežívať. Nešlo o peniaze. Obaja máme náročnú prácu, v prospech spoločnosti (lekár a učiteľka). Zo skúseností v škole viem, že nestačí deti priviesť na svet, to je to najľahšie, ťažké je z nich vychovať dobrého človeka. Vidím ženy-matky "vyžívať sa" v kočíkovaní, hrajkaní sa s maličkými deťmi, no mne sa dostávajú do rúk študenti od 15/16 rokov, mnohí sú osamelí, znechutení, duševne prázdni... z jednej triedy iba malá časť z nich žije s oboma biologickými rodičmi, nemá nevlastných súrodencov... Ja som za to, aby každý zvážil, či chce dať riadne zázemie jednému dieťaťu alebo mat deti 3-4 a potom nervózne "štekať" po rebelujúcich pubertiakoch.
@silvike joj! vieš čo, mala by si vidieť plakať zúfalé 18ročné dievča, ktoré porodila narkomanka-prostitútka, prvé roky života dievča s mamou "naháňalo" zákazníkov po uliciach, neskôr bolo matkou odmietnuté úplne a potĺkalo sa po decákoch... citujem to dievča: prečo ma priviedla na tento svet? ja som.sa sem nepýtala! reči o živote a smrti sú v podobných prípadoch veľmi diskutabilné. podotýkam, som veriaca, mám rada ľudí, pracujem s ľuďmi a muž ako lekár na operačke źivoty aj zachraňuje...
@keksik83 tak to by sa potom vobec nemali rodit deti.lebo ci mas 1 dieta alebo 4,kazde bude rebelujuce v puberte.reci o tom,ako sa ma najhorsie na svete,vsetci mu chcu zle,vsetci su okolo zlí ,..je znakom puberty.(ale ano,su rozne oripady narcistickych a krkavcich matiek ,to nepopieram)
Riadne zazemie nie je nikdy zarukou.Ani to,ze ste s muzom 26rokov.kolko je pribehov,kedy dlhorocne vztahy,ktore mali vzdy tendenciu kazdu krizu vydrzat sa nakoniec rozpadnu?Kolko je vztahov,kedy aj po dlhorocnom vztahu muzovi ...blo v hlave a nahanal mlade zabky?alebo naopak?
Pracujem v nemocnici ,a veru niektori 40-50r lekari maju pocit nadludskosti .Asi tym,ze maju schopnost liecit,maju pocit,ze mozu vsetko.obletuju mlade sestricky,nebodaj aj zadane,vydate,pricom maju doma zenu a dieta ...ale nemusi to byt tvoj pripad .
Mas 8 r dceru a ta coskoro pride do puberty.
Ked bude trucujuca,mat reci stylu "preco si ju porodila"mala si aj ju zabit?urobila si chybu ze zije?
To,ze fungujete neznamena ,ze je to zaruka stastneho vztahu,zazemia do konca zivota....
Mozem zase s istotou napisat ,ze niektore rodiny,ktore maju viac deti ,maju skromnejsi zivot,vedia si vazit kazdy cent,kazdy dar.nemaju full servis.uz ako male deti vedia,kde je ich miesto,nestekaju po rodicoch,nehadzu sa o zem ked ich mamka nekupi to co si zaumienili...niekedy ti "jedinacikovia" su rozmazleni frackovia ale zase he to pripad od pripadu .
Zeny,ktore sa"vyzivaju v kocikovani",hrajkani s deckami,sa vedia viac venovat detom,ako matka,ktora ma 1 dieta a vacsinou nalepene tak na telku alebo pri nejakej opatrovatelke
Tvoj muz je lekar,neviem ci taha nocne.ale z velkej miery je v praci ako doma a to nevravim,ze byt lekarom,sestrou je celozivotne studium .ucitelia su vacsinou uplakani,lebo musia pracovat aj cez vikendy a ked pridu z prace ,investuju vela casu do chystania sa na dalsi den,opravovania pisomiek.aspon tak to o sebe prehlasuju,ake je byt ucitelom a pracuju do neskorych hodin aj doma po praci....
Kde je teda ta pravda ?kde je pravda o100%nom zazemi? Nie je vsetko cierne a biele.
Amsu aj zeny,narkomanky,alkoholicky ktore sa dokazali vyliecit
Akakolvek terajsia istota je pominutelna....a vsetko co teraz vyzera zle,nemusi byt vecne
A tym,ze si veriaca, ta neosprsvedlnuje v tom,ze si vynimocna.
Aspon tu bol taky nazor,ze vsetci veriaci,krestania su pokrytci a nazor na pro life je najvacsie zlo .
Vlastne krestania mozu za to,ze sa "siri "nazor,ze potrat je nieco zle.
Tak si veru vravim,ak je to nieco zle,poton akakolcek vrazda je pre nekrestanov priijatelna.
Preco zrazu besnenie terorisru v Prahe vsetci odsudzuju? Ved je to tiez v krestanskych bozich prikazaniach "nezabijes" .vsetko co je krestanske,je zle ....ci?lebo su to pokrytci,lebo sa do inych staraju.
Alebo zase len to,co komu vyhovuje?
@fantaghiro21 kto tu písal niečo o tom, že všetko kresťanské je zle? Myslím, že v tejto diskusii okrem jednej prispievajucej nikto na kresťanstvo nenadával. Ale je to ako so všetkým. Nikomu nevadí kresťanstvo, pokiaľ nie je tlačené tam kde nepatrí. Jasne, že ľudia maju už voči tomu averziu, keď je tlačené do politiky, keď starí rodičia su schopní nebavit sa s deťmi keď nedajú deti pokrstiť. Aj na kresťanskej aj ateistickej strane su ľudia, ktorí na seba navzájom kydaju a starajú sa di životov ľudí s opačným názorom. Náboženstvo je inak 1000x pozmenené od doby, od kedy vzniklo. Aj každý kresťan ma tie hodnoty trošku iné a nemajú na všetko rovnaké názory. Takže áno, v podstate je to o tom, že každý si vezme to, čo mu vyhovuje z prikázaní. Či sa potom mozeme baviť stále o kresťanstve je na posedení iných, ale znovu sa k tomu vraciame. Ak prirovnávaš potrat a útok v Prahe, asi nemáš voči žene čo išla na potrat bohvieaký rešpekt. A ešte k jednej veci sa vyjadrím. Život je síce najvyššia hodnota, podľa teba. Ale do kedy? Aj v momente, keď sa ma narodiť postihnuté dieta a z toho života nemá nič? Ved je to predsa stále život a stále by malo platiť nezabiješ, ci? Alebo to je už akceptovateľná vražda? Nezabiješ by malo platiť aj na eutanáziu. Vtedy je to tiež nemorálne? Keď sa človek sám rozhodne ukončiť svoj život?
@autor ak si si poctivo citala diskusiu,minimalne 2-3 prispievatelky tu nadavali na krestanov a vsetko je vlastne loz....preco by som nemala mat respekt voci zene,co sla na potrat ,ked prirovnavam potrar k vrazde?
Stale sa bavime o tom,ze niekto berie potrat ako vymenu zubu,niekto ako vrazdu.a pre mna to je vrazda.ci leb kozmeticka uprava?xi opat sa tu ideme odznova bavit o tom istom,sice
Sama si pisala,ze s potratom nesuhlasis alebo mas moralny problem.
Bud sa to bojis nazvat pravym menom,aby si vyzerala respektujuco ....ale inak klames seba a ostatnych
Potom veru nerespektujes ani ty mna.
Ty ma nemusis respektovat ale ja musim?
Zvlastna optika.

@zltalienka neviem, čo to vypovedá, ale dobre.