Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?
Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.
@lubos333 myslis si, že ľudia čo sú za potraty si neuvedomujú, že sa jedna o potenciálneho človeka? Nevidím dôvod prečo to prirovnávať k cudziemu vajíčku, veď nikto nezabíja cudzie deti, ale ich vlastne. Keď sme už pri tej prírode, tam sa to deje tiež. To, že samica zožerie, alebo zabije svoje mláďatá nie je úplne neobvykle.
@morusha už som to tu myslím písala. Táto téma je úplne mimo. Keď ako spoločnosť budeme schopní produkovať zodpovedných mužov, ktorí neutečú pred otcovstvom a budú sa riadne starať o svoje rodiny, potom môžeme začať uvažovať o obmedzení práva ženy rozhodnúť sa ako naloží so svojim životom. Okrem toho myslieť si, že zákaz potratov skutočne zníži ich počet je rovnako naivné ako myslieť si, že zvýšenie spotrebnej dane na chlast a cigarety donúti niekoho prestať fajčiť a piť. Jediný výsledok tohto stupídneho rozhodnutia by bol, že pokvitne potratová turistika a doktori si namastia kapsy v šedej zóne.
@tiezjedna Tá spoločnosť ich má produkovať v nejakom špeciálnom laboratóriu? Tých dokonalých zodpovedných mužov budúcnosti? A mohla by potom pokračovať aj s produkciou zodpovedných žien 🙂Ale vážne... je smutné, že ľudia si vždy nájdu dôvod ako obhájiť neobhájiteľné a nazývajú to právom rozhodnúť sa, škoda že ho ale nevyužili pri plodení (samozrejme okrem špecifických prípadov). Prečo by mal na to ale doplácať nevinný človiečik? Btw, keď už si spomínala tých zodpovedných mužov, je kopec single matiek, ktoré vychovávajú dieťa samé a vôbec to neľutujú, ba čo viac považujú to za najlepšie rozhodnutie v živote. Takisto ako sa riešia hocijaké iné problémy, ťažkosti, ktoré život prináša dá sa zvládnuť aj nechcené tehotenstvo bez straty tváre.
Vidim,ze znova sa ide riesit stale to iste...
Len tak malo z tych organizacii....
Nie,z vlastneho vacku sa to neda ,pre start je to obrovska pomoc
Ani stranka ludialudom by nemala mozno existovat
Lebo to nie je z vlastneho vacku...ludia,co chcu svoje chore deti zachranit,pomoct, by ich podla logiky mali asi radaej zabit.
Koniec hlasenia
@morusha ešte by som teda rada podotkla, keďže si to spomenula, že pri plodení sú dvaja. Ale keď nastane "prúser", tak často zostane na riešenie len jeden. Jedna, aby som bola presná. A to je presne tá zodpovednosť, o ktorej píšem. Ak má muž možnosť sa beztrestne vzdať zodpovednosti (a že fakt má, a nik na neho nejde za to s vidlami ako na ženu s rozhodnutím pre interrupciu), tak žena má plné právno rozhodnúť sa, či tehotenstvo preruší alebo nie.
Preco? Lebo sa radi miesaju do zivotov inych, radi sudia a napokon vsetky odpovede su tu vylevami zien ako by oni nesli na potrat a opismi co vsetko si vytrpeli aby mali decko. Netreba nikoho sudit. Kazdeho volba. Decko nebudu zivit mudrlantky co tu lamentuju nad potratmi ale ta co si ho necha. Takze je len a len na nej ako sa rozhodne a nikto nema pravo ju sudit.
@tiezjedna Neviem prečo ľudia radi prenášajú zodpovednosť na "spoločnosť alebo dobu alebo neviemčo", ktorá ich má " vychovávať"namiesto toho, aby sami prebrali zodpovednosť za svoje konanie. To je známka dospelosti vedieť znášať následky svojho konania, a v tomto prípade súhlasím, že u žien to platí dvojnásobne. A áno, môžeme si to nazvať zhluk buniek, ale tomu zhluku buniek už bije srdiečko. Ako tu už bola spomenutá tá analógia s rozbitým vajíčkom orla, že skúste ochranárovi vysvetliť, že ide len o zhluk buniek... Napokon každá žena so svojím "právom" rozhodnúť sa, si sama do konca života ponesie aj následky tohto rozhodnutia.
@keksik83 presne tuto otazku som pocula od dietata, kt.bolo v pestunskej starostivosti mojho uja...malo vtedy asi 13, sedeli sme na verande mojho deda a presne toto sa nas vsetkych pytalo... matka zavisla od alkoholu, kurva v pravom zmysle slova, ako dieta ho tahala po zakaznikoch, maly pil s nou, az jedneho dna pocul ako sa jeho matka rozprava s jednym z mnohych muzov, s kt.zila...ked ho prejdes autom dostaneme tu poistku, co na neho uzavrela babka...vtedy utiekol k babke, ona si ho ale nechat nemohla, lebo sa uz starala o 3 jeho surodencov, jeden mentalne zaostaly, druhy nieco podobne a sestra na vozicku...tak skoncil u mojej tety...cely pribeh pokracuje a teda nebol vesely ani nahodou, mal asi 21, ked skoncil na psychiatrii
@zltalienka a na co je dobre, aby statistiky porodnosti vyzerali dobre, ked len z mala tych ich potomkov nieco bude?
@erikavesela prepáč, netuším k čomu konkrétne reaguješ. Téma má 15 strán..... "štatistiky pôrodnosti" .... "z tých ich potomkov"... narážaš na tmavšiu slovenskú minoritu?
@erikavesela narážaš na tento môj starší príspevok? Ak áno, tak si ho zrejme nepochopila. Nie je dobré, že štatistiky pôrodnosti u nás vyzerajú dobre len kvôli počtu detí, ktoré sa narodia rodičom, ktorí žijú na okraji spoločnosti bez možnosti riadneho začlenenia sa do nej. (opíšem ich radšej takto). Oficiálne nie je možné spočítať koľko takých detí je (lebo diskriminácia, segregácia).
Ak by boli štatistiky a bolo by čierne na bielom, že z cca 55000 detí, ktoré sa v danom roku narodilo je možno aj 15000 deti v týchto komunitách a že vzhľadom k "úspešnosti" ich zaradenia do pracovného procesu bude o 25 rokov platiť dane a odvody iba tých 40000 deti (55000-15000) a z tých daní a odvodov bude potrebné zaplatiť dávky (a zdravotnú starostlivosť) pre tých 15000 teraz už mladých dospelých, ktorí nie sú zaradení do pracovného procesu a ešte aj dôchodky (a zdravotnú starostlivosť) pre cca 80000 ľudí, ktorí práve odchádzajú do dôchodku a že tých 40000 mladých dospelých nebude vedieť obsadiť 80000 pracovných miest, ktoré ostanú voľné po tých čo odchádzajú do dôchodku...tak by snáď konečne všetci pochopili, že ako štát máme obrovský problém.
@zltalienka ano, presne tak to je a myslim, ze toto by mali ludia citat...ked dokazeme napriek slovickam ako diskriminacia, tuto cast obyvatelstva dotovat roznymi sposobmi (a nie je pravda, ze to to tak nie...taki riaditelia zs na vychode by vedeli rozpravat), tak nerozumiem, preco sa nemozu "vysledky" ako si prave opisala, povedat nahlas...v kazdim jednom slove mas uplnu pravdu a zial ta je brutalne kruta a poukazuje na obrovsky problem slovenska...podpora rodin, kt.deti by jedndho dna boli hnacim pohonom nasej spolocnosti, by mala byt na 1.mieste, s cim samozrejme suvisia aj potraty...keby zeny, kt.chcu ist na UPT dokazal tento stat presvedcit, ze jej pomoze, naozaj pomoze, tak by mnohe zeny v zlych/nevhodnych zivotnych situaciach rozmyslali inak...ja som zastanca toho, ze zena ma pravo rozhodnut sa, ale podpora statu v tomto smere by urcite rozhodovanie sa ovplyvnila.. snaha tu uz bola a je (danovy bonus, podpora tehotnych studentiek)...jedno sa uz rusi a druhe akurat zaviedlo..a to nie je dobre riesenie
@erikavesela MRK (taká je oficiálna skratka pre Rómov žijúcich v osadách) dotuje hlavne EÚ.
Nie veľmi súhlasim s tým, čo si napísala v poslednom príspevku. Podpora rodín od štátu: vďaka takej podpore rodín za posledné desaťročia akú robila naša krajina tu máme stále viac rozrastajúcu sa skupinu MRK. Oni jediní pozitívne zareagovali na podporu rodín od štátu. Pre ostatných boli tieto impulzy buď nedostatočné, alebo sa míňali cieľu. Totiž, ak generácia rodičov v počte cca 80000 "vyprodukuje" len 55000 detí, tak tých 25000 deti skrátka chýba. Toľko potratov za jeden rok u nás ani nebýva. Ľudia jednoducho nechcú viac detí. Toto nie je ich cieľ. Majú efektívny spôsob ako zabrániť tehotenstvu (vrátane potratu), tak načo by mali viac deti? Veď jedno úplne stačí. Údaje o pôrodnosti (ak by sme ich očistili od pôrodnosti MRK) budú okolo čísla 1 dieťa na ženu (a možno aj menej).
Viem, že sú ženy z majority, ktoré majú viac detí (veď aj ja mám), ale sú mnohé ženy, ktoré deti z rôznych dôvodov nemajú vôbec.
Ak by štát vymyslel spôsob, ako presvedčiť ženu aby nešla na UPT a našiel pre ne efektívnu a adekvátnu pomoc, môžeš si byť 100% istá, že zrazu by všetky tehotné z MRK "uvažovali" o UPT a žiadali by o túto pomoc. Takže v konečnom dôsledku by tá pomoc bola len zneužitá. Tadiaľ cesta nevedie.

@morusha moje vychádza zo skúseností. A otázka nestojí či potraty áno alebo nie. Ja obhajujem právo ženy rozhodnúť sa.