icon

Prečo majú chudobní ľudia deti?

15. okt 2022

Prečo keď ľudia nemajú dať čo do huby a poriadne kde bývať tak si aj napriek tomu spravia deti??? Čo je to za rozum? Prečo to robia?
Ja pocádzam z dosť chudobnej rodiny... celú základnú/strednú školu som si nikdy nič nemohol dovoliť, nikdy som nebol na výlete, na diskotéke, na chate, nikdy som si nemohol nič kúpiť, ani poriadne oblečenie... šikanovali ma kvôli tomu, celú základnú školu som bol vylúčený z kolektívu a nikdy som sa s nikým nebavil... takže okrem fyzickej ujmy z nedostatku základných vecí som utrpel aj dosť psychickej ujmy z ktorej mám dodnes následky... a na strednej škole to bolo tiež podobné aj keď tam sme boli už v lepšej situácii ale stále som bol sku**ený sociálny prípad, čo si chodil pre sociálne štipendium....
Teraz som na vš a už je lepšie - ale stále je to dosť na hovno aj keď chodím dosť do práce tak si zarobím ale aj tak väčšina ide do domáceho rozpočtu na dlhy a na opravy domu, ktoré si roodičia dovoliť nemôžu keď 1 je chorý ani nemôže mať prácu a druhý robí za malý plat....
Ale chápete to.. proste ja... aby ste ma zle nepochopili, ja mám svojich rodičov rád a spravím pre nich čo sa bude dať, teraz keď chodím do práce tak sa máme o trošku lepšie...
Ale ja proste nechápem prečo si robili deti keď sú na tom tak ako sú. V podstate mám celú mladosť v prdeli, nikdy som nič nezažil, ani frajerku som nikdy nemal lebo ani 3 eura na kávu si nemôžem len tak dovoliť dať. A stále aj keď už je lepšie tak stále máme dni kedy je prázda chladnička.
Mne nezostáva nič iné než si dokončiť školu a dúfať, že si nájdem lepšie platenú prácu aby som sa mohol mať lepšie. Ale nikdy nikdy nikdy by som si nazakladal rodinu ak by moje príjmy a životná situácia boli zlé... Až keď budem zarábať 1200 v čistom, potom si založím rodinu, inak ani náhodou.. Nespravím chybu, ktorí spravili moji rodičia...
A vidím to aj na iných ľuďoch... proste totálni žebráci, ktorí sotva vyžijú zo svojej smiešnej výplaty a majú 2-3 deti... Akože ja to fakt nechápem ako tí ľudia rozmýšľajú !! Tak do riti najprv sa snažím zlepšiť svoju situáciu a až potom si spravm deti nie? A keď všetci len držia huby a krok tak nechc nečakajú že im niekto zvýši platy... keby sa všetci naraz postavili za dôstojné životné podmienky tak sa tu máme lepšie a naše deti by nemuseli takto trpieť.. ale nie, ľudia radšej sklopia hlavy, vzdajú sa a povedia si že mohlo byť aj horšie... a kvôli tejto sprostej mentalite sme tam kde sme...
Aj keď v tomto zasratom Slovensku budem rád keď budem mať 900 v hrubom... ale radšej budem sám a nie si zakladať rodinu, už len kvôli tým deťom... toto by som nikdy nespravil, takýto život, takéto detstvo, takúto mladosť fakt nikomu neprajem a nikdy by som to nespravil svojim vlastným deťom.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
elizita
17. okt 2022

Pri zakladaní rodiny to môže byť úplne inak ako po pár rokoch. Moji svokrovci mali prvé dieťa,keď svokra ešte len zmaturovala. Mali hoľu rit ako sa vraví. A rokmi si veľa vybudovali. Rovnako to ale môže byť naopak... Asi môžeš byť rád,že vasi dostali rozum,že na viac asi nemajú,a viac detí nemali. Aspoň som ja pochopila,že nemáš súrodencov.

mircalla
17. okt 2022

@ema229 Ako prosim ta vysvetlis to, ze niektori ludia nemaju uz teraz co do ust a urobia si dalsie 2,3,4 deti? To volas tuzba po dietati? Podla mna totalna a hruba nezodpovednost. Ak raz vidim, ze to vobec ako rodina nedavame, nenarobim si este x dalsich deti...pokial nemam lepsiu situaciu.

mircalla
17. okt 2022

A este dost casto vidim u tychto socialne slabsich rodinach jeden fenomen - na deti peniaze nie su, ale na cigarety a alkohol su vzdy. Vacsinou sa tam vo velkom fajci, pripadne popija viac ako je bezne.. Samozrejme nechcem to pausalizovat. Nemam takych znamych, ale vsimam si....Kocik z roku 2, oblecenie deti roztrhane ci znicene, ale cigaretka musi byt. Hruba nezodpovednost v drvivej vacsine pripadom. Samozrejme su rozne ine faktory - zdravotne obmedzenia, choroba, uraz, nahla strata prace atd, to je nieco uplne ine. Ale vacsinou tito ludia absolutne nerozmyslaju nad buducnostou

miadi
17. okt 2022

@elvia dakujem. Presne si to vystihla s tou bolestou aj tie negativne emocie ako skodia aj fyzickemu zdraviu. Clovek v hneve vidi svet ciernobielo Snad trochu vychladnu zamyslia sa odpustia a uvidia cele krasne spektrum farieb🥰

tehukojosekac
19. okt 2022

Sú rôzne situácie, ktoré sa nedajú ovplyvniť.
Jediné čo môžeš ovplyvniť je svoj postoj k ním.
A je to sakra ťažké viem ...
Skús prehodnotiť svoj postoj k životu (doteraz aj do budúcna) a svoje názory.
Skús si čosi ušetriť pre seba do budúcna a nedávať všetko rodičom a do domácnosti. Nie si povinný žiť život tvojich rodičov a ani ich živiť. V prvom rade musíš myslieť na seba a svoj život a až potom pomáhaj rodičom.
Dobrí rodičia ťa podporia aj keď to bude pre nich ťažké. Tí nie úplne super rodičia ťa budú vyciciavať z peňazí aj zo životnej energie. To už musíš vedieť ty.
Ty si ten čo to môže poliečiť aby bolo lepšie 😊
Držím ti palce veľa šťastia 🙏🙏❤️❤️
Vždy to začína v hlave 😊

drahomirrra
19. okt 2022

@dominikak4 ❤️🧡💛💜Dominika, ja som si tuto temu ulozila, aby som sa mala kde vratit citat tvoje komentare, ked budem zase nasrata na cely svet a sebalutostiva. Si neskutocny clovek.

Krasne, pohodove tehotenstvo a zdravucke babatko ti zelam. 💓

lulupulu
19. okt 2022

Chudobný človek nemôže ľúbiť??? Chlapče spamätaj sa. Naši zas tak chudobní neboli a ani niesu a tiez som s nimi nikde nikdy nebola na dovolenke. Mam dvoch mladších bratov a ako som sa vydala predstav si ze naši začali s bratmi chodiť na wellnes pobyty aj 3x do roka. Ja som s nimi nikdy na ničom takom nebola. Tak si sa mal viac snažiť keď si bol dieťa a robiť aj ty niečo pre to aby ste neboli chudobní. Môj oco pracoval od menej ako 10 rokov u bohatšieho suseda. Dodnes má u neho prácu. A neľutuje nič z toho. To ty už nevidíš ze tvoji rodičia reobili všetko preto aby si ty mal čo dať do úst. Prosím, už nikdy nepíš ze prečo majú chudobní ľudia deti. Hlavne, ty nemaj deti ak majú mať takéto zmýšľanie ako ty.

2smajlik123
19. okt 2022

Tvoji rodičia sú najbohatší na svete už len preto ze majú teba poprípade ďalšie deti. Peniaze a luxus nie sú všetko. Niektoré deti majú to všetko co si nemal no možno im chýbajú rodičia ktorý by ich mali radi. Možno im chýba zdravie možno niečo iné. Každý máme svoj osud svoje trápenie.. Ale mať rodinu je najväčší poklad.

guliver19
19. okt 2022

@bessie12 tebe sa v zivote nie velmi dari ze?

bessie12
19. okt 2022

@guliver19 ja som spokojna so svojim zivotom.

mtn112233
19. okt 2022

@dominikak4 klobuk dole, ste úžasná a silná osoba.. už dlho má nič takto nerozplakalo, bucim tu ako malé decko.. prajem vám všetko šťastie a zdravie sveta ♥️♥️♥️♥️

lenkike
19. okt 2022

@dominikak4 wau, si úžasný človek, ďakujem za tvoje vyznanie, je veľmi na zamyslenie, mnohým ľuďom môže otvoriť oči v tom, ako sa pozerajú na svet...prajem teba aj tvojej rodine už len veľa dobrého ❤️

maminkadeticiek
19. okt 2022

Chapem ako to myslis,ale tvoj pohlad a nazor je tak strasne kratkozraky,ze tvojim problemom nie je, ze si bol ako dieta chudobny, ale intelekt a postoj,fo vsak spolu suvisi.Na toto sa da reagovat celym slohom argumentov,ale poviem len,ze keby ludia v tazkych casoch vojen,pandemii a kriz prestali plodit deti,tak dnes by si ty ani len nedostal sancu na tieto uvahy.Nelutuj sa a vzchop sa.A ak sa ti nepaci v jednej "zasratej" casti Slovenska robit za 900 eur v hrubom,tak sa prestahuj inde, kde je potencial zarobit viac.Lenze stastie praje pripravenym a nie umravcanym, ktory ziju v minulosti a natiekaju nad osudom, ktorym zakryvaju svoju neschopnost.Na svete su tisice,miliony uspesnych ludi,ktory vyrastali v skromnych podmienkach.

martinusik91
19. okt 2022

Keby každý takto uvažoval tak by sme vymreli. V dnešnej dobe je ťažko odhadnúť či aj keď má človek momentálne dobrý plat a bývanie, či to tak bude aj za rok...

lunademonica
19. okt 2022

Tak vela ludi splodi deti omylom...

edinat
19. okt 2022

@dominikak4 toto co ste napísali by malo byt povinné čítanie, aj ked veľmi, veľmi smutne 😔

kvietocek87
19. okt 2022

Veď teraz aj keď ľudia chodia do práce a poplatia všetky výdavky,tak čo vám ostane.A to ešte človek nie je vyslovene sociálny prípad.Normalne premýšľam, čo skôr deťom kúpiť.A to ešte keď ochorejú.Dalsie výdavky.Ako človek mohol vedieť, že bude takáto inflácia, keď si robil deti.Nikdy neviete, čo bude.Jedno je isté, terajšie deti to budú mať veľmi ťažké v živote.

dominikak4
19. okt 2022

@mtn112233 ďakujem, ale nebuďte smutná, ja tiež nie som 🙂

dominikak4
19. okt 2022

@lenkike ďakujem

dominikak4
19. okt 2022

@drahomirrra ďakujem

kassandra25
19. okt 2022

Poznam take pripady ako si ty sám. Ale tam cast detí, kedze ich bolo 7, skoncilo po rodine, dve pri takej tete, 3 pri takej sesternici, dalsie po internatoch a ubytovniach....., tu sa jeden z detí vypracoval jednou mega vázenou vysokou skolou v cechách, na isté zamestnanie, mal pocas stúdia 2 práce, aby prezil a zacal po vystudovaní pracovat vo svojom obore. Vypracoval sa tak, ze vlastní firmu vo svojom obore, so 40 zamestnancami, je mega uznávaný, odbor neprezradím, ani nic konkrétne, vypracoval sa tak, ze viacere autá, viaceré byty, haciendy, jachty, budovy v meste, sú jeho samozrejmostou. On vzdy zostal skromným, velmi pracovitým, cinným, a predstav si, dopraje druhým ludom. Sám má detí 3 a keby sme pocuvali jeho zivotný príbeh, znova a znova sa rozplacem. Takýmto ludom, ako sú oni a ty, je vzdy práca darovaná zhora, nemusis sa bát, budes ju vzdy mat, ale nezastavuj sa, neobzeraj sa, len chod vpred. Je ich plno takých, ako si ty sám. Poznam osobne.....

zoeeoz
19. okt 2022

1200 v cistom pri zalozeni rodiny tiez uz moc nestaci 🙂

casavina
19. okt 2022

@dominikak4 ahoj tvoje slová mi vtlačili slzy do očí...akoby som čítala o sebe (svojom detstve, puberte) ktoré neboli také aké by mali byť... keďže mama bola ťažko chorá a otec mal tiež dg, kde najťažšie bolo že mu mali operovať platničky ale keďže ja som chodila na SŠ a mama bola chorá...nedal sa operovať, ticho trpel... nikto mu nezaručí že operácia by sa podarila a on nechcel riskovať kvôli mame a mne...od 14rokov som sa starala o všetko...som z dediny, kde sme chovali kravy, kozy, prasce, hydinu...robilo sa na poliach a zahumienkach...nikdy sme neboli bohatí..mali sme to, čo sme vychovali a dopestovali...
dnes mám 38 rokov, maminka mi zomrela pred 17 rokmi...otca mám pri sebe...je ťažký diabetik...ma neuropatiu nôh z cukrovky.. okrem toho zle vidí aj počuje...ma brušný pruh a je aj po infarkte...prečo to všetko píšem?
Z manželom sme spolu 20 rokov z toho 10 manželia ❤️ detičky nemáme čo nás veľmi mrzí 🙁
Vždy som sa pýtala prečo my? Prečo sme bezdetní... Boh asi vedel že to tak má byť...asi vedel, že starostlivosť o otca bude náročná vo všetkých smeroch... stojí pri mne manžel, ktorý má podporuje a pomáha mi vo všetkom a ďakujem za neho...som vďačná aj zato, že mám ešte ocina, síce je uhundrany ako starší ľudia ale je tu... Život mám síce nie ľahký, ale som vďačná aj zato čo mám ❤️ veľa zdravia a lásky želám 🍀❤️

zemiakovysalat
19. okt 2022

Situacia sa može velmi rýchlo zmenit. Dneska zrabam 2000 v čistom zajtra 0. To že v chudobe žijú akceptujem, mne je divné že sa nesnažia zmenit situaciu. Proste dajú ruky na bok, nedá sa. A chodia 30 rokov za minimalku do roboty, alebo ešte lepšie na čierno, ved načo nam nemocenské poistenie...

tianna
19. okt 2022

Pozri si mladý, veľa vecí človek pochopí až neskôr a najmä až keď má vlastnú rodinu.. študuješ na vysokej škole čo je skvelé! Môj manžel tiež nepochádza zrovna z dobrých pomerov.. kvôli nedostatku financií mu padol futbal ktorý miluje a mal naň aj veľký talent. Čo je horšie že z rovnakého dôvodu nemohol ani študovať, má len učňovku s maturitou lebo trebalo doma finančne pomáhať. No keby ho rodičia nemali ja by som dnes nemala jeho a vďaka nemu mám, teda obaja máme našu rodinu 🙂 teda snaž sa, študuj a zariad si lepší život ako mali tvoji rodičia aj keď aj podľa toho ako píšeš dali ti všetko čo mohli. Ono nikdy nevieš aká situácia nastane a aj z milionára môže byť žobrák.. a že sa ti deti posmievali?.. ja som mala materiálne všetko ako dieťa, no aj tak sa mi posmievali.. stále.. dokonca som musela z jednej školy doslova utiecť a prestúpiť. Dôvod?.. výška (dnes som priemer, no ako dieťa som extrémne rýchlo rástla) a záľuby.. som hudobníčka no na základnej vysvetľuj deckam že nepoznáš v tom čase nič moderné (take that, pussycat dolls a neviem čo ešte frcalo) ale počúvaš denne Beethovena.. 🤣 teda dôvod keď si deti nájsť chcú ver že si ho nájdu.. držím palce a buď vďačný rodičom za tvoj život, ver že môžeš dokázať veľké veci a mať sa oveľa lepšie ako si sa mal 🍀

juliet86
19. okt 2022

@dominikak4 silny pribeh

casavina
19. okt 2022

Autor ozvi sa o 10 rokov čo sa zmenilo u teba 😉

beadygirl18
19. okt 2022

@dominikak4 Klobúk dole, ste veľmi inšpiratívna žena ❤️ Prajem všetko dobré 🌼

mofa
19. okt 2022

Nuz🙂)) predpokladam, ze mas okolo 20 rokov hej?Vidis to moc cierne sa mi zda aj ked pripustam, ze si sa narodil do doby ked len vsetko materialne je super ale myslim si, ze ani keby si sa narodil do lepsich pomerov nebol by si stastnejsi🤷‍♀️
My sme kedysi tak povacsine vsetci zili, ze ziadne vyskakovanie a dovolenky a nove veci ale je fakt, ze to nikto neriesil aj ked aj vtedy boli ludia, ktori sa mali vyrazne horsie.
Kiez by ta upokojilo, ze vela ludi napriklad neslo na lyziarsky napriklad lebo skratka nato rodicia nemali… ja som napriklad nesla na vylet do Prahy lebo nasi proste nato nemali peniaze.
A tu som. Troska si to musis zrovnat….a verim, ze prides do veku kedy pochopis preco ludia maju deti a budes chciet z nich vychovat slusnych ludi aj ked nebudu moct mat kazdy tyzden nove handry.
Zariad si svoj zivot lepsie ale nehnevaj sa ze si na svete🙂)