icon

Prečo majú chudobní ľudia deti?

15. okt 2022

Prečo keď ľudia nemajú dať čo do huby a poriadne kde bývať tak si aj napriek tomu spravia deti??? Čo je to za rozum? Prečo to robia?
Ja pocádzam z dosť chudobnej rodiny... celú základnú/strednú školu som si nikdy nič nemohol dovoliť, nikdy som nebol na výlete, na diskotéke, na chate, nikdy som si nemohol nič kúpiť, ani poriadne oblečenie... šikanovali ma kvôli tomu, celú základnú školu som bol vylúčený z kolektívu a nikdy som sa s nikým nebavil... takže okrem fyzickej ujmy z nedostatku základných vecí som utrpel aj dosť psychickej ujmy z ktorej mám dodnes následky... a na strednej škole to bolo tiež podobné aj keď tam sme boli už v lepšej situácii ale stále som bol sku**ený sociálny prípad, čo si chodil pre sociálne štipendium....
Teraz som na vš a už je lepšie - ale stále je to dosť na hovno aj keď chodím dosť do práce tak si zarobím ale aj tak väčšina ide do domáceho rozpočtu na dlhy a na opravy domu, ktoré si roodičia dovoliť nemôžu keď 1 je chorý ani nemôže mať prácu a druhý robí za malý plat....
Ale chápete to.. proste ja... aby ste ma zle nepochopili, ja mám svojich rodičov rád a spravím pre nich čo sa bude dať, teraz keď chodím do práce tak sa máme o trošku lepšie...
Ale ja proste nechápem prečo si robili deti keď sú na tom tak ako sú. V podstate mám celú mladosť v prdeli, nikdy som nič nezažil, ani frajerku som nikdy nemal lebo ani 3 eura na kávu si nemôžem len tak dovoliť dať. A stále aj keď už je lepšie tak stále máme dni kedy je prázda chladnička.
Mne nezostáva nič iné než si dokončiť školu a dúfať, že si nájdem lepšie platenú prácu aby som sa mohol mať lepšie. Ale nikdy nikdy nikdy by som si nazakladal rodinu ak by moje príjmy a životná situácia boli zlé... Až keď budem zarábať 1200 v čistom, potom si založím rodinu, inak ani náhodou.. Nespravím chybu, ktorí spravili moji rodičia...
A vidím to aj na iných ľuďoch... proste totálni žebráci, ktorí sotva vyžijú zo svojej smiešnej výplaty a majú 2-3 deti... Akože ja to fakt nechápem ako tí ľudia rozmýšľajú !! Tak do riti najprv sa snažím zlepšiť svoju situáciu a až potom si spravm deti nie? A keď všetci len držia huby a krok tak nechc nečakajú že im niekto zvýši platy... keby sa všetci naraz postavili za dôstojné životné podmienky tak sa tu máme lepšie a naše deti by nemuseli takto trpieť.. ale nie, ľudia radšej sklopia hlavy, vzdajú sa a povedia si že mohlo byť aj horšie... a kvôli tejto sprostej mentalite sme tam kde sme...
Aj keď v tomto zasratom Slovensku budem rád keď budem mať 900 v hrubom... ale radšej budem sám a nie si zakladať rodinu, už len kvôli tým deťom... toto by som nikdy nespravil, takýto život, takéto detstvo, takúto mladosť fakt nikomu neprajem a nikdy by som to nespravil svojim vlastným deťom.

sisaka
22. okt 2022

@lienkashcj dovolenka každý rok nie je potrebná? Však môžme makať cely rok, čo by sme si oddýchli… 🤦‍♀️
Ja potrebujem dovolenku niekoľko krat do roka aj keby som na ňu mala šetriť, tak idem. Pre mňa to nie sú vyhodené peniaze, môžem poriadne zrelaxovať, čo prispieva k mojmu celkovému zdraviu a tie zážitky a spomienky z dovoleniek vydržia dlhšie ako domáci spotrebič, handry atď.
Neviem, čo vám narozpravala učiteľka dejepisu buď bola nevzdelaná vo vlastnom odbore alebo chcela by vtipná, ale ľudia si nerobili deti preto, lebo po večeroch nemali čo robiť. Ľudia potrebovali hlavne deti na prácu, tiež bola vysoká úmrtnosť - viac deti, väčšia šanca, že sa niektoré dožijú dospelosti a taktiež nebol dôchodkový systém - keď boli deti, mal sa kto o nevládnych starých rodičov postarať.

Priviesť na svet deti, ktoré neviem ani minimálne zabezpečiť alebo priviesť na svet silou mocou postihnuté dieťa s biednou kvalitou života a nedomyslieť následky patria u mňa do tej istej kategórie. Je mi jedno, či majú ľudia 1 dieťa alebo 10 ak sa o ne dokážu postarať a tiež mi je jedno, či si cielene niekto nechá dieťa, čo bude cely život prežívať na prístrojoch, alebo v nejakom vegetatívnom stave, ak si to vedia zariadit a o také dieťa sa postarať. Nie že narobil som si deti a teraz štát (rozumej ostatní ľudia, lebo to sú naše dane) staraj sa.

0silvia0
22. okt 2022

@lienkashcj ono ludia sa rozdeluju na dovolenkove typy a nedovolenkove typy. Hlavne ludia byvajuci v panelakoch potrebuju odtial na chvilu vypadnut. Ludia byvajuci v rodinnych domoch vedia zrelaxovat aj v zahrade v bazene, pri grilovackach v zahrade. Kazdy to ma inak, ale relax potrebuje kazdy a uz je na kazdom ci musi byt pri mori alebo v stane pri jazere.

mircalla
22. okt 2022

Dovolenka rozsiruje obzory a rozhodne prispieva k psychickej pohode. Veta, ze to je na chvilu a treba daco, z coho sa mozem tesit cely rok? Nesuhlas. Ja z tych spomienok a zazitkov zijem cely zivot. Plus dovolenke nie je len o 2 tyzdnoch, clovek, co cestuje sa najprv na nu tesi, co uz samotne prispieva k pohode a lepsej nalade, potom samotna dovolenka, napokon cerpa energiu z tych zazitkov. Prestovala som toho dost, nikdy by som nemenila za lepsie ci viac hmotnych statkov.

natalala
22. okt 2022

@mircalla uplne suhlasim a mne cestovanie prinasa aj rozhlad, spoznavanie novych kultur a toto chcem ukazovat aj svojim detom. Nech vedia, ze svet nekonci tabulou ich mesta a ze vo svete ziju rozni ludia, respektovat ine zvyky. Za mna su najlepsie minute peniaze na cestovanie a zazitky. Nasa mala bude mat vo februari 3 roky a boli sme s nou zatial myslim v 8 krajinach a mame kopec zazitkov a spomienok. Mame s muzom obidvaja psychicky narocnu pracu, takze potrebujeme par krat do roka vypnut a travit plnohodnotny cas spolu ako rodina.

lienkashcj
22. okt 2022

@mircalla súhlasím záleží kto má ako nastavené priority. Ja by som nešla silou mocou niekde len preto aby som tam bola. Tiež nie som fanúšik toho že stačí vidieť iba keď už tak si to radšej chcem užiť a nie to že prídem a rozmýšľam a počítam každé euro tam, lebo je to drahé. Pre mňa niečo také nie je oddych ale pre niekoho áno. Niekomu stačí vidieť a to stačí a potom to 20 rokov spomínať ako dobre bolo....
V týchto veciach som ja viac materialistický človek(a nemíňam zbytočne ale radšej si kúpim najnovší ipad(na kreslenie) než ísť na dovolenku. Každý má iné priority.
Najlepšie deti hneď od narodenia brávať na dovolenky a potom to budú brať ako samozrejmosť že to byť musí, proste dovolenka min. raz za rok(hovorím o zahraničí) má byť samozrejmosť. V dnešnej dobe.
A najhoršie keď si niekto berie pôžičku na dovolenku a potom nadáva lebo to musí splácať. :D
+ či prispieva k lepšej nálade hlavne keď sa tam niekto háda(najlepšie manželia :D ) z každej svetovej strany mi hučí dieťa to nie je extra pohoda, ale pre niekoho prečo nie každý má svoju predstavu pokoja.

@sisaka moja milá nie nie je potrebná každý rok(ja hovorím o zahraničí), Keď ju potrebuješ x krát do roka tak s peniazmi problém nemáš(ak teda dovolenka pre teba je zahraničie a nie si napr. oddýchnuť doma...asi nemáš až tak náročnú prácu jedine tak psychicky, ale to je fuk). Pravda zážitky bude človek ospevovať 20 rokov ešte, ale z toho sa nenaje, neuvarí jedlo alebo tak(cháp biela technika)...myslela som že to niekto pochopí ako to bolo myslené s "postelnou gymnastikou" už len ten názov, ale ty asi nie :D + kde si prišla na to že učiteľka dejepisu :D no to je jedno. Bol to vtip...nie fakt ;)
Mne je fuk kto má koľko detí pokiaľ má dosť peňazí sa o ne postarať, ale väčšinou sa rodiny nevedia samé postarať o choré dieťa ktoré len leží(napr.) a potom štát a dobrí ľudia na FB starajte sa.

@natalala asi s financiami problém nemáte (ale deti naučíte určite do života že dovolenka v zahraničí je základ a určitý štandard a ak sa toto v budúcnosti nesplní tak je to(popr. niekto) pod úroveň) aj keď Vám želám aby to tak nebolo 🙂

PS: Dámy neberte to ako urážku alebo tak niečo nemyslím to zlé. Len vzhľadom k pôvodnému príspevku čo tu bol som mala na mysli ľudí ktorí majú problém s financiami počítajú každé euro(popr. si berú pôžičky na dovolenky), nemôžu si na dovolenke nič dopriať lebo musia hľadieť na cenu(nemám na mysli 5* reštaurácie alebo hotely), ale určitý klasický štandard by mal byť aby si človek oddýchol a nemal nervy a hlavne keď tí ľudia nadávajú na malé platy, zvyšovanie cien energií atď ale dovolenka musí byť, radšej nebudú poriadne jesť celý rok len aby mali na dovolenku a nezabudnú sa sťažovať na vládu ako za všetko môže ona. Miesto aby investovali napr. do chladničky alebo sporáku kt. im odchádza(berte to ako príklad) tak radšej dovolenka a potom nech štát dá príspevok taký a onaký .... Mala som na mysli takýchto ľudí a nie tých čo dobre zarábajú a nemajú problém si dopriať dovolenku so všetkým čo k tomu patrí a aj iné veci plus.

Ale nezabúdajte a neurážajte sa keď má niekto iné priority ktoré sú pre neho dôležitejšie než blbá dovolenka. Nie každý potrebuje oddychovať na pláži...preplnená pláž(luxusný oddych...)

natalala
22. okt 2022

@lienkashcj my deti ucime, ze nemaju hodnotit ostatnych ludi podla ich vzhladu, sexualnej orientacie, oblecenia alebo podla toho na ake dovolenky chodia a ze ked nieco chcu maju si ist za tym. Nie nemame problem s financiami, lebo obaja sme vystudovali perspektivny odbor a uz pocas vysky sme pracovali. Podla tvojej logiky mam zavriet deti doma, lebo ked im hocico doprajem, tak budu rozmaznane a nebudu si vazit veci?! 🤷🏼‍♀️ A dovolenka nemusi byt iba vylehovanie na preplnenej plazi. Nasa prva zahranicna dovolenka s malou bola, ked mala 4,5 mesiaca a isli sme na turistiku po slovinsku a byvali v kempe v stane a ano potom sme si dopriali aj tu plaz a pekny hotel. A co sa deti naucia do zivota z toho, ze nikam ich rodicia nevezmu? Niekedy mam pocit, ze clovek sa ma pomaly hanbit, ked je sikovny a dokaze zarobit peniaze, za kt. si nieco dopraje, lebo okamzite je neskromny, povysenecky a bude mat rozmaznane a nevychovane deti, kt si noc nevedia vazit 🙈

lienkashcj
22. okt 2022

@natalala nechcem tým povedať že deti majú byť zavreté iba doma je fájn že nemáte problém s financiami ale sú aj taký ktorí majú problém ale aj tak sa budú trepať na dovolenku do zahraničia a ešte si budú koľkí brať pôžičky a potom celý rok nadávať že to musia splácať. A každý človek si oddýchne inak a má inú predstavu o oddychu....

mircalla
22. okt 2022

@lienkashcj Len sa ti snazime vysvetlit, ze dovolenka je dolezita a ma vyznam. Pre mna to narozdiel od teba nie su len 2 tyzdne, na ktore potom zabudnem. Ci sa uz bavime o zahranici alebo nie, to je irelevatne. Dovolenka u nas je uz castokrat aj drahsia. Velmi to zjednodusujes, tiez vidim, ze pod dovolenkou si predstavujes len plaz. My ideme napriklad teraz do Skotska, plan je nieco vidiet a naucit deti o krajine a historii

Nepoznam nikoho, kto ide na dovolenku tak, ze si naberie pozicky. Asi sa stretavame s inym okruhom ludi.

Boli sme napriklad nedavno na Malte, lacne letenky a som presvedcena, ze tyzden v Tatrach by ma vysiel viac. Snazis sa tu budovat dake klise o tom, ze niekto nauci deti na vysoky standard atd. Tusim za posledne roky som bola raz na All inclusive dovolenke, napriek tomu cestujem dost a da sa to aj bez nejakeho obrovskeho rozpoctu
Blbost opat...

karolinakr
22. okt 2022

Chodi niekto na dovolenku kempovat na Farmu pod vtačnikom?

tilly
23. okt 2022

@lienkashcj nie je dovolenka ako dovolenka. My cestujeme naozaj veľmi veľa, minulý rok 103 dní mimo domu, tento rok je to už cca 120 a to sa blížia ďalšie prázdniny, čiže zďaleka nie je koniec. Ako píšeš, každý máme iné priority. Ja si viem odpustiť veľa vecí, napríklad elektroniku, zas načo by nám boli ipady a drahé telefóny, ale cestovanie si neodpustím a je mi úplne jedno, či to bude low cost dovolenka. Úprimne, mne by vadil 5* rezort. Chodili sme aj tak a prestalo nás to baviť, dala som tomu šancu ešte pred štyrmi rokmi a fakt nee. Ja mám radšej byť každú chvíľku na inom mieste, spoznávať miesta a ľudí. Pre mňa dovolenka nie je ležať na pláži a už vôbec nie v plnej sezóne.
A keď sa bavíme o luxusnej dovolenke, to mám už úplne inú predstavu ako rezorty a preplnené pláže, len na tú moju predstavu je treba trošku iný obnos peňazí 🤣 .

tilly
23. okt 2022

@mircalla presne. Nechapem, že si niekto pod dovolenkou predstavuje len ležanie na pláži. Veď predsa cestovanie má kopec rôznych podôb.

mircalla
23. okt 2022

@tilly Plus poznavanie novych kultur, ludi....Pre mna tiez luxusna dovolenka nie je 5* rezort, boli sme raz takto a tiez nie uplne moj styl. Momentalne je to u mna Norsko/Island okruh, na ktory ale nemam teraz financie

tilly
23. okt 2022

@mircalla to znie zaujímavo. Len Nórsko a severské krajiy sú fakt dosť drahé. Mne sa zapáčilo Belgicko a Holandsko, boli sme v zime, na jar aj v lete a určite pôjdeme zas. Je tam čo vidieť.

mircalla
23. okt 2022

@tilly Urcite. Moji rodicia nikdy necestovali, ani ked uz boli financie, nebolo to pre nich az tak dolezite. Bolo to na nich vidiet, ze nie su zrelaxovani a psychicky v pohode.

tilly
23. okt 2022

@mircalla to je celkom škoda, nie? Moji veľmi radi cestovali, majú prechodenu exotiku aj veľké mestá. Len ten blbý kovid ich zastavil. Mamina cestuje s kamoškami ešte k tomu. Každý rok si vyberú nejaké miesto v Európe na par dní na jeseň, ktoré preskúmajú. Na jar chcú naši zas niekam do exotiky vypadnúť.
Podľa mňa je to na tých starších ľuďoch vidieť, pomalšie starnú, keď majú hobby a cestujú.

mircalla
23. okt 2022

@tilly Ano urcite to skoda je. Raz sme zobrali mamu na dovolenku k moru a uzila si to, ale vacsinou nechcela ist, bola taky domased. Urcite odporucam cestovat. Teta presny opak, kus sveta som videla prave s nou.
Ale su ozaj typy, co neradi cestuju a nic moc to pre nich neznamena ako prispevok vyssie

kvietocek87
23. okt 2022

Ja v tom nevidím nič, boli sme 2 krát pri mori,ku koncu sa už človek teší aj domov.A naozaj platí: Všade dobre, ale doma najlepšie.Deti sa vyclapkali aj v paneláku v bazeniku na balkóne a ja som zrelaxovala s kávičkou a pri ich sledovaní

lienkashcj
23. okt 2022

@mircalla
@tilly
Je mi jasné že dovolenka nie je iba pláž(to bol príklad...či to Vám treba vypisovať všetko....) preboha to keď niekto nie je zastanca dovolenky každý rok x krát to je zlé. Veď každý má iné predstavy oddychu alebo pre každého je dôležité niečo iné. Nie každý si môže dovoliť tú dovolenku(a už vôbec nie dôchodcovia) a to hovoríme len raz za rok nie ako vy x krát do roka chodíte. Existujú aj iné skupiny ľudí nie iba také ako ste vy čo si zastávate dovolenku za každú cenu že je to potrebné. Máte dobré platenú prácu nemáte problém s financiami keby ste patrili do inej skupiny ľudí ako zakladateľ témy alebo veľká časť tohto národa hneď budú Vaše priority iné a dovolenka to nebude, ale to nepochopíte....lebo do takej skupiny nepatríte(želám Vám aby ste tam ani nepatrili aj keď istotu nemáte). Ale je vidieť čo je štandard tejto doby dovolenka musí byť, ale najhoršie a úbohé je keď tí istí ľudia potom nariekajú na to ako všetko je drahé :D

lienkashcj
23. okt 2022

@kvietocek87 súhlasím relaxovať sa dá aj inak

mircalla
23. okt 2022

@lienkashcj A co su tvoje priority? Moje priority su zazitky, vzdelanie a aktivity pre deti. Samozrejme okrem dovoleniek relaxujeme aj inak. Na prvom mieste zdravie samozrejme. Neviem, bavime sa teraz o prioritach, ci financiach? Pretoze tvrdis, ze dovolenka kazdy rok nie je dolezita. Nuz dolezita je, ale samozrejme, ak na nu nemam financie, tak sa budem tvarit, ze dolezite nie je a v tom pripade su urcite ine priority.
Ale aj ked tie ake take financie mas, je to o tom, naco ich pouzijem. Napriklad si nekupim drahe oblecenie, nechodim jest do restik ani kavickovat, radsej tie peniaze investujem do cestovania.

Ti isti ludia, co chodia na dovolenky nenariekaju, ako je vsetko drahe. Nariekaju ti, co na na ne nechodia.

mircalla
23. okt 2022

@kvietocek87 Nuz vidis, toto je prave o tom, ze Vas to jednoducho nebavi, tesite sa domov a bazenik na balkone je lepsi. Kazdy je skratky iny...Nie kazdeho to bavi, niekto dovolenku nepotrebuje vobec, inemu chyba. Je to o type ludi. Su ludia, ktori cestuju vyslovene neradi

lienkashcj
23. okt 2022

@mircalla nie je to o tom že na dovolenku nemám a nemám ani vlastnú rodinu ešte, ale som introvert a relax si predstavujem inak a keď už investujem do niečoho aj drahšieho tak chcem aby mi to robilo radosť stále(aby som z toho mala úžitok) takže ja mám iné priority 🙂 každý sme iní 🙂

mircalla
23. okt 2022

@lienkashcj Tiez som neni extremne extrovertna a nemam rada masovky, kde je vela ludi. Takym sa vyhybam

tilly
Autor odpoveď zmazal
tilly
23. okt 2022

@kvietocek87 tak vám more možno nesedí. Ja osobne more nemusím a už vôbec nie v plnej sezóne, brr. Posledné roky chodíme k moru v júni a v septembri, plnej sezóne sa vyhýbame, to chodíme jazerá a hory. Milujem chodiť k moru v zime a nie do exotiky, tu po Európe. Tento rok som bola napr. v januári v chorvátsku aj Španielsku (a potom každý mesiac okrem júla a augusta a teraz v októbri sme boli len v rakúsku) a bolo to úžasné. Perfektné na spoznávanie kultúry a prechádzky, nič silené, málo ľudí, domáci veľmi otvorení, bolo krásne počasie, do večera sa dalo sedieť na terase len v mikine a ceny zlomkove, fakt lacno bolo.

tilly
23. okt 2022

@mircalla ja som kedysi tiež nerada cestovala, potom sme zmenili štýl cestovania a nemôžem bez toho žiť. Keď boli na začiatku lockdowny, pre našu rodinu to bolo peklo, depresia. Keď sa to trošku uvoľnilo, zdrhli sme do chorvátska, kde neboli také prísne opatrenia. Vtedy sa ešte neockovalo, na vstup nám stačil test. A to bol relax. Na prácu a školu stačila wifi, syn tam mohol v pohode volne trénovať, doobeda sme porobili a potom prechádzky pri mori, chodili sme si na trh kupovať čerstvé potraviny, oni mali otvorené aspoň terasy, tak sme si občas dali vínko a terase, hotel mal otvorené wellness, tak sme každý deň plávali, chodili do sauny a mesiac nás vyšiel tak, ako keby sme boli doma, o máličko viac...

tilly
23. okt 2022

@lienkashcj skôr sme sa bavili o tom, že dovolenka sa dá užiť aj lowcost... podľa mňa je cestovanie veľmi dôležité, hlavne pre deti, pre zážitky, jazykové zdatnosti a všeobecný prehľad. Nikdy nevieš, kedy sa dostaneš do situácie, keď to to dieťa bude naozaj potrebovať. Napr. môj syn od 16 lieta po Európe sám. Keď chce dosiahnuť niečo vo svojom športe, musí. A jemu dosť pomohlo to, že poznal iné kultúry, jazyky a ako to funguje v rôznych krajinách a napr sa dobre vyznal na letisku...
A na cestovanie nepotrebuješ až tak veľa peňazí. My si zapisujeme každý jeden výdaj a nás vyjdú niektoré dovolenky pomaly tak, ako keby sme boli doma, aj keď teda náš štýl cestovania sa moc nedá porovnávať, keďže my si nosíme ubytovanie so sebou...
Ešte mi napadlo, píšeš o prioritách a presne tak to je. Pisala si niečo o najnovšom ipade. My také veci napr nemáme. Ja mám mobil za 300 eur už tretí rok a v pohode funguje, robí dobré fotky, zvládam s ním všetko, čo potrebujem. Mohla som si kúpiť mobil za 1300 eur, ale ja som radšej tú tisícku dala za pár dní niekde mimo domu.
Pre mňa je to, že toto môžem dať deťom asi najviac. Nepotrebujú elektroniku, potrebujú vidieť a vnímať svet naživo.

mircalla
23. okt 2022

@tilly Moja rec.

tianna
23. okt 2022

@tilly vidíš napríklad my sme zas úplne anticestovni 😄 pre mňa je cestovanie zbytočný stres. Posledné obdobie nám to veľmi ani nevychádza, no roky sme cestovať mohli ale cestovali sme minimálne. Ale aj to nám stačilo sa len utvrdiť v tom že to nie je nič pre nás 😄 čo cesta to deti ochoreli a my samozrejme od nich. Posledná dovolenka skončila na urgentne s horúčkami. Ďakujem, neprosím. Radšej doma a zdraví 😁 akoby nezniesli tú zmenu prostredia.. teda u nás max. výlet do okolitých ZOO hodina tam, hodina naspäť a spánok pekne doma vo svojích posteliach 😄

mirkabadinkova
28. okt 2022

Píšeš to akoby tvoji rodičia mali 10deti .vôbec si nemyslím že su chyba rodičia .Bud rad že ich máš a pomahaj im nadalej.Možno keby si bol ako tvoji spolužiaci tak by si dnes neštudoval na vysokej škole....Môžeš byť hrdy na seba a myslim že aj tvoji rodičia majuú mna tom zásluhu.Zil si v skoromnosti a preto si budež važit čo máš.....Všetko zle je na niečo dobre.