Prečo nás rušia deti v reštaurácii?
To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom
Myslím,že nikto by nemal problem,no a kľudne poďme hrotiť situáciu,keby aj do luxusnej reštaurácie prišla rodina s mini deťmi,aj by plakali,aj by hocičo detské riešili....každý normálny a trošku empatický človek by sa ponad to povzniesol.
Ale snáď každý v diskusii rieši jednu podstatnú vec,kedy to vadí, je to jedno kde,keď rodičia absolútne neriešia,čo ich dieťa robí,ani sa ho nesnažia nejako upokojiť,nasmerovať,ukľudniť, zabaviť.
A ešte sú nahnevaní,keď si ostatní dovolia niečo namietať,lebo veď oni môžu byť hocikde a komu sa nepáči,nech ide preč.
Práve toto správanie rodičov irituje každého,nie deti.
My sme málokedy chodili do detských kútikov,atď.
Načo. Keď deti boli maličké,prestriedali sme sa,neskôr sa učili,že majú chvíľu vydržať tichucko. A nevyhovarajme sa vždy na niečo. Či chceme,či nie,je vždy vidieť na deťoch,či sa ich rodičia snažia o výchovu,či nie.
Netreba deti vyclenovať,ale naučiť ich,resp.primerane ich veku ich postupne zaclenovat do spoločnosti.
Vidím to aj v kostole.
To isté sa deje aj tam. To isté vidieť,či rodič chce a má chuť s dieťaťom pracovať,vysvetľovať,či nachádzať si vhodné miesto,či rieši iba to,že komu sa nepáči,nech odíde.
Prestávame byť empatickí, slušní a čakáme,že niekto takýmto bude voči nám. Čakáme,že vyrastie nejaká speci generácia,no nevyrastie,veď ju najprv musíme vychovať.
Všetko sa dá,keď sa chce.
A keby mi opäť niekto išiel napísať,že sú deti s poruchami správania,s ADHD a inými dg,áno sú,dôverne poznám tieto problémy a dovolím si tvrdiť,že rodičia s takými deťmi zvládajú svoje deti.
Drze deti sú vždy drzé deti-no alebo vlastne nie,drzí sú ich rodičia,deti len kopírujú,čo vidia doma.
Ak s deťmi chodím do reštaurácií, tak tam kde sú deti vítané a majú aj svoje menu. Keď malý začne byť vokalny strcim mu do ruky mobil, aby neotravoval ostatných, ale ako tu čítam aj to otravuje ostatných, pre zmenu vizuálne 🤣 A niekto tu spomenul lietadlo, to majú akože ľudia vystupit keď dieťa reve? 😅
Tiež nerozumiem ľuďom čo nechajú deti volne behať po restike, to je naozaj nebezpečné, ale ja už som toho videla, za roky práce v pohostinstve, že ma len tak niečo nerozhodi.
@chcemradu Je trápne ako sa nevychovanosť svoju a svojich detí snažíte obhajovať rôznymi extrémami. O dopravné prostriedky v tejto a podobných diskusiách nezvykne ísť, lebo síce väčšina ľudí plačúce dieťa na 5hodinovom lete považuje za otravné, ale chápu, že to dieťa sa asi nejako prepraviť musí. Že nevidíš rozdiel medzi reštauráciou a lietadlom je už len ďalší z príznakov, že mnohým ľuďom bontón nehovorí absolútne nič.
@annm81 niekde sa musia aj ludia s detmi najest. Autorka pise o placucom dietati, co je podla mna v norme aj v restike. Nieco ine je keby jed dieta opakovane skace po stole, alebo vyhadzuje taniere casnikom z ruk a rodic nereaguje z nieco ine dieta kt place. Priklad cestovali sme autom 30 hodin, zastavili sa prespat v hoteli. Zobudi sa pred obedom a sli do restiky na obed. Na izbu jedlo nenosili. Dieta zacalo plakat kym sme sa urychlene najedli vrieskalo jak najate. Urcite to niekoho obtazovalo, nas tak isto😅ale bola to restika pre rodiny, nie vecera pri svieckach v nobl podniku. Tam sa musi s tym ratat. Zas netreba ist do extremov, malokedy sa najdu rodicia kt nereaguju ak dieta extremne vystraja..
@annm81 mňa irituje, ako si obhajujete zase len to vaše. Opakujem, každý má právo sa najesť, každý má slobodnú voľbu, kde ide, s kým ide. Či chce jesť v kľude, alebo musí počítať aj s možnosťou, že ho niečo vyruší.
Ja som nepísala nikde moje situácie, ani nič o mne neviete, zastávam sa však rodín, ktoré majú deti. Nič o tej rodine neviete, ani či v iných prípadoch vie pekne sedieť, či reaguje na iných ľudí, či tiež dlho nečakajú na jedlo. Tak sa prosím trošku poobzerajte aj okolo seba, aby ste videli, že svet nie je len čiernobiely, ale je pekný farebný a dá sa nájsť v živote aj to pekné, nie už tretí deň riešite len jeden drbnutý obed autorky. Ktorá už tu ani zrejme nenapíše.
Vyhrotilo sa to tu, obhajujete si každý svoju pravdu a nepriznate si, že aj vám sa to môže stať.
Mier ✌️
@annm81 a mne je úplne jedno, či máte alebo nie vychované deti. Niekde tu na ploche písala jedna mamička, ako jej chorý chlapec išiel k nejakému dievčatku do vláčiku. Skoro ju zabila pohľadom jej mama pritom nevzala 2e na ďalšie kolo. Ani ju nenapadlo sa usmiať, alebo povzniesť nad situáciou. Už len nazvať matku a dieťa nevychovanými. Pritom sú to deti, ktoré objavujú, skúšajú. A deťom samotným to nevadí, len dospelým, lebo nemajú kľud, nemôžu fotiť. Ako keby len tá jediná chvíľa bola v ich živote dôležitá. Zajtra už deň nebude.
@chcemradu Mňa udivuje, že sa tu stále hráš na mierotvorkyňu, ale nie si schopná sebareflexie. Obvinila si ma z niečoho, čo som nikdy nenapísala. Následne si ma obvinila z mazania príspevku, ktorý si si sama vymyslela. Dokonca si ma obvinila, že z teba robím pohlavný orgán. Toto nemusím!
Ak chceš vidieť, ako vyzerá zmazaný príspevok a stopa po ňom v diskusii, pozri sa na stranu 10. Kde si ho zmazala ty. Ten, kde ma opäť obviňuješ. A nájdi taký v tejto diskusii, kde budeš vidieť môj nick! Nenájdeš, lebo neexistuje.
A ešte jedna vec, nik tu nerieši bežný plač dieťaťa v reštaurácii. Ale situáciu, kedy je dieťa neprimerane hlučné/drzé (berie z taniera iným - áno, zažila som, v štádiu pokusu som stopla také dieťa), behá, kričí .... a rodič to IGNORUJE!!! Keď rodič rieši a snaží sa, nik ho nebude upozorňovať.
@heni79 takže áno, ospravedlňujem sa, že som ťa obvinila, ale potom si aj ty svoju odpoveď na to, že sa tu oháňam cenou mala smerovať na @natalienka12 a nie na mňa. 😃 tu je to pekne čierne na bielom, že si si vybrala obeť a budeš hústiť do mňa, aj keď to nevyšlo z mojej hlavy. 👌
@selest vies, len moja skusenost je taka, ze mamicky, ktore maju inak obdarovane deticky, sa snazia a riesia. A teda toto mi vobec nevadi. Vadi mi, ked sa nezaujimaju, co robi ich dieta, lebo vsak je to dieta a vsetci to maju respektovat. A dieta nemusi respektovat nic a nikoho. To je smutne.
Ja som matka 2 deti a tiez nemam ziadne pochopenie pre vrestiace deti co obtazuju mna aj okolie.
Ja tiez nebeham po kaviarni, nevykrikujem, nemam na mobile pustene videa nahlas.
Asi by to ludi tiez obtazovalo.
Ale ved deti mozu. Nie nemozu ani deti ani pes nemoze obtazovat hlukom a behanim ostatnych.
@selest Áno, aj deti musia jesť. A možnosti, pokiaľ nezvláda reštauráciu, má kopec - domáca strava, donáška domov, piknik, podniky určené prioritne deťom. Ak cestuje, možností, ktoré som už opísala vyššie, je dosť. S deťmi som jedla v x mestách na štyroch kontinetoch a nikdy som sa nemusela obhajovať, prečo moje deti rušia iných v reštaurácii. Mladšia bola vždy usmievavé bezproblémové dieťa. Starší v prvom roku preplakal viac času, ako bol kľudný- doslova. Jedli sme v hotelovej izbe, jedli sme v parku na tráve, jedli sme v nákupných centrách a fastfoodoch, jedli sme v neštandardných časoch, keď v reštikach skoro nik nebol, jedli sme jedlá " z ulice".Ak som si chcela vyjsť na jedlo s mužom či s priateľmi, deti boli doma s opatrovateľkou. Ja totiž viem, že hluční ľudia- deti či dospelí na takéto miesta nepatria. Že sa málokedy nájde dieťa, ktorého rodičia neriešia? Veď o tomto je tá diskusia - je to hneď v úvodnom príspevku. Plus, ak takéto pravidelne nezažívaš ako hosť (ja áno), máš tu aj pár príspevkov od ľudí pracujúcich v gastre.
@chcemradu Nie, mne sa toto nestalo a ani sa mi to stať nemôže. A to sme na reštaurácie boli kvôli cestovaniu odkázaní mnohokrát. Ale ja sa viem správať, som dostatočne súdna na to, aby som vedela, kedy dieťa reštauráciu nezvladne a keď sa zmýlim, tak odchádzame.
@domak2 autorka vôbec neriešila lietadlo. Áno, mňa revúce bábätká v lietadle otravujú. Ale v živote som nikomu na toto nič nepovedala. Lebo z lietadla nik len tak nevystúpi, na rozdiel od reštaurácie. Sama som takými deťmi obťažovala okolie - preto som so sebou vždy mala malé balíčky párov štopľov do uší a malú sladkosť pre ľudí sediacich naokolo. Okolie videlo, že nie som matka, ktorá má na háku. Deťom som podľa veku nosila vždy niečo, čím sa dokázali zabaviť. Na rozdiel od ludi, čo nechajú dieťa robiť cirkus v reštaurácii- to sú tie matky, čo sa v lietadle nesnažia decko ukľudniť, ale nechajú ho kopať do sedadla, hrať sa s vlasmi človeka sediaceho vpredu, prebaľujú priamo na sedadle, nechajú deti počmárať fixami sedadlo, votrieť tam plastelínu a o tom, aký svinčík od jedla sú schopní nechať na podlahe a sedačkách ani nehovoriac.
Aj v tomto pripade plati,ze sloboda kazdeho konci tam,kde zacina sloboda druheho.Mam respekt k potrebam deti so specialnymi potrebami ale je mi luto.Plati prva veta,ktoru som napisala.
@maminkadeticiek presne,suhlasim

@chcemradu Žiaden príspevok som nevymazala. 😂