Prečo niekto používa slovo "až" namiesto "nech"?
Už ma to dávnejšie napadlo - vídam to tu v diskusiách. Je to čechizmus alebo niektoré nárečie to má tak zaužívané? Mne to "drása uši". Normálne chvíľu musím rozmýšľať nad významom vety. Napr. : " až to dobre dopadne" namiesto "nech to dobre dopadne"... a pod. O nič mega dôležité nejde, len ma to zaujalo. Ďakujem
Ked sa tu tak vyznate, mna udivuje preco tu niekto pise napriklad "pól štvrtej" a nie "pol štvrtej"? To nie je z cestiny ci? Ma to nejaky iny povod/dovod?
@hiro
Mne opravuje telefon casto na taketo nezmysly. Takze u casti to je urcite tiez "vina" telefonu, fakt vazne 😉 😀 Mne napr. telefon nepise OK, ale ôk. Ako nechapem. Ked pisem, OK, vzdy myslim OK a nikdy nie ôk. A to mi opravuje aj v nemcine/anglictine. Ide ma porazit 😀 (a mam nastavenu aj nemcinu, aj slovencinu, aj anglictinu a telefon rozpoznava reci celkom dobre. Az teda na to ôk 😉)
@sissy27 áno, v slovenčine to trhá uši a oči,aj mne. Ale napríklad doma, keď hovoríme po rusínsky, tam to všetko sa skutočne bežne používa (do doktora, počkám za mužom, zimusne veci, letná voda - vlazna voda)
Bez problémov prehadzujem medzi jazykmi.
No v slovenskom jazyku by som to nevedela používať, uz len znelo by mi to hrozne 🙂.
Mne vadí zle používaný výraz "nakoľko" a "keďže, pretože a lebo". Niekedy to "nakoľko" až smiešne vyznie, ako chcel ten človek pôsobiť dôležito 😂🙈
@ichbinich všetci čo sa vyhovárajú na opravu telefónu, tak nech si vypnú automatickú opravu a majú po probléme. Urobila som to hneď na začiatku, lebo som viac opravovala telefónom dokončené slová ako písala text.
Teraz nehovorím o tebe, ale najviac ma pobaví, keď človek má v texte xy hrubiek a nesprávnych slovných zvratov a vyhovorí sa na telefón. No jasné 😎
@livinka1111 ja som z Kysúc a okrem MK som sa s tým nestretla 🙂
Juj, ako nemám rada, keď niekto ukončí vetu spojkou "či?"
@lilope
No ja to mam zase zapnute, nech mi pise diakritiku a nech mi opravi preklepy. Inak pisem bez diakritiky (na pocitaci).
Na starych telefonoch som ale slavne-neslavne "T9" vypinala ako prve 😀
Smart-telfony su ale celkom dost smart, az na to "ôk" a este v nemcine mi predlozku "im" opravuje na "I'm" do anglictiny. A ked nedavam pozor, tak to tak odoslem a prijimatel musi mat dojem, ze som blb a pritom som len prilis rychlo tukla na odoslat 😀
Mna v poslednom case irituju slova ako drevenne, kozenne, sklenenne.. vazne tam treba napchat dve n?
@livinka1111 ja som z Kysuc a nezda sa mi, ze by to tu bolo take rozsirene 🤷
@viestta @ichbinich
Mne sa pravidelne stalo, že telefón nerozoznal nominatív mn. čísla, slová vír/výr alebo mi/my písal ako si zmyslel alebo dopisoval slová, ktoré som nemala v úmysle napísať, tak ma to tak naštvalo, že som s tým spravila rázny koniec. Nemám rada, keď v tom nie som sama sebe pánom a keď už mám napísať nejakú capinu, tak je to len moja chyba. Aj sa k tomu rada priznám 😄
a na Hornej Nitre sa pouziva slovicko "az" v suvislosti zase celkom inej. "vezmi si z tych buchiet, AZ chces". 🙄 😂 tiez sa mi nad tym rozum zastavuje, ale tak budis :D iny kraj, iny mrav, evidentne 😂
Hrdo sa hlásim, že som úplne ľahostajná k používaniu napadlo ma. Zato plujem oheň a síru, keď čítam tomu nechápem.
zaujimave, nad tym som nikdy neuvazovala 🙂
AŽ sa používa okolo ZA, PB.. Do doktora na východe.. Každý región má svoje.. Ja nechápem napríklad ideme lekárke..
baby mňa najviac vytáča keď mi niekto napíše pošli mi niaké koláče, alebo kúp mi niaké čokolády. Toto ako fakt? Nijaké oki tak žiadne. Píše sa nejaké