icon

Prečo niekto používa slovo "až" namiesto "nech"?

20. okt 2022

Už ma to dávnejšie napadlo - vídam to tu v diskusiách. Je to čechizmus alebo niektoré nárečie to má tak zaužívané? Mne to "drása uši". Normálne chvíľu musím rozmýšľať nad významom vety. Napr. : " až to dobre dopadne" namiesto "nech to dobre dopadne"... a pod. O nič mega dôležité nejde, len ma to zaujalo. Ďakujem

marca12
20. okt 2022

Je to zauzivane nareci. Toto mi nevadi,prezijem aj do doktora,ale normalne mi je fyzicky zle,ked pocujem slovo fest a este ked to pouziva dospely clovek. Kvoli tomu sa vyhybam dovolenkam na Liptove 🤣 naposledy ma tam skoro vyvratilo.

ukulela
20. okt 2022

@sissy27 len preco som nebohla byt pri doktorke? Spravne je len "u doktorky"?

ibrunova
20. okt 2022

@viestta ja mám muža z MI, takže rozumiem 😂

ibrunova
20. okt 2022

@imfka to tu teraz bolo, pár dní dozadu, aj ma svrbeli prsty, ale prekonala som sa a nekomentovala som 😁

ibrunova
20. okt 2022

@marca12 ja som z Liptova, ale nezaregistrovala som, že by som to práve tu počula,my tu máme svoje slovné spojenia 😂

kristina.jo
20. okt 2022

Mne zas trha usi : " Vidime sa zajtra" a pod. 🙈 Je to gramaticky aj logicky nespravne. A ked to este pocujem v TV od moderatorov....🤦‍♀️🤦‍♀️

stevvvka
20. okt 2022

Och, konecne niekto mojho typu, naozaj zo vsetkych cudnych vyrazov mi to "až" nespravne pouzite vadi najviac

stevvvka
20. okt 2022

Kupila som si bundu az mi nie je zima... ABY mi nebola zima.. Aby! Baby, je to aby!

ciernysokol
20. okt 2022

A nikto nespomenul uplne zufalstvo: Pod tu! Najhorsie je,ze tak rozpravaju aj ucitelky v skolke a skole a aj najvacsi sidliskovi intelektuali vsadzali drobne,ze je to spravne.kazdodenne na ihrisku,pod tu,idem tu.daj to tu. V principe nespravne je aj Kde ides,ale to nejako viem prezit.

ivkasolteska
20. okt 2022

Ja neznasam "dakovala" to uz co je?🙄

marryen
20. okt 2022

@negymama úplne Ti rozumiem. Ja tiež bývam na dedine a čo tu pozorujem u niektorých , tak to je otras. 😀 Čo je najhoršie, keď "gadžujú " aj malé deti a potom sa nevedia normálne spisovne vyjadriť. Jednu mamičku poznám, rozprávali sme sa prišiel jej malý syn a hovorí jej : V škoľe bul hnusný obid, ta som ho nezid. 😲😀😀 Normálne vrrrrrr..... Čo je najhoršie, že tí "miestni" o nás čo rozprávavame slovensky hovoria, že sme naveľa. Čo Ti poviem. 😀

ibrunova
20. okt 2022

@0silvia0 vykacuje? 😂

0silvia0
20. okt 2022

@ibrunova som sa nechala uniest a zopakovala slovo ktore pouzila od @izabela181 😀 to sa zas asi na vychode nepouziva😳

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
ibrunova
20. okt 2022

@0silvia0 neviem, ja som z Ľiptova 😋

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
negymama
20. okt 2022

alebo vyrazy ako hombalka, hombikalka, hombat, hombikať

namiesto hojdačka, hojdať

deniseee
20. okt 2022

Ked budes mat cast rodiny v CR, zaroven tam budes mat kopu priatelov, budes tam casto cestovat a precitas viac knih v cestine (pretoze vacsina v cestine vychadza skor ako v slovencine), tiez sa na teba mnohe vyrazy nalepia a budes ich pouzivat. Tiez ich pouzivam a ked sa vratim domov, par dni mam vzdy tendenciu pouzivat velmi vela ceskych vyrazov. Niektore su proste sucastou mojho trvaleho cesko-slovenskeho prejavu 🙂

cacianka
20. okt 2022

@negymama hondačka, hondíkačka hondíkat,
Mne nárečie v našej lokalite nevadí, je to história, tradícia, ale v písomnom prejave, na verejnosti tam to nepatrí.

lulu2020
20. okt 2022

Mne trhá uši výraz "trebalo" 🙈

olivia1425
20. okt 2022

Ja nedavam " neni som" 🙈

sissy27
20. okt 2022

@ukulela tak môžeš byť aj “v doktorke” keď ideš “do doktorky” alebo stáť vedľa nej keď si “pri nej”, mne je jedno 😃

michellemary
21. okt 2022

@0silvia0 východniari...

stanus81
21. okt 2022

Ja nerozumiem pouzivaniu: pozdravil SA. Slovo SA pre mna znamena SEBA. A teda stretla som sa s tym len tuto na MK.
Na druhej strane priznam sa, ze slovne spojenie "pri okno" som povazovala za spisovne, kym som nesla na VS a tam ma vyviedli z omylu. Ze to by ani madar nepovedal (tak mi povedali madarsky hovoriace spolubyvajuce) 😀

0silvia0
21. okt 2022

@michellemary ano uz sa vychodniarky priznali😂

michellemary
21. okt 2022

Vianočky (v zmysle Vianoce), ďakovala, trigovica (!!!)...🙈 To mnohokrát spomínané do doktora sem pravdepodobne preniklo od našich severných susedov, tí chodia "do lekarze", "do Ciebie", "do koleźanki" (k lekárovi, k Tebe, ku kamarátke). Na to som si už musela zvyknúť, keďže sa s tým celkom často stretávam, ale rozhodne to pre mňa nebolo ľahké.😀

0silvia0
21. okt 2022

@stanus81 je cudne, ze ta irituju spisovne vyrazy, ale pozdravit sa je ok. To je len tvoj subjektivny pocit, ze to znamena pozdravit seba. Znamena to pozdravit sa niekomu. Da sa pouzit aj pozdravit niekoho.

negymama
21. okt 2022

@stanus81 je to spisovne.
hovorim aj
ospravedlnit SA niekomu
obut SA do niekoho