Prečo niekto používa slovo "až" namiesto "nech"?
Už ma to dávnejšie napadlo - vídam to tu v diskusiách. Je to čechizmus alebo niektoré nárečie to má tak zaužívané? Mne to "drása uši". Normálne chvíľu musím rozmýšľať nad významom vety. Napr. : " až to dobre dopadne" namiesto "nech to dobre dopadne"... a pod. O nič mega dôležité nejde, len ma to zaujalo. Ďakujem
Mne zas trha usi : " Vidime sa zajtra" a pod. 🙈 Je to gramaticky aj logicky nespravne. A ked to este pocujem v TV od moderatorov....🤦♀️🤦♀️
Och, konecne niekto mojho typu, naozaj zo vsetkych cudnych vyrazov mi to "až" nespravne pouzite vadi najviac
Kupila som si bundu az mi nie je zima... ABY mi nebola zima.. Aby! Baby, je to aby!
A nikto nespomenul uplne zufalstvo: Pod tu! Najhorsie je,ze tak rozpravaju aj ucitelky v skolke a skole a aj najvacsi sidliskovi intelektuali vsadzali drobne,ze je to spravne.kazdodenne na ihrisku,pod tu,idem tu.daj to tu. V principe nespravne je aj Kde ides,ale to nejako viem prezit.
Ja neznasam "dakovala" to uz co je?🙄
@negymama úplne Ti rozumiem. Ja tiež bývam na dedine a čo tu pozorujem u niektorých , tak to je otras. 😀 Čo je najhoršie, keď "gadžujú " aj malé deti a potom sa nevedia normálne spisovne vyjadriť. Jednu mamičku poznám, rozprávali sme sa prišiel jej malý syn a hovorí jej : V škoľe bul hnusný obid, ta som ho nezid. 😲😀😀 Normálne vrrrrrr..... Čo je najhoršie, že tí "miestni" o nás čo rozprávavame slovensky hovoria, že sme naveľa. Čo Ti poviem. 😀
@ibrunova som sa nechala uniest a zopakovala slovo ktore pouzila od @izabela181 😀 to sa zas asi na vychode nepouziva😳
alebo vyrazy ako hombalka, hombikalka, hombat, hombikať
namiesto hojdačka, hojdať
Ked budes mat cast rodiny v CR, zaroven tam budes mat kopu priatelov, budes tam casto cestovat a precitas viac knih v cestine (pretoze vacsina v cestine vychadza skor ako v slovencine), tiez sa na teba mnohe vyrazy nalepia a budes ich pouzivat. Tiez ich pouzivam a ked sa vratim domov, par dni mam vzdy tendenciu pouzivat velmi vela ceskych vyrazov. Niektore su proste sucastou mojho trvaleho cesko-slovenskeho prejavu 🙂
Mne trhá uši výraz "trebalo" 🙈
Ja nedavam " neni som" 🙈
@0silvia0 východniari...
Ja nerozumiem pouzivaniu: pozdravil SA. Slovo SA pre mna znamena SEBA. A teda stretla som sa s tym len tuto na MK.
Na druhej strane priznam sa, ze slovne spojenie "pri okno" som povazovala za spisovne, kym som nesla na VS a tam ma vyviedli z omylu. Ze to by ani madar nepovedal (tak mi povedali madarsky hovoriace spolubyvajuce) 😀
@michellemary ano uz sa vychodniarky priznali😂
Vianočky (v zmysle Vianoce), ďakovala, trigovica (!!!)...🙈 To mnohokrát spomínané do doktora sem pravdepodobne preniklo od našich severných susedov, tí chodia "do lekarze", "do Ciebie", "do koleźanki" (k lekárovi, k Tebe, ku kamarátke). Na to som si už musela zvyknúť, keďže sa s tým celkom často stretávam, ale rozhodne to pre mňa nebolo ľahké.😀

Je to zauzivane nareci. Toto mi nevadi,prezijem aj do doktora,ale normalne mi je fyzicky zle,ked pocujem slovo fest a este ked to pouziva dospely clovek. Kvoli tomu sa vyhybam dovolenkam na Liptove 🤣 naposledy ma tam skoro vyvratilo.