icon

Prečo niekto používa slovo "až" namiesto "nech"?

20. okt 2022

Už ma to dávnejšie napadlo - vídam to tu v diskusiách. Je to čechizmus alebo niektoré nárečie to má tak zaužívané? Mne to "drása uši". Normálne chvíľu musím rozmýšľať nad významom vety. Napr. : " až to dobre dopadne" namiesto "nech to dobre dopadne"... a pod. O nič mega dôležité nejde, len ma to zaujalo. Ďakujem

Strana
z5
stanus81
21. okt 2022

@0silvia0 Tak teraz si ma normalne sokovala. Vazne v dobrom. Raz som si to schvalne vyhladala a nic som nenasla. Beriem spat. Clovek sa uci cely zivot 👍

0silvia0
21. okt 2022

@stanus81 nahodou fajn ze si to clovek takto precita a uvedomi si, ze pouziva niektore nespisovne tvary. Mna tiez kedysi upozornili, ze pouzivam nespisovne slovo "kludne", odvtedy som ho vyradila zo svojho slovnika a pouzivam "pokojne"

moonlight1210
21. okt 2022

Uz som si tu zvykla na kadeco, zvycajne je to narecovy vyraz danej oblasti (obcas sa tym naznaci, z ktorej casti Slovenska povodom autorka je).

Ale vadi mi sloveso “hraje” v zmysle hrat/hrat sa.
S detmi sa cely den hrajeme na ihrisku. Na co sa to moj muz hraje? Len pride domov, uz hraje hry na PC.

Miesto: S detmi sa cely den hrame na ihrisku. Na co sa to moj muz hra? Len pride domov, uz hra hry na PC.

stanus81
21. okt 2022

@0silvia0 Ja som tak bola upozornena na "napadlo MA". Uz si na to tiez davam pozor.

katkati
21. okt 2022

Pred chvíľou kolegyňa: keď budem ísť preč.

0silvia0
21. okt 2022

@katkati no to je skoro ako ideme mat sest mesiacikov😂😀

ciernysokol
21. okt 2022

@moonlight1210 ano a este pláve.moje dieta uz dobre pláve.

natall113
21. okt 2022

Alebo keď niekto dáva na konci slovies u "bou som, išou som, nakupeu som"

ibrunova
21. okt 2022

Dnešné tvorilkovanie, teraz čítam.

ciernysokol
21. okt 2022

A odkusni si.pes ma kusol.

Strana
z5