icon

Prečo sa stále strácajú deti?

14. nov 2023

Ako si vysvetľujete toľko zmiznutých detí čo stále píšu v aktialitách? Sledujete to?

Strana
z2
patka06
14. nov 2023

Ono to nie sú úplne deti, väčšinou sa jedná o tínedžerov, ktorí utekajú z domu
Nikde som nevidela, že by zmizlo dieťa, ktoré niekto cudzí uniesol.

moonlight1210
14. nov 2023

A zvycajne uz nenapisu nic, ked sa najde. Teda vrati domov. Alebo ho teda privedie policia. To uz nie je taka senzacia a noviny to nepreda.
Tak ostava v povedomi len to, ze sa dieta stratilo a zda sa toho pocitovo vela.

ivangeline
14. nov 2023

Nie. Nesledujem. Vela x sa strati a do par dni,najma pubertiak najde...

h2
14. nov 2023

Nemyslím, že by bolo na Slovensku nejako veľa nenávratne stratených detí. Sú vôbec nejaké?

simca06022011
14. nov 2023

Ze ide o strasenie a sirenie poplasnych sprav. Vacsina deti u nas je unesena druhym rodicom, alebo su to pubertaci, ktori ujdu z domu. A u nas zacnu dodavky, unosy, organy, sekty... proste huraaa co najhorsi scenar vymysliet. Najhorsie je ked to vidia/pocuju deti.

katkami123
14. nov 2023

Áno, čítam, väčšinou však utekaju z resocializačných zariadení alebo detských domovov, ale väčšinou sú to práve resocializačné zariadenia.

stanulienkat
14. nov 2023

Väčšina tínedžerov je zo sociálne slabších podmienok, alebo z cigánskych osád, kde 13 ročné dievčatá šlapú chodníky, chlapcidrogujú ....., proste zháňajú peniaze. V drvivej väčšine sa vždy "nájdu"

januska12323
14. nov 2023

Často? Neviem o žiadnych stratených deťoch.

matullienka
14. nov 2023

No myslím, že to súvisí s problémami v rodine, ktoré mládež rieši útekom z domu.

maranco
14. nov 2023

Tu je video z dodávky ktorá "unášala" deti.
https://www.mojevideo.sk/video/2f57e/ako_vznika...

diewcatqoo
14. nov 2023

V mediach a na fb vidim casto, ze niekoho hladaju, ale vacsinou ak ide o male deti, jedna sa o unos druhym rodicom a ak ide o tinedzerov, su to vacsinou problemove deti, ktore utekaju z domu. Takze ziadne unosy na organy a legendy o dodavkach, ktore kradnu deti, ako to zvyknu sirit jednoduchsie existencie. Z blizkeho okolia poznam len jeden pripad, kedy sa naozaj stratilo dieta a aj ho teda nasli, ale mrtve.

maranco
14. nov 2023

Zoznam zmiznutých detí je na stránke https://www.minv.sk/?patros-index vybrať si Vyhľadávanie https://www.minv.sk/?patros-okres
Typ vyhľadávania: Vyhľadávanie podľa údajov osoby
vyplniť Vek od: Vek do:

katulienkax
14. nov 2023

@maranco dobra stranka, vacsinou su to potmavsie deti, co som pozerala ...

simca06022011
14. nov 2023

A tie dodávky si deti aj vymýšľajú. Písala o tom polícia. Myslím, ze v ba mali takéto prípady, preverovali, kontrolovali kamery a nakoniec sa dieťa priznalo ze si to vymyslelo. U nás nervy bolo stratili u mojej mamy v dedine. Ze chalana ťahali do auta a ušiel im... bože toľkými babraci :D deti im tak často utekajú... dokonca na druhý deň už neušiel sám, sused ho zachránil a vraj to aj v rozhlase vytrubili... ako.bola som za sprostu keď som to okomentoval ako hlúposť.
A strašiť deti... známi majú dcéru co dostala amok v meste kde išla dodávka zásobovania. 8rocne dieťa vreskot, rev, triasla sa ako Osyka. Vraj do školy ani 100m sama neprejde z domu lebo sa bojí, iba s mamou za ruku. Proste vystrasene dieťa, lebo dospelí ľudia len strašia. Rovnako ako boli deti vystresovane cez kovid, keď kopa rodičov s nimi cumela na "katastroficke" správy....
Naučiť dieťa reagovať v nejakých situáciách, ôk, ale nie strašiť. Ale dnešné média už strašia aj dospelých- lebo sa nechajú...

tiezjedna
14. nov 2023

Aktuality fakt nesledujem

autor
14. nov 2023

@simca06022011 dospeli ani nemuseli s deťmi pozerať kovid správy, stačilo že školy boli zavreté, ľudia nevychádzali, obchody zavreté, tomu zomrel ten, tomu zas henten… toho nepustili do školy pri vchode, lebo zakašĺal… nekonečné testovania …všetci si nesieme traumu z kovidu. Moje deti boli ešte maličké a strašne sa modlim aby sa toto nezopakovalo.

diewcatqoo
14. nov 2023

Ja neviem ako ostatni, ale ani ja, ani moje dieta si ziadnu traumu z covidu nenesieme. Nastastie, nikto blizky nam nezomrel, covid sme mali 3x. A to testovanie, zavrete skoly a cirkus okolo toho sa nas nejako nedotkol - snazili sme sa zit normalne ako vzdy.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
14. nov 2023

@walentina7 pominiem fakt, že zďaleka nie každý dospelý má kovid pas, ale zaujíma ma aká je digitálna identita novorodencov a ich kovid pas (ktorý už mimochodom nikto nerieši?)

hiro
14. nov 2023

@walentina7 Riadna zbierka chobotin. Ale teda by ma zaujimalo co mas proti digitalnej mene?

simca06022011
14. nov 2023

dospeli to pozerali s detmi a mali z toho tie deti dobre stavy... z toho ze su deti doma, nechodili do skoly nemali nocne mory, to si mozes byt ista.. zo zaberov umierajucich ludi, sprav z nemocnic, z IT, a pod. stres mali, hlavne ked skutocne boli rodiny kde boli na telke nalepeni vsetci cele dni a sledovali kde kto co.. my doma ziadne traumy z covidu, okrem par umrti, naozaj nemame. Takze tiez by som nepovedala ze "vsetci".

Nemas sa k comu modlit, covid bol nic. Fakt je ze male deti nechapu "spravy", nechapu suvislosti a maju z toho stres. VEd aj dospeli mali z toho problemy, aj s kludom von vyjst (a nie len kvoli opatreniam).
Ale nie o covide ako takom som chcela, len ze.. deti fakt nedokazu (a vela dospelych tiez) racionalne nejake spravy zhodnotit, ich obavy su casto o mnoho vacsie potom ako nase a tie traumy z toho.. obycajneho auta, ktore ide okolo... alebo z toho, ze niekto zomrie niekde, ak sa nakazi cestou na nakup.. atd... ked im to je podane iba z telky, bez vysvetlenia, bez "obsahu"...
naozaj som tu nechcela covid debatu a pod rozprudit, sa ospravedlnujem

simca06022011
14. nov 2023

@walentina7 videla som inak pred 2tyzdanmi v jednej restike napis "podporte nas, platte hotovostou". Velmi sa mi to pacilo...

Ja som si celkom neuvedomovala "cenu" platenia kartou, ked som to zavadzala davno na prevadzke, aj v eshope tak v pohode, boli sme proste nejak technologiami k tomu uz pritlaceni. Poplatky tam su atd, s tym som ratala. Ale prednedavnom som videla jeden clanok, kde to bolo rozpisane, ked xy ludi plati kartami... ze fakt z tych zarobenych penazi, zozerie vsetko "banka" postupne. Nezda sa to, ale je to tak. kazdy jeden clovek u ktoreho zaplatim kartou, plati poplatok za transakciu, plati % z platby a takto to ide do nekonecna... Cize tento fakt na plateni kartou sa mi proste nepaci. Ak zaplaitm niekomu v hotovosti do ruky 100EUR, bude mat tych sto eur.

autor
14. nov 2023

@simca06022011 nemusíš sa ospravedlňovať. Celá táto téma je o deťoch. Prečo utekajú z domu…
My správy pred deťmi nepozeráme a vôbec TV a rádio… nech si ešte užijú svet v ich ponímaní. Aj keď… deti nie sú slepé a ani hluché. Vycítia všetko! Preto tvoje predstavy ako im rodičia púšťali tv sú podľa mňa mylné. Väčšina normálnych rodičov isto nie. Proste deti mali stavy z toho stresu a paniky okolo. Len rodičia teŕpli či si udržia prácu, kto ostane doma s deťmi keď boli školy pozatvarané vkuse, či sa nenakazí niekto z rodiny a nezomrie, ako zaplatia účty… to sú ťažké situácie a deťom netreba nič vravieť. Keď si matka, isto vieš, ako deti všetko prekuknú.

vulka
14. nov 2023

Ak by si sledovala správy pravidelne, tak vieš, že sa to deje už rokyyyy. A práve tí pubertiaci. Veď kukni po akej vekovej kategórii pátra polícia.

hiro
14. nov 2023

@simca06022011 "si celkom neuvedomovala "cenu" platenia kartou" - tak isto mas cenu platenia hotovostou - naklady su na jej prevoz, vklad do banky, vyber hotovosti atd.
"ze fakt z tych zarobenych penazi, zozerie vsetko "banka" postupne" - aj ja som to niekde cital, pekny blud. Chapes ze takto by sa stalo to ze banky by nakoniec vlastnili vsetky tvoje peniaze a ty ani centicek? Je to jednoducho hlupost.
"Ak zaplaitm niekomu v hotovosti do ruky 100EUR, bude mat tych sto eur" - a prave preto je digitalne euro pekny napad - niekomu zaplatis 100€ a on dostane 100€ - ci uz podnikatel ci kamarat - ziadne poplatky bankam. A najlepsie na tom je ze bude fungovat rovnako ako hotovost, anonymne a este aj bude vediet fungovat offline - bez internetu.

simca06022011
14. nov 2023

moje predstavy nie su mylne, autorka, ja vidim ako rodiny okolo nas funguju a s cim kamosky dcery a znami sa pasuju... a telka ide non stop v kope rodin, cucia na to tak dospeli ako deti, aj ked rodicia to ani nevnimaju. A prekuknut nieco, a dostat "psycho informacie" najma vizualne teda, su uplne ine veci.. ale tak samozrejme nech si kazdy urobi ako mysli :D

dagmarovita
14. nov 2023

@h2 su uvedené na MV SR

simca06022011
14. nov 2023

@hiro pozri, nazor maj na to aky chces. Pre mna to nie je blud. Vidim realne co stoji napr rok prijimania platieb od zakaznikov, ze z toho by som mala pokryte napr. mzdy na 2-3mesiace s kludom. A je to sluzba za nic. Ked zjednodusim "priklad", keby mi to dali v hotovosti zakaznici, alebo by to islo klasicky na ucet, nestoji ma to nic dalsie. A prevozy hotovosti = ako naozaj? :DD no kolko ze nakladov s tym mas? :D

A mimochodom, ked minies 100EUR, tak myslim,ze z toho nevlastnis uz ani centicek... ;) ale ten ktroemu to posles dostane dajme tomu 97EUR, a ked ten zaplati dalsiemu ten dostane zase menej.. atd cize nech sa ti digi mena paci alebo nie, co nema nic s tym ze ja porovnavam platby kartou. Je to len na tebe. Mne osobne, cim viac digi je svet, tym je clovek viac zranitelny, ovladatelny. Ale teda to uz ideme do scifi:D

hiro
14. nov 2023

@simca06022011 2-3 mesiace mzdy? Jednej? Povedzme superhruba mzda zo 2000€*x=6000€ rocne na poplatky za platby kartou? https://dotypay.com/sk/poplatky-sk/ pozeram ze zo 1,5-2,5% - to je tych 6000 - to mas prijem na platbach kartou zo 240000€ rocne? Pekne...
"ten ktroemu to posles dostane dajme tomu 97EUR, a ked ten zaplati dalsiemu ten dostane zase menej.. " - chapes ze tento priklad nie je pravdivy? Ak by to bola pravda tak by stacilo aby sa spravilo zo 30 platieb kartou a nikomu na svete by nezostali ziadne peniaze ale vsetky peniaze na svete by vlastnili len banky? Uz by si nedostala vyplatu, nik by nemal cim zaplatit...
Vklad hotovosti - benzin, cas, poplatok za hotovost + vidime tie extremne poplatky za urcity pocet minci.
Tak a preto je digitalne euro riesenim na toto vsetko. Bude fungovat rovnako ako hotovost s tym ze odbudnu starosti so spravou hotovosti a nebudu ziadne poplatky ako su pri platbach kartou.

simca06022011
14. nov 2023

@hiro nechapes, nevadi.. nechaj tak.
A ano trzby mame vysoke.

Strana
z2