icon

Prečo sa zajac nehýbe, aj keď má výbeh?

10. nov 2023

Ide o barančeka. Začiatkom tohto týždňa sme si ho zobrali k sebe od jednej ženy aj s knižkou, veterinárne ošetrený. Má všetko čo potrebuje, pije, papá, má aj stolicu. Tam bol zavretý v klietke 4 mesiace (od narodenia), u nás klietku má ale má 0/24 voľný výbeh po celom dome. Čo ma znepokojuje je, že napriek výbehu (a pritom všade čítam, že zajac to potrebuje), je neustále len na 1 mieste. Nechá sa pohladkať, na ruky ešte moc nie je ale to, že sa celý deň nehýbe sa mi nepáči.
Kde môže byť problém?

chodec15
•
Odpoveď bola odstránená
•
dadka128
•
10. nov 2023

Neboj sa, daj mu čas aby si zvykol .. sama pises ze bol zavretý 4 mesiace, potrebuje si zvyknut

katarinaba
•
10. nov 2023

Ano, 4 mesiace bol zavrety. Musi si zvyknut na nove prostredie. Pravdepodobne ani netusi, ze moze ist aj inam. Skuste ho opatrne vyberat a pustit mimo klietky. Lakat ho mrkvickou a tym mu ukazovat kade moze ist von.
A pri tom si skuste vsimnut, ci nema problem s pohybom, s nozickami, mozno dlhe prerastene pazury. Ak by mal problem s pohybom, tak potom navstivit veterinara.

majamat
•
10. nov 2023

potrebuje cas.
mame morca a bolo uplne zamrznute na zaciatku. teraz? ked sa mu nieco nepaci, hned hunde. ked ho dame von, beha na tom svojom uzemi. nie vsade, elbo morcata su plache a opatrne.

mane01
•
10. nov 2023

Aj my sme si zobrali samicku z prostredia, kde bola len zatvorena. Tiez zo zaciatku len vysedavala v klietke, hoci dvierka mala otvorene. Ona chuda ani nevedela poriadne hopkat… teraz ju mame rok, zvykla si a uz hopsa krasne, schudla a uz sa necha aj hladkat. Chce to cas podla mna.

kubkovamama
•
10. nov 2023

Zvyká si a má stres.Tiez sme si vzali asi 2r zajaca čo bol celoročne vonku,ale v klietke meterxmeter.Prve týždne len presedel v klietke,ak niekto prišiel okamžite strelil do domčeka.Na ruky a hladkať mu trvalo skoro pol roka.Teraz je ako pes.Pocuje,že ráno vstanem a už ide po schodoch za mnou.V kuchyni pri varení mi sedí pri nohe.Deti a hluk ale nemá rád a keď je nejaká taká situácia,ide do klietky a zas sedí aj pol dňa.Klietku zatváraj iba ak nikto nie je doma a na noc,oni veľmi ľúbia káble😂 a keď ho takto necháš v kľude on sám začne pobiehat a vyhľadávať vašu spoločnosť.Tiez treba prehliadky u veta,očkovanie,ale to asi vieš,všetko to vplýva na zajačie nálady.Nášmu vadili aj dlhšie pazuriky,zuby sme dávali brusit-to bol nervózny,pochodoval v klietke,nechcel behať po dome ani sa dať chytiť,potom nádcha.No ako decko

autor
•
10. nov 2023

Ona sa pohladkať nechá dokonca všimla som si, že doteraz keď sme ju hladkali, bola v pozore. Teraz už pri hladkani si ľahne na bok, nohy má tak do boku, tak uvoľnene. Ako keby sa necítila už tak v ohrození

majamat
•
10. nov 2023

to ej dobre znamenie.
u nas s morcatkom to bolo podobne, najskor stale zalezeny v domceku v klietke. dcera mu tam stale nakukala.
potom v noci zacal vyliezat na domcek, pre jedlo. inak mal aj nejake v klietke, postupne sme mu ho davali trosku dalej a dalej.
casto sme ho pestoval, no bol chudak zamrznuty. neskor uz trosku ozival. potom zacal uz z domceka vyliezat, ked mal klud, potom dokonca na druhu stranu klietky, ked som mm nieco ponukla a teraz je fakt uhundrany, ked je vonku a beha po izbe, tak kolkokrat jak psik za mnou. ked pridem zvonku, tak ho vidim vo dvera a piska, lebo chce travu.
uz je uplne uvolneny.

tykat
•
10. nov 2023

To ho mate este kratko, chce to cas. Dajte mu nejaku mnamku pred otvor z klietky, alebo ho zoberte von nedaleko klietky a cesticku ku klietke vyznacte granulkami, mrkvičkou, šalatikom... a on si po to pride.
Jedno naše morča sa hadam aj pol roka tvarilo ze je plysove 😅 a potom z neho taka betarka bola, 8 rokov sa dozila.

petra92
•
10. nov 2023

Veru zvykne si a zas bude problém ho dostať do klietky keď bude treba 😅My sme si brali dvoch, samičku a samčeka, súrodencov. Samička od prvej minúty lietala všade, všetko skúmala, samček nechcel z klietky vyjsť 3 dni, ďalšie asi 3 keď vyšiel tak len na koberec, ktorý mali pred klietkou, na holú dlážku sa odvážil asi po 1,5 týždni aj to tak opatrne vždy len pár krokov a hneď späť na koberec 😁
Ak nemáte koberce všade, skúste dať aspoň pred klietku alebo deku určite sa osmelí ❤️

slavomira236
•
11. nov 2023

Naseorcata prvy tyzden len na mieste sedeli prve 2dni ani nejedli potom az v noci zacali ked nikoho v kuchyni nebolo..potyzdni uz behali po celej kuchyni.poz ali kazdy moj pohyb len som otvorila dvierka na linke alebo chladnicke to bol piskot

pilot911
•
11. nov 2023

Je to pošlušný zajac, vie že pazúrmi naškriabe tak drží ako hluchý dvere ... chce aby ho vzali na plemenitbu ...