Prečo si niektorí lekári myslia, že sú nad ostatnými?
Nemyslím všetkých, ale poznám veľa lekárov a aj v rodine máme dvoch a tvária sa, že oni sú viac, že nad nich nie je. Chápem, že medicína je ťažká, náročná a potom samotná práca, ale akoby si mysleli, že sú snáď samotní Bohovia. Arogantní častokrát. Mala som debatu so sesternicou kvôli laserovej operácií očí, chcela som vedieť jej názor, či je to bezpečné alebo nie a ona sa vôbec o tom baviť nechcela, že nech sa sama rozhodnem. Potom som sa dostala k novej očnej a tá ma odhovárala. Trochu ma to mrzelo, že sesternica nebola ochotná sa so mnou o tom baviť, určite má viac info ako ja, laik. Aj mama si všimla, že je namyslená. Nerozumiem tomu, veď všetci robíme čo môžeme.
Teda ja v rodine nemám lekára, ale veľa ich stretávam v práci a posledné roky aj v osobnom živote a sú normálni ,poradia pomôžu a pri mne si aj veľakrát musia vypočut, zahryznúť do jazyka,nikdy sa ku mne nechovali mrzko a všetko záleží od človeka a nie od národnosti ,vzdelania ,pohlavia, hoväda sú všade
xy pacientov pride mudrych do ordinacie lebo si nastudovali googl a idu radit ..xy babiek im tam ide len vykecavat a xy ludi po nich huci a chce konkretnu diagnozu ... potom pridu domov chcu mat klud a neaky clen rodiny ho otravuje s dalsimi informaciami a radami .. chces info chod a objednaj sa k ocnej ... teba by bavilo byt stale po ruke usmiata a vdacna ?
@syslik81 Niečo také som čakala, presne tak, veď nebudem otravovať člena rodiny, radšej sa objednám k očnej. Super prístup 👍
presne tak neotravuj .. ona nieje tvoj osobny doktor len preto,ze je sesternica
@syslik81 Paráda prístup.
no lepsi ako ten tvoj a rozoberat ju na konovi ... ak si taka aj v normalnom zivote ku nej ani sa jej necudujem ...
@syslik81 Ty si veštica, presne vieš aká som a ako sa správam.
Sesternicu stretavas cely zivot a keby ti povedala dnes nieco co ti nesadne do kramu bude to tema na desatrocia. Sa jej necudujem
A sesternica je ocna lekarka? Lebo ak nie, tak tiez ti na jej mieste poviem, aby si sa rozhodla sama, lebo toto nie je moja parketa. Este by ti nahodou poradila, aby si tam sla, nieco by sa pokazilo a potom by si obvinovala ju, ze vsak ona je lekarka a povedala by ti, aby si tam sla.
Ja nechcem nikoho znevazovat a urcite su aj medzi lekarmi arogantni jedinci, ale mnoho jednoduchsich ludi to berie tak, ze ved je lekar, tak vie poradit vo vsetkom. Je jedno, ze je to napr. gynekolog, ale mal by im poradit aj co sa tyka vymeny bedroveho klbu. Lebo ved je lekar, tak urcite to vie.
staci mi ze si odsudila lekarov na zaklade jednej storky so sesternicou ... chod a studuj skolu ako ona a mozes potom robit zadarmo poradu pre celu dedinu ...
Z tvojho popisu neviem usúdiť, či naozaj tvoja sesternica je tento prípad, alebo mala iné dôvody- napr. sa necítila kompetentná alebo zo zásady nechce dávať medicínske rady rodine (lebo to môže rodinu pekne rozhádať). Lekári ale často (nie vždy) majú tendenciu skĺznuť k arogancii a namyslenosti. Rovnako ako sudcovia, policajti, úradníci, učitelia (dnes to pre nich platí omnoho menej ako v minulosti)... je to jednoducho tým, že daný človek má nejakú moc rozhodovať o živote iných- čím väčšia moc, tým skôr jej jedinec prepadne.
Tiež som sa s týmto trošku stretla, najmä u študentov medicíny (samozrejme nechcem zovšeobecňovať, poznám ich celkom dosť a rozhodne to tak nie je u všetkých, dokonca ani u väčšiny) a myslím, že to začína už niekde v mládí, keď je niekto dobrý v škole a dobre sa učí, všetci snívajú o tom ako by mal ísť na medicínu, je to proste vyzdvihované, wau on je medik… iróniou je, že z tých, ktorých poznám sú najarogantnejší tí, čo to tam potom preliezajú s odrenými ušami 😅 ale čo sa týka sesternice, rozumiem jej… zrejme sa naozaj necítila kompetentná ti odpovedať, lajk by ti skôr povedal svoj názor na všetko, lebo ani len netuší čo všetko nevie a čo to všetko obnáša… máme s mamou rovnakú očnú, jej operáciu rozhodne neodporúča, ja som vhodný adept, proste záleží od stavu a sesternici asi neprišlo zodpovedné ti do toho kecat, bez toho aby vedela viac… aká je vôbec lekárka? Pokiaľ nie je v tomto odbore doma, nie je o čom
K tomuto sa rozpisem. som lekárka, rodinná v Nemecku a viem že veľa kolegov su arogantni. Ja sama som študovala medicínu lebo mám traumy z detstva z nemocnice, najmä z personálu. Dovolím si tvrdiť, že nie som namyslená , súdim tak podľa ohlasov na mňa na internete od pacientov (áno čítam recenzie😉) a mám veľa priateľov nelekarov, aj kamošky čo boli najprv sestričky a potom vyštudovali medicinu. Či je niekto namysleny záleží od povahy a nie povolania, mne sa zdajú právnici mimo 😊. Čo sa týka sesternice: možno sa do toho vôbec nevyzná a nechce ti dať chybnú Radu. Očné je veľmi špecificky odbor a ani ja by som nevedela poradiť. A treba si uvedomiť, že nas sa fakt každý deň niekto na niečo pýta. Ono sa to zdá málo, ale mne sa často stane že za deň aj hodinu za den riešim Zadarmo deti kamošiek, susedky , znamienka na oslave 😂 a pod. Mňa to bavi a nevadí mi to, ale to nie každý je taký, niekto chce naozaj po práci vypnúť. Minule ma po takej náročnejšej zadarmo akcií napadlo zavolám ich mu mne umyť mi okná na oplátku 😊. Ďalšia vec, že my máme za každu takú radu aj trestnoprávnu zodpovednosť (aspoň u nás v Nemecku to tak je). Mohla by ma susedka za ujmu na zdraví aj žalovať, aj ak by som urobila chybu pri prvej pomoci na ulici vo voľnom čase, dokonca mám na to aj poistené.
@annm81 mozno slovicko arogancia nieje uplne na mieste. Ak si lekar tak mas dennodenne na stole veci co su pre jedinca zivot meniace- a pre lekara je to rutina jak vo fabrike takze to pacient moze vnimat ako aroganciu lebo pre neho to znamena zivotnu mega vec a pre lekara treti taky isty pripad pred obedom....
Máme viac lekárov v rodine. Všetci ako ľudia sú fajn. A to dvaja patria medzi najvyhladavanejsich. Správanie závisí od povahy. Ale teda, radi si oddýchnu od lekárskych tém... A k tomu, že sesternica ti neporadila ohľadom laseru. Je ociarka? Ak nie, nie je zbehla v tejto problematike, špecializuje sa na iné. Tak by ti určite fundovane neporadila... Angličtinár ti tiež fundovane nevysvetlí chémiu. A pritom je učiteľ.
To nie je ani pre lekárku jednoduché odpovedať na otázku, či odporúča operáciu očí alebo nie. Najprv treba mať vyšetrenia, presne výsledky a až potom sa dá povedať, čo v tomto konkrétnom prípade je vhodné.
A ešte keď im niekto povie, že si to prečítal na fb, aké jednoduché riešenie na to je, tak
radšej ani nič nepovedia.
Mám v rodine kopu lekárov,sama pracujem v zdravotníctve.
Fakt je ten,že to záleží od konkrétneho človeka. Sú medzi nami naozaj polobohovia, arogantní a neempaticki.
Je to možno práve v zdravotníctve nečakane,lebo každý očakáva v chorobe a probléme aj trošku empatickejsie jednanie ako inde.
Ale na druhej strane je kopa zdravotníkov,kt.idu nadramec toho,čo musia. Lebo jednoducho chcú pomôcť.
Čiže je to o ľuďoch.
@martinmmartin Myslím, že na Slovensku je slovo arogancia v spojitosti s lekármi veľmi adekvátny popis osobnosti.
Tá sesternica je očná lekárka a má tvoje výsledky k dispozícii? Ak nie tak ti ani nemôže radiť aj keby chcela.
Tak ja poznam namyslenych arogantnych ludi aj takych, co ledva maju “styri triedy ludovej” 🤷♀️ takze davat si to suvisu povolanie a charakter je uplne odveci.
A co sa tyka sesternice - ma svoju pracovnu dobu a svoj volny cas, ktory chce stravit inak ako pracou, to ti nedoslo? Si predstav, ze si cukrarka, cely den sa potis v kuchyni a miesas cesto na korpusy a ked mas konecne volno, tak ti sesternica pri nedelnej kave povie, ci jej nezvrtnes teraz jednu torticku - no nezabila by si ju?? Navyse lekari maju svoje specializacie, gynekolog vie prd o laserovych operaciach oci. A hlavne odporucania je vhodne dat po dokladnom vysetreni. Ty cela spokojna pojdes na operaciu, lebo sesternica zubarka odporucila, nedopadne dobre a potom ju budes ohovarat este 10 rokov, ze ti zle poradila.
Sesternica ti len nastavila hranice, to neznamena, ze je arogantna a zla. Kazdy ma pravo povedat nie.
hovorí sa tomu medicína mlčania, máme síce odborníkov, ktorých však nikto nenaučil správne komunikovať s pacientom, ak by zmenili prístup a pacient od začiatku stretnutia má pocit , že ho lekár berie seberovne a zaujíma sa + správe volí slová, ktoré vzbudzujú dôveru a rešpekt, nikto by sme nemali potrebu až tak googliť a vymýšľať. V prípade tvojej sesternice je to skôr asi neochota vysvetliť pre a proti, každopádne rozhodnuti.e je vždy na pacientovi ( stretla som sa lekármi, ktorí boli milí, ale žiaľ aj nie práve prívetiví až arogantní a tom som z lekárskej rodiny)
Mala som najlepšiu kamošku z detstva, dlhé roky sme sa kamarátili, až kým nezačala pracovať ako dr. Úplne sa zmenila. :/ už také kamošky nie sme. Napíšeme si raz za rok, z jej strany už snaha nie je a to som sa ju snažila kontaktovať viac krát. Že stále nemá čas atď...robí to aj jej sestre, tá sa už tiež na ňu vykašľala, ale mne je to ľúto, lebo sme toho veľa zažili :/ je detská dr. na detskom oddelení a schválne som ju nikdy ale že nikdy ohľadom detí neotravovala...
Ja mám skúsenosť takú, že väčšinou tí starší doktori (okolo 55-60) sú arogantní, lebo sú stará škola, vychovávaní ešte v tom, že byť doktorom znamenalo, že doktor je "niekto".
Čo mám mladších (okolo 40), tak tí sú viac ľudskejší, vysvetlia, snažia sa pomôcť.
U nás to nie je ale dávnejšie som videl štatistiku z USA, kde na 3 mieste bolo najviac úmrtí na radu lekára. (Takže buď i rada, že neporadila 🙂 🙂 ).
Ahoj nie, nebol to z jej strany ok pristup si myslim, ved ste rodina. Ak momentalne nema chut ci naladu a pod., vie sa s tebou dohodnut, ze o tom hodite rec inokedy.
Nepausalizovala by som a nehadzala lekarov do 1 suflika, je to indi vindi.
Nie som lekarka, som pravnicka. Robievala som 10 a viac hod 5 dni za sebou a bola utahana, no ked ma nasi a okolie poprosilo o radu ci pomoc, normalne som sa dohodla, ze vtedy a vtedy dame rec atd.
Vela pravnikov je arogantnych a vela nie je.
@aliaray1 Vo všetkých odboroch sa nájdu arogantní ľudia, ale toto ešte nie je nejak závažné, tu by aj tak mohla povedať len nejaké všeobecné informácie, keď nevidí všetky výsledky.
Mňa viac ako lekári vedia rozhodiť stavbári a rôzní opravári.
Tak toto co hovoris nie je nadradenost, ale nevola ovplyvnovat rozhodnutia o tvojom zdravotnom stave bez akychkolvek info a bez specializacie. Nemozes ocakavat od clenov rodiny ze ti budu davat doktorske rady, je to nefer voci nim a nebezpecne pre teba.
Naozaj sa mas o tom poradit s dr, ktora sa ti pozrie na stav, a odporuci.
Ti mas to iste, akoby si bola predavacka v potravinach, a ona sa ta spytala kde najlepsie kupit pre muza turisticku obuv. Ved si predavacka, tak musis vediet dat nazor.
Aký je rozdiel medzi Bohom a chirurgom? Boh si o sebe nemyslí, že je chirurg 😁
Som lekarka na ARE, nemyslim si o sebe, ze som namyslena, rada pomozem, poradim, vypocujem ... ALE tiez mam svoju rodinu, svoj zivot a nemyslim si , ze som povinna na rodinnych oslavach, pohreboch (uz aj to som zazila, ver mi) a pri navstevach riesit zdravotne problemy polky rodiny. A hlavne tie, co absolutne nesuvisia s mojou specializaciou, kde napr. spadaju aj ocne choroby. Cize ja by som ti tiez odporucila, konzultaciu s tvojou ocnou lekarkou, co poznam tvojej vysledky a ma v danom odbore specializaciou.
A to nema s namyslenostou a nadradenostou nic spolocne.

Poznám tiež takých a sama nechápem čo im vpadlo do hlavy. Oni si asi myslia ze su fakt bohovia 🤷♀️ nezmeníme to