icon

Prečo si starí rodičia berú vnúčatá na prázdniny?

24. feb 2025

Ahoj, preco si stari rodicia beru vnucata na prazdniny? Asi bude viac dovodov - maju ich radi, patri sa to pred okolim, myslia si, ze pomahaju? Casto ich aj vezmu k sebe a okrem stravy sa im nevenuju.
Ako je to u vas? Ked ich vezmu na prazdniny - co je motivacia starych rodicov a ako sa im pocas pobytu venuju?

Strana
z2
nyusika
24. feb 2025

chcu na.rat take xxx zeny, ake zakladaju taketo diskusie 😀

co cakas, ze s nimi budu chodit doobeda do galerie, poobede do montessory klubiku, vecer na dostojevskeho ?
vezmu si ich - zle je.
nevezmu - este horsie

katulienkax
24. feb 2025

Berú si ich preto, lebo my s mužom chodíme do prace. To je úplne najhlavnejší dovod

biba_18
24. feb 2025

nám sa starí rodičia venovali tak ako sme potrebovali - môj brat starých rodičov nevidel ako bol deň dlhý a ja som so starou mamou trávila takmer celé dni a pozorovala som ju pri práci ... moje dieťa chodilo na prázdniny k obom babkám - s mojou mamou boli v kontakte od narodenia, tak tie prázdniny boli také ako keby som bola doma ja - a svokra so svokrom ho mali len na pár týždňov, pretože bývali ďaleko - tak tam doháňali zameškané ...

margitaf
24. feb 2025

Nemyslím,že je štandardne že si na cele prázdniny starí rodičia dobrovoľne vezmú vnúčatá , hádam ich o to,rodičia tých detí požiadajú

dadka1997
24. feb 2025

Mat tvoje starosti 🤣🤣🤣 no ide hlavne o to, že chcú tráviť s nimi čas, alebo pomáhajú rodičom detí sa o ne postarať napriklad

autor
24. feb 2025

@margitaf Nikde sa nepise o celych prazdninach.

nyusika
24. feb 2025

ale ani o casti prazdnin sa nikde nepise 😀 😀

autor
24. feb 2025

@nyusika Dalsia urazena babka.

lienka9
24. feb 2025

Moji rodicia s detmi chodia do detskych kutikov,na trampoliny,vyrabaju hand made vecicky,obcas aj nejake kino alebo muzeum.druhi stari rodicia zas travia cas na zahrade,v bazene,cistia zajacom,svagrina sa chodi bicyklovat s detmi..ale niekedy len tak telku pozeraju,varia,pecu,lenosia..co sa akurat chce detom aj dospelym..a beru ich aby sme mohli pracovat a oni s nimi chcu travit cas

biba_18
24. feb 2025

@nyusika neviem čo znamená venovať sa vnúčatám podľa autorky - ja napr. som so svojou starou mamou trávila čas tak, že som ju pozorovala pri práci (okrem výletov či návštev rodiny, rozhodne mi nerobila celodenné programy) - a to mi dalo tak veľa! neučila ma variť alebo sa starať o záhradu alebo zvieratá - už len tým že som s ňou bola som sa to naučila a dodnes z toho čerpám ... milovala som s ňou byť, stačilo mi to len byť pri nej ... veľmi mi chýba ...

autor
24. feb 2025

@lienka9 To je mile.

nyusika
24. feb 2025

@biba_18 ja tirez neviem - predpokladam, ze ma ist s nimi jiekam do detskeho centra, aspon raz za den na nejake detske ihrisko, domkina...maju si kupit nalepovacie albumy, nieoc sa naucit.

nyusika
24. feb 2025

@biba_18 ja chodim s krstnymi detmi (chlapci 6 a 3 roky) do lezeckeho centra, do vsetkych moznych kutikov, bicyklovat sa, na cheescake do kaviarne, na pizzu, na turnaje...s neterou na predlzene vikendy a tak 😀

biba_18
24. feb 2025

@nyusika nie som si istá že ja sa takto budem venovať svojim vnúčatám 😂

hubka51
24. feb 2025

Moja dcéra keď chodila a ešte aj chodí na prázdniny tak má poväčšinou stále program.Teraz ked má 11r ma u babky aj par kamošiek s ktorimi chodi na ihrisko keď je u nich.Nechodi k nim často lebo bývame na opačnej strane Slovenska čiže len na dlhšie prazdniny-jarne,letne

tibor79
24. feb 2025

Možno preto, že ich ľúbia. Možno preto, že sa cítia v ich prítomnosti užitoční, dôležití, mladší. Možno preto, že majú zmysluplne využitý čas, možno chcú jednoducho pomôcť, odľahčiť matke - rodine, možno ponúknuť to, čo doma nemajú (v zmysle zážitkov, prístupu). Možno chcú dieťaťu ponúknuť, ukázať to, čo doma nemajú. Je toho veľa. Každopádne vzťah dieťa - starý rodič je nenahraditeľný. Vždy to tak bolo je a dúfam aj bude

nyusika
24. feb 2025

@biba_18 tak ja som este mladica 😀 😀
ale v juni letim s neterou do BE na rekonstrukciu bitky pri Waterloo, ona je uplne zazrata do historie, najma napoleonske obdobie 😀
na jesen sme boli v Slavkoe na rekonstruckii bitky, perfektny predlzeny vikend sme si spravili

katulienkax
24. feb 2025

ale ja nedavam na cele prazdniny, max 2 tyzdne. Zvysok my s muzom dovolenka plus tabory a tyzden druha babka

katulienkax
24. feb 2025

Inac mnohe tu stale riesia ako boli kedysi babky perfektne a prazdniny u babiek uplne uzasne. Moja mama spominala na prazdniny podobne, ale babka im dala maximalne jest, spat a rozpravali sa. Ziadna animatorcina, deti uz od 5 rokov same behali po uliciach vonku s kamosmi
a aj u babiek na dedine

petulda333
24. feb 2025

Rodicia a svokrovci sa svojim vnucatam venuju,hraju sa,blaznia,vezmu na vylet. Kupia im blbosti,daju najest aj nezdrave. A my sme radi. Ja sama som vela casu travila u babky a do skoro 19r som tam chodila casto. A ano,berem to aj ako pomoc,ze my s muzom mame cas aj pre seba. Vsetci stastni

ina2405
24. feb 2025

My sme sa u starkej cez prázdniny hrali s bratrancami, žiadne "venovanie sa" a robiť dieťaťu animátora. Starká bola žena z dediny, na záhrade veľa roboty a mama bola rada, že nás nakŕmila a mohli sme byť až do poobedia u nej.. tvoj príspevok vyznieva trochu provokačne, nie je žiadnou povinnosťou brať si vnúčatá. Mňa veľmi bavilo pozerať sa, ako starká varí a pečenie. Nepotrebovali sme extra program. Ale keď sa dieťa nevie zabaviť samé a rodičia mu od malička všetko moderujú, tak sa potom dieťa nudí. Tiež nikdy nevyšetrujem, čo robia moje deti so svokrou, ona ich vezme na pizzu, do cukrárne, niekam na malý výlet ale žiadne montessori aktivity od nej nečakám, nie je ten typ. Deti sú spokojné, o to ide.

ivanakal
24. feb 2025

Moji rodicia sa nas vzdy pytaju kedy si ich mozu zobrat. Kazde leto idu s nimi niekde na tyzden - orava, ždiar a tam denne s nimi niekde chodia na vylety. Pokial su doma, tak bud robia nieco na zahrade, alebo idu busom/autom/vlakom na kratky vylet. Svokra sa tiez vzdy pyta, kedy pridu, tam su vacsinou tyzden - a tiez bud idu na kupalisko, alebo maju ine aktivity s nimi. Aspon moja mama je taka, ze si nevie prestavit ze by u nej neboli. Nasi maju vtedy viac energie, a nemyslia len na robotu, ale aj na zabavu. 🙂

viestta
24. feb 2025

Autorka, za to, ze stari rodicia sa tvojim detom nevenuju podla predstav @nyusika nemoze. Ked mas problem, komunikuj s tymi, ktorych sa to tyka a nevyvrsuj sa na ludoch, ktori tvoju situaciu aj tak zmenit nemozu.
A moja mama vzala na prazdniny syna na vylet na 4 dni. Co tam robili je uz v jej rezii, pre mna je dolezite aby bolo dieta spokojne. A spokojne doslo. Ona ho berie aj na dovolenky, casto trajdaju po Slovensku, niekedy na otocku, niekedy s prespavackou, v lete boli v Ostrave, par krat pred tym na tyzdnove pobyty. Travia vikendy a prazdniny aj doma, robia co uznaju za vhodne. Svokra je menej akcna, ale aj tak su spolu spokojni a viac mi netreba.

hankab
24. feb 2025

Nam sa stari rodicia tiez nijako specialne nevenovali, ked sme boli deti. Nemali cas popri prasatach, sliepkach, husiach, kuriatkach, zajacoch, zahrade a 2 roliach. Chodili sme za nimi ako tien pri vsetkom co robili. Ale nikdy pri nas nesedeli a nehrali s nami pedeso, nemali na to cas.

autor
24. feb 2025

@viestta Velmi chybne personifikujes.

autor
24. feb 2025

@hankab Preco ste k nim chodili?

biba_18
24. feb 2025

a ešte si spomínam na manželovu susedu - ona nemala vlastné vnúčatá, tak náš malý k nej chodieval občas počas dňa keď bol u babky na prázdninách - a nerobili spolu nič, doslova 😂 pozerali staré fotky, on si pozeral veci jej syna čo mal ešte doma, pozerali spolu telku (na to bol zvyknutý z domu a moja svokra mu to nedopriavala) - tiež ju mal rád 🙂

gelifil
24. feb 2025

presne tak, strtavali sa s inymi detmi, hrali sa, varili, piekli, chodili na program, aj do muzea...zial, uz nie su😢😢😢

ahhola
24. feb 2025

Ty si tu na vylete z Marsu, nie?

hubka51
24. feb 2025

@hankab u nas je vtipne to že my byvame na dedine kde máme zvieratka a rodičia bývaju v meste 😁 takže u nas sa chodi do mesta užiť nakupaky (pre pubišku 😁)

Strana
z2