Prečo si starí rodičia berú vnúčatá na prázdniny?
Ahoj, preco si stari rodicia beru vnucata na prazdniny? Asi bude viac dovodov - maju ich radi, patri sa to pred okolim, myslia si, ze pomahaju? Casto ich aj vezmu k sebe a okrem stravy sa im nevenuju.
Ako je to u vas? Ked ich vezmu na prazdniny - co je motivacia starych rodicov a ako sa im pocas pobytu venuju?
@tetapetra Preco si myslis, ze ide o zadavatela temy a jeho deti? Nemozno sa pytat len tak?
Podľa mňa je to náš pohľad na venovanie sa deťom skreslený. Prosto dieťa má s nami žiť a nie, že budem s ním sa stále hrajkať. Dieťa potrebuje aj trochu nudy aby vymyslelo skvelú hru. Potrebuje pozorovať dospelých. Potrebuje ticho aby počulo svoje myšlienky. Samozrejme aj občas štrukturovanú hru.
No ja si pamätám ako dieťa, že mi stačili audiorozpravky a pastelky. Alebo cez leto lúka,košík a hrala som sa celé hodiny. Dnešné deti už majú problém začať sa len tak hrať. Stále čakajú, že to za nich niekto vymyslí.
A nemožno len tak odpovedať,keď ty môžeš "len tak sa pýtať"?
Akákoľvek odpoveď je pre teba zlá,dokonca tu obviňujes iných za urážanie sa.
Čo bude výsledkom tejto otázky "len tak"?.
Asi to nemá potom žiadnu pointu ani cieľ....
Len snaha vzbudiť nejake konflikty.
Administrátor - nudíte sa?
Tak ale ked vies, ze stari rodicia nestihaju pripravovat animatorsky program podla tvojich predstav tak sa podla toho zariad. Je na mrte dennych taborov kde ich mozes prihlasit - rano stari rodicia zavezu, a pobede naobedovane a naolovrantovane a vyhrane podla tvojich kulturnych a studijnych narokov ich dovezu, stari rodicia si zatial pocas dna porobia co maju a pripravuju program len na vikendy a mas to
deti berieme preto, že sa máme vzájomne radi a radi trávime spolu čas akokoľvek, chodíme hlavne plávať, na výlety, do galérií, spolu varíme, radi aj upratujeme spolu, k záhrade ja moc vzťah nemám, len zajaca opatrujeme a máme psíka, ktorého milujú a pri veľa činností počúvame rozprávky
nerieš
nestaraj sa , a čo ked mu dá len jest ale tak snad slovko prehodia alebo čokolvek
ty sa tiež venuješ na 100% detom alebo manželovi vkuse nostop
niekedy stačí že ste len spolu nič viac , to uplne stači ...
Vsak sme ti "len tak" odpovedali na to co sa "len tak" pytas. Kde je vlasntne problem? Jaj, uz viem, medzi tvojou stolickou a tvojou klavesnicou...
...a zazvonil zvonec,a diskusie bolo koniec , administrator (autorka) sa pod zem prepadli...
Prečo ich berú? Lebo chcu. Chcú tráviť čas so svojimi vnúčatami, napĺňa ich to, sú 50tnici, zvládajú to.
Chodia na výlety, kúpaliska, dovolenky, plavárne, chaty, restiky, hrať futbal, atď..
@prasiatko30 ja som minule leto prihlásila syna na letný denný tábor, od 8:00 do 16tej. Vypočula som si tam aj rozhovor 3 starých rodičov, keď som čakala, kým ich môžeme vyzdvihnúť. Predstav si, presne tak, ako píšeš, to u tej rodiny fungovalo. Rodicia dali dieťa na krk babke,lebo si nechceli míňať dovolenku, babke (a dedkovi, ktori tam tiez bol) to bolo príliš náročné 24 hodin denne, 5 dni v kuse, robiť zaujímavý program skolakovi na 1.stupni. Tak to vyriešili takto, že oni (starí rodicia) zaplatili na ten týždeň ten tábor, ráno priviezli, poobede vyzdvihli a spolocny program mali len večer. Svojej kamarátke (ta tretia osoba, tiež nejaká babka) tam vychvalovali, ako super to zariadili. Že aké je to ťažké vymyslieť pútavý program pre deti, ktoré sú buď akčné alebo len pri mobile by sedeli. Že keď boli vnuci malí, tak im stačilo behať u nich po záhrade. Ale že teraz by bud mali s nimi chodiť po motokárach, aquaparkoch...alebo že budú mať zdute dieťa doma. A ze rodicia si uz za tie roky zvykli, že im supnu deti na prázdniny, ale že nechápu, že deťom už taký nenarocny program nie je dosť dobrý. Že sice musia zaplatiť, ale že inak by to s nimi psychicky a fyzicky nedali. Že ta babka ešte pracuje par hodín týždenne a dcéry jej dávajú na striedačku deti, raz jedna, potom druhá. Ze ona by za tie 2 týždne ani nestihla porobiť svoje veci, co potrebuje. A ta tretia babka len pritakavala, že na budúci rok to aj ona tak urobí. Asi to bola ich kamoška. Smutné, ale zároveň veľmi zaujímavé poznať pohľad aj z druhej strany. Čiže až tak od veci nie je ten tvoj návrh. Len teda otázne, že kto ma ten tábor zaplatiť. Lebo ti rodicia to brali tak, že babka sa ma starať (prečo zrazu nie) a keď to sama nezvláda,nech sa zariadi.
U nás si syna berú starí rodičia preto, že ho majú radi, radi spolu trávia čas a vedia, že nám to veľmi pomôže pracovne. Syn je u starkých ako doma a úplne v pohode tam bol v lete bez nás 3týždne (potom sa mu ani nechcelo ist domov). Mám práve pocit, že tým že sú starý rodičia na dôchodku a ešte sú fit tak majú veľa chuti niečo so synom podnikať. Chodia na výlety vlakom, lanovkou, všetky múzea v okolí už prešli aj 2x, starká stále vynúra nejaký detský program alebo idú len za dom do lesa a pozrieť kone na pašu. Robia úplne iné aktivity ako mi v meste.
Nás si brávali každú nedeľu od rána do večera naši bezdetní susedia, len na obed sne išli povinne domov, lebo mama nechcela, aby sme ich vyjedali. Ale susedia nás brali do reštiky, do cukrárne, raz sme zjedli za poobedie 12 kopčekov zmrzliny🥰 no pre dieťa sen. Moja mama bola zato moc rada, susedia sa zas hrdili "dvojičkami", aj keď sme neboli ich vlastní.
Zmena priestoru...nasi sli z dediny do mesta, chodili na trolejbusoch, po meste, na vlaku na vylety...moji milovali vlaky, takze toto im ako malym uplne stacilo 😁
Mne sa babky o moje deti nikdy nestarali,pretoze nemali na to uz vek,nie je mi to ani nejako luto,o deti sa viem postarat sama. A najskor to bude taky pragmaticky dovod,vykrytia prázdnin,chorob a tak.
Nase babky su uz v takom veku kedy sa o ne my musime starat,ja považujem za luxus mat schopnú babku.
Syn (skolkar) je teraz u svokry. Ona ho ma velmi rada, sama si ho zacala pytat ku sebe, ked mal tri roky. Zije sama, ma iba jedno dieta - mojho muza, cize ine vnucata mat nebude, iba tie od nas. Takze si ich uziva. Travi s nim cas aktivne, chodia von na ihriska, do detskych kutikov, nieco vyrabaju. Ja ako mala som travila cas u babky na dedine, ktora mala hydinu, prasa, zahradu. Takze to boli klasicke prazdniny na dedine. Navarila, napiekla, postarala sa, pomohla som jej v zahrade, boli sme na bylinky. Ako mali sme sa pri nej asi len premotali, kym si robila svoje, vtedy nas tam rodicia davali kvoli svojej praci. Neskor ako vacsia som tam chodila uz len cez letne prazdniny tak na tyzden v juli, na tyzden v auguste. Bola to skvela babka, aj ked s nami nechodila po vyletoch, ale este teraz, 21 rokov po tom, co zomrela, si za nou poplacem. Velmi nam chyba.
čo to tu je dnes,nejaký výskum vzťahov rodič-deti a starý rodič-vnúčatá?
Lebo každý tretí príspevok dnes je na túto tému🙄
My sme byvali so starkou a s tou som bola vkuse a venovala sa mi tak, že sme hrali karty od mojich 4 rokov, pexeso, potom som jej čítala knihu, a ona pri tom chillovala, piekli sme a kukali telenovely. Chodili do kostola, a až neskôr som zistila, že mi absolútne nešlo o kostol ale o cestu do kostola a z kostola, lebo so starkou bola sranda. Moji rodičia berú moje deti na chalupu kde kosia, vrtaju sa v zemi a sadia, kopu, pilia drevo a svokrovci ich beru na pizzu, do cukrárne, na prechádzku, zoo, boli aj na splave. Takže áno, venujú.

Pretoze sme ich mali radi. Stretavali sme sa u nich kazdu nedelu. A cez prazdniny, kedze rodicia boli v praci nas obcas na par dni upratali k starym rodicom, aby s nami vydrzali este dalsich niekolko tyzdnov, kym skoncili letne prazdniny a neprisli nacisto o nervy 🤣