icon

Prečo Slovensko čelí rekordne nízkej pôrodnosti?

13. nov 2025

Slovensko zaznamenalo v roku 2024 rekordne nízku pôrodnosť a počet obyvateľov klesol štvrtý rok po sebe.
Porodnosť v Česku zaznamenala historické minimum, pričom v roku 2024 sa narodilo len približne 84 311 detí, čo je najnižší počet od začiatku 19. storočia.
Preco je to tak? Ved ludia sa mali v dobe minulej ovela horsie ( svetove vojny, hladomor, nedostatok vsetkeho) a dnes sa rodi najmenej deti. Je to z casti pohodlnost, diskomfort pri vychove, vacsia zodpovednost?
Aky mate nazor?

miriamzba
14. nov 2025
@anonym_998be1

@really8 tak to si mladšia o generáciu, nám sa vtedy začínalo nepomerne ľahšie, ako pred pár rokmi môjmu dieťaťu a o dnešnej dobe ani nehovorím.

@anonym_998be1 toto isté mi hovorí moja mama

anonym_a86526
15. nov 2025

Debilné svokry za to mozu

minibig
15. nov 2025

Málo sexujete...

viestta
15. nov 2025
@minibig

Málo sexujete...

@minibig sexovat sa da aj bez toho aby z toho deti boli. To nevies?

anonym_a86526
15. nov 2025

A ty máš koľko detí ty mudrlantka?

blackcat8885
15. nov 2025

Mame 2 deti áno kľudne by som brala aj tretie ale finančné by sme to uz nedali. Ak chcem aby b mali deti krúžky, poistky, stavebné sporenie, tábor, školu v prírode, dovolenku atd tak si to tretie robiť nebudem. Teraz je to ltt ako vychádzame s peniazmi. Veď len družina krúžok poistka a sporenie pre mladšieho syna stoja mesacne 130€

20lucia20
15. nov 2025

Podľa mňa hlavne konečne prišla doba keď sa páry slobodne rozhodujú že deti nechcú. Samozrejme aj pred rokmi sa mohli rozhodnúť, ale bol tam taký skrytý tlak okolia, že každý má mať dieťa, je to prirodzené, každá žena túži byť matkou atď. Ja som od začiatku vedela že dieťa nechcem, a to by som si mohla dovoliť aj tri. Milujem svoj život bez detí, svoju slobodu a že peniaze míňame len na seba a máme o to viac zážitkov a samozrejme aj majetku. Mám časovú flexibilitu, spím kedy chcem a koľko chcem, chodím kde chcem a nikto ma neobmedzuje. Nikto mi doma nerobí bordel a nevyžaduje moju pozornosť. Venujem sa absolútne len sebe a partnerovi, a vďaka tomu máme perfektný vztah po všetkých stránkach. Toto sa kedysi "nepatrilo". Dnes sa už o tom páry neboja hovoriť, aj keď väčšina ľudí to stále nechápe. Stále si pamätám ako sa nás všetci roky rokúce pytali kedy bude dieťa, až kým to nepochopili. Kolegyne v bývalej práci mi neverili, hovorili že zmením nazor a že môj život nebude mať zmysel. Mám 35 a považujem to za jedno zo svojich najlepších rozhodnutí.

anonym_a86526
15. nov 2025
@20lucia20

Podľa mňa hlavne konečne prišla doba keď sa páry slobodne rozhodujú že deti nechcú. Samozrejme aj pred rokmi sa mohli rozhodnúť, ale bol tam taký skrytý tlak okolia, že každý má mať dieťa, je to prirodzené, každá žena túži byť matkou atď. Ja som od začiatku vedela že dieťa nechcem, a to by som si mohla dovoliť aj tri. Milujem svoj život bez detí, svoju slobodu a že peniaze míňame len na seba a máme o to viac zážitkov a samozrejme aj majetku. Mám časovú flexibilitu, spím kedy chcem a koľko chcem, chodím kde chcem a nikto ma neobmedzuje. Nikto mi doma nerobí bordel a nevyžaduje moju pozornosť. Venujem sa absolútne len sebe a partnerovi, a vďaka tomu máme perfektný vztah po všetkých stránkach. Toto sa kedysi "nepatrilo". Dnes sa už o tom páry neboja hovoriť, aj keď väčšina ľudí to stále nechápe. Stále si pamätám ako sa nás všetci roky rokúce pytali kedy bude dieťa, až kým to nepochopili. Kolegyne v bývalej práci mi neverili, hovorili že zmením nazor a že môj život nebude mať zmysel. Mám 35 a považujem to za jedno zo svojich najlepších rozhodnutí.

@20lucia20 koľko máš rokov? Ty klamárka?

anonym_5af6e4
15. nov 2025

@anonym_autor Ved to je tak, cim vacsi blahobyt tym nizsia porodnost. Cim to je ? Nuz pohodlnost a neochota ubrat z komfortu, standardu a pod.

anonym_5af6e4
15. nov 2025

@anonym_autor
20lucia20 je uplne do detailov presne prikladnou ukazkou toho, preco sa prave vo vyspelych ekonomikach rodi coraz menej deti. Peniaze, peniaze, viac penazi, viac zazitkov, ziadne obmedzenia vladtnej slobody, vlastnych ...to ze ona prichadza o to, co sa kupit neda, nevidi. Vidi len seba tu a teraz. Nic viac. Kratkozraky egoizmus.

viestta
15. nov 2025
@anonym_5af6e4

@anonym_autor
20lucia20 je uplne do detailov presne prikladnou ukazkou toho, preco sa prave vo vyspelych ekonomikach rodi coraz menej deti. Peniaze, peniaze, viac penazi, viac zazitkov, ziadne obmedzenia vladtnej slobody, vlastnych ...to ze ona prichadza o to, co sa kupit neda, nevidi. Vidi len seba tu a teraz. Nic viac. Kratkozraky egoizmus.

@anonym_5af6e4 mas pocit, ze jedinym pripustnym zmyslom zivota je plodit deti?

zuzu2636
15. nov 2025

@anonym_autor som mamou troch detí a o štvrté sa snažíme. Naše deti majú všetko, mobily, notebooky, bicykle, študujú na VŠ chalani a dcérka je na ZŠ. Moje deti sú úžasné, chalani si šikovný, každému nápomocný, dcérka je úžasná. Moje deti si pripravené do živote a som na ne hrdá. Kľudne by som ešte mala aj tri ďalšie deti.

alex666
15. nov 2025

@anonym_autor
1, Lebo silná generácia ludi narodených v 80tych rokoch uz dorazila. Na rad prišli ludia narodeni v 90. rokoch, ktorých je uz menej. Cize logicky menej ludi plodí menej deti
2, Vela ludi by malo deti no nie je s kým. A kým konečne nájdu vhodného partnera tak majú ledva jedno dieťa krátko pred 40
3, Finančné problémy
4, Pohodlnost

carolynka
15. nov 2025
@anonym_5af6e4

@anonym_autor

@anonym_5af6e4 aj rodicia su egoisti, deti maju preto, lebo chcu. na naplnenie svojej potreby niekoho lubit vytvoria noveho cloveka.

anonym_47c4df
15. nov 2025
@kukulienka999

Dnes je taká doba, že ženy si predstavia dieťa ako kotvu na nohe a z čoho som tiež prekvapená je, že veľa žien si mysli, že laska od dieťaťa sa dá nahradit nejakým zvieraťom alebo že je to rovnaká laska ako k mužovi napríkad a idu ta o tom presviedčať😁 , mám kamaratku zo strednej, ktorá x rokov tvrdila, že ona deti nepotrebuje a nechce, lebo tak strašne miluje svojho psika, že keby aj náhodou niekedy porodila, tak na prvom mieste v láske je pes, bola aj obklopená psickarmi a s touto teóriou sa samozrejme chlacholili navzájom. Jedna z jej najkamosiek ale časom zmenila názor a založia si rodinu a povadili sa na život a na smrť, lebo ta už matka jej vravela, že laska k dietatu je úplne iná a nedá sa to s ničím porovnať a ja som si nikdy nemyslela, že si to niektoré ženy naozaj aj myslia, ale reálne sú u ženy, ktoré lásku k zvieraťu prirovnávajú k láske k bábätku a som prekvapená aké množstvo ich je, ale to viem len od tej mojej kamosky.
Ja som napríklad ešte nikdy nepočula povedať nejakú ženu po pôrode, že psa milujem stále viacej. Tak asi na tom niečo je, ale tak zisti to len ten, kto to chce a ma možnosť zazit a ten kto nechce nech si zije ako najlepšie vie

@kukulienka999 tak toto je na psychiatra 🤣 psa potovnavat s dietatom, lubit zviera viac ako babatko. Drbe tym ludom uz nacisto 🤦‍♀️

anonym_c1c47f
Autor odpoveď zmazal
anonym_47c4df
15. nov 2025
@martinmmartin

@viestta Tak ale uznaj ze kopcu dvojdetnych stastnych rodin by sa tretim nic moc nezrutilo a napriek tomu tri deti nema ani percento z nich- proste deti dve a staci

@martinmmartin no lebo myslim na to, ze sa cokolvek moze stat . Aktualne by sme financne zvladli aj 5 deti. Ale ja sama by som dokazala uzivit tak 0,5 dietata. Mame 2 a k tomu financne rezervy keby sa nieco stalo s manzelom, tak par mesiacov mozem rozmyslat co so zivotom aby sme si zili nie len prezivali.

A za dalsie vela ludi rozmysla nad kvalitou nie kvantitou. Den ma len 24 hodin a ja mam len 2 ruky. Fyzicky to u mna nie je mozne starat sa o vela deti. To by musel byt medzi detmi velky vekovy rozdiel a ja fakt nemam ani psychicke kapacity byt do 50tky mamou batolata. No a taka situacia, ze starsi surodenci sa staraju o mladsich nepripada do uvahy.

Aj ked srdce by urcite este 1 dieta prijalo, rozum nie.

romanovic
15. nov 2025

@anonym_autor moje deti napr. nechcu deti. Ze nestabilita vo svete, vojna za rohom, krajina ide greckou cestou, zamorene zivotne prostredie, vyhubene ryby a ostatne zivocichy, ze to by nemohli tym bytostiam urobit - priviest ich do tohto sveta.

baskustek
15. nov 2025

Pretože sme rozumnejší, vieme si všetko spočítať, sme uvedomelejší čo sa týka antikoncepcie, ženy chcú kariérne rásť, cestovať. Ľudia v 19. storočí neboli natoľko uvedomelí, ženy sa proste videli v domácnosti ako gazdiné a matky. Boli tak vychovávané a nič iné si nevedeli predstaviť. Nemyslím, že je ťažšia doba, len ženy a celkovo rodiny sú zmýšľaním úplne niekde inde.

20lucia20
15. nov 2025
@anonym_a86526

@20lucia20 koľko máš rokov? Ty klamárka?

@anonym_a86526 prosím? Aká klamárka? Nerozumiem... veď som napisala koľko mám rokov...rok narodenia 1989. WTF???? Ja som tu narozdiel od teba na reálnom profile, nie na anonymnom.

denithestrange1993
15. nov 2025

@anonym_autor porodnost je nizka nie len u nas. Ale treba sa skor opytat preco by mala byt vyssia? Vzhladom na to aku prognozu nam poskytuje tato vlada tak sa necudujme.

mims138
15. nov 2025

@anonym_autor kukni/prečítaj si nejaký rozhovor slovenského demografa, na nete nájdeš, povie ti o tejto téme viac ako 30prispevkov na koňovi, samozrejme ak sa chceš dozvedieť aj iné súvislosti, ale v skratke pokles pôrodnosti je už badať v deväťdesiatych rokoch (v porovnaní so 70. a 80.tymi rokmi) a keďže vtedy sa nič nerobilo (myslím systematické podporenie rodín zo strany štátu) plus odliv ľudí po otvorení hraníc, tak tých menej ľudí, ktorí sa narodili v devädesiatkách a ostalo tu rodí zas menej detí teraz, plus tak isto odliv ľudí do zahraničia, väčšia nezávislosť žien, aj väčšia neplodnosť, viac možností ako prežiť život a pod.... napr. v mojom okolí majú väčšina rodín aspoň 2deti, tým pádom by to mohlo vyzerať že to bude stagnovať, ale nie keďže nie všetky deti čo sa tu narodili tu ostávajú, prípadne si založia rodiny a ani migranti čo prišli sem a chcú tu ostať (napr. z Ukrajiny) tieto štatistiky nezvrátia.... možno by sme si mali brať príklad z Japonska..

anonym_828437
16. nov 2025
@mims138

@anonym_autor kukni/prečítaj si nejaký rozhovor slovenského demografa, na nete nájdeš, povie ti o tejto téme viac ako 30prispevkov na koňovi, samozrejme ak sa chceš dozvedieť aj iné súvislosti, ale v skratke pokles pôrodnosti je už badať v deväťdesiatych rokoch (v porovnaní so 70. a 80.tymi rokmi) a keďže vtedy sa nič nerobilo (myslím systematické podporenie rodín zo strany štátu) plus odliv ľudí po otvorení hraníc, tak tých menej ľudí, ktorí sa narodili v devädesiatkách a ostalo tu rodí zas menej detí teraz, plus tak isto odliv ľudí do zahraničia, väčšia nezávislosť žien, aj väčšia neplodnosť, viac možností ako prežiť život a pod.... napr. v mojom okolí majú väčšina rodín aspoň 2deti, tým pádom by to mohlo vyzerať že to bude stagnovať, ale nie keďže nie všetky deti čo sa tu narodili tu ostávajú, prípadne si založia rodiny a ani migranti čo prišli sem a chcú tu ostať (napr. z Ukrajiny) tieto štatistiky nezvrátia.... možno by sme si mali brať príklad z Japonska..

@mims138 aký príklad z Japonska?

anonym_465854
16. nov 2025

Mnohí ľudia dnes majú rozum a uvedomujú si, že viac detí sa im neoplatí mať. Stačí jedno, maximálne dve, ideálne párik a nevidím dôvod rodiť ďalšie, keďže ďalšie im už nič nové neprinesie, iba výdavky a starostí.
Navyše, nikdy nie je istota, že dieťa bude zdravé, pekné a múdre. A ak nie je, sú to zasa len ďalšie problémy a výdavky. Kedysi postihnuté dieťa zomrelo a rodina žila spokojne ďalej. Teraz ho budú udržiavať pri živote sa pomoci medicíny a zničia celú rodinu. Ak je dieťa zdravé, len nie príliš bystré, treba sa mu stále venovať, učiť, doučovať, platiť, aby získalo nejaké vzdelanie a postavenie v spoločnosti. Je to záležitosť na minimálne 25 rokov. Asi nikto netúži obetovať takto svoj život a cielene vychovať priemerného robotníka do fabriky, pretože na viac nemá, to je jednoducho životný neúspech. Tak, kto by sa už len hrnuli do detí?

anonym_f00b90
16. nov 2025

Viackrát som tu zachytila, že mať dve alebo tri deti nie je žiadny rozdiel, len jedno dieťa navyše 🤯🤯🤯. My máme tri deti (chcené) a je to teda brutálny rozdiel. Skúste si pozrieť len cenu dovoleniek pre 5-člennú rodinu. Cenu väčšieho auta. Cenu krúžkov a táborov, oblečenia, topánok, ... Všetko x3. Jedlo už tiež nie je najlacnejšie a deti nebudú večne malé, že zjedia tretinovú porciu 🤦. My už máme deti na druhom stupni. Si myslíte, že ôsmakovi stačí na desiatu jeden rožok? Ide na obed, na tréning a príde domov hladný. Toto máme doma 3x. Tak nech mi nikto nehovorí, že kde sú dve deti, tak tretie ich nezabije. By som chcela vedieť, či vy, ktorí to píšete máte tri 🤯.

anonym_fc8322
16. nov 2025

Podla mna je tam viac dovodov:
1. Nedostupnost byvania, skolok, skratenych uvazkov
2. Problemy s pocatim
3. Pohodlnost mladych ludi
4. Nefungujuce partnerstva

nufafa
16. nov 2025
@anonym_f59892

moja stará mama ovdovela po narodení 5 teho dieťaťa čo bolo cez vojnu - starý otec padol v boji a to 5 te dieťa mala po 40 tke. Sama vychovala 5 detí, počas bombardovania sa všetci schovali do jamy pod kuchyňou, alebo utekali do hory a spali v senníku. Potraviny boli na prídel, bývali v jednej izbe, kúrili a varili drevom a uhlím, v dome nebola voda ani studňa, len na ulici, po vodu chodili s vedrami. Jedli len základné potraviny, mäso len občas slepačie a králičie čo si dochovali. Robila vo fabrike a ešte chodila upratovať. Bolo to v menšom meste, nie dedina. Deti chodili do školy, vyštudovali stredné školy s maturitou a dožili sa 80 - 86 rokov

@anonym_f59892 ❤️

cimage
16. nov 2025

Neohana sa Bill Gates tym, ze nasa planeta je preludnena? Tym, ze sa rodi menej deti, vlastne pomahame tejto planete a nemusi nas umelo korigovat.
Je to kazdeho osobne rozhodnutie. Chapem aj rodiny bez deti (niekedy aj zavidim), ale deti su aj radost a to je na nezaplatenie.

anonym_998be1
16. nov 2025
@martinmmartin

@viestta Tak ale uznaj ze kopcu dvojdetnych stastnych rodin by sa tretim nic moc nezrutilo a napriek tomu tri deti nema ani percento z nich- proste deti dve a staci

@martinmmartin či máš deti dve, alebo tri, ti v určitých ukazovateľoch dosť mení situáciu. Kým sú deti všetky malé, nie do každého auta dáš tri autosedačky. Dve deti v jednej panelákovej detskej izbe sa ešte dajú zvládnuť, aj keď s odretými ušami, najmä, ak ide o súrdencov rôznyho pohlavia. No tri už sú v niektorých bytoch dosť závažným problémom, niekedy je taká dispozícia, že sa ani izby prehodiť nedajú. Keď ideš na dovolenku, stôl je vo vúčšine prípadov pre štyroch, nie všetky hotely ponúkajú rodinné izby. Možno napíšeš, že je to len záležitosť pohodlia, no nie je, ale aj financií a nie malých. Mňa by najvac mátala možnosť narodenia dvojčiat pri treťom tehotenstve. Našťastie ak je pár rozumný, môže mať toľko detí, koľko si želá, bez ohľadu na okolie.

anonym_998be1
16. nov 2025
@anonym_a86526

Debilné svokry za to mozu

@anonym_a86526 zaujímavá úvaha, ja mám svokru úžasnú. detí nemám päť, ani som nikdy toľko nechcela