Prečo Slovensko čelí rekordne nízkej pôrodnosti?
Slovensko zaznamenalo v roku 2024 rekordne nízku pôrodnosť a počet obyvateľov klesol štvrtý rok po sebe.
Porodnosť v Česku zaznamenala historické minimum, pričom v roku 2024 sa narodilo len približne 84 311 detí, čo je najnižší počet od začiatku 19. storočia.
Preco je to tak? Ved ludia sa mali v dobe minulej ovela horsie ( svetove vojny, hladomor, nedostatok vsetkeho) a dnes sa rodi najmenej deti. Je to z casti pohodlnost, diskomfort pri vychove, vacsia zodpovednost?
Aky mate nazor?
@nufafa to je obdivuhodné, ale asi by si dnes nechcela svojím deťom dopriať také detstvo, aké mali oni, či?
@anonym_998be1 predpokladám, že tak dopadlo vela žien, bola taká doba.kauflandy vtedy nestáli a o splachovacom záchode vtedy asi nepočuli. Dnes je situácia úplne iná.
chcela som tým vyjadriť obdiv tvojej starkej. Nie, myslím, že nikto to pre svoje deti nechce, asi ani ona. Mám rada takéto príbehy, kde ľudia museli čeliť realite a krutosti sveta, boli hrdí, silní, oddaní a pokorní. A to je to, čo na takýchto ľuďoch obdivujem. Dnes to moc nevidno.
Aj keď nie o tom je táto téma.
Strašne veľa dôvodov. Kedysi bolo veľa detí neplánovaných - je dostupná antikoncencia, tabletka po, kondómy v každom obchode a počet týchto detí klesá. Zároveň má veľa ľudí problémy otehotnieť, nám sa podarilo v prvý mesiac a sme medzi rodinou a kamošmi ako jednorožce, skoro nikomu sa nedarí, alebo to trvá dlho, majú viaceré potraty. Určite to bolo vždy ale teraz je to rozhodne veľmi častý a vážny problém. Ďalšia vec je že študujeme vysoké školy skoro všetci, potom začíname kariéru. Rodinný život začíname proste riešiť neskôr, okolo 30tky, čo už logicky potom znamená aj nižšiu plodnosť aj menej času na ďalšie a ďalšie deti aj človek už nemá nervy v 35ke na tretie, možno keby sme tú rodinu založili v 20tke tak v 25ke si ešte poviem že “čo je to o jedno bábo viac” 😁. Takisto sme zvyknutí na pohodlný život, ľudia o tom oveľa viac uvažujú. Generácia mojich rodičov mala proste hneď svadbu, deti, potom za pochodu riešili. Môj otec a ujovia si domy postavali keď už mali deti na druhom stupni/vysokej škole, väčšinou keď sme boli malí tých peňazí nebolo, žili sme skromne. Moja generácia sa skôr najprv zabezpečí, vyrieši bývanie, našporí si a potom až má deti. Samozrejme to je individuálne a záleží, ale my sme tiež čakali s bábom kým sme nemali vyriešené aby sme mali kde bývať, čo mu dať jesť, aby sme vedeli že máme obaja kariéru z ktorej vieme zarobiť aby to dieťa mohlo chodiť aj na drahšie krúžky, čo sme my mali s mužom obaja odopreté (muž napríklad túžil hrať hokej ale nikdy na to neboli peniaze). Kamoši čo mali deti skôr ako my tiež s nimi dreli biedu, ženy nemali možnosť si tak naštartovať pred materskou kariéru ako ja a podobne. No a zároveň sa už tak normalizovali rodiny s 1, max 2 deťmi. U nás na dedine bývame v takej časti plnej mladých rodín v novostavbách. Neviem o nikom kto by mal viac ako 2 deti. Už keď má niekto v tejto dobe 3 tak je za blázna, 4 a viac už ani neuveria že sú fakt všetky vaše. 😁 No a v neposlednom rade ženám sa nechce, lebo konečne sme pochopili že nemusíme. Moja babka deti obiehala celé dni ako družica, furt napečené, navarené, opraté, ožehlené, do toho práce. Ja? Ani náhodou, musí robiť aj muž, cíti že to nie je “len tak zázračným prútikom” hotové a skôr si rozmyslí či by chcel ďalšie. A ja sa venujem aj sebe, mám hobby, chodím cvičiť. Moja babka poznala iba domácnosť.
@anonym_autor nie Slovensko ale celá Európa.☝️
@viestta Mas pravdu pouzil som tvoj prispevok ako ilustracny a dopadlo to moc osobne co ciel nebol, anyway , Otazka na zaciatku bola preco pocet deti klesa tak pripominam ze to vacsinou nieje ani tak podmienkami ale aktivnym rozhodnutim deti nemat- eto vsjo
@martinmmartin štát úrčite nenahrádza viac dnes, ako kedysi. Chcel si napísať opak, nie? Kedysi ľudia chodili do dôchodku v 50tke a štát im vyplácal dôchodok. Starí rodičia pomohli vychovať vnúčence pracujúcim rodičom a tak sa mal o starých rodičov v starobe aj kto postarať. Preto tie rodiny prirodzene lepšie fungovali, lebo ich štát podporil, dnes ťa zožerie zaživa a vôbec sa nečudujem mladým, že nechcú dnes deti aj ja by som v ich pozícii odmietla. Kde si majú zakladať rodiny bez bývania, bez práce a škôlky od siedmej, starí rodičia v práci alebo na tv? Navyše 3/4 mužov nie je vôbec vhodná do rodiny a zodpovednosť a pojem rodina im absolútne nič nehovorí.
Strašne veľa dôvodov. Kedysi bolo veľa detí neplánovaných - je dostupná antikoncencia, tabletka po, kondómy v každom obchode a počet týchto detí klesá. Zároveň má veľa ľudí problémy otehotnieť, nám sa podarilo v prvý mesiac a sme medzi rodinou a kamošmi ako jednorožce, skoro nikomu sa nedarí, alebo to trvá dlho, majú viaceré potraty. Určite to bolo vždy ale teraz je to rozhodne veľmi častý a vážny problém. Ďalšia vec je že študujeme vysoké školy skoro všetci, potom začíname kariéru. Rodinný život začíname proste riešiť neskôr, okolo 30tky, čo už logicky potom znamená aj nižšiu plodnosť aj menej času na ďalšie a ďalšie deti aj človek už nemá nervy v 35ke na tretie, možno keby sme tú rodinu založili v 20tke tak v 25ke si ešte poviem že “čo je to o jedno bábo viac” 😁. Takisto sme zvyknutí na pohodlný život, ľudia o tom oveľa viac uvažujú. Generácia mojich rodičov mala proste hneď svadbu, deti, potom za pochodu riešili. Môj otec a ujovia si domy postavali keď už mali deti na druhom stupni/vysokej škole, väčšinou keď sme boli malí tých peňazí nebolo, žili sme skromne. Moja generácia sa skôr najprv zabezpečí, vyrieši bývanie, našporí si a potom až má deti. Samozrejme to je individuálne a záleží, ale my sme tiež čakali s bábom kým sme nemali vyriešené aby sme mali kde bývať, čo mu dať jesť, aby sme vedeli že máme obaja kariéru z ktorej vieme zarobiť aby to dieťa mohlo chodiť aj na drahšie krúžky, čo sme my mali s mužom obaja odopreté (muž napríklad túžil hrať hokej ale nikdy na to neboli peniaze). Kamoši čo mali deti skôr ako my tiež s nimi dreli biedu, ženy nemali možnosť si tak naštartovať pred materskou kariéru ako ja a podobne. No a zároveň sa už tak normalizovali rodiny s 1, max 2 deťmi. U nás na dedine bývame v takej časti plnej mladých rodín v novostavbách. Neviem o nikom kto by mal viac ako 2 deti. Už keď má niekto v tejto dobe 3 tak je za blázna, 4 a viac už ani neuveria že sú fakt všetky vaše. 😁 No a v neposlednom rade ženám sa nechce, lebo konečne sme pochopili že nemusíme. Moja babka deti obiehala celé dni ako družica, furt napečené, navarené, opraté, ožehlené, do toho práce. Ja? Ani náhodou, musí robiť aj muž, cíti že to nie je “len tak zázračným prútikom” hotové a skôr si rozmyslí či by chcel ďalšie. A ja sa venujem aj sebe, mám hobby, chodím cvičiť. Moja babka poznala iba domácnosť.
@bokabuka Vo všetkom ináč s tebou súhlasím, dobre si to zhrnula, tiež to tak vnímam.
Jedine, čo ma posledné cca trik roky tak prekvapilo, že veľa mojich známych išli do tretieho dieťaťa. Viem z fleku vymenovať štyroch.. keď som bola malá ja (ročník 89) tak štandardom už vtedy boli dve deti - zvyčajne to tak aj vychádzalo, že kto bol mojím spolužiakom v škôlke či na základnej, tak zvyčajne jeho súrodenec bol spolužiakom mojej mladšej sestry v škôlke a v škole.. ja asi poznám len jednu kamošku, čo bola z troch súrodencov.. rýchlo ale dodám, že tých, ktorých poznám s troma deťmi teraz, sú peniazmi kus inde, všetky štyri rodiny sú nadštandardne zabezpečené, tak jasne, že do toho išli. To je asi ten základný rozdiel, že pred tridsiatimi rokmi sa to nejak neriešilo a neprežívalo, ako píšeš, svadba, deti, my na to ideme celkom podobne, tie dve deti tam ešte jak tak napcháme (teda ako kto), len už do toho vstupuje rovnica škola - vysoká škola - práca - šetriť - svadba - hypo - aj čo to vidieť a zažiť a už sa ten pôrod posúva vekovo, no a po nás "mladí" ani neviem, či pôjdu týmto tempom... Mám pocit, že oni sa už chcú viazať ešte menej, či je to práca, či hypo, či rodina ..
@anonym_autor
20lucia20 je uplne do detailov presne prikladnou ukazkou toho, preco sa prave vo vyspelych ekonomikach rodi coraz menej deti. Peniaze, peniaze, viac penazi, viac zazitkov, ziadne obmedzenia vladtnej slobody, vlastnych ...to ze ona prichadza o to, co sa kupit neda, nevidi. Vidi len seba tu a teraz. Nic viac. Kratkozraky egoizmus.
@anonym_5af6e4 ďakujem za tvoj názor ale mrzí ma že to vidíš len cez svoju optiku. Neviem prečo máš pocit, že o niečo prichádzam, môžeš napísať o čo konkrétne, lebo ja ten pocit absolútne nemám. Ja mám plnohodnotný život, veľa lásky, veľa priateľov, veľa úprimných dlhoročných vzťahov. Egoizmus a sebeláska je veľký rozdiel. Mať seba na prvom mieste je pre mňa úplne kľúčové. Keď nebudem v pohode ja, nebudem vedieť nič ani odovzdať ďalej. Neviem prečo máš pocit ze vidíš do môjho života a dokonca vidíš z celého toho textu ktorý som napísala len jedine slovo a to peniaze. Možno to niečo pre teba značí. Pre mňa ale život bez detí znamená oveľa viac ako viac peňazí, čo som tam aj napísala. Takmer som tvoj príspevok prehliadla. Škoda že si ma neoznačila keď si už tak chcela hodnotiť môj život a pohľad na svet. Prajem ti spokojný život podľa tvojich predstáv, kľud na duši a možnosť sústrediť sa viac na seba ako na hodnotenie života iných 🙂
@martinmmartin štát úrčite nenahrádza viac dnes, ako kedysi. Chcel si napísať opak, nie? Kedysi ľudia chodili do dôchodku v 50tke a štát im vyplácal dôchodok. Starí rodičia pomohli vychovať vnúčence pracujúcim rodičom a tak sa mal o starých rodičov v starobe aj kto postarať. Preto tie rodiny prirodzene lepšie fungovali, lebo ich štát podporil, dnes ťa zožerie zaživa a vôbec sa nečudujem mladým, že nechcú dnes deti aj ja by som v ich pozícii odmietla. Kde si majú zakladať rodiny bez bývania, bez práce a škôlky od siedmej, starí rodičia v práci alebo na tv? Navyše 3/4 mužov nie je vôbec vhodná do rodiny a zodpovednosť a pojem rodina im absolútne nič nehovorí.
@anonym_584c38 A presne vtedy sa stali z desatdetnych rodin normov dvojdetne
Podľa mňa hlavne konečne prišla doba keď sa páry slobodne rozhodujú že deti nechcú. Samozrejme aj pred rokmi sa mohli rozhodnúť, ale bol tam taký skrytý tlak okolia, že každý má mať dieťa, je to prirodzené, každá žena túži byť matkou atď. Ja som od začiatku vedela že dieťa nechcem, a to by som si mohla dovoliť aj tri. Milujem svoj život bez detí, svoju slobodu a že peniaze míňame len na seba a máme o to viac zážitkov a samozrejme aj majetku. Mám časovú flexibilitu, spím kedy chcem a koľko chcem, chodím kde chcem a nikto ma neobmedzuje. Nikto mi doma nerobí bordel a nevyžaduje moju pozornosť. Venujem sa absolútne len sebe a partnerovi, a vďaka tomu máme perfektný vztah po všetkých stránkach. Toto sa kedysi "nepatrilo". Dnes sa už o tom páry neboja hovoriť, aj keď väčšina ľudí to stále nechápe. Stále si pamätám ako sa nás všetci roky rokúce pytali kedy bude dieťa, až kým to nepochopili. Kolegyne v bývalej práci mi neverili, hovorili že zmením nazor a že môj život nebude mať zmysel. Mám 35 a považujem to za jedno zo svojich najlepších rozhodnutí.
@20lucia20 Len sa ti moze stat, ze partnera chyti kriza stredneho veku a uvedomi si, ze by potomstvo aj chcel. Ak ty nebudes chciet, tak ta vymeni. Ak budes chciet, mozete mat problem s pocatim a tiez ta moze vymenit za mladsiu.
To ze mu to takto vyhovuje, neznamena ze sa to nemoze zmenit.
Je trend, ze zabezpeceny muzi po 40ke uz nemaju moc zaujem o rovnako stare zeny, ked si mozu nabrnknut mladsie tuziace po vsetkom co moze zabezpeceny pan poskytnut a mozno bude z generacie , ktora sa bude chcet vratit k tomu, ze 20ka zenam ma porodit deti a byt doma a starat sa o ne (na zapade sa uz tak zacinaju zamyslat niektore, lebo vidia ze makat v praci za mizernych podmienok a platom tiez nie je med lizat a ze to nie je o moc jednoduchsie ako byt zienka domaca).
A co ak ta teda opusti ? Co ti ostane ? Ak mas finacie, stihnes si ich trochu uzit, mozno odlozit na dochodok, ale bez rodiny daleko s nimi nezajdes v starobe - i ked mozno reverznou hypo si poriesis aspon svoje dozitie na nejakej urovni ak si bola dost zabezpecena. Ale ci najdes po 40ke partnera ? Obzvlast zdielajuci tvoj zivotny styl ?
Je to na zamyslenie sa ...
@20lucia20 Len sa ti moze stat, ze partnera chyti kriza stredneho veku a uvedomi si, ze by potomstvo aj chcel. Ak ty nebudes chciet, tak ta vymeni. Ak budes chciet, mozete mat problem s pocatim a tiez ta moze vymenit za mladsiu.
Je trend, ze zabezpeceny muzi po 40ke uz nemaju moc zaujem o rovnako stare zeny, ked si mozu nabrnknut mladsie tuziace po vsetkom co moze zabezpeceny pan poskytnut a mozno bude z generacie , ktora sa bude chcet vratit k tomu, ze 20ka zenam ma porodit deti a byt doma a starat sa o ne (na zapade sa uz tak zacinaju zamyslat niektore, lebo vidia ze makat v praci za mizernych podmienok a platom tiez nie je med lizat a ze to nie je o moc jednoduchsie ako byt zienka domaca).
A co ak ta teda opusti ? Co ti ostane ? Ak mas finacie, stihnes si ich trochu uzit, mozno odlozit na dochodok, ale bez rodiny daleko s nimi nezajdes v starobe - i ked mozno reverznou hypo si poriesis aspon svoje dozitie na nejakej urovni ak si bola dost zabezpecena. Ale ci najdes po 40ke partnera ? Obzvlast zdielajuci tvoj zivotny styl ?
@anonym_1fa429 ja to mam presne ako lucia a nie je to na "zamyslenie". nechapem tie opakujuce varovania tym z nas ktore proste deti nechcu, nikdy, za ziadnych okolnosti. My sme sa s muzom dohodli ze deti nechceme, a keby on nahodou zmenil nazor, isli by sme od seba. Ja proste zasadne, kazdou bunkou mojho bytia, materstvo odmietam.
Sme manzelia 20 rokov, stale spokojni s nasim rozhodnutim
@mims138 aký príklad z Japonska?
@anonym_828437 to som myslela že len do "budúcnosti", keďže trend nezastavíme, je to jeden z naviac prestarnutých obyvateľstiev na Zemi, a prispôsobujú tomu celú ekonomiku - mechanizácia, automatizácia, motivácia k práci seniorov a pod....
Za mňa môžem povedať, ze moja stará mama a ľudia v jej veku mali veľa detí - bežné bolo 4-5 aj viac. Moja mama je z 6 súrodencov, otec zo 4 súrodencov. Vtedy veľa ľudí žilo ešte na vidieku, tak deti sa rodili ako pracovná sila. O antikoncepcii alebo kondomoch vtedy nebolo veľmi počuť. Každá ruka na hospodárstve sa zišla. Moja mama ako 8 ročná už páska kravy a podobne. Pričom aby dieťa malo vlastnú izbu vtedy bolo len scifi. 6 deti a museli stačiť 2 izby. Potom prišli komunisti, začali stavať paneláky a sťahovať ľudí do miest. Takže sa kľudne stalo ze v 3izbaku žilo dokoy 6-7 ludi, ked sa presťahovali z vidieka. Následne prišla generácií tých detí - generácia mojej maminy a keďze uz mali lepšie podmienky k životu - dostávali ako mladomanželia byty v meste, nepotrebovali mat 10 deti aby im pasli kravy a aj vzdelanostna úroveň sa zvýšilla.Tak je to možné pekne vidieť na populačnej pyramíde, že ta generácia mala. medzi 2 až 3 deťmi. Zvyčajne stale v tých malých panelákovych bytoch, deti viac vychovala ulica ako rodiča. Každopádne si to mohli dovoliť ak pracovali - mali akú takú istotu bývania aj toho, ze deti nebudú hladné. Aj keď samozrejme nároky tých ľudí boli úplne odlišné ako teraz - nejaké špeciálne krúžky, výlety pár krát ročne do zahraničia, vlastná izba pre dieťa atď to bolo tiež sci-fi. Tak prišla zmena režimu a ďalší pokles pôrodnosti až sa to dostalo do súčasného stavu. Aktuálne veľká časť mladých ľudí študuje vysoké školy, pri hľadaní partnerov si kladnú vysoké nároky, keďze v online svete majú aj väčší výber. A tak o zakladaní rodiny sa začína uvažovať vo veku okolo 30 rokov. A aj to až keď si zabezpečia bývanie, które je extemene predražené a samozrejme aj nejakú finančnú istotu, ze muž dokáže par rokov utiahnuť domácnosť - teda vybuduje si dostatočný príjem. Plus veľa ľudí po zmene odišlo a tak generácia ľudí narodených v rokoch 90+ je o to menšia na Slovensku. Ved ľudia, ktorí sú z tých rokov porovnajte si koľko vašich kamarátov/spolužiakov skončilo v zahraničí, kvôli lepším podmienkam na život.. Tých pár čo tu ostalo začína zakladať rodiny až keď majú nato dostatočne financie a poriesene bývanie - čiže zvyčajne 30+. A tiež je tu značná časť, ktorá vidí aké vysoké nároky sú teraz na založenie rodiny alebo celkovo na partnerské vzťahy. Vďd medianova mzda v PO kraji je 950eur v čistom, tj polka ľudí zarába menej ako to. Pri takej mzde je ten človek rád keď uživí sám seba. Tak sa takýto ľudia, ktorí nezarábajú dostatočne nato ani nehnru do vzťahov a radšej si tých pár eur co ušetria minu na seba. Proste v minulosti nemal problém vratnik uživiť 2 deti, lebo položka bývanie tvorila smiešny výdaj. Po zmene režimu sa to otočilo a dnes je bežné, ze jeden plat z dvojice ide iba na hypotéku + energie za rovnaký byt aký dostal ten vrátnik v minulom režime skoro zadarmo. Dôkazom toho je aj štatistika, že mladí na Slovensku opúšťajú domov rodičov najneskôr v. EU - vo veku 32 rokov v priemere. A nie je to štatistika na základe nahláseného pobytu, je to štatistika z dotazníkoveho prieskumu. Mladšie generácie to este budú mať horšie o to, ze dochdodcovia sú hlavná volebná sila a ich počet bude len rast, žiadneho politika nebudú zaujímať mladi ľudia. Čím horšie sa budú mať, tým visc ich odíde preč alebo nezalozi rodinu a tento cyklus sa bude opakovať.
@anonym_1fa429 myslis, ze keby mu porodila 3 deti, tak ju nikdy neopusti?? Akurat by zostala sama na 3 deti.
@anonym_1fa429 môj život sa netočí okolo partnera. Presne to je o tej sebeláske, o ktorej hovorím. Ja som šťastná aj sama so sebou. Pokiaľ by sa tak rozhodol, je to jeho život a jeho rozhodnutie. Ja nepotrebujem nikoho na to aby som mala plnohodnotný život, ani partnera, ani deti. Podla teba by bolo lepšie ísť proti sebe a poistiť si ho tým že mu porodim dieťa? A kde je záruka že ma potom neopustí? Nie je. Práveže je to ešte horšie. Ja som úplne vyrovnaná aj s tým ak by som partnera nemala, neviažem sa na nikoho a nikoho na silu pri sebe nedržím. Moj partner má 41. Sme spolu 14 rokov a sme obaja spokojní s tým ako sme sa rozhodli. A finančne som zabezpečená dostatočne aby som kľudne žila aj bez neho. Peniaze si viem zarobiť. A okrem toho, o samu seba sa finančne skôr postarám ľahšie ako o seba s tromi deťmi na krku, nie? Takže vďaka za tvoj vhľad, ale nie nebojím sa a určite takúto situáciu ani dieťa nerieši. Muži sú rôzni a nechcem paušalizovať, ale práve tým že ja na partnerovi nelipnem, netlačim na neho tak nemá potrebu odo mňa odchádzať, práveže chce so mnou tráviť každú chvíľu. My spolu podnikáme takže sme spolu naozaj 24/7. Pokiaľ sa to aj zmení z jeho alebo kľudne aj z mojej strany, som s tým ok.
@viestta Tak ale uznaj ze kopcu dvojdetnych stastnych rodin by sa tretim nic moc nezrutilo a napriek tomu tri deti nema ani percento z nich- proste deti dve a staci
@martinmmartin ja som uz napriklad na tretie dieta stara, pre mna by bolo tretie tehotenstvo velke riziko, ako bolo napisane, tri deti so sedackami do auta nenatlacis, ani byt v panelaku nenafuknes, tam zmestis ledva dve postele, tri uz nedas, ano existuju poschodovky, ale niekedy to nie je najlepsie riesenie, ani stol pre piatich do kuchyne nenatlacis. ked uz sa neplanovane tretie zadari, tak to riesis, ale racionalne do toho nejdes.
@anonym_1fa429 akože toto je argument, že čo, keď ťa opustí po 40 😵 Lebo tí, ktorí majú deti si vôbec nikdy nenájdu milenku a sú do smrti s rodinou. Tak čo je lepšie, zostať sama, bez detí, zabezpečená alebo sama, s 2-3 deťmi, žijúca od výplaty k výplate
@anonym_1fa429 su zeny, ktore deti proste mat nechcu a to bez ohladu na to co muz v buducnosti spravi. Niektori ludia jednoducho nechcu byt rodicmi z vnutorneho presvedcenia.
@anonym_autor toto je podľa mňa veľmi zložitá téma a porovnávať minulosť s dneškom sa ani nedá. Minulé časy boli ťažké iným spôsobom, dnešná doba je náročná zas v úplne iných veciach. Dnes máme viac možností, ale aj oveľa väčší rozptyl v tom, ako ľudia rozmýšľajú a fungujú.
Úprimne, svet je dnes sebeckejší, pohodlnejší a menej ochotný hľadať kompromisy. Je problém sa uskromniť, obetovať alebo pracovať na vzťahu. A veľakrát sa hľadá vina v okolí, nie v sebe. Podľa mňa štát ani žiadne dávky nevedia ovplyvniť, či niekto dieťa chce. Ak ho nechce, tak ho mať nebude – ani za 200 €, ani za daňové úľavy. To je o človeku, nie o systéme.
Veľký vplyv má aj to, z akých rodín pochádzame. Kto nemal stabilné zázemie alebo dobrý vzor, prirodzene môže mať problém predstaviť si vlastnú funkčnú rodinu. A dnes je ešte k tomu bežné, že keď sa niečo nepáči, tak sa jednoducho odchádza. To sa potom prenáša ďalej – aj do toho, ako ľudia uvažujú o rodičovstve.
Financie sú kapitola sama o sebe. Kedysi bolo treba zabezpečiť základné veci a bolo. Dnes musíš splniť kopu nárokov, zabezpečiť milión vecí, a ak niečo nezvládaš, exekútor je hneď za dverami. Nedá sa už vychovať veľa detí v malom dome s jednoduchým životom – systém aj spoločnosť majú iné očakávania a pravidlá.
Preto si myslím, že nízka pôrodnosť nie je o pohodlnosti, ale o tom, ako veľmi sa zmenili ľudia, vzťahy, hodnoty a nároky dnešnej doby. A to nevyrieši žiadna finančná podpora, ale len to, aký človek sa rozhodne dieťa vychovávať .
To že dnes je možnosť ľahšie sa rozviezť, interrupcia dostupná, vzdelanie, antikoncepcia, považujem iba za čerešničku na torte. Možno by to zmenilo nehody, rodičovstvo v 16tich, nemať 5 detí atď, ale nie to, že mladí ľudia vôbec deti nechcú.
@martinmmartin ja som uz napriklad na tretie dieta stara, pre mna by bolo tretie tehotenstvo velke riziko, ako bolo napisane, tri deti so sedackami do auta nenatlacis, ani byt v panelaku nenafuknes, tam zmestis ledva dve postele, tri uz nedas, ano existuju poschodovky, ale niekedy to nie je najlepsie riesenie, ani stol pre piatich do kuchyne nenatlacis. ked uz sa neplanovane tretie zadari, tak to riesis, ale racionalne do toho nejdes.
@anonym_c047a1 zaujímave, že sme žili 5ti v 3i byte a všetko sa nám zmestilo :DDD a to ani rodičia nespávali v obývačke :DD
HAK a jej nasledky na plodnost =neplodnosť
@sisska96 to vôbec nie je pravda. HAK sama o sebe nespôsobuje neplodnosť. Problém je skôr v tom, ako sa používala v minulosti. Keď mala žena bolesti, nepravidelný cyklus alebo iný problém, často sa to riešilo jednoducho tak, že jej dali HAK a tým sa len zakryli príznaky.
Keď potom žena vo veku 30–35 rokov antikoncepciu vysadila, pôvodný problém sa vrátil a vyzeralo to, akoby za to mohla HAK. Pritom ten problém tam bol celú dobu, len sa neriešil. Treba pripočítať aj vek – po tridsiatke plodnosť prirodzene klesá, takže ani bez HAK to nemusí ísť okamžite. V mojej mladosti sa HAK dávala takmer na všetko, dokonca aj na akné, takže sa veľa reálnych problémov roky prehliadalo.
Pravda však je, že HAK neovplyvňuje samotnú plodnosť ženy. Obsahuje hormóny, ktoré len dočasne zastavia ovuláciu. Nezmení počet vajíčok, nepoškodí ich kvalitu, neovplyvní to, či ich žena „má alebo nemá“. Ovplyvňuje len to, či vajíčko počas cyklu praskne alebo nie – a tým to končí.
@sisska96 to vôbec nie je pravda. HAK sama o sebe nespôsobuje neplodnosť. Problém je skôr v tom, ako sa používala v minulosti. Keď mala žena bolesti, nepravidelný cyklus alebo iný problém, často sa to riešilo jednoducho tak, že jej dali HAK a tým sa len zakryli príznaky.
Keď potom žena vo veku 30–35 rokov antikoncepciu vysadila, pôvodný problém sa vrátil a vyzeralo to, akoby za to mohla HAK. Pritom ten problém tam bol celú dobu, len sa neriešil. Treba pripočítať aj vek – po tridsiatke plodnosť prirodzene klesá, takže ani bez HAK to nemusí ísť okamžite. V mojej mladosti sa HAK dávala takmer na všetko, dokonca aj na akné, takže sa veľa reálnych problémov roky prehliadalo.
Pravda však je, že HAK neovplyvňuje samotnú plodnosť ženy. Obsahuje hormóny, ktoré len dočasne zastavia ovuláciu. Nezmení počet vajíčok, nepoškodí ich kvalitu, neovplyvní to, či ich žena „má alebo nemá“. Ovplyvňuje len to, či vajíčko počas cyklu praskne alebo nie – a tým to končí.
@anonym_56cb18 Aj teraz sa dáva na všetko. Veľký biznis
@anonym_56cb18 Plus má neskutočne veľa vedľajších účinkov
@sisska96 to je riadna hlupost. Detto-vsetko ma vela neziaducich ucinkov a vsetko je biznis. Tak sa neliecme na tlak, neliecme sa na rakovinu, neliecme si klby, neliecme si nic, aby nedajboze niekto na nas nezarobil. treba si prikladat salviu na hrudnik a bude dobre.
@cyneric prepac ale ked niekto ide do deti bez financnej rezervy, resp. ma plan iba ked bude dobre tak je hlupy. Vzdy treba pocitat s najhorsim scenarom. Lenze to malo kto robi. Vsak nejak bolo nejak bude.
Ja nevidim svet ciernobielo a vzdy sa vie vela veci posrat a neda sa pripravit na vsetko ale tak isto tu citam tie diskusie a tie zeny su castokrat fakt hlupane. "Ahoj byvam u priatela, mame dcerku na 2 roky a syna 3 roky s rodicmi sa nebavim, na ucte mam 5eur a nemam kam ist. Priatelovi kazdy mesiac posielam cely rodicak. "
@really8 Inak práve pretože ženy počítajú s najhorším možným scenárom, rozumej budem mať rakovinu a zgegnem soon, tak si deti nerobia.
@sisska96 to je riadna hlupost. Detto-vsetko ma vela neziaducich ucinkov a vsetko je biznis. Tak sa neliecme na tlak, neliecme sa na rakovinu, neliecme si klby, neliecme si nic, aby nedajboze niekto na nas nezarobil. treba si prikladat salviu na hrudnik a bude dobre.
@anonym_208f5c Však za mňa kľudne môžeš jesť aj dokonca života
Deti sú drahé, radšej si kúpia psa

@anonym_f59892 ❤️
@nufafa to je obdivuhodné, ale asi by si dnes nechcela svojím deťom dopriať také detstvo, aké mali oni, či?