Prečo štát nemyslí na výnimky?
ahojte, dnes som sa trochu yvtočila. Videla som ako matovič hovorí o príspevkoch pre rodiny s detmi. A čo keď nemám rodičov ? čo keď žijem sama na vlastné náklady a zišli by sa tie peniaze aj mne ? stále sa študujem a pripravujem sa na povolanie. Ach už mi je blbe žit u frajera ale ak chcem študovať nemám inú možnosť.
Neviem, preco ste take ostre. Dievca je este len na strednej. Nema lahky zivot, pretlka sa zivotom sama a povdychla si. Napisali by ste takto vasim detom? Ano, ja som sice rodicov mala, ale aj tak som musela makat, aby som vobec mala na listok na autobus na gympel, niekedy aj na to, aby sme vobec mali vsetci co jest, vysku som tiez celu robila a aj tak som to dala len vdaka byvalemu a jeho rodicom. Neskor aj vdaka manzelovi. Ale nie kazdy je taky priebojni, nie kazdy ma stastie najst si robotu, ktoru by vedel nacasovat so skolou. A vysmievat sa, ze studuje za kozmeticku je uz uplne cez. Co by sme bez nich robili? A bez tych kucharov/casnikov tiez.
Ja osobne by som nechcela, aby museli moje deti pocas strednej skoly brigadovat. Maximalne ak si budu chciet kupit ozaj blbosti, ktore my s muzom odmietneme platit, nie kvoli tomu, aby vobec mohli ako tak dostojne zit.
Autorka, bohuzial, stat na to nemysli, tak je asi ozaj jedina moznost najst si brigadu aspon cez vikendy alebo ponukat kozmeticke sluzby. Zacni s ludovymi cenami, isto sa niekto chyti a uvidis, ze ked skoncis skolu, uz budes mat svoju klientelu. Mozno malu, ale lepsie, ako ziadnu
Lahko sa radi a ty to mas tazke. Ale bohuzial ine riesenie nie je. Mozes si ponadavat, povzdychnut, citit ze je to nefer, ale tym nic nezmenis.
Lepsie sa budes mat jedine tak ze budes musiet zamakat ovela viac ako ini. Bohuzial, nemozes za to ale tak to je, mas to tazsie.
Neradime ti tu v zlom, ukazujeme ti moznosti - tazke a nepohodlne, ale ine k dispozicii nie su.
A neodcudzujeme ta - odcudzit znamena kradnut. A ani ta neodsudzujeme - nesudime. Len ti ukazujeme jedinu cestu, ktora ti ostava.
Autorka a z čoho si chces otvoriť salón? Lebo na to treba peniaze tiež. Zaplatiť nájomné minimálne na mesiac dopredu čiže aktuálny mesiac a ten čo bude po tomto mesiaci, zariadiť ho tiež nie je ľahké a materiál na prácu ti tiež na dlh nedajú. Nad týmto si rozmýšľala? Bez brigády to nedáš. A ak dochádza 15 km do školy skús si nájsť brigádu v tom meste kde študuješ a ísť domov po práci. Chápem že sa musíš učiť, ale čo ak sa niečo vyvrbi a s partnerom sa rozides? Kde potom budeš bývať a z čoho budeš žiť? Preto baby radia brigády...... Aby si mala našetrené aj pre takéto prípady..... Držím palce a šťastnú ruku pri výbere brigády....
Hneváš sa, lebo si nedostala správne odpovede.
Nikto ťa neposudzuje za študovanu školu. Ale máš ešte malo rokov a síce na jednu stranu si si zažila určité veci, ktoré každý nezažije, ale na druhú stranu ešte máš málo odzite.
Niektoré ženy majú dve roboty, dochádzajú ďalej a ešte sa musia doma starať o domácnosť a deti .
Život nie je len ružový.
Tu si mala príklad priamo vo svojom veku a rovnakej skúsenosti od cocolino.
Ale tým že ťa posiela na brigádu a tebe sa podľa teba nedá, tak si sa hneď chytila toho , že ona študuje lepšiu školu a čo je na Tom, že ty "len" budeš mať výučný list..
Miesto nariekania, buď niečo urob, alebo sa len sťažuj na sociálnych sieťach a buď rada, že máš toho frajera, lebo by si neprežila? A len si preboha dávajte pozor a nemajte dieťa. 🤦♀️
Ono viem, že to naštve, no ako sa na to tak pozerám, proste sa nedá vyhovieť všetkým, aj keď by som si teda moc také časy priala. No človek, ak sa chce mať lepšie, by sa mal hlavne spoliehať sám na seba a primárne preto niečo aj spraviť a nie len čakať na to, kto mu čo len tak dá
Akože 15 km do školy dochádzať je nic ....poznám ľudí čo dochádzajú viacej brigádovať sa dá aj po víkendoch dá sa pritom aj učiť len to by sa muselo chcieť ....sestra dochádzal do školy 40 km, študovala dosť ťažku vysokú školu a počas.celeho obdobia aj brigádovala
Mas ho, studujes strednu, o 14-15koncis. 14km dochadza dnes uz kazdy druhy clovek, to ani nie je dochadzanie..t oj e sadnem na autobus a idem, za pol hodinu som tam, dobre dajme tomu za hodinu ak stojime za kazdym dubom. Mozes brigadovat cez vikendy, mozes brigadovat vecer, mozes mat brigadu blizsie pri skole, odrobis si par hodin a ides domov. Prides vecer a naucis sa do skoly.
Ked si predstavim, ze moji spoluziaci tahali popri gymnaziu nocne v pekarnach, ja 2x-3x do tyzdna pbsluha na stadione, piatok-sobota kancelarska brigada, ked tak papierovacky este po skole po veceroch, este aj naucit som sa musela uctovanie, administrativu vlastne popri skole :D tak to nechapem ci v mojej dobe boli "nadludia"... brigada teraz v hocijakom obchode sa najde, ide december. Tak to mozes mat aj 200EUR, ak si sikovnejsia aj viac ako brigadu.
No to asi preto, pretoze tieto socialne veci nikdy nebudu fungovat. A to obzvlast, ak sa prelievaju peniaze do danovych rajov. Hlavne kasli na hejterov - vezmi si, aky zivot maju tito ludia, co sem prisli, precitali to a hejtuju? No asi mizerny, to mi ver, na to sa stavim, pretoze inak by svoj cenny cas vyuzili lepsie, ako hejtovat niekoho na internete. Potrebuju svoju neschopnost a frustraciu vybit na niekom inom 🙂
Pravidlo cislo 1 - nikdy nestrat peniaze, nestracaj peniaze, tj, davaj si obrovsky pozor na vydavky.
Zvysne rady su uz jednoduche, ale bez dodrzania pravidla cislo 1 nemaju zmysel.
Pravidlo cislo 2 - vrat sa a mysli na pravidlo cislo 1.
To je cele, a bude ti dobre, aj bez davky od akychkolvek vlad na akomkolvek mieste na svete, pretoze tie davky ti vlada ukradne cez zvysene dane a odvody, nemalu cas spreneveri cez ich kamratov, a potom ti tie davky akoze da. Smiesny svet.
@ljzozv praveze uz sme spolu polroka a mala by som materskú no priateľovi sa to moc nepozdáva chce aby som sa učila a henta nech radi niekomu inému nie každý má šťastie ako ona že sa dostane na takú školu a moze si ju aj platiť, keby hľadám brigádu tak sem napíšem niečo iné a nie toto
@ice8 ďakujem to som si aj myslela tvária sa tu ako hrdinky čo niečo dosiahli ale po mne idú šliapať? po mne čo nemám skoro nič dakujem za slová podpory, ľahko sa im hovorí keď mali zázemie
@simca06022011 ale ty si mala rodicov to už fakt nechapete niektory
@bucko555 no tak by som chcela vedieť kde vyrastala nad niekoho iného sa povyšujte všetci čo chcú ísť na vysoku tak sú lepší ako ja?
Ak si nepracovala a neplatis si dobrovolne poistenie (a na zaklade situacie predpokladam ze neplatis, lebo peniaze potrebujes na ine veci), tak nebudes mat matersku, pozor na to.
Mala by si narok po porode na nizsi rodicovsky prispevok a to je oproti materskek velky rozdiel.
A este ma zaujima ake prispevky mas na mysli, ktore dostanu rodiny ale ty nie.
Ved pridavok na dieta by si mala dostavat priamo ty, aj vyzivne alebo nahradne vyzivne. Ak prejdu tie matovicove novinky tak aj tie dalsie "prispevky" na kruzky a pod. by patrili priamo tebe, takze o co si ukratena?
O danovy bonus? Ten rodicia nedostavaju, ten sa odpocitava pri vyplate alebo rocnom zuctovani, to nie je nieco co sa vyplaca.
Čiže ak teraz nevieš ísť na brigádu po škole, lebo dochádzaš 15 km, tak dieťa by si bez problémov zvládala...??? Aj následne do škôlky a ty do roboty, tá dochádzka sa vtedy nejako inak zmení? ty možno nájdeš len robotu na zmeny, vtedy to bude iné?
Ja so sestrou sme našťastie mali oboch rodičov, na ich "smolu"? pracujúcich celý život, popri práci sa nadreli doma v záhrade, na zemiakovom poli a v dvoch viniciach a my dve sme im pomáhali vo všetkom, cez víkend v lete ako program sme mali vstávanie o tretej ráno! a hodinu a pol trvajúcu cestu, keď sme s nimi išli na trh predávať tú zeleninu. Vyštudovali sme obidve, aj vysoké školy, to je pravda, ale keďže naši boli v kategórii zamestnaní, tak sme nemali nárok na žiadne sociálne štipendiá, vlaky zadarmo (to sa spustilo až neskôr), dotácie na pomôcky do školy, na obedy a pod., všetko všetko museli uhradiť do posledného centu v plnej výške, žiadne úľavy. Poviem úprimne, že keď moja spolubývajúca na intráku, ktorá mala rodičov - alkoholikov, nepracujúcich, išla na veľké nákupy značkových tenisiek, na ktoré mala zo sociálneho štipka, tak ma to aj tak trochu sralo... My sme dostali prospechové štipko - za vynikajúce známky, raz ročne, jednorazovo. Ja som svoje prvé značkové topánky v živote - Adidas-y,kúpila ako 20 ročná práve zo zvyšku svojho motivačného štipka.
Napriek tomu si myslím, že ty to máš oveľa náročnejšie, ťažší štart do života.. len som ti chcela napísať aj ten pohľad z druhej strany, že nie každý to má až také jednoduché, aj keď sa to to tak javí na prvý pohľad. Ja aj moja sestra sme síce nemuseli cez výšku brigádovať, ale riadne sme sa namakali od detstva, aby sme aj my pomohli našim a takto nejakou formou "prispeli" do financovania nášho štúdia. Aby sme mali, museli sme sa veľmi obracať, celá naša rodina, naši ma k tomu viedli, že keď niečo chcem mať, musím sa snažiť a proste pracovať. Kým som sa tesne po škole nevedela zamestnať v odbore (som právnička) robila som pár mesiacov aj čašníčku v kaviarni, lebo peniaze som potrebovala na nájom, nič iné som v tom čase nenašla a popritom som samozrejme aktívne hľadala prácu v odbore, ktorú som aj našla. Ale chcela som to dokázať už SAMA. Samozrejme ja som na rozdiel od teba mala takú poistku v rodičoch, že keby náhodou, mám sa na koho spoľahnúť, ale nebolo to potrebné našťastie - dala som to aj sama, a potom s priateľom (teraz už manžel), keď sa presťahoval ku mne, išlo to lepšie a ľahšie, myslím ťahať financie..
Niektoré opatrenia a výnimky sa javia byť nespravodlivé, ale to je naozaj uhol pohľadu... pracujúca mamička by tiež mohla povedať, že tri roky by mohla dostať celú materskú, prečo ju dostane len pár mesiacov a potom už "len" rodičák? Na druhej strane: je spravodlivé, že u nás ženy dostanú na dieťa skoro 400 € mesačne až tri roky? A prečo majú len pracujúce zvýšený rodičák, keď sa takto napr. znevýhodní študentka, ktorá síce porodila skôr, ako zaťala pracovať, ale sústavne sa pripravovala na prácu a budúce zamestnanie a po nástupe do práce by tieto prostriedky vrátila štátu vo forme daní a odvodov.. A mohli by sme pokračovať do nekonečna, a takto rozobrať každý jeden príspevok, dotáciu od štátu.. je nemožné takto pokryť každého potreby, potom by fakt nikto nič nerobil a neriešil, ale by čakal s vystretými rukami.. a pointa je tá, že na to, aby štát tieto príspevky mohol niektorým skupinám dávať, musí niekto aj robiť...
Mrzí ma tvoja situácia, ale ber to ako jednu prvú a veľmi ťažkú výzvu do života.. mne sa možno ľahko hovorí.. ale viem sa vžiť do tvojej situácie. A myslím si, že sa z toho vieš dostať, a keďže to dáš sama, o to silnejšia budeš do budúcna ;)
Mna rodicia nesponzorovali ;) tyzden po maturite som bola vypoklonkovana z domu a dovi a v zivote mi nedali ani cent/korunu... co na tom, ze ma doma cakali "nejaki" rodicia? NIC. Proste to ze nemas rodicov, je fakt, "vypichovat" to ako nieco kvoli comu sa mas zle, nema vyznam... proste sa lepsie mat nebudes po tejto stranke, a je jedno kolkokrat si to budes opakovat. Ty rodicov mas, aj ked sa nestaraju, to ze nedokazete z nich vytlct normalne vyzivne je proste smola. Mam kamosku z domova, ktora naozaj nema rodicov, ta v zivote nikdy nesedela doma a neplakala ze nema z coho zit a stat nech jej da, uz teraz ma 30, dieta, partnera a ani len cez MD nesedela doma. Je to iba na tebe ako sa k veciam postavis.
To s materskou hadam zartujes, vies kolko stoji dieta realne kazdy jeden mesiac? Ziadnu matersku mat bez prace nebudes, budes mat rodicovsky prispevok. Tak to ani zo srandy nad dietatom nepremyslaj. A pol roka s priatelom je co? Kopa zien pol roka len randi s chlapom, kym vobec dojde k sexu a nie to este premyslat nad dietatom... ked este stredna skola nie je dokoncena. Pekne je tu december za chvilku, najdi si brigadu v hociktorom obchode a mas zarobene. Brigadovat mozes aj popri skole, aj popri vyzivnom a i.
Davky su nespravodlive, to mi ver... a nie len tieto pre rodiny, vsetky. A vzdy to tak bude, velmi vela ludi prejde sitom a nedostane od statu nic. A naopak kopec ich je tam takych, ktorym sa zo statnej kasy peniaze sypu jedna radost...
Nemam prehlad vo vsetkych davkach a pomociach, ale na UPSVAR by ti nevedeli nejak pomoct? v skole predpokladam, ze stipendium mas riesene, neviem ci ta mini suma je maximalne... (ked som chodila na vs mala som nieco cez 2000SKK, co sa mi zda o mnoho viac :D a to som ani na internate nemusela byvat, lebo som bola "z jedneho mesta")
Nikto sa nepovysije určite to máš ťažké to nevravím ale netreba čakať na to čo ti dá stat ale treba sa o to aj sama postarať lebo v tomto štáte sa človek pomoci nedočká .....
@bucko555 v ziadnom state sa o teba nebudu starat ;)
@simca06022011 veď jasné preto treba niečo preto urobiť aby nebola.odkazana na dávky .....a pokiaľ viem plnú ľudí popri škole brigaduje
@bucko555 ja som to len k tomu "v tomto state sa clovek pomoci nedocka... "
Ahojte všetci. Autorke v držím palce, aby zaťala zuby a zvládla to, kým sa nepostaví na vlastné nohy... Je super, že máš v priateľovi oporu a verím, že to nie je ľahké a príjemné, že si na ňom závislá. Väčšina zákonov, nariadení a rozhodnutí akejkoľvek vlády nie je fér pre určitú skupinu ľudí, ale vôbec nepomôže ti plakať nad tým... Musíš sa sústrediť čo najviac na školu, aby si jedného dňa nebola odkázaná na žiadne príspevky od štátu. Pocit krivdy ti žiaľ nijak nepomôže. Skús ho premeniť za pocit "ja to zvládnem aj napriek polenám pod nohami". Si asi ešte mladučká, život máš pred sebou, verím, že sa ti podarí vlastnými rukami sa postaviť na vlastné nohy a potom budeš na seba nesmierne hrdá a takisto budeš mať zdravé sebavedomie, lebo budeš vedieť, že ťa nezlomí prvý problémik, ktorý sa vyskytne.
@ice8 poznáš toto: kto chce nájde spôsob kto nechce hľadá dôvod. A presne toto robí autorka. Nikto ju nehejtuje za to čo študuje, ale za výhovorky prečo nemôže brigadovat ale chce od štátu dostávať príspevky. Každá jej tu radila že si ma nájsť brigádu. Moje dieťa študovalo 15 km od bydliska a 3-4 krát po škole od 15.00 brigádovalo do vecera do 22.00. Druhá dcéra študuje 60 km od bydliska a býva na intraku. Domov chodí v piatok o 16.30 a o 16.55 nastupuje na brigádu do 24.00. a v piatok občas od rána od 9.30 do polnoci a občas od 16.55 do polnoci a v nedeľu sa pekne vracia na intrak. Obe deti hľadali spôsob ako si privyrobiť. A tretie čaká na dosiahnutie 16 rokov a plánuje tiež brigádovať niekde len aby si privyrobili. A čuduj sa svete tiež študuje tam kde prvý syn čiže 15 km od bydliska a dochádza busmi do školy a naspäť. Ale má vôľu a chuť. Takže dá sa to. Len treba chcieť....

ľahko sa vam radí no ale dik