Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?

sylarina15
17. máj 2013

Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.

fuska
17. máj 2013

Nejde len o stravu. Ale odsudzovanie nie je spravne. A podla mna je jedno, ci zena kojit nemoze alebo nechce. Ale vo vseobecnosti plati, ze urcite je lepsie kojit, o tom snad nikto nepochybuje.

sylarina15
autor
17. máj 2013

Istotne kvalitnejsi sposob stravy, ale urobit z niekoho zlu matku len pretoze dava svomu dietatu flasu miesto prsnika povazujem za velmi velku opovazlivost. A s tym sa tu stretavam neustale. Je to takmer akoby sa clovek mal za to hanbbit. Nechcem nikoho nahnevat alebo sa hadat. je to len moje rozcarovanie.

soldi
17. máj 2013

@sylarina15 ja som kojila, ale uplne s Tebou suhlasim. odsudzovanie a natlak kojofiliek je pre mna nepochopitelny.
a to neustale ospevovanie ake je kojenie uzasne, ako treba kojit aspon 5 rokov, bla bla bla.

ssom uz na to uplne alergicka, i ked urcite chcem kojit aj teraz, ale nemusim o tom kazdemu rozpravat 🙄

kveta
17. máj 2013

@sylarina15 Asi preto, ze materske mlieko nie je "len" strava. A tak to ludia vnimaju citlivejsie.

danjelca
17. máj 2013

@sylarina15 nie su odsudzované...vôbec nie ved velmi málo matiek sa rozhodne nekojiť ked môžu..väčšinou to proste nevýjde alebo je to pre ne stresujúce ..

rora
17. máj 2013

Ked sa niekto rozhodne zavrhnut kojenie na zaklade nezmyslov ako ze by tym ovisli prsia a podobne vyhovorky tak je to pre mna sprostost 😅 Ak ma na to niekto skutocne vazny dovod, tak preco nie.

asasasa
17. máj 2013

Na Slovensku je zvykom sa do vsetkeho starat, kazdeho posudzovat, radit a odsudit. Kazdeho osobna vec ked nekoji. Su krajiny kde matky takmer vobec nekoja a cudne sa pozeraju na tie co este koja ked ma dieta rok, co je na Slovensku bezny standard. Netrap sa nad tym a normalne drzo odsekni . @sylarina15

jaruska8
17. máj 2013

Mne celkovo vadia skôr veci s tým spojené, vyzdvihovanie spoločného spania, šatkovanie... Teda, ten nátlak, že toto je naj. 😒 A teraz nech sa do mňa pustia. 😀

livocka21
17. máj 2013

@sylarina15 materske mlieko nie je len strava... je to to najlepsie co mozes dietatku dat... teda ak mozes.... a kto si zasluzi to najlepsie ak nie nase deti???

bubelko
17. máj 2013

@livocka21 to najlepsie, co mozes dietatu dat je laska. a tu dava matka, ktora nekoji rovnako intenzivne ako ta, ktora nekoji 😉

stardust
17. máj 2013

@sylarina15 neboj, aj v ostatnych krajinach je akcna kojoinkvizicia, nie len na Slovensku 😀

boka79
17. máj 2013

Ahoj, neni to len na slovensku, je to vsade, vsade sa najdzu matky, ktore odsudzuju tie, co nekoja a takisto sa najdu matky, ktore odsudzuju, ked sa koji starsie dieta. Cize aj opacne pripady, je to o tom, kto ma aku inteligenciu a aky charakter . podla mna, nech si kazdy robi, co chce, pre mna je kojenie nieco uzasne, aj ked sme si presli mnohymi problemami a skor by som povedala, ze ten kto ten pocit nepozna, ten naozaj o nieco prichadza, ale je to vsetko na samotnej matke a laska k dietatu neni samozrejme len o kojeni.. Niektore zeny kojit nemozu, niekotre mozu a nechcu, same sa rozhodli, takze by som to vnimala jednym uchom dnu a druhym von, ked si o svojej pravde presvedcena.
@sylarina15

a este jedno,kojenie nie je len o strave, ma omnoho viacej pozitiv pre dieta.

digysa
17. máj 2013

Nerada sa pustam do debaty o kojeni/nekojeni..... ale som jedna z MALA, kto bol na obidvoch stranach, tak sa povazujem za osobu, ktora dokaze najobjektivnejsie zhodnotit situaciu, pripadne nestranne vyjadrit nazor na obe skupiny.

Jedno dieta som kojila
Druhe dieta som nekojila

Co sa mi nepaci na KOJACICH matkach- definitivne si myslim, ze su ovela vacsie FANATICKY....

-prehanaju to s dlzkou kojenia a tak isto to prehanaju aj s nazormy o tom, co vsetko prinasa samotny AKT- dieta prisiate na prsniku.....opisuju to ako "magicke" puto medzi matkou a dietatom....a stavaju sa do pozicie "nadradenej" matky....lebo ONA KOJILA

Pocula som a citala nazory viacerych lekarov, ze vo velkom percente matiek, ak odstavuju deti od kojenia, tak nejde o pocity dietata, ale ide o ICH vlastny pocit....odstavenie dietata neberu ako DALSI krocik dopredu vo vyvoji dietata ale beru to doslova ako "tragediu" , su smutne a toto obdobie prezivaju dost zle. Nechcu si priznat, ze dlhodobe kojenie je v podstate ICH volba a nie samotneho dietata...

Co sa mi paci na NEKOJACICH matkach:

-Vela z nich pocituje zavist voci kojacim. Vela z nich chcelo kojit, ale sa im to z akejkolvek priciny nepodarilo.....Su ustipacne voci kojacim matkam a maju mrzute poznamky...nie su objektivne a nedokazu priznat, ze materske mlieko BOLO, JE a BUDE vzdy ta najlepsia potrava pre dieta v rannom veku ich zivota.
Vela z nich sa rozhodlo, ze KOJIT nebudu hned od zaciatku (koli zanedbatelnym veciam, ako je ovisnute prsia a pod.)- co je pre mna este horsi pripad. Tymto zenam (ja osobne) skutocne nerozumiem a nemam pre nich pochopenie.
Pre dievcata, ktore kojit chceli, ale "zlyhali" pre nedostatok casu, informacii, malo mlieka, neprekonatelna bolest, choroba....tie sa nemaju za co hanbit, ale vela z nich to preziva dost zle a preto svojim zlyhanim utocia na KOJACIE matky.

Kojenie je kazdeho osobna vec- Kazda z nas vie, aky vyznam ma kojenie......ale rozhodnutie by sme mali nechat na kazdej matke v skukromi, nech sa rozhodne sama, v klude a bez zbytocnych komentarov okolia. Zbytocne sa o tom zeny rozpravaju, kazda sama uzna, co je vhodne pre NU a jej DIETA.

livocka21
17. máj 2013

@bubelko podla mna je materske mlieko pre dieta dolezite... no nehovorim ze nevyhnutne, ale je lepsie preto sa umele mlieko vola NAHRADA - pre zeny, ktorym sa z nejakeho dovodu mlieko netvori....nevidim dovod preco by zena ktora ma mlieko nemohla kojit svoje dieta...povies mi nejaky????

sylarina15
autor
17. máj 2013

Praveze zila som v Amerike, v Nemecku a v Rakusku, cize hodnotim len to co poznam ale nikde inde nerobia z toho az take velke halo ako tu. Ja som svojich synov kojila, pretoze mi to prislo v noci neuveritelne prakticke aj protilatky ktore dostavali v case chripky, skratka mne to davalo zmysel ale bola to len strava. Lasku im nedavam jedlom ale casom ktory im venujem ked sa s nimi hram ked sa tulime k sebe vecer pred spankom, ked sa snazim zhovievavo vysvetlit 15X tu istu vec s usmevom lebo viem ze pride aj 16..raz, ked sa z nich snazim vychovat ludi so spravnymi hodnotami. Tuto na deti daleko viac kricia, vychovna na zadok nebyva vynimkou ale hlavne, ze kojime.... Proste znama ma stretla po dlhom case a prva otazka nebola ako sa mam ale ci kojim a to sa mi zda uz ine kafe. Je to uplne zbytocna hysteria v tejto krajine. Ved kazdy mame pravo na vlastne rozhodnutia a zivot zit tak ako chceme pokial tym neublizujeme nikomu inemu, no nie?

digysa
17. máj 2013

@sylarina15 Ja som v USA a uprimne sa ma v zivote nikto nespytal, ci kojim.....ako naco je niekomu tato informacia..

Ja som sa to par krat spytala, ale v case, ked sa mi nedarilo.....pre mna to bola informacia dolezita...lebo, ak som sa bavila s matkou, ktora kojila, tak som od nej chcela radu...

ajkuska
17. máj 2013

no ja som sa stretla len s opačným názorom, to ja som bola divná lebo som kojila a nedávala UM lebo čo ak potom bude dieťaťu niečo chýbať, inak mi to je jedno každý nech sa rozhodne ako chce a môže, mne nenapadlo nikdy nikoho odsudzovať.

sharlotta
17. máj 2013

Podla mna je smutne, ze sa toto vobec riesi. Dojcenie by malo byt uplne prirodzene a nemalo by sa nad tym vobec pzastavovat... 😖

sylarina15
autor
17. máj 2013

@livocka21dovod: mam kamaratku ktora sa musi obracat, podnika, bez toho aby chodila do prace nema na najom, stavu ect. proste do tohoto zivotneho stylu kojenie nezapada. Obe svoje deti nadovsetko miluje len nekoji.

sylarina15
autor
17. máj 2013

@digysa to je ine a to som nemala namysli, tuto to funguje asi tak akoby si kazdy vytvaral svoju osobnu statistiku, hrozne

v amerike by nikto nemal tu drzost sa ma na tak intimnu vec spytat....

sylarina15
autor
17. máj 2013

@sharlotta je smutne skor to kolko nedemokracie tu je na temu kojenie. To ze je to prirodzene nikto nepochybuje

sharlotta
17. máj 2013

@sylarina15 a prave preto, ze je to prirodzene by sa nemal nikto nad tym pozastavovat...no to, ze sa tolko ludi nad tym pozastavuje znamena, ze to az take prirodzene neni.

ervenka
17. máj 2013

@sylarina15 Nie len na SVK, VSADE. Dovolim si napisat moj pribeh: Velmi "potesi", ked sa stara aj rodina, hlavne muzska cast. Prisli sme na SVK, ked mal drobec 11 mesiacov a este aj svagor sa ma spytal, "A preco nekojis, ved predpoklad na to mas" Myslel tym moje 4. 😠 Nekojila som preto,lebo po porode som bola po 12 hodinach doma a moja sestricka z poporodnej starostlivosti mala taaaaak nahaku, ci mi pomoze alebo nie. Navyse mi "bacharka" zakazali vychadzky z domu, ze prvych 7 dni len doma a von nie, navsteva u laktacnej nehrozila. Napriek prikladaniu a snahe mi mlieko nedorazilo ani po 2 dnoch a to sa uz zacinal ukazovat na plienke urinat. Sestricka ma strasila,ze sa maly dostane do hypoglykemickej komy, ak mu hned rychlo nedam pit, ze treba dat UM. Tak sme dali. A to som oplakala, len podla nej UM ALEBO MM. NIE na striedacku! Tak som prestala s prikladanim, a na 4 den dorazilo mlieko, bachraka povedal- no skoda, treba prsniky odstavit, zastavit tvorbu, tu v NL sa neprechadza z UM na MM. LEn na opak. Tak som to zase oplakala, to mi mlieko kvapkalo... studena kapusta pomohla. Z vsetkeho prislo velke sklamanie, slzy myslienky typu- na com mam prsia, ked nemozem kojit, nech mi ich odstrania a pod. 😔 BAcharka mi len povedala,ze nie som jedina. Ziadne povzbudenie nic. Sestrin komentar- no ja som tiez bojovala o mlieko pri kazdom dietati ( ma 3) ale MNE sa to podarilo. Ona rodila na svk= dlhsi pobyt v porodnici, sestricky jej zakazdym pomohli... MALA si sa viac snazit. Diky sestra! Pustila sa do mna aj moja NL svokra, svagrina, ktora porodila o 3 tyzdne neskor CS kojila hned na druhy den. Tadaaaaa, po CS a ty prirodzene a nekojis... 😔 LEn jedna kamoska tu v NL ma pochopila ( a mozno si mysli to co moja sestra, ale aspon bola ticho) Este dodam,ze maleho som ani do perinky nemohla dat- Tu v NL sa to nerobi! A velmi vela krat mi bacharka na nieco povedala- Tu v NL sa to tak nerobi!. Zijem v NL od 2005,ale poporodna starostlivost sa tu velmi meni, aj u GP je starostlivost uuuuplne ina. Takze to zrniem- ako prvorodicka som nemala o niektorych veciach ani tusenie, teraz uz viem, ze som mala bacharku po 2 dnoch vyhodit a poziadat o niekoho ineho. Ak bude este druhe ditko, uz budem vediet lepsie, aj ked este stale ma napadaju myslienky, ze ake je to nefer, ze nase ditko nikdy nepilo MM.Viem, ze MM je to najsamlepsie co moze byt. Bolo mi smutno, ze JA som to nedokazala, ze som zlyhala, zivotna prehra.

JE obrovsky rozdiel, ked matka chce kojit, ale jej to nebolo dopriate. a ked moze ale NEchce. Za poznamky,ze nekojacia matka si nemoze nadviazat vztah s diatatom, ze je sebecka, poviem dakujem za poznamku, idem do kuta sa hanbit. 😔 Kto sa nevie vzit, nech aspon nema ustipacne poznamky.
Len tolko som chcela....

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
reni93
17. máj 2013

v sucasnosti su rovnako odsudzovane aj kojace zeny, takze nevidela by som to len z tej stranky ako opisujes ty. ja kojim 16 mesiacov a prve co pri stretnuti so znamymi pocujem je: ty este stale kojis? a to dokedy este chces? pozeraju na mna ako na zenu, ktora sa nevie odputat od dietata, ktora mu tym dokonca skodi (lebo mlieko uz nema tie ziviny co kedysi, lebo vysiet stale na cecku nie je normalne atd...), hoci ja som nikdy kojenie/nekojenie mojich znamych nekomentovala. takze tlaky su aj z opacnej strany...

sylarina15
autor
17. máj 2013

@ervenka Bozemoj toto mi je nekonecne luto. To nie je Tvoje zlyhanie ale natrafila si na "bacharku" ktora robila rozhodnutia za Teba. Ak Ti mozem poradit nerob veci tak ako Ta nutia robit druhi, ale tak ako chces sama, lebo je to Tvoj zivot nikto iny ho za Teba nezije. Verim ze pri dalsom babetku to bude tak ako si zelas Ty! Aj nekojene deti lubia svojich rodicov mam kamosku v US ktora adoptovala 3 deti od babetka cize nekojila ich 🙂 ma s nimi krasny vztah a imunita je o genetike, blizkost a laska je o case a venovani sa svojim detom NIE O STRAVE!!!!

veronika262
17. máj 2013

ja som svoju malu dcerku kojila iba 2 mesiace, pretoze som dostala taky zapal prsnika ze mi ho az operovali a mlieko mi museli odstavit. Ale tiez som strase alergicka na to ked sa ma niekto spyta ci kojim a ked poviem ze nie, tak na mna vycitvo pozru. A to aspon keby vedeli pricinu :(

sylarina15
autor
17. máj 2013

@veronika262 v prvom rade nikoho do toho nic nie je. Previiko by sa mali citit ti ktori sa Ta pytaju tak intimnu vec tak otvorene.

cinnamon111
17. máj 2013

Ja som tiež bola rýchlo nekojacia matka a máš pravdu, prešla som si peklom. Všetci sa na mňa dívali ako na nejakého debila, zrúdu, macochu a pod. .... 😠 vrcchol všetkého bola donekonečna sa opakujúca otázka - a kojííííš ? ( samozrejme sa to pýtali na ulici, v autobuse, v obchode a pod. ) .....moja odpoveď - nie, ...a prečo ?? Je možné že sa niekto môže tako pridrbkane spýtať????, fakt nechápem....... Slzy v očiach, trapné vysvetľovanie ako už nemám mlieko a pod. Potom som si vypočula prednášku o tom, ako by ona vživote svojmu decku žiadne hnusné umelé mliečisko nedala a pod...Teraz s odstupom času vidím, že som si to straaašne pripúšťala k srdcu, ale po pôrode to proste asi inak ani nešlo.
Dnes mi je to smiešne.
Neprajem nikomu nič zlé, ale ešte aby neboli " kojofilky " ( krásne slovo ) niekedy pri ďalšom dieťati na to UM odkázené, či už z dôvodu, že nebudú mať mlieko, alebo bude dieťatko potrebovať špec. výživu, ak by bolo bábo napr, alergické na mliečnu bielkovinu, trpelo silnými kolikami, refluxom a pod. Lebo na toto všetko sú špeciálne UM.
Aj moja dcéra potrebovala Nutrilon Anti -coliks.-

Nesúhlasím s názorom matiek, ktoré tvrdia, že si vytvárajú puto s dieťatkom. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale budovať si vzťah s dieťaťom na " kúsku žvanca " mi príde dosť pofidérne, lebo ak si matka nevie inak vybudoavť vzťah s bábom len takto , tak to je na zamyslenie hodná situácia.
Ďalšia vec - zamyslite sa nad tým čo jete. Aké potrevinové škand. sa prevalili len za minulý rok - posypová soľ v chlebe, jed na myši v nejakých cukrovinlkách, kontaminované vajíčka, prifarbvané hov. mäso, ryby s X násobne vyšším obsahom olova a iných ťažkých kovov a ja neviem ešto čo všetko, asi ma to v tej rýchlosti ani všetko nenapadne. Toto všetko - ak mama zje, tak sa samozrejme nechádzalo aj v jej materskom mlieku.
Desí ma predstava, že niekoľko dňové bábätká toto všetko papajú ☹ ☹ ☹ hrozné, hrozné, hrozné
No a úplný šok, je kojenie na verejnosti také dobre odrastené deti. Mamička si to aj obháji, že však je to prirodzené a prečo by sa mala skrývať a pod. Booooože, však ak by sme všetci robili na verejnosti to čo nám je prirodzené, tak by sme tu všetci kakali, cikali, tam kde to na nás príde - lebo aj to prirodzené. Aj rozmnožovanie je veľmi prirodezný akt - a nemám za potrebu, aby som bola pri tom videná.

danim
17. máj 2013

@veronika262 rovno im povedz aj dovod a sanky padnu im 😝