Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?
Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.
ach jaj, tieto diskusie už by mal niekto zakazat, ohovaranie odsudzovanie tu vždy bolo,je ,aj bude, neviem načo sa niekto zamyšla nad tym,či niekto kojí a kto nie, tie čo koja, nech si myslia svoje,ake su bohyne, že ich deti budu zdravšie, inteligentnejšie,davaju im viac lasky a ine sprostosti,lebo jedna tetka povedala... tie čo nekoja, tak nekoja a čo teraz? ma to aj svoje vyhody, to neznamena že su zle matky 😝 😝
@danjelca vsak ja nechcem tvrdit, ze UM je zdravsie ako MM, pisala som len o dnesnej umelej, chemickej dobe a zivotosprave...dnesna strava uz nema nic spolocne s prirodou a prirodnymi vitaminmi a mineralmi, cize aj to zlozenie MM nemusi byt take, ako to bolo prirodou dane. S tou imunitou je to tiez diskutabilne...nemam pocit, MM je nejaky zazrak na imunitu, prave naopak a moze to mat suvis prave s tou zivotospravou. Ale to su len moje uvahy, nic viac 😉.
To ci su deti chorlave alebo nie ma s genetikou spolocne, stravou sa da imunita len minimalne ovlyvnit.
Ja som sa snazila kojit ako dlho som mohla prekonala som 6x zapal prsnika kojila aj cez neunosnu bolest ale aj tak nakoniec prisli zdravotne problemy ktore sa kopili kazdym jednym zapalom som mala menej a menej mlieka a skusala som vselico na rozbehnutie ale nic menejj a menej...bola som s toho sklamana ze uz nemozem pokracovat...a mna najviac zamrzelo to ze mi jedna povedela do oci ze som moderna mamicka ktora si nechce znicit prsia tak nekojim..ale to nevie ze som si presla bolestami a kojila cez bolest..ale podla nej som len nechcela kojit..doteraz mi to je lueto ze nekojim....a mam znicene aj prsia aj brucho ale aj tak mam svoje dieta ktore mi za to stoji..ale niektorym ludom to nevysvetlime ze skratka to kojenie niekeddy nejde..ja teraz ked vidim aj reklamu v telke ako je dieta prisate tak mi to pride luto ze moja mala mohla byt takto prisata taktiez
Na Slovensku je odsudzovana zena ked nekoji, ale tak isto aj ked koji (niekomu sa zda moc dlho, alebo verejne, alebo zas ked sa hanbi verejne)....mas to uplne za jedno, kto chce psa bit, palicu si najde. Kazdy by si mal hladit svojho a nestarat sa do stravovania druhych deti a rodin. Je to sukromna zalezitost matky a dietata. Netreba si nikoho rady, odporucania a odcudzovania vsimat a riadit sa vlastnym rozumom. Kazde dieta je ine, kazda zena/matka je ina a ma svoje dovody na kojenie alebo nekojenie. V tomto smere je este slovensko asi zaostale, kedze sa vsetci do vsetkeho montuju aj ked ich je do toho velke... 🙂
@reanda už len dodaj,že nedojčiace ženy sa nezaujímajú o prirodzený pôrod,len si lahnú na stôl a obyčajne porodia,dokonca dôverujú lekárovi.no kam tá doba len speje 😀 😀 😀
napadlo ma,či by nekojace ženy boli také arogantné voči kojacim,keby kojacimi neboli zavrhované ako neschopné matky..
@aliza nie som úplným zástancom prirodzeného pôrodu,pretože nikdy sa nedá 100% predpokladať,že komplikácie nebudú..ale verím,že zážiťok to bol krásny a aj trochu závidím..privela sa dnes hovorí o dojčení a primálo o ďalších veciach,ktoré s dieťaťom súvisia.matky sú masírované radami,koľkokrát na úkor ostatnej rodiny,vlastného oddychu a psychickej pohody.inak,existuje nejaká štatistika,že existuje malé percento žien,ktoré skutočne nemôžu kojiť pre nedostatok mlieka alebo majú slabé mlieko.ale čo čítavam diskusie,tak tu ani jeden jediný raz nebolo žiadnej pýtajúcej sa napísané,že zrejme bude ten prípad,že má slabé mlieko.vždy sa tu píše,to neexistuje,to robíš niečo zle.ja viem,ako som prerevala,ked bol malý hladný a po kojení som dokrmovala.pomaly nič iné som nerobila len prikladala dieťa ktoré ma šlo zjesť celú,nielen bradavku..od hladu..som rada,že som mu mohla dať sunár,že som mu mala čo dať..nie som neschopná matka,nie som macocha preto,že som kojila len dva mesiace.hoc,poniektoré by ma za to ukameňovali..
@reanda no, dat si epidural je 'lahnut si na stol' a nechat lekara rodit😉. Rodila som aj na Sk, ked uz sme pri tom. A zpalietla som sa tu na MK do nespocetnych tem o prirodzenom porode, takze nejaky ten prehlad mam o tom, ako sa rodi na SK. Ako si uz pisala, prirodzeny porod neznamena vaginalny 😉
@aliza nemôžem posudiť tvoje dojčenie nedojčenie, takže k tomu sda vyjadrovať nemôžem. Netvrdím, že prirodzený pôrod je zarukou uspešneho dojčenia, ale tvrdím, že je jeho predpokladom.
A ver mi, že niesom zastancom ani epiduralov ani inej chemie. Druhy pôrod som si vybojovala zubami nechtami, kedže mi nechceli dovoliť rodiť po prvom cisarskom dieťatko o velkosti 4,30kg.... Takže viem ako to na Slovensku chodí, aj to, že ked človek niečo chce musí tvrdo bojovať za seba a svoje dieťa. Bohužial, dnes sa všetko priliš komplikuje, a ludia sa už boja aj seba samych. Tak to je.
Prajem dobru noc 🙂
@sylarina15 ...a lebo je lahsie odsudit, ako sa snazit pochopit.
Ahojte 🙂 tak ja som kojila 9dni az..v pôrodnici som musela odsávať čo som ho mala vela,v utorok sme prišli domov a vo štvrtok navečer idem kojiť malá ťahá o dušu a nič ..tak vytiahnem 1odsávačku a nič hovorím si ok skúsim druhou a nič ☹ celá sklamaná utekám do tesca do lekárne kúpiť bebu kt. jej dávali v nemocnici (prikrmovali) a malá potom celá unavená zaspí .. Dám si homeopatika kt. mi dali v lekárni..za hodinu trápenia som odsala 30ml ☹ trápili sme sa mesiac,prikladali a odsávali a nič ☹ a neodsudzujem ani kojace ani nekojace matky je to každej vec,ja som sa snažila a aj tak nič ☹ Niekto má ten dar niekto nie 🙂
Osobne nedojciace zeny neodsudzujem.aj ja som k nim patrila.dceru som dojcila 4 mesiace,slabo priberala,tak na radu lekara sme presli na umelinu.dcera to zle znasala,vracala,odmietala.prikrmy tiez 0 bodov.plakali sme obidve.dcera nejedla a ked jedla,tak hned vracala.takze zacarovany kruh.a lekar len dokolecka "musi jest,musi jest,tolko a tolko ml ,tolko a tolko g.......no idiot lekar a ja blba,ze som od neho skor neodisla.syn je dojceny,aj napriek strate mlieka v dvoch mesiacoch veku a problemom a bolesti.nedojcenie som si nepripustala kvoli popisanym problemom pri dcere.ked som si predstavila ,ze by sme zase museli prezivat tie muky pri jedeni/vracani,tak moje odhodlanie dojcit bolo vacsie a silnejsie.a neznasala som umyvat flasky a cumle.nenavidela som to.dojcenie je pre mna maximalne pohodlne 😀 ziadne flasky,cumle,vyvaranie,sterilizovanie.nemusim pri opusteni bytu rozmyslat,ci mam veci potrebne na zarobenie UM.mlieko mam vzdy a vsade bez zdrziavania,bez zarabania.hlavne,ze syn pocas jedenia nevracia.neprajem to nikomu.to,ze ina mamina nedojci,mi je srdecne jedno.jej dieta-jej rozhodnutie.moje dieta-moje rozhodnutie.umelomliekove presadzuju svoje,dojciace presadzuju svoje.ale ze by som sa isla do krvi hadat,ze len moj nazor je spravny? Nie,naco.dojcenie ma pre mna vyhody,umelina nevyhody.pre inu maminu ma umelina vyhody.ked je to vyhovuje,jej vec.nestaram sa.nevadi mi otazka ci dojcim.a ked prestanem,tak budem davat normalne mlieko.umele nemienim kupovat.......
A ešte rodila som prirodzeným pôrodom bez epi .. Takže som si to riadne "vyžrala" 🙂 20hodín 🙂 tak by som si aj zaslúžila nie ?😀 riešila som to aj s tou laktačnou poradkyňou či ako sa im to hovori a nič no ☹ je to proste dar 🙂
@mirkave to čo píšeš je maximálna výhoda škoda,že to všetko okolo sterilizovania ja musím robiť ☹
@sylarina15 ale vies co.... vela zien nevie o probleme inych a sa hadzu do 1 vreca !!!!!!!!!!!!!!
a proste to uz tak ostane. ale hlavna vec ze vobec nepoznaju co je za tym.......
ALe vies kazda mamina robi to co uzna za vhodne a NIKTO nema prava sudit......
@ervenka ... neviem, ako je to dávno a či je to ešte citlivé s tým tvojim (ne)kojením - ale posielam objatie na diaľku. Veľmi smutné, že sa ťa nikto nezastal.
Ja pridám hlas k tomu, aby sa osveta ZA kojenie robila iba na požiadanie, prípadne na ohlásených prednáškach. Pre mňa bol dosť šok, keď sa ma neznáma spolucestujúca vo vlaku len tak konverzačne opýtala: "Ešte kojíte?" 😕 Našťastie jej stačil jednou vetou môj pádny dôvod a viac nerýpala.
No ale o pár mesiacov na to som zažila situáciu, ktorá to posunula do iného svetla - znovu otázka od neznámej spolustolujúcej na jednej spoločenskej udalosti, či ešte kojím - som sa musela ovládnuť aby som neodpovedala nejako ostro, že ja nemôžem, tak do mňa nerýpte - ale ono sa ukázalo, že dotyčná sa ma pýtala preto, lebo hľadala radu ako ďalej s jej vlastným kojením a nie pre to, aby ma poúčala... proste o tom to celé je. Byť empatická voči citom a potrebám toho druhého.
@ria_zuzolova dakujem. Drobec ma teraz 19 mesiacov. Este stale svokra obcas rypne, lebo nas maly je drobnejsi 12kg/ 84cm, ale inak je to sidlo. 😉 Ale oproti svojmu o 3 tyzdne mladsiemu bratrancovi je rozdiel viditelny. Svokra a zo zaciatku aj svagrina mali poznamky typu-kojene deti priberaju lepsie, lebo mm ma v sebe viac tukov, cukrov, nemaju koliku (my sme sa trapili prve 3-4 mesiace). UM je len take bleeee. A aj ked tu bola vo stvrtok tak zahlasila, ze mozno keby bol Daniel kojeny, ze by bol vacsi, lebo sa jej nepaci ze stale nosi velkost 80/86 a ze by to bolo zadarmo, lebo MM je zadarmo a UM ide do penazi. 😝 Uuuuuuplna odbornicka. Ale ja mam to co svagrina nema- dvojjazycke ditko. <- takto sa snazim ja najst nieco vynimocne, co ona nema.. 😀
Ja si myslim, ze castokrat otazka ci kojite je skor sposob, ako zacat konverzaciu alebo sa len prihovorit...mozno to len nekojace maminky vnimaju v negativnom svetle, lebo ich to trapi...ale ten kto sa o tom chce s vami rozpravat, nemusi mat zly umysel...mozno len nevyciti, ze je vam neprijemne o tom hovorit...tak mozno staci byt uprimna a pekne to povedat....nemyslite si?...naco sa tu mame navzajom ohovarat...ja mam dve deticky, sice sa mi obidve kojit podarilo, aspon zatial, ale pri kazdom porode som bola pripravena na to, ze to vyjst nemusi....neviem, co by na tom malo byt na sudenie, alebo trapenie...takisto nechapem co je na sudenie pri porodoch...ziadna z nas nevidi ani do tela ani psychiky tej druhej, tak nechapem preco by mala sudit....ved vsetky robime co vieme
@livocka21 odpoviem ti na tuto tvoju otazku: "nevidim dovod preco by zena ktora ma mlieko nemohla kojit svoje dieta...povies mi nejaky???? Takze jednym z dovodov moze byt aj intolerancia laktozy u dietatka alebo matkina silna intolerancia potravin. Ak nemozes mat v strave psenicu, kukuricu, soju, strukoviny, mlieko a mliecne vyrobky, orechy, kvasnice, spaldu, mrkvu, jablka.... a v podstate zijes na ryzi a mäse, asi len tazko das dietatu potrebne ziviny v mlieku. Alebo ak mas histaminovu intoleranciu a väcsina potavin ide z teba von rychlejsie ako don vosla, asi tiez bude UM lepsia volba atd. A mlieka mozes mat ajajaaaaj, len to zlozenie trocha dost pokryvkava 😉
@cecil36 no...nemas tak celkom pravdu, pretoze zlozenie materskeho mlieka ma v skutocnosti len malo spolocne so stravou matky, teda pokial nepije, nefetuje a nefajci...Presne tak, ako v bruchu, tak aj pocas dojcenia si dieta z teba berie to, co potrebuje aj na ukor tvojho organizmu. Takze...materske mlieko bude mat dostatok zivin, len ci aj matka...Aj zeny pocas vojny dojcili a pochybujem, ze mali vydatnu stravu a deticky im prezili. Ja len poopravujem mylnu mienku o tom, ze materske mlieko nie je plnohodnotne, opak je pravdou. Inak, kazdy podla vlastneho uvazenia, presvedcenia...Kazda matka si vynosi a vychovava vlastne dieta...
@sharlotta ak matka potrebuje prezit a neskolabovat, tak hold aj na ukor dojcenia. Nehovoriac o tom, ze ak matka nema primeranu vyzivu, nema ani energiu, imunita v cudu atd. Z vlastnej skusenosti, kedze mam silne intolerancie viem, ze dieta si v tehu zo mna zobralo naozaj dost zivin. Maly mal skoro 4 kila a ja som s velkou namahou ledva pribrala 6 kil. Po porode som musela brat zelezo. Ale ked uz telo same nema dostatok zivin, tak mi nevrav, ze mlieko bude plnohodnotne. Neverim.
A otvorene sa tu priznavam, ze ja sa pytam (ak je to dobra znama), ci koji. Ale nie preto, aby som vrtala, ale preto, ze som si presla svojim, ci nepotrebuje poradit. A ked mi odpovie, ze nekoji, necham tak.

@aliza aliza suhlas so všetkým čo píšeš až na to že akékolvek materské mlieko je nutrične neporovnatelne lepšie pre imunitu a zdravie ako mlieko umelé..Prečo? Lebo v MM sú látky priamo ovplyvnujúce imunitu-tie ktoré sa nedajú dodať umelo, UM je vlastne mlieko kravské s pridanou škálou vitamínou. A to, čo sa tam pridať umelo nedá-to je to čo robí materské mlieko materským.