icon

Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?

sylarina15
17. máj 2013

Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.

sharlotta
20. máj 2013

@cecil36 Moze... 😉 Je to zazrak, ale ma, aj keby matka mala zomriet...No samozrejme, ze radsej dieta na UM a ziva matka 🙂

cecil36
20. máj 2013

@sharlotta no vidis a aj si to nemyslim. Ale ak mi vysvetlis ako sa dostanu do mlieka potrebne ziviny bez toho aby ich matka prijmala v potrave, tak sa rada necham poucit 😉

daruska2
20. máj 2013

@ervenka to, že ti svokra vyčíta, že keby bol kojený bol by vacsí a tak to nemusí byť vôbec pravda, ja mam tiež 19 mesačného syna, je stále kojený a má 9 kg a ani nie 80 cm, nosíme oblečko 74/80. manžel bol ako dieťa tiež malinky a obaja sme nízky, takže sa to porovnávať nedá.

sharlotta
20. máj 2013

@cecil36 tvoje telo si robi cely zivot zasoby, v kostiach je vapnik,v krvi zelezo a v bunkach je dost zivin, kedze prezivaju a prezivas aj ty vdaka nim. Materske mlieko je z 80% voda(vodu pit mozes, nie?), potom vapnik, probiotika a ine. Otazne je, aky cas by tak asi prezil tvoj organizmus. Ja ta v ziadnom pripade nepresviedcam, ze si mohla, alebo mala kojit, alebo nieco podobne....ani ta neodsudzujem.

sharlotta
20. máj 2013

@cecil36 este som chcela k tej ryzi...mam kamaratov veganov a ich deti pili cely cas ryzove mlieko (nepodarilo sa jej kojit) a su take zdrave, ze az...

zuzana76
20. máj 2013

@ervenka ja som dojcila maleho, aj dojcim stale, ma 2 roky a 10 mesiacov a vazi 11 kg, takze to je genetika povedz svokre a nie dojcenie a nedojcenie, ja som citala praveze, ze nedojcene deti priberaju lepsie ako dojcene.

euka210
20. máj 2013

@sharlotta ja som dojcila 16m a podporujem dojcenie, snazim sa zvysovat povedomie o dojceni, lebo je dobre, ale nesuhlasim s Tvojim nazorom, lebo viem ake je dojcenie energeticky narocne a ked matka malo je z roznych dovodov, potom sa to odrazi ked nie na mlieku, tak na nej urcite. Casto su to len myty ci prve prekazky, kedy matky prestanu dojcit, ine ale je ked su na to vazne dovody. Kto chce dojci, kto nechce alebo nemoze nie, ale je hlupost to odsudzovat, kedze je na kazdej matke ako sa rozhodne a treba to akceptovat tak, ako ked ma niekto 1 ci 4 deti a kazda strana moze divne kukat na tu druhu.

zuzana76
20. máj 2013

@reanda no vidis, ja som dlhodobo dojciaca zena, o prirodzeny porod sa nezaujimam, ano, lahla som si len tak na stol a doverovala som lekarom a mam 2 deticky.

euka210
20. máj 2013

@ervenka moja svagrina dojci a mali koliky...aj dojcene deti ich maju
Ja som dojcila 16m a nas je sice baculko (od narodenia), ale vysoky nie je (nema po kom 🙂 )
3m po porode som stretla babu, co bola so mnou na sekcii, obaja mali porodnu 4,5kg, no po 3m jej o kilo viac ako moj, lebo mu davala UM. Moj mal 7,5kg!

patkobo
20. máj 2013

celkom ma potesila tato tema, necitala som vsetky prispevky, no rozhodla som sa pridat aj svoj .. mam 16mesacneho chlapceka (14kg a 84cm), ktory je stale dojceny na poziadanie .. s mlieckom problem nie je, chvalabohu nikdy nebol..vzdy ho bolo a je dost, ziadne zapaly..proste idylka .. idylka to vsak nie je pri papani ostatneho .. moje dieta nepapa takmer nic ine .. vsetko odmieta, nechce vyskusat, mame obrovske problemy s papanim .. nase papanie vyzera asi tak, ze sem-tam niekedy nieco spapa .. zacala som prikrmovat v 7mesiacoch..presne podla tabuliek..u nas vsak nic nefungovalo .. nikdy nic neochutna, jedlo ho nezaujima .. ani to nejdem cele rozpisovat .. nepomaha proste nic .. ak je tu maminka, ktora ma podobny problem, tak by som bola velmi rada keby mi napisala, mozno by sme si navzajom nejak poradili (verim, ze to admin nezmaze).

Na zaklade tohto som presvedcena druhe dieta nekojit !! Pretoze to, ze nepapa ziadne vitaminy a hodnotnu stravu je podla mna horsie ako to keby nebol dojceny.

sharlotta
20. máj 2013

@euka210 odporucam este raz pomaly citat...

maca_p
20. máj 2013

@patkobo moj detto to iste. ked mal 25 mesicov (pred viac ako mesiacom) tak som vazne ochorela. moje telo mi uz v zime dalo signaly, ze nieco nie je okej, zapaly priedusiek, unava, nervozita az to koncom aprila prerastlo do niecoho vaznejsieho... moj maly tiez celu tuto dobu 25 mesiacov odmietal akekolvek jedlo. odmietal kusat, hryzt, prezuvat. nepapal dokonca ani pecivo, keksiky, kolace, proste nic, okrem mm a obedu pomaganeho na kasu a vecer jogurt s pomliazdenou piskotou. proste polotekute jedla. ani nepil nic ine ako mm.
no ako som ochorela, tak som si povedala DOST! aj ja som clovek a nie hybernacny pristroj na vyrobu mlieka a mily nemily, zastavila som mu privod mm. bolo ze to bolesti, jedovania, bitia, hryzenia, ale ked som sa rozhodla tak som to nechcela porusit stylom raz dam, 2x nedam.
div sa div, dieta sa mi rozjedlo, rozpilo... dokonca ma uz poriadne nasiaknute plienky, co pocas pitia mm nikdy nemal. neviem, mozno som ho celu dobu trapila 😎 ... ano laktacne povedia, mala si si zvysit produkciu. lenze ja ziadne kosti ani ziadne antigrcacie tabletky jest nebudem....
ale podstata prispevku je, ze po ukonceni dojcenia sa chlapcisko rozjedlo, rozpilo 😀 .

vejula
20. máj 2013

@patkobo neznamená, že keby tvoje dieťa bolo na UM, tak by papalo ukažkovo. To je ten divny zvyk, všetko zlé pripisovať dojčeniu - dieťa nepapa? Odstaviť. Dieťa neprespi noc? - odstaviť Dieťa malo pribera? - odstaviť atd atd mohla by som pokračovať. Matgerské mlieko je to naj čo môžeš svojmu dieťaťu dať. Ak chceš svoje druhe dieťa ochudobniť on len preto, že si mysliš, že dojčenie je pôvodcom vašho nechutenstva robiš chybu.

nice202
20. máj 2013

@patkobo moja tak isto. dokedy bola kojena, zjedla velmi velmi malicko ☹.. kojila som 2roky a 3 mesiace. Akonahle som prestala kojit, dieta sa krasne rozjedlo a zda sa mi, ze ma aj viac energie na hocico.

danka483
20. máj 2013

@patkobo ahoj môžeme si podať ruky ani môj nechce papať a mliečko nonstop ale ja pevne dúfam že sa to raz zlomí veď snáď nebudeme kojiť do puberty inak má 15m 😉

patkobo
20. máj 2013

@vejula Dakujem za Tvoj nazor, velmi si ho vazim. Ja hovorim takto .. bude ho kojit hoc i do 14tich .. len nech papa popri tom este aj nieco ine..aj ked malo, ale aspon trosku ..

patkobo
20. máj 2013

@maca_p
@danka483
@nice202

Baby, kolko nas tu je s podobnym problemom..

danka483
20. máj 2013

@patkobo viem presne čo cítiš a že ťa to trápi tak isto aj mňa. Ale ver že mu mliečkom dávaš to najlepšie čo môžeš lepšie ako dať decku nejakého brumíka...ja vravím tak že možno má ten drobec viac rozumu ako všetci okolo a vie prečo to tak robí.

vejula
20. máj 2013

@patkobo vieš mne to nedava zmysel. Tvoje dieťatko malo čo spapa a aj to čo spapa mu chceš zobrať. Napríklad si predstav, že by tvoje dieťatko nepapalo nič ine iba dajme tomu vyvar s rezancami. Nič ine by nechcelo, tak čo by si spravila? PRestala by si mu davať vyvar so rezancami aby to dieťa jedlo aj niečo iné?
Čo ak odstaviš a zistiš, že ti dieťatko aj tak jesť nechce?
Vieš poznam viacero žien, ktoré odstavili len preto aby deti prespali celu noc a boli šoknute ked zistili, že napriek tomu sa im deti stale v noci budia.

katuska268
20. máj 2013

Ja som malého nekojila lebo som nemohla,ale chcela som,mlieka som mala az moc...nemohla som kojit zo zdravotných dovodov...ked dávajú reklamy na UM,a hovoria tam ze kojenie najdolezitejší sposob krmenia dojčiat,ma to rozčaruje a som na naštvaa,lebo ja som nemohla kojiť,a není to príjemne to počuť,potom ma mrzí že ja som nekojila...

cecil36
20. máj 2013

@sharlotta ja som nemohla dojcit maleho kvoli tomu, ze mal vrodenu intoleranciu laktozy a neodtoleroval nic kde bola. V materskom mlieku je laktozy zo vsetkych mliek najviac. My sme skoncili na sojovom. A co sa tyka tej ryze, ani velmi netolerujem.

cecil36
20. máj 2013

@patkobo odporucam precitat knihu maly tyran od prekopovej. Dostanes na svoje otazky skvele odpovede. Ta kniha je uzasna 😉 P.S. Moj syn tiez nechcel jest, takze viem o com hovorim.

sharlotta
20. máj 2013

@cecil36 ale ja s tebou vobec nepolemizujem, ci si mohla/nemohla, mala/nemala, a preco si nedojcila. Je to tvoja osobna vec, mna do toho nic....Ja som len pisala, ze nie je pravda, ze materske mlieko by nemalo dostatok zivin pre dieteatko.

patkobo
20. máj 2013

nie nie .. dovolim Ti oponovat .. uvedomujem si, ze mu "chcem" vziat to jedno co ma rad .. lenze je dojceny na poziadanie, takze on fakticky nepozna pocit hladu .. preto mozno nechce nic vyskusat, nic ochutnat, nema nic oblubene a pod .. o par mesiacov pojdem do prace..co s nim bude? Rano sa napije mliecka a potom sa napije mliecka vecer? Medzi tym nespapa a nevypije nic, pretoze nebude na nic nauceny, nebude mu nic chutit? .. tak to si ho za par dni najdem na infuziach v nemocnici ..
vies..skor ho naucim papat vtedy ked bude skutocne hladny..ako vtedy ked bude mat mliecko kedy bude chciet a fakticky bude stale taky "polosyty" .. pravdepodobne si tento problem nikdy nemala, pretoze ak by si mala, tak by si toto iste nenapisala..
Mne zase nedava zmysel ako sa moze porovnavat "neprespat celu noc" a "vobec nic ine nepapat okrem MM" .. lebo to nie su hrusky s jablkami .. ale jablka s kokosovym orechom 🙂

zuzana76
20. máj 2013

@patkobo mam presne takeho isteho syna, do 12 mesiacov bol vylucne dojceny, nic ine nechcel, zbadal ma s lyzicou a uz reval, prikrmy vypluval, ja som bola totalne znechutena z prvych prikrmov, potom uz aj nepriberal kvoli tomu, ze neje nic ine len MM, bola som neustale v strese, potom zacal tolerovat ovocie - prvy normalny prikrm co normalne zjedol boli maliny 😀 , potom jahody, broskyne , teda ovocie, co ked tabulky pisu,ze zacinat zeleninou a masom, to nechcel vobec, neskor pribudla ryza, cestoviny suche, doteraz je dojceny, uz som spokojnejsia, je velmi priebercivy, ale uz sa naje - zje uz dost vela veci, ale uz bude mat 3 roky !!!! Bola som z toho na nervy, syn nervny tiez, lebo bol asi aj hladny, pochybujem,ze v mojom mleiku mal vsetko, kedze ja sama som dost anemicka, plus mam rozne ine zdrav. problemy. Ja by som ti radila vytrvat, nic ine ti nezostava, ja som sa bala najma toho, ze bude na infuziach, ak by som mu nedala MM a on by nejedol ani nepil nic ine, este som zabudla on do 16 mesiaca ani nechcel pit nic ine, len MM, zaidan voda, caj atd...na jednej strane by som nedokazala dietatu zobrat jeho vyzivu MM, na druhej strane dojcenie mojho syna ma uplne vycerpalo a pri tretom by som uz asi tiez siahla po UM. Neviem, teraz tak vravim, ale co by bolo, keby som bola pod vplyvom tehotenskych hormonov.

zuzana76
20. máj 2013

@vejula ja som starsieho odstavila v 21 mesiacoch presne kvoli spaniu a prespal celu noc odvtedy nastatsie. Druheho sa mi nepodarilo odstavit doteraz a uz mi to teda dost lezie na nervy. Ale inak dojcenie podporujem, niekomu nevadi dojcit aj do 5 rokov, mne sa to aj paci, ale ja na to proste nie som, dufam,ze v 3. rokoch uz skoncime.

carodejnica
20. máj 2013

@patkobo
Ja mám obe deti "nejedlíkov", pri dcérke som mala z toho ťažkú hlavu, toľko som jej vnucovala jedlo, dodnes je veľmi prieberčivá, pri synovi tú chybu neurobím, prikrmujem od 6 mesiaca, teraz sa pomaličky rozpapal, jeho rovesníci jedia pomaly rezne a už sú odstavení, ale toto fakt neriešim, všetko má svoj, čas a hlavne neporovnávam.

Ja sledujem statusy Mamily na FB, nedávno pridala inšpiratívny status od Dr. Newmana - pediatra a svetového experta na dojčenie, v ňom je vysvetlené všetko. Riešiť treba v prvom rade dojčenie, a to pri deťoch ktoré sú vo veku pred prirodzeným odstavením. Treba si uvedomiť, že priemerná hranica odstavenia vo svete sú cca 4 roky, pokiaľ by sme do dojčenia nezasahovali umelo, trvalo by nie menej ako 2,5 roka, to je hranica ktorú určili antropológovia.

Každé dieťa sa raz rozpapá!!!!
Obmedzovaním dojčenia sa môže situácia zhoršiť. Ak dojčené dieťa pekne prospieva, ale papá menej príkrmov, treba ponúkať, nenútiť, neriešiť. Riešia sa len deti, ktoré nepriberajú a to tým, že sa zvýši prísun materského mlieka.

Ja som vďaka tomu, že dcérka nepapala, začala študovať všetko okolo dojčenia a dospela som k úplne opačnému rozhodnutiu ako ty, že druhé dieťa budem dojčiť stoj čo stoj. 😎 A podarilo sa, napriek veľkým začiatočným problémom.

Ešte sľubovaný príspevok od pána doktora.

https://www.facebook.com/permalink.php?id=12330...

Neviem, mal by to byť public príspevok, takže by ho mali vidieť aj neprihlásení, ak nie, tak ho tu skopčím.

"Preklad statusu dr. Jacka Newmana z jeho FB stránky:
"Dostávam veľa emailov o dojčených deťoch, ktoré po 6. mesiaci nepriberajú dostatočne. Tieto deti niekedy strávia hodiny na prsníku a často jedia malé množstvá príkrmov, alebo príkrmy odmietajú úplne. Myslím si, že toto je jeden z dôvodov, pre ktorý sú lekári či pediatri presvedčení, že "materské mlieko po 6. mesiaci už nemá výživovú hodnotu". Dieťa je na prsníku neustále, ale nepriberá. Môže dokonca chudnúť.
Lekári, zvlášť pediatri potom často povedia matke, že dieťa je "preplnené materským mliekom" a to je dôvod, pre ktorý odmieta príkrmy. Toto tvrdenie samozrejme nedáva zmysel a protirečí predchádzajúcemu tvrdeniu o "žiadnej výživovej hodnote materského mlieka". Ak by bolo dieťa "preplnené materským mliekom", priberalo by.
Ak by sa lekári skutočne pozreli na tieto deti na prsníku a vedeli by, čo majú sledovať, zistili by, že tieto deti, ktoré odmietajú príkrmy a strávia hodiny satím na prsníku, nie sú "preplnené materským mliekom", ale že získavajú veľmi málo materského mlieka. Pozrite si videoukážky dojčenia http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-s... a v nich videá zobrazujúce deti, ktoré z prsníka získavajú mlieko a tie, ktoré sajú bez pitia.
Mám teóriu. Moja teória je, že tieto deti získavajú pri dojčení tak málo mlieka, že sa dostávajú do stavu ketózy. To znamená, že ich telo rozkladá zásobný tuk, pričom sa vytvárajú ketóny. Na vytvorení stavu ketózy sú založené viaceré populárne diéty pre dospelých. Ak sa dostanete do stavu ketózy, nemáte chuť jesť. Toto je dôvod, pre ktorý môžu ľudia, ktorí držia hladovku, nejesť aj celé týždne.
Na základe mojej teórie by sa malo pri riešení situácie s bábätkami, ktoré odmietajú príkrmy, zabezpečiť, aby získali viac materského mlieka, nie menej. Ak sa takéto deti odstavia, nemusí to nevyhnutne pomôcť, aby tieto deti začali jesť. Tu je jedna z prípadových štúdií:
Dieťa má 17 mesiacov. Je stále na prsníku, odmieta akékoľvek príkrmy. Nepribralo už 5 mesiacov. Pediater povedal matke, že v materskom mlieku už nie sú žiadne živiny a odporučil matke prestať dojčiť. Keď sme pozorovali dieťa pri dojčení, bolo zrejmé, že nepilo takmer vôbec, stále len salo bez pitia. Predpísal som matke domperidón, ktorý zvyšuje tvorbu mlieka.
V priebehu ďalších dvoch mesiacov sa dieťa dojčí výdatnejšie, začína jesť príkrmy a pribralo 500 gramov. Nie je to veľa, stále je chudé, ale každým dňom sa mu darí lepšie, dojčenie (a pritom pitie väčšieho množstva mlieka) pokračuje ďalej a začalo jesť príkrmy."

reanda
20. máj 2013

@zuzana76 a si kojofilka? 😀

zuzana76
20. máj 2013

@patkobo ja som u starsieho nemala ziaden problem, dojcil sa a aj krasne jedol, ale tento druhy hruza, uplne ta chapem, ja som nemala doteraz dost sil odstavit ho, lebo bez placu a revu by sa to nezaobislo. Je velmi tvrdohlavy.

zuzana76
20. máj 2013

@reanda vies co, bola som pri prvom dietati, nejako ma to vekom prechadza 😀 , dokonca istu dobu som aj strasne chcela prirodzeny porod, ale nic som pre to nerobila, ani pre dojcenie som nic nerobila, to prislo nejako same

ja si myslim,ze vacsina aj tak neskor zisti, ze ci dojcime, ci nie, ci prirodzene, ci cisarskym, ci sme ovo- lakto- vegetariani, vegani atd...v konecnom dosledku je to asi aj tak jedno, zivot je o niecom inom.