icon

Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?

sylarina15
17. máj 2013

Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.

aliza
20. máj 2013

@carodejnica je to tak lebo to niekto nepisal? 😕. Doveryhodny zdroj? ok, ked myslis....

aliza
20. máj 2013

@carodejnica jasne, nemienim sa dohadovat, keby nebolo UM, tak by vsetky matky sveta dojcili...

bbarboraa
20. máj 2013

boze tema ala "na pipi pi naaa pipi pi " :D kazdeho vec ci koji nekoji ci ide do prace od 6t od 6m dietata alebo az po 20 rokoch na MD :D kazdy si SAM rozumie najlepsie :D

huma
20. máj 2013

Konstruktivna argumentacia je v pohode, pokial je pripustene, ze aj druha strana moze mat pravdu. Tema ma nazov: Preco su odsudzovane zeny, ktore nekoja. Ale pomaly sa to tu zacina opatovne kumulovat na argumenty DOJCIT - ANO vs. NIE, coho nechcem byt sucastou.
Ja som za dojcenie, ale stve ma, ked urcita skupina ludi ponizuje skupinu nedojciacich matiek. A nevztahujem to na seba, vazne, brala som to viac - menej vo vseobecnosti.

@carodejnica verim, ze kniha moze byt naucna velmi,
kazdopadne si myslim, ze tetovanie ci piercing sa neda porovnavat so zenskou obriezkou. A spomenula som to preto, lebo podla toho, co pises, dojcenim chce matka dietatu vybudovat dobru imunitu, chce mu dat najest a vytvorit si s nim pevne puto, co je nenahraditelne, a potom ho necha podstupit taky zakrok, ktory to telo dietatka zohavi, pripadne zomrie na vykrvacanie alebo infekciu. O problemoch, ktore to sposobuje v zivote, ze deti, ktore sa rodia cez zarasteny vchod vaginy, sa rodia priserne unavene a trpia takym posttraumatickym sokom, ze sa nikdy nedokazu normalne zaradit do spolocnosti.... podla mna to spojitost s pristupom matky ma. Mozno ty tu spojitost nevidis, lebo sa pozeras naozaj iba na ten fenomen dojcenia, lenze ja sa snazim chapat veci v sirsom kontexte.
Preto som aj do tejto temy prispela. Veci sa nedaju chapat absolutne. Ze mozes dojcit, tak dojci!!! Ak nedojcis, nikto potom velmi nepocuva, preco...

No uz je neskorooo, babule, idem. Nechodim sem velmi, nezapajam sa do skriepok, ktorych je tu hlavne kvoli tomu dojceniu na MK habadej 🙂 Dnes som tu vynimocne, snazim sa venovat vsetok cas dcerke. Ale tak obcas nezaskodi. 😝

huma
20. máj 2013

vsetky zeny sveta nedojcia 🙂 Vsak vieme zo stredoveku i neskor, ze boli dojky. Alebo ked suseda mala viac mliecka nez novopecena mamicka, tak chodila suseda dokrmovat 😉
@aliza

huma
20. máj 2013

s tym UM suhlasim, je to marketing velkych firiem, ale UM nahradilo prave tie dojky, ktore som spomenula vyssie 😉
Netreba vsetkemu, co citame, hned bezhlavo verit

No a howk. Pa pa

ivanka.7
20. máj 2013

Vzdy to tak bude - nedojciace matky budu mat pocit, ze su prenasledovane dojciacimi :D Dojciace maju pocit, ze na nich zas kukaju divne nedojciace :D
Nechapem to. Dojcim, ok, nedojcim, lebo nechcem, fajn, nedojcim, lebo nemozem - smutne, ale urobila som vsetko preto, aby som dojcila, nepodarilo sa, nema zmysel sa trapit.
Niekedy mam pocit, ze najviac sa hadaju v podobnych temach zeny, ktore sa z nejakeho dovodu citia vinne z vlastnej volby (alebo maju pocit zlyhania). Nechapem preco. Vsetky sme dospele zeny, zodpovedne za vlastne rozhodnutia. To, co si myslia ostatni nam moze byt ukradnute. Ked je clovek vyrovnany s vlastnou volbou, nemaju ho co trapit tlachy ludi, ktori mu nemaju co kecat co vychovy dietata (hej, chapem, ze blbo mienena poznamka napr. od vlastnej maminy zamrzi, ale nejaka modrokobylovska mamina, ktoru clovek v zivote neuvidi? ale prosim vas).

carodejnica
20. máj 2013

@huma myslím, že hovoríme o tom istom, ak budeš mat chuť tak si to prečítaj
http://www.martinus.sk/?uItem=128872
Ps, ja som už v duchnach pri mojom malom, len nemôžem zaspať, tak surfujem z mobilu

vejula
21. máj 2013

@huma nemyslim si, že africké ženy dojčia kvôli tomu aby vybudovali u deti nejaku imunitu, alebo kvôli iným "vyhodam" Dojčia preto, lebo je to normalne, prirodzene, pretože to robia všetky cicavce okolo nich, lebo to maju v genoch.... preto dojčia. A je tam minimum nedojčiacich - fakt to je rarita, a to preto, lebo nepoznaju UM, nevedia, že sa da aj nedojčiť. Proste je to pre nich tak normalne ako oplodnenie, pôrod....

@aliza hovorime o niečo inom obe. ja HOVORIM, žE TO O čom sa tu pisalo nemao briezka nič spoločne. čarodejnica poukazovala na niečo uplne iné, nevelebí ritualy africkych kmenov

zuzana76
21. máj 2013

@vejula dojcia aj preto, lebo nemaju co ine jest, jedla je nedostatok

vejula
21. máj 2013

@zuzana76 no ved o tom piišem.... Oni nerozmyšlaju štylom, dokedy budem dojčiť, kedy odstaviť. Dojčia kym sa dieťa prirodzene neodstaví. Nemyslim si, že najako nad tym premyšlaju, beru to tak ako to ide.

zuzana76
21. máj 2013

@vejula no ved, ale co u nas, ja nechcem dojcit do 6 rokov, a co ked sa syn skor neodstavi? co maju robit taketo matky? moj syn ma 2 r a 10 mesiacov a furt mam pocit, ze celu noc na prsniku, cez den ked sa potrebuje ukludnit, a mne to uz vadi, proste mne to vadi.

danim
21. máj 2013

@zuzana76 je uz ozaj velky na to, aby si sa mohla ty a aj on v klude vyspat. schvalujem.. tiez som kojila obe deti ( mensiu este stale ) a dlho, ale zas odtial potial... ( moj nazor, ze dovtedy, kym to vyhovuje obom.. mame aj dietatu )

zuzana76
21. máj 2013

@danim mne to dlho nevadilo, ma aj dobre noci, ked spi uplne bez dojcenia, ale potom ma noc, ked sa dojci aj 5x, ako uvedomujem si ,ze navratu spat by potom uz nebolo

danim
21. máj 2013

@zuzana76 akoze by ti bolo luto za dojcenim ? ( neprezivaj to zas tak.. 😉 ved budes mat este druhe babo... si zopakujes.. ) 5x v noci kojit skoro 3e dieta ?? no ani za svet.. u mna.. to by som zrusila. ( citala som , co si napisala v inej diskusii, ze to chces sama zrusit, lebo uz to proste nechces.. dojcit )- je to ok, nemaj zle svedomie.. alebo sa potom k tomu postav tak, ze koj aj 6 rokov.. a vtedy ta to uspokoji ? 😉 asi nie.. co ?

zuzana76
21. máj 2013

@danim hej, luto za spolocnym spanim, dojcenim, dalsie dieta uz nebude, teda nie planovane, uz mam 2 deti, akoze dojcenie som si aj uzivala, bolo to to najkrajsie co som s babatkom prezivala, ale zase nie som typ, ze dojcit do 5-6 rokov, hoci inych neriesim a paci sa mi, ked je to tak u niekoho ineho, ale nie u mna. Napr. bola tu foto mamicky s dojciacim 4 rocnym syncekom, to sa mi pacilo, len proste moje telo na to nie je stavane, ja uz teraz mam zdravotne problemy - lekar sa vyjadril,ze asi aj z dlhdobeho dojcenia

zuzana76
21. máj 2013

@danim a v sept uz aj tak caka zarezavanie v praci, takze ci maly bude chciet ci nie, uz prsnik nebude hocikedy k mání

zuzana76
21. máj 2013

plus v auguste uz mam ist na sluzobnu cestu na 3 dni, tak to vobec netusim, ako vyriesit @vejula ked bude maly este dojceny, to budu aj tak revy a este ma ani nebude vidiet, lebo budem odcestovana, co v takomto pripade? dojcit sice dokedy to dieta chce je pekne,ale naozaj na africkom kontinente, kde zeny nemusia ist do prace

cecil36
21. máj 2013

@vejula zeny v afrike nemaju na vyber. To nie je o genoch, to je o tom, ze voda je daleko a znecistena, strava minimalna, hygiena nizka. Ta zena ma len dve moznosti bud bude dojcit alebo dieta zomrie. Minimum nedojciacich je tam preto, lebo nemaju na vyber, ona mu nema dat co jest ziadne zavadzanie prikrmov a la najskor mixovany zemiacik. Dojci dlhodobo preto, ze tomu dietatu nema co dat jest. Nie je to o genoch, o tom ze vsetky cicavce, nie preto, ze je to normalne a prirodzene, ale preto, ze inak jej dieta zomrie od hladu. Neporovnavajme neporovnatelne.

vejula
21. máj 2013

@zuzana76 ja nem.žem prikazovať čo ma kto robiť. Je to na tebe a tvojom malom ako sa rozhodneš, ako bude tvoje dieťa reagovať, či začne v noci spavať ked ho odstaviš. Na nič z toho ti ja neodpoviem. Mne sa Dominko v noci dojči už len raz, bez toho aby som mu nejako upravovala režim dojčenia, takže nie každe dojčené dieťa sa v 3 rokoch budí v noci. Ja ale momentalne dojčim obe detičky, takže noci tiež niesu také ružové, ale ako pišem synček je v tom nevinne, on sa raz v noci zobudí aby sa vycikal a popri tom ho už rovno aj nadojčim.
Zuzka, je ot na tebe, nikdy by som v tebe nechcela vyvolavať vyčitky, ani som to nikdy nerobila, nemam v tom zalubu. KAždá sme iná.

tulka3
21. máj 2013

myslim, ze ak zena ma mlieko je skoda nekojit, lebo ziadne umele mlieko nenahradi plnohodnotne to materske a preco sa dobrovolne ukracovat o moznost tych jedinecnych chvil, kedy vlastnym telom davas zivot a zdravie svojmu dietatu aj po narodeni...umelych veci si v zivote uzije este dost, navyse, ked kojenie je neporovnatelne pohodlnejsie aj pre matku - vzdy pripravene, idealna teplota, sterilne a v neposlednom rade zadarmo. ak niekto kojit nemoze a pride o mlieko, je to smutne, tiez som to zazila a bolo mi to velmi luto, ale to je iny pripad, vtedy by bolo odsudzovanie trosku nemiestne. no a argument, ze "neznicim si prsia" neuznavam - ked mam deti, tak preto, ze chcem a viem, ze to prinesie mojmu telu a zivotu velke zmeny, ale vsetko sa da poriesit casom. urcite by som kvoli tomu dieta neukratila o materske mlieko a budem si radsej dalej setrit na plastiku teraz - kojenie nelutujem.

zuzana76
21. máj 2013

@vejula ale ja nemam vycitky, ja fakt neviem co robit, ja mam ist v sept do prace, plus sluzobna cesta, ved aj ty budes musiet ist do prace, alebo sa obetujes kvoli detom a zostanes doma s nimi dokedy sa budu dojcit?

sharlotta
21. máj 2013

Aj matka je len clovek a ked mne to uz nevyhovuje a nepaci sa mi to a proste uz nechcem, tak skoncim a hotovo...VC nasich podmienkach, ked dieta moze dostat naozaj vsetko, aj mango, aj kiwi, aj klokanie maso.... 😀 si myslim, ze ma dost zivin zo stravy a ide uz naozaj len o psychiku. A myslim, ze ak dieta odstavite a nadalej bude citit, ze ho lubite, tak sa z toho psychicky nezruti.

danim
21. máj 2013

@zuzana76 chapem, tiez kojim 2. dieta a tiez si to uvedomujem tak ako ty. deti rastu.. musime to akceptovat 😉 ja mam skusenost pri prvej, ze doslova chcela spat, ale budila sa, lebo citila moje mlieko.. a zobudila sa.. a ani spat nechcela ani jest.. sla som potom spat na tyzden vedla a dieta si spokojne spalo celu noc a rano vstala oddychnuta ( dovtedy sme nespali cela rodina od 1 v noci do rana som sedela s nou v naruci a ani pohnut.. ona len driemkala.. ja vobec, malinko som sa pohla a bol plaaac.... tak si vies predstavit,... bez spanku sa existovat neda.. ozaj neda.. ), mozno to mas podobne.. ked ocestujes, mozno prave na taky okamih syn "caka". drzim palce.

zuzana76
21. máj 2013

proste ja na dojceni neznasam prave to odstavovanie, a tiez nechcem dojcit do 5-6 rokov moje dieta

zuzana76
21. máj 2013

@danim ved pri prvom som aj ja proste v 1 roku a 9 mesiacoch zrusila cele dojcenie a zrazu sa pekne spalo a uplna pohoda, ale teraz som uz starsia a nejaka makka, ze to proste nedokazem, navyse tento syn je ovela viac tvrdohlavejsi, ten bude robit strasny cirkus

vejula
21. máj 2013

@cecil36 ano nema na vyber. A dovolim si tvrdíť, že je to normalne a prirodzené, tak ako pre všetky cicavce a myslím, že tým, že mamičky nemaju na vyber, tak o tom ani neuvažuju.
A presne ako pišeš, tu mame na vyber, a je zvlaštne, že už to vedomie toho, že na dojčení nezavisi život môjho dieťaťa spôsobuje, že ženy napriek tomu že velmi chcu dojčiť, nakoniec skončia na podani flašky s UM. V afrike by sa to nestalo, lebo tam nemaju na vyber, tu sa to stane, aj napriek tomu, že žena velmi dojčiť chce. U6 aj to podvedomie o tom, že mam aj inu možnosť, vlastne pôsobí na uspešnosť dojčenia.

zuzana76
21. máj 2013

@vejula vidis zase si neporadila, ako ta tvoja teoria aj je sice pekna, ale co so zenami co uz maju 3- rone dieta a idu do prace, ved som mu doteraz dala to co potrebovalo a co teraz, ked uz proste musim, ty si vybavis predlzenu materksu dovolenku aby si mohla dojcit? alebo si nezamestnana? lebo ja teda neviem, navyse ak pride taka noc, ze bude aj 5x chciet prso, tak ja nebudem schopna vstat a ist do prace a co potom? toto je moj problem a realny problem, to nie je snivanie o tom, ake je dojcenie krasne, nadherne, prospesne atd...

vejula
21. máj 2013

@zuzana76 poznam viacero dojčiacich pracujucich maminiek 🙂 To dieťa v troch rokoch sa nezblazni ked bude 8 hodín bez dojčenia. Môj je kolkokrat aj pol dna bezomna a na mliečko ani nepomyslí. Ale hned ako ma uvidi, tak sa usmeje a vypyta si mliečko. OD septembra ide do škôlky a ja vôbec nemam stresyu z toho, že by nezvladol tych par hodin bez mliečka. On to zvladne aj teraz, mam to odskušané

vejula
21. máj 2013

@zuzana76 poznam mamičku, čo musela nastupiť do prace v čase, ked jej dieťatko ešte nemalo ani rok, teraz ma synček 2 a pol roka a stale sa dojčia. Ja v tom problem nevidim