icon

Prelety - uzavretý vzdušný priestor

zalka
27. feb 2022

Čitam, že mnoho europskych krajín uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lietadlá.
V článku tu https://ekonomika.sme.sk/c/22850142/vzdusny-pri...
sa spomína, že v tej 14tke je aj Poľsko.
Tak ako kua je možné, že keď dívam https://www.flightradar24.com/YUPZM/2af69c89 tak nie tak dávno jedno lietadlo z Moskvy ( súkromné, malé ) preletelo cez Polsko, Slovensko - okolie Košíc ) a momentálne sa nachádza v Madarsku, bez cielovej krajiny doletu.
A dalšie lietadlo s odletom Petrohrad, sa nachádza v oblasti Rimavská Sobota. S krajinou doletu Srbsko, letisko v Belehrade.

Trošku dívam stránku, lebo včera v noci o 0,43 hodine teda vlastne už dnes preletelo ponad lietadlo pomerne nizko, bolo hlučné a v takom letovom koridore ako nepoznám.

Mne to príde ako keby oligarchovia utekali z matičky rusi. Malé súkromné lietadlá.

vulka
27. feb 2022

@zalka Zaujímavé. Musím sa opýtať muža. Pred hodinou sledovali akési lietadlo so synom, ale nekomentovali to, tak som sa nepýtala.

zalka
autor
27. feb 2022

@vulka no bežne tu lietajú veľké lietadlá, Poprad letisko je blizko, tie koridory proste viem že to letí okolo zo smeru SZ - JV ... ale toto v noci letelo S-J veľmi čudné.

lillyjanka
27. feb 2022

u nas pred chvilou letelo lietadlo bolo hlucne neletelo moc vysoko,ale take divne ,musela som ist na balkon pozriet sa co to je,toto som este nepocula.Nitra

beata_k
27. feb 2022

@zalka Vzdy na vsetko existovali vynimky a existovat budu. Nic neobvykle.

zalka
autor
27. feb 2022

@beata_k no netvrdím, že nie ... ale veľmi čudné. Prvý krát , nizky prelet po polnoci. Keby nehučalo, tak nejdem von. A to tu vrtulníky zachranárske lietajú, čiže som naozaj zvyknutá na letecký hluk, detto malé lietadlá zo športového letiska to isté. Ale takto ešte nikdy neletelo.

indiankaindi
27. feb 2022

Je rozdiel ruské lietadlo a lietadlo do/z Ruska. Zákaz platí pre ruské lietadlá, teda pre ruské aerolinky. Ale ak ide lietadlo aerolinky Emirates do Moskvy, je to ok.

liusa82
27. feb 2022

Mne už začina slušne hrabať z tých lietadiel.Ked počujem nejake preletieť jakmile má nejaky čudny zvuk hned sa bojim že zhodi nejaku bombu.V tú noc ako začala vojna tak nad ránom som počula take čudne zvuky ine ako klasicke lietadlo až som sa zlakla a ráno už bola vojna na ukrajine

zalka
autor
27. feb 2022

@indiankaindi hm... čiže ak je to napr. srbská aerolinka, tak môže lietať kade tade aj z moskvy a do moskvy tak?

@lillyjanka tá NR, som kuk to vyzeralo, že asi tri lietadla teraz nedávno leteli nad NR .. zo škandinávie do srbska .

matullienka
27. feb 2022

Baby prosím vás to kde sledujte aké lietadlo a kam letí?

zalka
autor
27. feb 2022

@matullienka https://www.flightradar24.com/47.16,20.47/8 tu máš ... klikneš na lietadielko na oblohe a ti ukáže odkial kam letí

matullienka
27. feb 2022

@zalka to som ani len netušila, že sa niečo také dá pre bežných ľudí

mb2021
Odpoveď bola odstránená
indiankaindi
27. feb 2022

@zalka v podstate áno. Aj teraz je nad Poľskom niekoľko lietadiel, ktoré letia z Ruska, jedno o chvíľu príde nad Slovensko. To je Turkish airlines, čiže je to ok. A ak si všimneš, tak ruské aerolinky už takmer vôbec nevidno, resp. ja ich vidím len nad Ruskom. Inak už vlastne nemôžu. Jedine ak opačným smerom

zalka
autor
27. feb 2022

@indiankaindi ďakujem za vysvetlenie, no som zvedavá kedy tam prestanú linky lietať ...

indiankaindi
27. feb 2022

@zalka To som zvedavá aj ja. A ešte ma napadlo, tie veľké hovädá, čo tak hučia a lietajú najmä v noci, sú americké vojenské lietadlá na tankovanie vo vzduchu. Väčšinou takto v noci letia k hraniciam Ukrajiny a Moldavska a tam lietajú. Ich dráha je väčšinou veľmi zaujímavá, robia koliečka a podobne. Aj teraz je jedno nad Rumunskom, kúsok od mesta Brasov. Je to taká obrovská krava a prvé písmená označenia sú LAGR. Tie lietajú aj nad nami

zalka
autor
27. feb 2022

@indiankaindi aha bo ja v PL som teraz našla
Aircraft type(CL60) Bombardier Challenger 650
a Aircraft type(GLEX) Bombardier Global 6000

pri hraniciach litvi.

Hm idem popozerať ale fakt to riadne hučalo. A keby nemám už vypnutý, tak hned dívam čo to letí .

zalka
autor
27. feb 2022

@indiankaindi no videla som, tak také vera aj mohlo, ked to letí kade tade a točí sa, čo som kolo toho Brasov teraz videla jeho letovú dráhu.

0martina0
27. feb 2022

@liusa82 aj ja som sa na to zobudila,bolo pol štvrtej,zvlaštne zvuky lietadla,a rano vojna😢

nenne27
27. feb 2022

@lillyjanka nebolo to to lietajuce auto.to robi lomoz.ale zvykne lietat okolo 15 poobede 😶

patka_673
28. feb 2022

inak poviem tak, ze uz mam celkom bezvedomie z tych sprav a z toho co sa deje, plus comu vlastne verit akym spravam a ked citam ze lietadlo bez nejakeho ciela doletu, no uff.

peyka
28. feb 2022

@zalka bolo mi vysvetlené, že názov lietadla bombardier neznamená, že ide o vojenské lietadlo, že mám byť v pohode 😉 ja sledujem hlavne komu lietadlo patrí

zalka
autor
28. feb 2022

@peyka dakujem, zaujímavá info ...

zalka
autor
3. mar 2022

@peyka taká otázka ak ti má kto vysvetliť a ty nám, budem rada.
V noci ma budilo silné intenzivne svetlo - studené svetlo, z horizontu ( prechádzalo ako keby točilo sa, lebo "oslepovalo" len chvílku potom nič a zase sa to vrátilo) . Viem, že tam nič nie je. To svetlo bolo naozaj silné, okolo bolo iné menšie svetielko-to neoslepovalo. Jemne sa to presúvalo. Ľutovala som, že som nemala mobil.
Mohlo ísť o nočné tankovania? Skrz to, že niekde v okolí polskej Krynice ( blizko je i Bardejov - pre predstavu) som našla motať sa tankovacie lietadlo. Smer od nás čo som videla v noci mi sedí. Ale príde mi to veľmi daleko cca 100 km aby to svetlo ma mohlo takto budiť. I ked viem, že v jasnú noc z Lomničáku je vidno do Budapešti a to je tiež hodne daleko. Máš sa koho opýtať?

peyka
11. mar 2022

@zalka netuším, jediné čo ma napadlo je pátrací vrtuľník, ale to bude asi blbosť :D ale ani to čo si popísala ty sa mi nezdá, nakoľko tieto lietadlá nemajú takéto silné svetlomety. Naozaj neviem odkiaľ mohlo takéto svetlo pochádzať

zalka
autor
11. mar 2022

@peyka no vrtulník nie, to by som i počula. Tie nad nami lietajú často, skrz zásahy horskej služby .. vieš si predstaviť maják, ako sa to svetlo v nom točí. Tak takto sa točilo na horizonte. A fakt horizontom to šlo. 2x .. potom som asi zaspala. A už sa to neopakovalo.

papulka19891
13. mar 2022

No my sme si za posledné dni s mužom všimli,že večer dosť často počujeme lietadla a pritom sme v dome a pozeráme telku a aj tak ich je dosť počuť 😟