Prenájom bytu a počet klúčov

12. dec 2023

Ak prenajimate byt 1 cloveku (s ktorym mate uzatvorenu zmluvu)? Kolko klucov od bytu (schranky, pivnice) mu odovzdavate?
Je povinnost mu dat 2 kluce?

janai1
12. dec 2023

Vždy som dostala po 1

sasa1310
12. dec 2023

1

simsalabim
12. dec 2023

1

eternity24
12. dec 2023

Po 1

ninusa221
12. dec 2023

My sme dvaja aj na zmluve a máme obaja kľúče od bytu, pipač od vchodových dverí 2x, schránka a pivnica 1 krát.

autor
12. dec 2023

My sme prenajali 1 cloveku a on ze potrebuje kluc pre upratovacku a tiez mamu (ak by nieco). A to nebolo spomenute pri podpise najomnej zmluvy...mi to nepripada logicke.

joannita
12. dec 2023

Ja som davala vzdy pocet klucov taky kolko ludi je na zmluve.
Ale teraz sa mi 1. X stalo, ze chlapik ma poprosil ci mu nedam este jedny kluce pre priatelku, ktora tam sem tam prespi ked pride do Ba. Nemala som s tym problem....
Ked mu to nedas urobit ty, urobi si tie kluce aj tak sam.
A mne to pride logicke, preco nie? Ak ma upratovacku tak ano potrebuje kluc ak chodi upratovat pocas jeho nepritomnosti.

autor
12. dec 2023

@joannita Ano. Ale upratovanie je jeho vlastna zodpovednost. Nech si to zariadi sam. Ked dam 2. kluc mam pocit, ze v tom byte nezije len clovek s ktorym mam uzavretu zmluvu, ale aj niekto naviac (o kom by som mala byt informovana?).

martinka13
12. dec 2023

Dala by som len 1. Ak sú to bezpečnostne dvere, kľúč sa nedá kopírovať. Ak nie sú, nezabrániš tomu. Pre mňa by to bolo varovanie, keď takto špekuluje.

lindus_esterka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lindus_esterka
12. dec 2023

Nechapem preco potrebuje kluc jeho mama, snad ked pride na navstevu tak jej vie otvorit sam

lindus_esterka
12. dec 2023

A upratovacka tam ma chodiť ked je on preč? ja ako majitel by som nesuhlasila aby do mojho bytu chodila uplne cudzia osoba ked tam nikto nie je

joannita
12. dec 2023

Tak niektori ludia maju upratovacky, dnes je to bezna vec. Ja mam nastaveny najom tak ze je mi jedno ci tam zije jeden alebo dvaja, vyska najmu je rovnaka.
Pokial posobi nedoveryhodne tak chapem mozno tvoje obavy, ale takemu si nemala byt prenajimat.
Ak chce kluc pre namu, povedz mu teda, ze ok ale mamu date do zmluvy.
A btw dnes sa da (zial) bez problemov urobit kluc aj od bezpecnostnych dveri, minule som taky dala urobit a nikto odomna nic nepytal 🤷‍♀️

jankalukasova
12. dec 2023

Dávame dva kľúče.

autor
12. dec 2023

@joannita Takze najom pre pripadnych dvoch prenajimas jednemu a on ti to plati za dvoch?
Ja mam rada transparentcnost. Ak uzivaju byt dvaja ludia, je rychlejsie opotrebovan y, tak najom mam vyssi pre 2 ludi ako pre 1.

autor
12. dec 2023

Takze od dvoch ludi v byte ocakavam vyssi najom ako od jedneho.

joannita
12. dec 2023

Nie. Mam proste nastavenu trhovu cenu najmu bytu a je mi jedno ci je tam jeden alebo dvaja. Ved ten rozdiel v osobach je minimalny ori 1 izbaku. Tiez mam rada ferovost a preto ked mi v maji vzdy pride vyuctovanie za byt, vsetko zratam a preplatok vraciam najomcovi, alebo nedoplatok od neho pytam.

mistymay33
12. dec 2023

@joannita ale zalohove platby sa platia od poctu osob. Ja mam tiez komercny najom a trhovu cenu prenajmu, ale cena pre jednu osobu je ina, ako pre dve osoby, mam rozdiel 30 eur na najme, lebo aj zalohove platby mam nastavene podla poctu osob nahlasenych u spravcu bytov. Podla toho, kolko osob je nahlasenych davam ak pocet klucov od bytu a cip od brany. Schranka, pivnica po jednom kluci.

joannita
12. dec 2023

@mistymay33 ved samozrejme, to su zalohove platby ktore platis bytovemu podniku. To ako to urobis voci najomcovi je uz len na tebe. Niekto dava vyssiu cenu ked su dvaja, niekto ma proste pausal. Mne to maximalne vyhovuje tak ako to robim, uz asi 9 rokov.

naty1997
12. dec 2023

Ak by veľmi chcel kľúče by si dal spraviť. Čiže by som sa tomu nebránila dat mu viac kľúčov.

chodec15
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hradnapani
12. dec 2023

podla poctu ludi, ktori su na zmluve. Prenajimam jednemu, tak som mu dala po jednom kluci zo vsetkeho.

petamich
12. dec 2023

tak ja by som napr. chcela minimalne 2 ks klucov (aj som tak dostala, ked som si prenajimala), napr. ak by som sa vymkla alebo by som cokolvek surne potrebovala, tak druhy kluc mala osoba, ktorej doverujem, aby sa vedela do bytu dostat

a aj sa zoparkrat zisli, napr. som skoncila v nemocnici a potrebovala som doniest nejake veci a hygienicke potreby a pod. takze ten druhy kluc sa pouzival vynimocne ale mala som ho ak by cokolvek

ak by sme si napr. prenajimali byt s partnerom, tiez chcem samozrejme dvoje, nebudeme sa predsa cakat. aby sme sa dostali do bytu a napr. upratovacka je dnes bezna vec aj nam chodi a ma svoje kluce (aj ked od vlastneho nie prenajateho ale chapem poziadavke)

cherrystone
12. dec 2023

no ja by som ako najomnik trvala na dvoch klucoch uz pri podpise. (aj od vlastneho bytu mam kluce u dvoch dalsich ludi, keby nieco a uz som to nie raz vyyzila)

lavender94
13. dec 2023

Podľa mňa je to adekvátny požiadavok. Upratovačka je myslím logická. A čo sa mamy týka, nikdy nevies či sa nevymkne alebo nebude akútne potrebovať pomoc blízkeho, aby niečo zobral z bytu. A čo bude v takej situacii volať tej upratovačke?

katulienkax
13. dec 2023

2 kluce by som dala, a neviem no v BA su najmy takmer rovnake bezohladu na pocet ludi. Ale to si vies skontrolovat napriklad raz za masiec skontrolovat merac vody napriklad, ci nepodvadza

autor
13. dec 2023

Vdaka, za vsetky odpovede.

domkakvet
13. dec 2023

Nic zle na tom nevidim dat mu dalsi kluc.

simca06022011
13. dec 2023

Pozri, ak bude chciet zbehne si kluce dat urobit... ja by som urcite minimalne na dvoch trvala, jeden je malo. Napr aj teraz od mojho domu aj ked tu nebyvaju maju kluce dalsi 3 ludia, od bytu mali tiez. Ked sme si zabuchli dvere napr v byt ema to zachranilo, zabudli sa a pod.... v dome mi napr chlap odisiel autom aj s klucami, aj so vsetkym.. A okrem toho, na navstevu mu moze prist ktokolvek, ty vobec nemas pravo obmedzovat kto tam vkroci do bytu.
od pivnice ak sa poskytuju, stacia raz.

autor
13. dec 2023

Nemoze si dat kopiu urobit, su to bezpecnostne dvere (nema k tomu kartu). Musel by vymenit zamok, co podla zmluvy bez mojho suhlasu nesmie.
Jeho navstevy a privatny zivot me nezaujimaju. Len spominal nejaku priatelku (az po podpise zmluvy v suvislosti s tym klucom), tak som sa otvorene spytala kolko ludi bude ten byt uzivat, lebo zmluva je uzavreta len s nim (a stale sme sa bavili len o nom ako jedinej osobe v byte - pred podpisom zmluvy).

Prislo mi divne, ze priatelku a 2. kluc nespomenul pred podpisom zmluvy.
Ak maju byt aktivne uzivat 2 ososby rada by som tom prirodzene vedela. A podla mna sa tym aj menia podmienky zmluvy.
Skratka nemam rada taketo netransparentne jednanie.
Tak ma zaujimalo ako to mate vy (zo skusenosti).