icon

Prepis domu a nesúhlas súrodencov

maja21041989
28. máj 2012

Ahojte.Potrebovala by som poradiť.Rodičia chcú na mňa prepísať dom.Mám dvoch súrodencov,ktorí s prepisom nesúhlasia.Ako máme postupovať?Majú nárok na dom aj súrodenci, alebo stačí keď s rodičmi urobíme kúpno-predajnú zmluvu na mňa.A ako vlastne pri prepise postupovať? Ďakujem. ☹

Strana
z2
maja21041989
autor
21. júl 2013

@petraxy6 ĎAKUJEM za rady 🙂

jajka71
22. júl 2013

od brucha nic nepist, dat si to napisat pravnikom, alebo rovno notarom zavet a tym to bude v centralnom registri a sa to nestrati....

zabka88
22. júl 2013

@maja21041989 ahoj, tak ako ti baby radili, spravte Kupnu zmluvu, nevadí ak otec nemá spôsobilosť na právne úkony, ak má osobu, ktorá ho v právnych úkonoch zastupuje. Cenu tam však nedávajte hocijakú, ale aspoň približne adekvátnu hodnote nehnuteľnosti. Nie je celkom pravda, že iba darovacia zmluva sa dá napadnúť, aj túto kúpnu zmluvu môžu v budúcnosti tvori súrodenci napadnúť na súde tzv. žalobou o neplatnosť právneho úkonu, avšak skutočnosť že k naplneniu kúpnej zmluvy nedošlo (konkrétne k zaplateniu kupnej ceny) bude predmetom ich dokazovania, nie tvojho... napadnutiu tejto zmluvy nemôžeš úplne zabrániť, je to právo tvojich súrodencov chrániť si svoje práva.. takže "nanapadnuteľnú" zmluvu ti nenapíše nik, iba znižuješ riziko úspešnosti druhej strany.. držím palčeky a keby niečo kludne napíš do IP 🙂

viera27
22. júl 2013

no tak tu trochu nesuhlasim. Tu by som ja osobne isla cez darovaciu zmluvu, nie cez KP. Nezabudajme na dane, vsakze. A za druhe "fiktivny" predaj by som prave napadla ja osobne velmi rychlo. Peniaze musia odniekadial niekam pritiect a este z nich odviest dan. To chce naozaj pravnika, aby ti povedal co konkretne presne pre tvoj pripad bude najvhodnejsie. Zavet v ziadnom pripade, to by ti nepomohlo.

sunny170
22. júl 2013

@viera27 daň neplatia,ak predávas nehnuteľnosť,ktorú vlastnis viac ako 5 rokov.

viera27
22. júl 2013

@sunny170 to viem, od 2004 tusim, aj od odvodov do ZP, sami sme to riesili... Neviem ale kolko su vlastnici rodicia autorky. Ani ma to nezaujimalo, lebo ako som napisala, toto je na pravnika, vsetky individuality v takychto pripadoch.
Pre mna je podstatne jedine, zmluva by mala mat charakter realneho aktu. Cize ak jej chcu darovat - darovacia, ak jej chcu predat - KP, inak je tam vzdy velke riziko napadnutia, kedze uz zo svojej podstaty ide o klamstvo a spekulantstvo 🙂

sunny170
22. júl 2013

@viera27 zo je všetkým jasne,oči ide;))) ale napr.darovaciu zmluvu môžu vypovedať aj darcovia. A po smrti rodičov ju môžu napadnúť ostatní súrodenci. Ja píšem len z vlastnej skúsenosti, ako sme to my riešili. Ale my sme sa s bratom dohodli a vyplácania som ho,KP zmluvu sme riešili kvôli banke.

viera27
22. júl 2013

@sunny170 ano, ale pri KP zmluve v tomto pripade hrozi tzv. zastieranie jedneho ukonu druhym, disimulacia, co mava za nasledok zneplatnenie zmluvy 😀.

dada1212
22. júl 2013

ja som už písala do jednej skupiny, ten znalecký by som dala urobiť už len kvôli tomu, že bude v tomto rodinnom konflikte kde všetci vnímajú všetko len cez emocie aspoň jeden papier, kde bude aj niečo racionálne. rodičia poznajú stav domu, nech upozornia znalca na všetky nedostatky a nech sa vyčísli reálna hodnota domu.
potom sa dá diskutovať aj so súrodencami, koľko by si ty reálne získala a koľko dostali od rodičov oni.
prípadne sa dá dohodnúť, že by sa im niečo aj doplatilo.
veľmi nechceš o tom písať, tak ťažko posudzovať, nevieme čo dali rodičia súrodencom a čo chcú dať teba a či je to spravodlivé.
lebo nie je podľa mňa to isté ak jednému prispejú na nejakú garzonku na predmestí za 15 000eur a druhému chcú dať udržiavaný dom s rozlohou domu 200m2 a velikánskym pozemkov v hodnote možno 130 000€.
tým nechcem povedať, že je to tak aj u teba, možno je, možno nie a možno že ak nie je, tak súrodenci to tak vnímajú.
ako nevýhodu vidím to že sú dvaja a keby hocijaký úkon napadli, majú šancu na úspech práve kvôli tomu že to nebude tvrdenie proti tvrdeniu ale budú v presile.
preto by bolo najlepšie vyriešiť to tak, aby boli všetci ako-tak spokojný a aby neutrpeli ani vzťahy v rodine a aby ostali aspoň na nejakej úrovni. lebo nevieme čo nás v živote postretne, možno rodičia budú raz potrebovať aj pomoc tvojich súrodencov, lebo nevieš čo nás v živote čaká, môže nastať aj taká situácia že ty im nebudeš môcť pomôcť tak ako budú potrebovať kvôli nejakým nepredvídateľným okolnostiam.

marela
2. máj 2014

Dobry den chcem sa spytat asi pred desiatimi rokmi mi stary rodicia darovali dom darovacou zmluvou maju dve dcery jedna stym suhlasila a moja mama nedostala nic ani o tom nevedela. dedko uz zomrel , babka este zije mohla by mama po jej smrti napadnut tuto darovaciu zmluvu. dakujem .

kaktusik007
3. máj 2014

@marela nie. navratenia daru sa moze domahat iba samotny darca a iba z dovodov, ktore su jasne vymedzene v zakone. na pripadneho dedica darcu uz ale toto pravo neprechadza.

rheia27
3. máj 2014

@marela moze, ale nie navratenie daru ale napadnut to a dosiahnut neplatnost tohto pravneho ukonu, ale najlepsie urobis ked skocis za pravnikom a nebudes sa spoliehat na MK

marela
4. máj 2014

Urcite zajdem za pravnikom ale zbieram vsetky dostupne informacie.

takyna
30. dec 2015

Dobry potrebujem surnu radu, brat dostal byt od mamky darovacou zmluvou, mamka uz nezije 😢 . V podstate v case darovania, ostala jedna neplnoleta sestra a druha plnoleta. Je mozne napadnut darovaciu zmluvu????
kedze sestry boli v podstate vyradene z darovacej zmluvy???
dakujem 🙂

wetka
30. dec 2015
mia002
1. júl 2016

a keď jednému zo súrodencov dajú dom kúpno predajnou zmluvou môžu rodičia napísať akože závet že ten čo dostal ten dom je povinný po ich smrti vyplatiť toho druhého?

Strana
z2