icon

Presťahovali (by) ste sa na iný kontinent?

16. aug 2022

Otazka velmi specificka, ale myslim, ze som tu postrehla par mamiciek vratane @miadi ktore ziju v Kanade.
Mam moznost prestahovat sa do Kanady (s pracovným povolenim a prácou, ale zda sa mi, ze su tam dost nizke platy v pomere k nakladom na zivot).
Nemam tam nikoho. Na Slovensku byvame blizko mojich rodicov, je to neuveritelna pomoc pri detoch. Pracu mame s muzom obaja super na Slovensku.
Ale zároveň, vždy bol moj sen vyskúšať pozit v anglicky hovoriacej krajine, idealne amerika, kanada.. uz som si hovorila, nejaký rok po porode, že musim sa asi uz vedome toho sna vzdat. Ze s dieťaťom to nepôjde.. A zrazu mam tuto moznost. dieta mam uz skoro v skolkarskom veku, cize v Kanade by muselo chodit uz do škôlky, na co zvyknuti nie sme.. ale zase fajn by bolo ze sa tam moze naucit angličtinu
Je to uplne individuálne pre každého.. ja viem.. ale mozno niekto mate aj konkretne skusenosti 🙂

lucka_ke
17. aug 2022

sestra žije v Kanade, ona je spokojná na SK by sa nevrátila, ale ak si myslíš, že tam je to krajina snov tak sa mýliš, trápia sa podobne ak my tu na Slovensku

autor
17. aug 2022

Nesla by som tam do horsich platovych podmienok, stale je tam hruba mzda o nejakych 50% vyssia, ako mam hrubu mzdu tu. Ale dane su tam nizsie, náklady na zivot vyssie. Ide o pracu remote (z uzemia Kanady) a v IT, muz si tam najde podobnu pracu tiez. Najviac ma taha Toronto a okolie, alebo Vancouver a okolie.
To na Slovensku mam plat vysoko nad priemerom a v Kanade je to take, ze nepoznam trh, neviem, kolko si môžem vypytat.. tak som si len spravila prieskum na zaklade zverejnenych platov.. no ak pozriem platy aj na profesii u nas, su nižšie, ovela nižšie, ako by som na pohovoroch pytala.. lebo tu poznam trh a moznosti

autor
17. aug 2022

@miadi presne ako pises, rok by bol uplne onicom, asi... V predstave máme skusit 2-4 roky. Ale zase ak by sa fakt ze nepacilo, tak aj rok je vela 😂

autor
17. aug 2022

@andreatytler pacit sa nam určite nebude? Napises mi k tomu prosim viac?

autor
17. aug 2022

@nominativ to ma mrzi. Chlapi su asi väčšinou takí.. a kam by si chcela najradšej ist?

terry2003
17. aug 2022

Do Saudskej Arábie nie, ale do USA, Kanady, Nemecka, Veľkej Británie, Českej republiky, Austrálie áno.
Som mladá, zachvilu dostudujem strednú, a jediné čo ma tu drží je moja rodina a pár kamarátok.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
17. aug 2022

Ak je hruba mzda len o 50% vyssia ako tu, tak kasli na to, to bude bieda... Mame v rodine cloveka, ktory bol par rokov v uk a teraz som sa ho pytala, ze ci by siel spat, tak ze nie, lebo je to mega drahe kvoli brexitu - od poplatok za viza, hotovost na ucte, ze sa mu to uz neoplati... A k tej mzde, vies ake su odvody? Ako je to zdanene? V at mas progresivnu dan, ak zarobis brutto 10000, na ucet ti dojde cca 5000..

miadi
17. aug 2022

Hlavne sa pozri co stoji v dakej lokalite podnajom.Ceny sli Strasne hore. Pred 11r mm prenajimal nas dom za $1000 a teraz pod 1300 nenajdes ani jednoizbak, Ja som mala izbu v centre mesta pocet obyv. Ako Ba s bazenom za $900 (so spolubyvajucou ) Ja poznam vela ludi ktorym sa zivot mimo Svk nepacil Preto mam mix pocitov Hlavne ked uz mate dieta/deti. Keby sa vam nepacilo tak Musis dako zatat zuby a vydrzat aspon ten rok . Nie je to tak blizko a letenky nie su take lacne ako Keby ste boli v 🇬🇧 dalej uz to nie si len ty. Tebe sa moze zapacit a muzovi nie. Deti su sice flexibilne no je to pre ne riadna zmens Hlavne ked su zvyknute na dedkovcou tie citove puta ., zrazu jazykova bariera a len cudzi opatrovatelia. Ja ti Neviem ani povedat ci by sa mi pacilo zit v Toronto ( mojej dcere ano) poznam ho len ako turista . Momentalne mi vyhovuje dedina kym su deti male prirods klud ., no ked budu vacsie chcelo by to nieco viac . Ked neskusis tak nikdy nezistis. Vsetko zalezi na tom aka si ako sa nastavis ake mas ocakavania . Zas az na mieste by si zistila ci sa da v tvojej profesii platovo rast ake su v realite vydavky na zivot ci ti vyhovuje zivotny styl a celkovo ci vam to stoji za to. Clovek za ten rok zisti maximalne to ze nechce zit na Svk Alebo ze nechce zit nikde inde prave koli tej citovej vezbe sirsej rodine kamaratom socialnemu vyzitiu.

autor
17. aug 2022

@miadi ano, pozerala som ze najom domu je tak 3,5k-4k mesacne, plus skolka (dieťa bude mať čerstvo 3r) a este neviem ake ine výdavky k tomu. Ale akoze vychadzat by to vychádzalo stale, v Ontariu 130k po zdaneni je vraj okolo 87k. Hlavne ak by som ratala dva platy, urcite by sme sa zamestnali obaja. Zdravotne poistenie co som pozerala sa mi nezdalo moc vysoke, par stoviek mesačne pre celu rodinu. Ako vnimas zdravotnictvo v Kanade ty? Pripadne poznáš niekoho, komu 3r dieta chodi v Kanade do škôlky?

miadi
17. aug 2022

Zdravotnictvo super osobne mam len dobre skusenosti. Vacsina deti chodi do skolky jasli daycare od 1r tu. Alebo sa ludia striedaju ze robia na smeny Raz je s detmi jeden raz druhy ale skoro sa nevidia. Znie to celkom fajn nesli by ste na slepo zhruba predstavy by si mala po tej financnej stranke.

matkahelka
17. aug 2022

@miadi ja sa sem pichnem, lebo ma zaujala tvoja druha veta v prvom prispevku, ze europy mas na roky dost? mala si na terajsej dovolenke nejake zle skusenosti na SR ci na dovolenke v BLG?

miadi
17. aug 2022

@matkahelka nie nemala som sa zle Svk aj Bulharsko bolo pekne . Len to bolo dake stresove a vztahy vselijake ( brat zije u mami a dako nas tam bolo vela ..) Cize budem radsej ked buduce leto dojde mama k nam, a cenovo to bola taka palka ze som mohla mat niekde v exotke klud . Nejaka Aruba alebo Hawaii.. Ale zas detom sa velmi pacilo.

sundew
17. aug 2022

Isto nájdi skupiny na FB ludi žijúcich v Kanade a popytaj sa na náklady,je to vzdy velmi individuálne,kazdy mame iny životný štandard.pre mna je Kanada jedna z krajín kam by som chcela ist na dovolenku aspon! Krasna krajina a vraj milý ludia. Par rokov mozte vyskusat a ked sa vam nebude lubit tak spat domov. Výhoda bude ze budešte mat obaja skúsenosť zo zahraničia,deti sa naučia výborne anglicky a celkovo sa van otvoria oci a budete vediet ako to funguje aj inde.Ano bez pomocí rodiny to je tazke,my byvame v Holandsku,ale da sa to,clovek si zvykne 🤷🏻‍♀️

miadi
17. aug 2022

@matkahelka a Neviem ci je to tym ze sme mali v maji covid ( lahky) alebo tym ze Europa je tak na husto preludnena.. my sme doteraz nikdy Neboli na dovci chori., Ja som za 11r bola chora 2x chripka v teho a potom ten covid .., a na Svk sme dostali daco hrozne Asi rotavirus ze sme 🤮 💩 a maly este daky virus 🦠 co mu upchal priedusky sople tak ze sme museli ist na pohotovost a byt 2dni v detskej nemocnici ( 300e na noc) kde boli Chlapi dr super zeny 🫤 Asi pms dost depresivne ani zaluzky nesmies otvorit..

simca06022011
17. aug 2022

Isla by som, dieta je este male zvykne si vsade, horsie je neist, lutovat a potom to riesit so skolakom... presne som na tom ako @nominativ , to ze som neodisla beriem ako premarnenu sancu, vratit sa mozes vzdy, pobyt aj ked pol rocny, rocny v zahranici dobre vyzera aj v CV. A ani isla by som do Kanady,skor ako kamkolvek do USA a ted neviem si predstavit tie pracovne prilezitosti na male divoch a v tropoch, to by nikoho nebavilo dlhsie ako par mesiacov :D podnebie, priroda atd kanady je fajn. Isla by som ak sa na tom s parnerom zhodnete. Bez vahania. Samozrejme s nejakou financnou rezervou, lebo nikdy nevies co a ako 🙂

kvetinka75
17. aug 2022

V Kanade mám kamarátku. Je tam drahý život. Všetko drahé. Oni tam išli vyskúšať na čas a zostali tam nakoniec. Kvôli drahote sa chceli vrátiť do Europy ale keď videli ten cirkus tu, tak sú stále tam. Ja by som išla. A časom by sa ukázalo či tam zostať alebo sa vrátiť

veselo_neveselo
17. aug 2022

Och, ani nevahaj a chod! Ak mas takuto moznost, treba ju vyuzit. Otvoria sa ti nove obzory, ale tak, ze si to ani nevies predstavit, v kazdej jednej oblasti zivota. Deti sa naucia v beznom zivote veci, co by inak mozno videli iba v telke. Naucite sa vsetci jazyk (deti uplne bezpracne) - vy aj ked viete, tak aspon deti - a to im neskor tak moc pomoze v zivote!
Za mna by to bolo uplne jasne - treba ist.
Ked vam tam bude zle, tak vratit sa vzdy budete mat kam, slovensko nikam neujde.

karolinav
Odpoveď bola odstránená
nelka93
17. aug 2022

Ja by som išla hneď, ale na to treba mať povahu. Ty vahas už len pri rozmýšľaní, a viac ťa to ťahá na Slovensko kvôli rodine.

zuzzinka
17. aug 2022

Za mna urcite ano. Ja zijem mimo domov od 19tky a 18 rokov v Irsku. Som na deti sama, rozvedena este aj. Ano je to o drzku bez rodiny ( sice neviem velmi ake to je, mat tu pomoc ), ale po case spoznas cez kamaratov tvojich deti ich rodicov a viete si vzajomne pomahat, aj v ramci slovenskej komunite ( tak to mame my tu ). Urcite zalezi kde, ci mesto ci dedina. Ale tie skusenosti a naucit sa jazyk je na nezaplatenie. Pre deti ovela lepsi kapital. Ani ja by som sa uz na Svk nevratila na trvalo, nie len kvoli detom ktore su doma tu, ale ani ja sama nie. Ale ja som v inej situacii. Je to velky krok/zmena pre rodinu, ale ak ste s manzelom nazorovo na tom rovnako a vies, ze si budete oporou, isla by som. Sny si treba plnit, zivot treba zit naplno. Podla mna, ak nepojdes, budes si to mat stale v hlave, ake by to bolo. A hlavne, tie pocity ( ci negativne alebo pozitivne ) si nosime v hlave, takze to pojde s nami, kdekolvek na svete budeme. 🙂

drimonna
17. aug 2022

Nie, nikdy by som sa nepresťahovala tak veľmi ďaleko, že by som nemohla hocikedy aspoň raz za týždeň/mesiac navštíviť svoju rodinu, alebo oni mňa...

dreamss
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
17. aug 2022

Myslim ze sa ti tu nebude pacit, lebo tvoj zivot bude horsi ako na Slovensku. Velmi pravdepodobne klesnes na spolocenskom rebricku. Ja si myslim ze nie som nejaka snobka a na Slovensku som nic neznamenala ale ked som sa prestahovala bola som na spodine a to bolo najtazsie. Nebola som na to pripravena. Neviem ci sa da na to pripravit. A to pritom kanadania nie su ziadni snobi. Nikto tu neposudzuje ludi podla toho ako sa obliekaju alebo ake auto maju.
Vies, este jedna vec koli ktorej si myslim ze budes sklamana. Lebo o tom rozpravas ako o svojom sne. Tie maju ludia vacsinou prifarbene na ruzovo. Kanada ma image krasnej krajiny plnej lesov, zurciacich potocikov a hor, ale ak pojes do Toronta skoncis v meste ktore je skarede, utilitarne a ta priroda je vzdialena 2 hodiny jazdy autom na prepchatej dialnici. Centrum Toronta je krasne s mrakodrapmi ale nie velmi vhodne na zivot s detmi.
Cize moj odhad je ze na 80% sa vratis spat ale ked sa spatne pozries na celu skusenost tak na 100% si povies ze to bolo skvele a ze si urobila dobre ze si isla.

andreatytler
17. aug 2022

@dreamss
100% suhlasim so vsetkym.
Zima je 6 mesiacov aj v Toronte. Vetrovku a cizmy nosim od novembra do konca aprila. Iba Vancouver a snad len ten juh kde zije @miady je teplejsi.
K tej kriminalite by som pripisala masovych vrahov co strielaju ludi v nakupnych centrach a tak... toto ja povazujem za velke neagivum oproti Slovensku, hlavne ked ma clovek deti.
Hokej JE nabozenstvo. Pamatam si ked zacal cez hokejovu prestavku hovorit Don Cherry, tak na mna robil muz suuuu (aby som bola ticho), ako ked zacne hovorit knaz kazen.

miadi
17. aug 2022

@andreatytler jo u vas je zima -sneh dlhsie 4h dole od vas je hnet inak .. tu je najteplejsi bod kanady .. ale zas u nas vobec Neviem ze je nejaky hokej Aj ked od nas z mestecka je zena co mà 2 zlate nedajle z Olympic Games .. ale nastastie mm Neni sportovy fanusik on len raz za rok chodil s bratrancom na hokej si Detroit aj to len Preto ze ten ho pozval a maju dake vip listky kde je aj buffet v cene 😂aj drinky a maju niekoho co ich vezie hore dole. On ked tak maximalne ten Super Bowl si kukne aj to len zo zvyku ze s kamosmi vtedy zvykli sa stretnut doniest dake burgre ci bbq popcorn snack skor taka socializacia..

andreatytler
17. aug 2022

@miadi tam kde zijes musi byt nejaka vakuova bublina... a mozno je to tym miernym pocasim ze tam nie je hokej. Pred odchodom z prace mi muz stepuje 10 minut a pohana ma aby som sa uz vychystala (robime spolu v kancli) ale potom cestou ku dveram sa zastavi pri kolegovi a dokazu 15 minut klabosit o vcerajsom (alebo aj zajtrajsom😀) zapase... uz zrazu sa vobec neponahla. A bolo by to aj viac ak by som ho zase ja nepohanala.
A to staci ist 2 hodiny na sever, juh, vychod, zapad od Toronta a vsade je o pol metra viac snehu... este aj na juh cez jazero v Buffale to maju brutalne co sa snehu tyka.

miadi
17. aug 2022

@andreatytler presne viem co myslis hoci v kanade som to nezazila ale v London 🇬🇧.. v Mexiku som bola naopak skoro hvizda 😆ale v Kanade tak normal stredna vrstva. Presne Toronto je fajn pre turistov na par dni. Zit by som tam chcela jedine mat dom niekde blizko centra za milion ( Asi mensi ako nas predrazeny) inak mi to trochu pripomina Ba.. elektricky asi 😀v little Italy .. shopping je lepsi u vas je tam viac vyberu aj lepsie ceny. Mm mà toronta po 2dnoch plne zuby neznasa tam soferovat a to je dobry sofer mà vodicak aj na kamion ale ti druhi tam nevedia jazdit 🤣

andreatytler
17. aug 2022

@miadi Blizko mesta za milion nehrozi. My sme 30-40 minut autom od centra (v Rexdale - jedna z najhorsich stvrti) a sused predal priemerny 3 spalnovy dom za milion pred tyzdnom.
V centre Toronta len peso alebo MHD. Autom sa clovek akurat tak vynervuje.

miadi
17. aug 2022

@andreatytler Ja ti Neviem tu sa s nikym o hokeji nebavim😁maximalne viem ze synovec mà rad blue jays.. ale uplne nikto nespomina hokej ., Mozno tym ze mm rodina su taliani ale ani mami kamosiek malej spoluziacky nikto hokej nespomina. Ked som raz oznamila ze kanada vyhrala zlato .. tak kukali ze aha ., oni max Stanley cup sleduju ked tak., niektorych pribuznych deti chodia na hokej ale vobec to nespomenu Proste hobby ako kazde ine. Mojmu malemu sa Strasne pacilo na stadione raz bola bday party aj ho chvalil jeden zamestnanec.,