Presťahovali (by) ste sa na iný kontinent?
Otazka velmi specificka, ale myslim, ze som tu postrehla par mamiciek vratane @miadi ktore ziju v Kanade.
Mam moznost prestahovat sa do Kanady (s pracovným povolenim a prácou, ale zda sa mi, ze su tam dost nizke platy v pomere k nakladom na zivot).
Nemam tam nikoho. Na Slovensku byvame blizko mojich rodicov, je to neuveritelna pomoc pri detoch. Pracu mame s muzom obaja super na Slovensku.
Ale zároveň, vždy bol moj sen vyskúšať pozit v anglicky hovoriacej krajine, idealne amerika, kanada.. uz som si hovorila, nejaký rok po porode, že musim sa asi uz vedome toho sna vzdat. Ze s dieťaťom to nepôjde.. A zrazu mam tuto moznost. dieta mam uz skoro v skolkarskom veku, cize v Kanade by muselo chodit uz do škôlky, na co zvyknuti nie sme.. ale zase fajn by bolo ze sa tam moze naucit angličtinu
Je to uplne individuálne pre každého.. ja viem.. ale mozno niekto mate aj konkretne skusenosti 🙂
@miadi ano, viacmenej je jedno kde, ale zase z druhej strany, ak budem chciet menit a budem tam musiet byt onsite, tak nech v tom meste su nejake moznosti..
ale mne vobec nevadia ine kultury... Ja si len nemyslim, ze slovensko bude prosperovať v blizkej dobe a jeden z dovodov su práve ukrajinci a vojna. My sme dokonca multikulturna rodina, takze tak. A ukrajinci mi nevadia, utecencom pomaham.
@andreatytler a na vianoce byva v oboch mestach ( sme tak medzi 2 officialne v 1) Santa parade tusim uz v Novembri. A vianocne svetielka v parku .. Ved Vianocne dekoracie budu zachvilku v obchodoch . Tu to uplne zije Vianocami 😊 vyhoda malomesta 20 a 30k obyvatelov.. pred covid k nam pozyvali marching bands z usa z Detroitu cernosky twerkovali na vianocnu hudbu bubnov a saxafonov 😆boli super .,
@kattrin5 tak v zime je v Toronto dost zima. Ja tam chodim ako turista s detmi do muzeui na expo shopping alebo raz za rok na masaz do ritzu a koli ich bazenu.. nehovorim ze by som tam chcela žit ale urcite je tam toho viac ako Windsor.. Ja som zas bola dost sklamana z NY . Ale to moze byt tym ze ked sme tam boli vsetko bolo v rekonstrukcii a tie bezpecnostne kontroli 🥹Floridu mam rada na dovcu ale Neviem ci by som tam chcela zit .. Ono to vsetko zalezi na viac faktoroch uz pomali ani nie ze v akom meste ale akej štvrti..
Mne sa Windsor moc nepaci take run down mesto . Malo svoj top v 80-90r minuleho storocia. Chvilku som tam aj zila. . Ako urcite je to lacnejsie ako Toronto.. alebo skuste mensie mesto v blizkosti Toronta.
Jaj jaj, ak ti vadi ze Slovaci budu cochvila na Slovensku mensina, nemas sancu v Kanade.
Nie je vobez ziadny rozdiel medzi Slovenskom a Kanadou. Obe su to krajiny, kde ktokolvek moze legalne prist a zit a pracovat a platit dane. Ziadna kutura sa nezvrhne, lebo kultura je "zivy tvor", meni sa a vyvyja sa a je viazana na ludi co v tom state ziju. Nie je to nieco dane historiou alebo zakonmi. Jediny rozdiel je v povedomi ludi. V Kanade sa propaguje multikuralizmus, na Slovensku myslim nie (neviem presne, nemam prehlad).
Ak si myslis ze pristahovalci zacnu tahat tvoju krajinu dolu vodou, si na zlej lodi a mas to vsetko velmi pomotane a nemala by si sa stat imigrantom v ziadnej dalsej krajine, lebo na to nemas moralne pravo. Frflat na imigrantov vo svojej krajine a ist robit imigranta do druhej... To co je?
Ked som prisla do Kanady, 99% ludi ma tu prijalo velmi dobre, ale nasli sa take skvosty... povedala mi ze by som mala ist spat, lebo beriem job jej mame co je Kanadanka. To ze jej mama prisla do Kanady z Talianska pred 30 rokmi a tiez zobrala job nejakemu Kanadanovi bolo samozrejme v poriadku.
Na Svk mas okolo 400 tisic ukrajincov v kanade nieco cez milion .. Myslim ze sa zbytocne obavas ze budu slovaci utlacani imigrantami .. Na to si slovaci vystacia sami svojimi politikmi.
Popripade chod byvat do Windsor stym ze to mas na skok do usa 🇺🇸 a budes si tam chodit aktivne zhanat job ., Aj ked Michigan je tiez .. vselijaky., ak chces zit v usa da sa aj tak .. len ratala by som stym ze by ste sa viac x stahovali.,
@miadi Ano, ano. Vianocami sa tu zije od oktobra do januara, ale skor som mala na mysli oficialne oslavovanie vianoc v skolach a v statnej sprave, knizniciach... proste cokolvek dotovane statom sa musi od vianoc distancovat... alebo teda moze ich oslavovat, ale zaroven musi oslavovat aj vsetky ostatne sviatky vsetkych narodov, a nabozenstiev.
Ale vianoce su tak obrovnsky komercne dolezite ze tie odolaju kazdemu tlaku o zrovnopravnenie krestanskych sviatkov.
A podla mna cely ten humbuk (od ozdob, darcekov, pribehov) je velmi atraktivny a tazko sa mu odola... Skoro vsetci moji nekrestasky kolegovia oslavuju vianoce aj ked okolo krestanstva ani necuchli.
@miadi no ved ja netvrdim, ze by tam stari rodicia nemohli. Ale ked maju nahodou rodicia oboch manzelov viac deti tak je mala sanca, ze by sa vsetci styria starsi ludia, kt tu prezili cele zivoty, prip. postavili domy, maju svoje zaluby, priatelov, ine vnucata, mozno zdravotne problemy, mozno pracu chceli zbalit a odist zit za jednym dietatom na iny kontinent a ostatne deti tu nechat. Nevravim, v niektorych pripadoch ked je niekto jedinacik alebo ma len jedneho z rodicov alebo su rodicia bohati, atd. mohlo by to tak byt ale urcite by som neratala s tym, ze sa kvoli mne prestahuje cela rodina lebo mne sa paci amerika.
@andreatytler Jasne chapem aj v obyc statnej skole je to hnet ine ( chodila som s malou do early years v public school ked mala 2-3r) nechcu nikoho “ urazit” ze Xmas tak radsej happy holidays.. pred par rokmi ale daky chlap ziapal v lietadle ked mu letuska zazela merry Xmas ( tusim v usa) a bol vyhodeny z lietadla 😀 u nas je zas vela Mennonite ale Oni maju svoje skoly..
@missdiva Keby si zila mimo Svk tak by si vedela ze chodia dedkovci na navstevu na mesiac aj dlhsie a naopak vnucata chodia k dedkovcom cez prazdniny. Vztahy sa daju vzdy udrzat a pestovat. Poznam ludi na Svk co svojich dedkovcou nevideli roky rokuce.. staci ako tu mas priklady ze si nesadne nevesta so svokrou a jednoducho ich odstrihne. Nemusia ani daleko od seba zit.
@miadi Vidis z o Mennonite zase ja nic neviem... o nich v Toronte prakticky nepocujes. Fakt zaujimave, citat nase prispevky ktore su tak rozdielne a pritom nielenze zijeme v tom istom state ale este aj v tej istej provincii.
@yoxinka to co sa snazia robit detom, je absolutne tyranie. V skolach ich ucia vo velmi skorom veku sexu (dokonca v predskolskom veku), podla noviniek, nielen zena moze vynosit dieta, uz aj chlap, lebo tranzvestiti a ine uchylky su uplne normalne, tym padom male deti sa nestotoznuju s pohlavym s ktorym sa narodili. Deti nepotrebuju suhlas rodica na zmenu pohlavia. Proste skolsky system je banda ktora nivoci deti. Bezpecnost je nulova, lebo hnutie Co hlasi ze policia ma vela moci, nepotrebuju financie atd. Dosledkom toho je, ze velke mnozstva policajtov odislo, tym padom nema kto chytat zlocincov..ale problem je aj ten, ze ked chytia, tak sud ich pusti, lebo je to diskriminacia....a takychto haluz je milion. Jednoznacne bezpecnost nie je. Je to hrozne. Ale vsetko to zacalo zlymi politikmi, co maju svoju agendu a nie svojich obcanov prvoradych.
Joj dalo by sa pisat
@andreatytler presne Preto som si dlho myslela ze zijes niekde inde v inej provincii 😀a to len cca 4h autom alebo hodku lietadlom. Mennonite Asi nemate Lebo oni su farmarsky zalozeni ( Proste Tato sekta nevedie ludi k technologii k lekarstvu atd) oni ucia v skolach dievcata varit zavarat starat sa o domacnost zahradu zver.. chlapcov tak max opravit auto elektriku a to su sukromne skoly nie su vobec lacne. No ucit tam moze hociktori Mennonite.. ) a potom tu mame najvacsiu medicku komunitu - sezonnych pracovnikov z mexika co robia na farmach. Jedna svokryna kamoska maju farmu na paradajky papriky salat atd a najdes ich produkt aj na Floride.. vacsinou je to sklennikova hydro vyroba ( pestovanie vo vode) kde vypestujes x krat rychlejsie ( ale ta chut je onicom)
@guiseppinka aha;) nedocitala som.dakujem;)
@andreatytler ako to máte v Toronte s bezdomovcami? Vancouver odjakživa problém, teraz ešte horšie…. Teraz sme sa zastavili vo Victorii, to je taká veľkosť mesta, čo by sa mi aj páčila, aj je tu prijemne, je tu čo robiť, čo sa týka trávenia voľného času, ale tiež dosť veľa bezdomovcov, to mi vždy kazí dojem 😟
@miadi poznam xy ludi, kt ziju v zahranici a rozhodne ich dedkovci nechodia k nim na mesiac na prazdniny. Vacsina su lekari, pravnici atd. a nemozu si to casovo dovolit ani vo vyssom veku. Samozrejme nevylucujem, ze su profesie (ucitelia napr.) alebo ludia co na dochodku nepracuju a maju na to zdravie, peniaze a cas. Ale rozhodne by som nepausalizovala, ze takto to automaticky byva ked niekto zije v zahranici... samozrejme da sa mat skvely vztah, casto sa navstevovat, vidiet sa cez video ale je to vzdy ine ako realne spolu zazivat zazitky.
Suhlasim, ze aj tu su rodiny, ktore ziju blizko seba na SR a maju zle vztahy ale asi to nebude autorkin pripad ked pise, ze rodicia su neuveritelna pomoc pri detoch a byvaju blizko seba...
Ja určite áno, zajtra by som bola zabalená aj s dieťatkom 😀. Určite to bude super!
@sisaka Velmi zle z bezdomovcami a zobrakmi. Sokujuce.
Okrem tych klasickych flakacov na Queen street su zobraci co ziju v stanoch v centre Toronta.
Muslimske zeny (tak usudzujem podla oblecenia) zobru na semaforoch. Prinesu si tam aj stolicku. Ja si nechcem predstavit preco a ako tie zeny musia ist zobrat na semafor na cely den.
Ale co pocuvam tak vo Vancouvery to je doslova katastrofa.
@miadi jasne Ved to a tiez zalezi ci ma clovek deti, ci nie, ci chce kruzky pre deti, skoly a pod. Inak NYC ako mesto Ja tiez nemusim, Ja nezijem priamo v city a suburbs okolo NYC su krasne, ale dost drahe, my tu platime take peniaze, ze si to kopec ludi ani nevie predstavit. Ja sa tesim az sa prestahujeme( mame v plane prave Floridu)
@andreatytler no zdá sa, že tie stany sa uchytili … Ja len nechápem, že mesto nemá nejaké páky ich odtiaľ povyhadzovať… také LA to je hotová katastrofa… U nás zatiaľ to nie je až také zlé, asi koli zime, ale tiež nám hyzdia mesto
@miadi Možno som nezachytila, prepáč, ale v ktorom meste bývate? Zatiaľ mi vychádza ako najlepšia voľba. Mne tam žije starkého sestra s manželom a synom v Quebec. 🙂
@klaudiakrekova v malom meste 45min od Windsor. 50 od usa. 5minut od nas je nemocnica s pohotovostou family dr 15min skola 20( chodi 🚌 school bus ) kruzky su tu tiez tanecna plavanie hokej futbal ( gymnastika vo Windsor atd) ale vies mame tu dom zazemie mm job krizom cez cestu vidi aj z okna pozemok.. Takze Jasne ze sa mi to zda lepsie ako niekde inde kde su homeless narkomani street gangs atd, je tu bezpecnejsie a ludia su milsi. Kym su deti male tak super .Ale Keby som zila niekde inde zas by sa mi zdalo lepsie tam.. 😊
@miadi Jasné, všade je pre a proti, akurát musí byť viac plusov ako mínusov, nie všade to je dokonalé, o to ani nejde, aj zato som písala, že sa mi to zdá ako najlepšia voľba, nie ako najúžasnejšie, najdokonalejšie bývanie, a rôzne superlatívy... 🙂 To je super, že to tak máte, nech sa vám naďalej dobre býva a žije. 🙂
@klaudiakrekova Jasne Ved Ja len vysvetlujem .. Windsor je dost run down mesto v centre vidis vselijake socky., aj kriminalita je tam vacsia. K nam sa stahuju dost ludia z Windsor aj z Toronta ., vznika vela novych subdivisions lebo mesto ponuka nejake danove vyhody ( a trebars predas byt v Toronto a mozes mat dom) vacsinou ludia co idu na dochodok ale aj mladsi.

@miadi autorke vadia iné národnosti?
V tom prípade absolútne neodporúčam Kanadu. Môže sa ľahko stať, že v práci bude menšina. Ja robím v zdravotníctve a niekedy sme belosi v robote menšina, sú roky, keď je nas drvivá väčšina prisťahovalcov a rodení Kanaďania sú v menšine - mame veľa Filipínčanov, mame aj Indky, tiež chlapíka zo Sýrie, babu z Kirghistanu, mali sme Ukrajinku, mame Čiňanky, Vietnamku…