icon

Presťahovanie cudzinca z tretej krajiny na Slovensko

7. nov 2022

Ahojte,máte niekto prosím vás ideálne osobné skúsenosti ako je to s presťahovaním sa na Slovensko? Reálne viem,že človek z tretej krajiny tu môže byť maximálne 90dní (za polrok) a potom musí ísť preč (neviem ako to je či sa to sčítava alebo ako keď vycestujem a vrátim sa).ale ak sa chce cudzinec presťahovať na Slovensko s tým že si tu chce nájsť prácu tak neviete ako má postupovať?
Ďakujem

Strana
z2
autor
7. nov 2022

@mariska1989 ďakujem 😊

ivonadusa
7. nov 2022

pane boze. ja mam tiez manzela cudzinca a cuduj sa svete ani ma psychicky ani fyzicky netyra. ale premudrete zeny vedia hned, ze ked je niekto z cudziny tak to bude pohroma a vlastne zena je chudera, lebo len slovensky muz je najlepsi.
a pritom tu nejde vobec o to odkial je, ale co ma v hlave dany clovek (muz).
ked citam tie priblble komentare ohladom platenia zo strany zeny, unos deti.. tu ide zas o to co ma v hlave ta zena a zase je jedno ci je to slovenka alebo cudzinka.
a pritom otazka z autorkinej strany uplne ina… len ta autorka chcu znechutit?odradit? alebo ponizit, ze si hlupana co si neberie super slovaka?
tot len moj nepodstatny vylev 🙂

autor
7. nov 2022

@ivonadusa vôbec to nie je nepodstatný výlev. Hovoríš mi z duše. Úplne som miestami sklamaná a prekvapená z ľudí. Mohla by som ti napísať súkromnú správu?

melanta
7. nov 2022

Súhlasím, nerieš reči, že určite to je vojak, čo chce prachy vytiahnuť, alebo černoch a neviem kto. Rieš jeho zamestnanie. Ak má zamestnanie, s ktorým sa tu vie uplatniť, nie je problém, aby si našiel job a následne riešil pracovné povolenie a pobyt. To je najľahšia cesta.

vevesh
7. nov 2022

Autorka sice si poburena, ale bohuzial podla slovenskej cudzineckej policie je rozdiel, ci ziadatel o viza je johny z uk alebo ali mohamed z uk. Pristup a aj dokumenty a aj schvalovanie je ine. A bohuzial, arab a cernoch tu sancu na viza ma velmi velmi malicku, aj ked uradom zamava s uk pasom. Ak ide o rodeneho brita-Johnyho, aj ked bude umyvat riady v kuchyni ma lepsiu sancu na pracovne viza ako ti druhi.

autor
7. nov 2022

@vevesh no tak potom je to fajn,lebo je to rodený Brit aj všetci jeho príbuzní sú rodení briti. Nie je to ani Arab ani nič podobné

autor
7. nov 2022

@melanta tak on by robil čokoľvek,len aby tu mohol byť pri mne. Takže asi tak

melanta
8. nov 2022

Ak by robil čokoľvek, tak sa sem momentálne vôbec nemusí dostať. Ak je na niečo odborník alebo robí pozíciu ktorej je na Slovensku nedostatok, tak prácu si zoženie rýchlo a s tým aj všetko ostatné. Ak robí čokoľvek, čo tu napríklad robia Ukrajinci, tak šanca je mizivá. Čokoľvek znamená že nemá žiadnu kvalifikáciu. S tým bude takmer nemožné sa sem momentálne dostať. Takých ľudí máme na Slovensku dosť, nepotrebujeme ďalších takých prijímať zo zahraničia. To zrejme nechceš počuť, ale je to proste tak.

vevesh
8. nov 2022

@melanta aj bez akejkolvek znalosti stale moze robit lektora na akejkolvek skole, kedze je english native speaker. A ako taky dostane vzdy viza. Este som fakt nepocula o rodenom anglicanovi a americanovi, ktori by nedostali viza (ak mali cisty register trestov)...

ivonadusa
8. nov 2022
melanta
8. nov 2022

@vevesh lenže ak je napríklad bez vzdelania, tak toho lektora do školy robiť nepôjde. Autorka píše, že pôjde robiť čokoľvek. Čokoľvek hovoria väčšinou ľudia, ktorí nemajú vzdelanie alebo prax a môžu ísť umývať riady, upratovať, dokladať tovar v obchodoch a na to sa dnes využívajú primárne Ukrajinci, ktorí dnes majú prednosť pred rodeným Angličanom. A to nemyslím nijak zle, ale ak niekto povie, že pôjde robiť čokoľvek, z UK do SR. To fakt?

vevesh
8. nov 2022

@melanta vies, este stale je u nas pozitivny zapadny rasizmus. Cize ano, aj ked pojde robit cokolvek, anglican + american tie viza dostane a bude mat prednost pred ukrajincom, srbom a spol. Nemyslim si, ze pojde umyvat riady, lebo je dost korporatov, kde staci, ze ma anglinu materinsky jazyk a zoberu ho bez akejkolvek kvalifikacie. Je to bohuzial tak. A lektora moze robit ktokolvek, staci mu dokazat, ze je native speaker (co sa da jednoducho rodnym listom). A ako native speaker-lektor si pojde akurat na hodiny pokecat (zazila som dost takych, este aj ked sme neboli v eu, aj po vstupe a je to tak aj teraz...). Velakrat nevedeli, co so zivotom a v uk a usa ich to nebavilo, tak sa rozhodli navstivit "zaprdene sk", kedze viza mali iste...

melanta
8. nov 2022

@vevesh ak bude mať prácu, tak víza dostane. O tom nepochybujem a ani nepíšem, že nedostane. Ale autorka píše, že pôjde robiť čokoľvek a zároveň ona zisťuje možnosti, ako sa sem dostane. Jeden dospelý chlap s priemernou inteligenciou predsa nepotrebuje ženu na to, aby si zháňal job a aby sa mohol presťahovať.

vevesh
8. nov 2022

@melanta tak anglicania su tutmaci (cest vynimkam), takze takemuto niecomu by som sa nedivila, hlavne pod 30r.🙈🙈 celkovo vizova politika je velakrat neprehladna aj pre domacich, nieto zahranicnych a je vysoko individualna aj podla krajin, aj podla nabozenstva a rasy, bohuzial....

autor
8. nov 2022

@melanta ja som napísala že pôjde robiť čokoľvek, len aby mohol byť tu so mnou... To znamená,že sa neobmedzuje len na prácu na ktorú má kvalifikáciu ale aj na iné zamestnania.. a ja som nikde nenapísala že by som mu hľadala prácu. On si ju hľadá,ja som sa pýtala len ohľadom víz keď si tú prácu nájdeš.
Ďakujem vám každopádne za rady.

yanni
8. nov 2022

@vevesh ako sama vies, rodny list nezarucuje, ze si native speaker krajiny, kde sa clovek narodil.

vevesh
8. nov 2022

@yanni jasne, ale ked pride johny smith z birmighamu, kde sa narodil a zije dajme tomu v londyne, tak nikto nebude skumat, ci naozaj anglictina je jeho rodny jazyk😀 tito lektori funguju na principoch, pokecame s native speakrom o pocasi a aby si clovek zvykol na akcent, intonaciu- gramatiku uci iny alebo samostudium....🤪🤪

Strana
z2