icon

Prevádzkové náklady menšieho rodinného auta

babatkoling
2. sep 2014

Ahojte soferky a soferi,
ako niekto, kto zije uz dobrych par rokov mimo SK sa chcem spytat, kolko Vas stoji prevadzka rodinneho auta.
Hovorim o normalnom 5-miestnom vozidle s vacsim kufrom, trieda C alebo D pre tych, ktorym to nieco hovori.
Kolko Vas rocne vyjde starostlivost o taketo auto?
Myslim konkretne STK, servis a poistky. Naklady na benzin su relativne, podla toho kto jazdi, ide mi najma o tie 'povinne' vydavky, ktore by ste museli platit, aj keby auto stalo vacsinu casu v garazi...
Dakujem.

havana_frost
2. sep 2014

@babatkoling Pokiaľ nespomíname prevádzkové náklady ako benzín a servis (opravy, kvapaliny a podobne), čo záleží od veku, stavu a veľkosti auta, tak povinné prevádzkové náklady, na ktoré sa pýtaš, sú: STK + emisná raz za dva roky: cca 60 €; PZP (povinné zákonné poistenie) pre väčšie auto cca 150 € ročne; dialničná nálepka (ak potrebuješ jazdiť po dialnici, inak nie je povinná) - 50 € ročne.
Myslíš konkrétne "servis", ale to sa nedá odpovedať všeobecne, záleží či potrebuješ povinnú garančnú prehliadku (nové auto v záruke), ktorá môže stáť napríklad 160 €, alebo servis s nejakou opravou, čo už ozaj môže stáť hocikoľko. Mne naposledy vymienali rozvodový remeň a odhadli to na 180 € a nakoniec som platila 580 € :(

babatkoling
autor
2. sep 2014

@havana_frost Dakujem, ano, viem, ze servis je relativny, mna stoji rocne dost ale ja mam 15rocne auto 🙂 Islo mi najma o tie povinne naklady. Pytam sa skor na starsie auto, ktore by funguvalo 'prilezitostne', niekolko-krat do roka, inak by stalo 'v zalohe'.

babatkoling
autor
2. sep 2014

@havana_frost Na Slovensku staci STK raz za dva roky?

havana_frost
2. sep 2014

@babatkoling Tak potom ako som napísala, povinne je len STK+emisná a PZP. To musíš mať či jazdíš alebo stojíš v garáži. STK+emisná je prvýkrát u nového auta po 4 rokoch, potom každá ďalšia každé 2 roky. To už nezáleží na veku vozidla, len raz za dva roky.

sunshineka
2. sep 2014

@babatkoling neviem,ci sa oplati na niekolkokrat do roka mat auto.platis poistku mensie auto do 100€,podla toho,co tam chces mat a aka poistovna.kazde dva roky sa odporuca davat nove zimne gumy,lebo casom stvrdnu a stavaju sa nebezpecnymi.