icon

Prevedenie starých šperkov na moderné kúsky

28. máj 2025

Ahojte nemá niekto skúsenosť? Mám po svokre zlaté náušnice prsteň a retiazku a chcem sa opýtať či mi to vezmú v zlatníctve s tým že by mi z toho urobili niečo " súčasnejšie " na môj štýl. Dá sa to ? Ako to funguje?

viestta
28. máj 2025

Mas dve moznosti. Odpredas to ako zlomkove zlato a kupis si nieco nove v rovnakej cene, alebo doplatis. Alebo si najdes klanotnika, ktory sperky robi a on ti z tvojho materialu spravi nove sperky a zaplatis mu za robotu

kacena4
28. máj 2025

mne tak spravili obrucky, priniesla som zlato a odratali mi hmotnostne vahu zlata verzus obrucok

autor
28. máj 2025
@viestta

Mas dve moznosti. Odpredas to ako zlomkove zlato a kupis si nieco nove v rovnakej cene, alebo doplatis. Alebo si najdes klanotnika, ktory sperky robi a on ti z tvojho materialu spravi nove sperky a zaplatis mu za robotu

@viestta a vyjde ma to lepšie keď to dám do zlatníctva alebo do záložne?

viestta
28. máj 2025

Netusim, nikdy som to neriesila

markusrasford
28. máj 2025

Do zalozne

maranco
28. máj 2025
@viestta

@viestta minule tu niekto písal že klenotník nerobí z toho doneseného zlata, ale použije polotovar už pred-vyrobený výrobok, ktorý opracuje podľa požiadavky ak by mal robiť naozaj z toho zlata bolo by to dosť drahšie, musí urobiť formu, odliať.

viestta
28. máj 2025
@maranco

@viestta minule tu niekto písal že klenotník nerobí z toho doneseného zlata, ale použije polotovar už pred-vyrobený výrobok, ktorý opracuje podľa požiadavky ak by mal robiť naozaj z toho zlata bolo by to dosť drahšie, musí urobiť formu, odliať.

@maranco zavisi to pripad od pripadu. Retiazku vyrabat nebude, prsten podla vlastneho navrhu asi ano. A v konecnom dosledku je to jedno aky material pouzije ak bude sediet rydzost a gramaz

kiki68
30. máj 2025
@maranco

@maranco toto je rozne, mas roznych umelcov v tomto smere a ti dokazu pretvorit rozne taketo kusy na krasne nove veci.

mimusha3
30. máj 2025

Mne tak urobil. Bez problémov. Doplácala som ale ešte (dva náramky zlaté a doplácala som 40 eur, ale mám bratranca zlatníka)