icon

Priateľka mi neustále nosí oblečenie z druhej ruky

majka7372
19. feb 2022

Dobrý deň , mám takí problém mám kamarádku ona pracuje pre charitatívnu organizáciu kde sa zbiera oblečenie a neustále mi nejaké nosí..raz som jej povedala že nakupujem v second handoch a vtedy to začalo neustále mi nosí oblečenie..veľa krát som jej povedala že jednoducho nie, nechcem, nenosím, mám veľa, vidí že to oblečenie ani nenosím..často jej to naznačujem ale stále nič..predtým mi nosila vrecia a teraz síce aspoň vyberie také ktoré mi veľkostou sedí ale aj tak nie je to môj vkus a je toho veľa ..navyše sa mi to prieči pretože to oblečenie má byť pre ľudí v núdzi a ja si oblečenie môžem dovoliť...priateľ vždy len prekrúti oči keď ju vidí že zasa mi priniesla niečo. Čo mám robiť ?

gladys_07
19. feb 2022

„Nie dakujem, zober si to rovno naspat“

janinah
19. feb 2022

aspon vieme ako charita delí veci.....

simca06022011
19. feb 2022

@majka7372 normalne jej to daj, ze si to moze aj vziat. alebo to zase daj do charity :D

h2
19. feb 2022

Veď to od nej nezober. Nech si všetko odnesie zase späť. A dôrazne povedz, že nechceš, aby Ti niečo ďalšie nosila.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
19. feb 2022

@majka7372 ked ti nabuduce prinesie napriek tvojmu ohradeniu sa, daj jej naspat vrece tych starych veci, ktore nenosis, nech si to berie. Snad ju to prejde.

zuzudrnda
19. feb 2022

@janinah zial tych veci je tolko, ze nam aj v charite odmietli. Treba minimalizovat.

strudlikmalicky
19. feb 2022

Nemáte blízko kontajner na šaty? Tam by som to vložila a hotovo.

danyelia
19. feb 2022

Ahoj, ja by som jej nabudúce povedala, že naposledy som sa z toho oblečenia, aj po opraní vyhádzala, že mám kožné problémy, alergiu na látky z tých šiat, čo mi nosí a musím nosiť len špeciálne eko-bio prírodné certifikované oblečko a hotovo...Takže zo zdravotných dôvodov ďakujem pekne, ale neprosím.

lintu
19. feb 2022

Ak si tie veci zakaždým zoberieš, tam je problém. Veľa ľudí za zo slušnosti/skromnosti najprv okúňa, že nechce a keď aj napriek tomu dostanú, ešte sú radi. Kamoške tiež možno prídeš taká. Keď ju párkrát pošleš s vecami preč, zvykne si. Prípadne jej môžeš navrhnúť aj nejaké alternatívy, čo by ti urobilo radosť, ak na návštevy nechodí rada s prázdnymi rukami.

zmrzlinka2021
19. feb 2022

@majka7372 S cim kamka pride, to si odnesie spat. Asertivne, slusne, s uctou povedat, ze dakujes, ale nepotrebujes nove veci.
A hlavne trvat na tom!
Pri odchode jej vsetko dat, a ak bude sa snazit ta citovo vidierat, manipulvoat, nanucovat, tak povedat "pockaj, idem s tebou dole odprevadit ta a vezmem to rovno do smetaka".

marca12
19. feb 2022

@majka7372 A takto sa naraba s oblecenim pre charitu. Tie kravy hlupe si vyberu pekne veci a zostatok nechaju tym,ktori to najviac potrebuju.

1gramofon
19. feb 2022

Mala by si jej normálne povedať to co tu, že nechces veci, ktoré sú pre ľudí v núdzi, tak nech to majú oni a nie ty čo si veci môžem kedykoľvek kúpiť. Ze tie veci ani nenosis, ani sa netrafila do tvojho vkusu, že ty rada zájdeš do obchodu popozerať co majú, vyskúšať niečo a nájsť pekny kúsok. Takže je zlata, ale nech nenosí nič

nikpa
19. feb 2022

@majka7372 takže takto nakladá charita s darmi ktoré dostane?! Že si ich dobrovoľníci podelia... Bože, tu sa kradne ozaj všetko, chce sa mi grcat z volaktorych ľudí. Možno povedz kamoske, nech nechá tie veci pre koho boli určené, pre ľudí ktorí ich potrebujú.

h2
19. feb 2022

@danyelia Prečo by mala klamať a vymýšľať si blbosti?!

danyelia
19. feb 2022

@h2 Preto, lebo úprimá požiadavka, aby jej kamarátka tie šaty viac nenosila, jednoducho nefunguje...A podľa všetkého je to autorke aj nepríjemné úplne surovo a tvrdo narovinu povedať jasné nie. Ak by takú výhovorku na zdravie použila, kamoška by sa necítila urazená a musela by to rešpektovať a autorka príspevku by sa asi cítila lepšie tiež, že jej svojim odmietnutím nejako neublížila 🤷‍♀️

h2
19. feb 2022

@danyelia Mohla by jej začať nosiť eko bio oblečko, alebo by o tom mohla chcieť nejaké info... hocičo, pri čom by sa klamstvo prezradilo. A keby aj nie, aj tak by som nikomu neradila klamať kamarátke.

danyelia
19. feb 2022

@h2 Tak neviem, mne to nepríde ako nejaká strašná nehorázna lož, skôr taká ,,lož z milosrdenstva,, - jednoducho by som kamoške povedala, že tie šaty nosiť nebudem, pretože mi vadia zo zdravotného hľadiska a hotovo, nech mi ich viac nenosí. A mimochodom, ak by to bola taká dobrá kamoška, tak by mala rešpektovať jednoduché ,,nie, nechcem tie šaty, ďakujem...,,

danyelia
19. feb 2022

@janinah Ahoj, neviem, ako to presne chodí, nechcem sa nikoho zastávať, ale viac krát som čítala o tom, ako charitatívne organizácie odmietajú brať napríklad šaty, sukne, blúzky a iné druhy odevov, prijímajú iba základné odevy alebo si vyberajú, čo konkrétne sa im hodí (tričká, nohavice, nič viac...) a ak im niekto aj napriek tomu odovzdá,alebo pošle také veci, možno je vhodnejšie ponúknuť ich niekomu, kto ich využije, ako vyhodiť do koša, či?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
savanna
20. feb 2022

Normalne by som to od nej nezobrala a hotovo. Oblecenie je dnes uz nadbytocny odpad, ktoreho aj charity maju nadbytok a castokrat ho odmietaju, lebo nevedia, co s tolkymi mnozstvami robit.
Kamaratka si mysli, aku sluzbu ti robi, ale v skutocnosti ti daruje vrece odpadu, ktory nevyuzijes a mozno ani v charite ho nepotrebuju a nechcu.