icon

Pripevnenie ťažkého lana na nápravu

man327
22. máj 2023

Chcem upozorniť na riziko upevnenia ťažkého lana na nápravu namiesto ťažkého oka pri odťahu auta. Stalo sa mi to už 2 × že mi ťahali auto za nápravu a potom, po nejakom čase vozenia sa mi náprava odtrhla. Raz to bola dokonca odťahová služba, ktorá za nápravu bez opýtania pripevnenila ťažné lano. Hľadal som odpoveď na internete, či je to v poriadku, ale nič som nenašiel, tak píšem tento príspevok. Keďže sa mi vždy potom odtrhla náprava (na 2 rôznych autách) odporúčam vždy používať ťažné oko, ktoré je na to určené a nie zaťažovať nápravu, ktorá slúži na zavesenie kolies. Ked nenajdete ťažné oko, pozrite v manuály alebo na internete podľa typu auta (občas ho treba našróbovať).

liljana
Autor odpoveď zmazal
oli18
22. máj 2023

@man327 nekupuj si stare jazdenky, ale kup nove auto, nebude ta treba odtahovat. 😉

man327
autor
23. máj 2023

@oli18 poškodiť to môže aj nové auto 🙂 netreba nikdy ťahať auto za nápravu, je to veľmi nebezpečné. Môže sa preto odtrhnúť oslabená náprava, alebo aj pri nehode (ktorú môže spôsobiť aj niekto iný) a následky budú oveľa horšie, keďže v rýchlosti sa odtrhne koleso (ktoré je zavesené práve na náprave, náprava=zavesenie kolies)