Príspevok na plat gréckokatolíckeho kňaza
Ahojte, neviem ci ste počuli, ale v gréckokatolíckej cirkvi je taký projekt, že kto chce môže prispieť na plat kňaza. Čo si o tom myslíte ? Keby ste boli veriaca, prispeli by ste ?
V krajinách kde je cirkev oddelená od štátu, je úplne bežne, že ľudia ktorí sa hlásia k cirkvi majú nejaké percento zo mzdy strhávane a odvádzané cirkvi
Ja si tiež myslím pokiaľ majú zdravé ruky nech si nájdu brigádu, keď majú nízky plat ...
https://www.aktuality.sk/clanok/276198/kolko-da... precitaj si odsek o evanjelických a gréckokatolícky knazoch a urob si názor, prečo pýtajú príspevok na plat kňaza.
@pribinak na Slovensku hoci dostávajú príspevok od štátu, tak aj tak sa väčšina veci rieši formou zbierok napr. na nejaké opravy
Hm, raz keď ti bude zomierať niekto blízky a bude chcieť posledné pomazanie a budeš volať kňaza, som zvedavá ako by si sa tvárila keby ti povedal: viete čo? Až tak za 3 hodiny, skôr nemôžem, som na brigáde
Opravy a mzda je dosť rozdiel
@andreakotesova ja chápem, že majú nízky plat ale predsa je slobodná voľba výberu zamestnania
Ano,prispel by som
@96sofia96 No ale knaz predsa pracuje na duchovnej urovni,,,Krsti, uci nabozenstvo,je pri psisahe manzelstva, je na pohreboch,,spoveda, odbavuje omse, aj pripravy na manzelstvo v nedelu musia väcsinou odsluzit aj 2 sv .omse,,su prizvani k zomierajucim hoc je aj noc....Maju toho az az Ty ides z roboty do roboty vyplata.. popripade starostlivost o rodinu,, ale knazska sluzba ,to uz je ina páka..
@pribinak aj tak nie vždy to musí stihnúť, moze byť odcestovaný, slúžiť omšu...zavolám iného, ktorý nebude na brigade
No áno mame slobodnú voľbu výberu zamestnania, napr taký prezident …..keby sa dalo, chcela by som zo svojich dani prestať prispievať na neho
Ten iný čo nebude na brigáde ti povie, že nemôže, zo svojho príjmu nemá na benzín a ak chceš, musíš prísť po neho, mhd to nemusí stihnúť
Majú nízke platy, ale neuhrádzajú náklady za bývanie na fare. nemusia cestovať za prácou.
Kto má dobrý plat a neuškodí rodine, dávajú príspevky- v kostole, kňazom. Nie je to povinnosť. Nie je to ani "členské" ak je veriaci.
Mna skor stve, ze stat aj z mojich dani prispieva na cirkev. Ano suhlasim s tym, aby sa praktizujuci veriaci skladali na plat knaza ked chcu. Normalne to funguje aj v rakusku, ked sa hlasis k nejakej cirkvi pride ti “sek” a ten zaplatis 🤷🏼♀️
Presne viem kam tento prispevok mieri a tou poznamkou o slobodnom vybere povolania si to zabila uz uplne....nemas sajnu o com toto povolanie je
Ale dik za info,hned idem prispieť
https://www.dobrodinec.online/presov
@isis234 to s tým, že nemusia cestovať za prácou nie je celkom tak …..čo myslíš, že každá dedinka má faru? Nemá. Ten kňaz tam musí docestovat z inej dediny, či mesta
Ani každá škola kde kňazi vyučujú náboženstvo nie je 15 min od fary, tiež musí docestovat
A ani všetci veriaci ktorí si pýtajú napr spoveď pomazanie nie sú na 2 skoky od fary
Autorka a zavolas ho samozrejme hocikedy podla tvojej potreby aj v noci,uvedom si,ze su k dispozicii 24/;7,hlavne v dedinach,ze maju aj viacero filialok,ze ich praca zdaleka nie je o odsluzeni jednej liturgie denne...
Ja by som o praci,zivote a obete gr.kat.knaza mohla napisat knihu
Ludia ich vzdy podporovali,platy boli aj su nizke,ale teraz ta podpora bude viac oficialna.
V gréckokatolíckej cirkvi sa kňazi zenia a často majú viac detí, platy majú biedne a brigády si naozaj nájsť nemôžu vzhľadom na to akú prácu vykonávajú. Prispela by som.
@isis234 u nas napr. faru nemame, patrime pod faru v susednej obci. Knaz chodi napr. aj do nemocnice v meste za chorymi. A farar zo susednej obce sluzi omse v dvoch kostoloch, kedze obec sa sklada z viacerych miestnych casti, takze sa medzi nimi pravidelne premiestnuje.
Ale inak k tomu prispievaniu k platu - pokial viem, tak to vlastne funguje uz teraz - za vela veci sa davaju fararovi peniaze do obalky "na kostol". Kazdy da inu sumu a len farar vie, kde tie peniaze nakoniec skoncili, kedze prispevok je dobrovolny.
Áno prispela by som rada a rovnako by som prispela,keby sa dalo aj napríklad učiteľke v škôlke, keby to znamenalo jej menšiu frustráciu a väčšiu snahu ... Platy kňazov sú v tomto štáte naozaj to najmenej , keď vidím aké hlúpe príspevky sa kade tade vyplácajú a keď odbremení svojou snahou pomôcť človeku čo i len jedného psychológa , má to zmysel....
som za odluku cirkvi od štátu,nech si veriaci platia kňazov a všetko okolo toho.
To by sa potom ukázalo,koľko je skutočných kresťanov😀
samozrejme môže byť odluka cirkvi od štátu. budem prispievať. len potom nech nikto nechce po mne aby som prisp. na šport a kultúru...
@deti95060810 a na čo ďalšie nechceš prispievať?
Že má si nájsť brigádu 🤣 strašné hlúposti píšete, prepáčte. Tu máte problém prispieť, ale v pohode sa poskladáte triednej vášho dieťaťa na wellness pobyt ešte aj pre jej manžela. Ľudia sú desni drsnaci, keď sa jedná o cirkev, ale keď toho farára potrebujú, vtedy ani nepipnu.
Nie,ved maju plasty.
prispela by som a prispievam (ale teda katolickym kedze my sme katolici)

Neprispela, mne tiež nikto na môj plat neprispieva 😁