icon

Problém s farmaceutkou

21. jún 2022

Priateľ berie silné lieky na bolesť - Tramal. Doktor mu liek predpisuje raz za mesiac. Má totiž silný zápal v končatinách. Dnes si išiel vybrať liek do lekárne a farmaceutka mu robila akoby naprieky, že mu liek nevydá, vypytovala sa že koľko toho berie. Mňa to nahnevalo, je pravda, že tento liek je veľmi silný a často to zneužívajú feťáci, ale vytočilo ma, že si dovolila liek nechcieť vydať, veď liek predpísal doktor, tak neviem prečo robila zle.
Rozmýšľala som, či sa na ňu sťažovať, či nie. Fakt sa správala hrozne.

Strana
z2
asocial
21. jún 2022

podla mna to beries prilis citlivo. dala mu ho, dala. Mozno ozaj sa jej zda cudne, ze mlady clovek tak casto uziva nieco ine namiesto mozno riesenia problemu...
a to sa caka, kym ten zapal zmizne sam od seba?

h2
21. jún 2022

@janai1 To je otras. Keď to raz pacientka chce a Dr. jej to predpíše, neexistuje, aby lekárnička toto odmietla! Dcéra mojej kolegyne berie antikoncepciu zo zdravotných dôvodov, je panna. Keby jej to v každej lekárni na okolí odmietli vydať, čo má robiť?! Cestovať za tým cez pol Slovenska?

autor
21. jún 2022

@sense Farmaceut je viac ako lekár?

autor
21. jún 2022

@asocial On rieši problém, chodí na rázové vlny, na laser a o mesiac ho čaká liečba krvnou plazmou. Všetky ostatné liečby zlyhali.

sense
21. jún 2022

Nikde nepíšem ze je viac ako lekár, ale je lekár à lekar, ale tebe ani priateľovi/mužovi sa nezdá cudne ze mu mesiace predpisuje opiaty à napriek tomu k zlepšeniu nedochádza? A musí ich brat dokonca často? Ale ako mne je to jedno chceš sa sťažovať stazuj sa. Ale teda ja by som chlapa hnala k inému lekárovi keby mi mesiace berie toto svinstvo a zjavne mu nepomáha resp ak áno tak len k závislosti.
A farmaceut ma tiež vysokú školu ako lekár.
Ale zjavne ti môj názor nehrá do karát keď máš potrebu reagovať tak podráždene. Pekný deň prajem

autor
21. jún 2022

@sense Veď ten liek mu nepomôže len zmierni bolesti, ktoré sú neznesiteľné. A vyššie som písala, že sme vyskúšali všetko možné a nezabralo, teraz ide na iný druh liečby. Takže to riešime aktívne. Ale bolesti pretrvávajú.

autor
21. jún 2022

@sense Farmaceut nepozná jeho zdravotný stav narozdiel od lekára. Pekný deň aj Tebe .

zuzliq
21. jún 2022

Farmaceut má pravou za istých okolností liek nevydať. Pokiaľ priateľ berie Tramadol častejšie, ako by mal, treba to riešiť.
K dispozícii sú omnoho silnejšie analgetiká, ako Tramadol, teda ak je k tomu dôvod, treba navštíviť ambulanciu chronickej bolesti. Tu ale ide skôr o paliativnu starosť, teda opatrne!
A skúsil svoj problém riešiť s iným lekárom?

lubka668
21. jún 2022

Som tiez farmaceutka, mrzi ma, ze Vas konanie dotycnej farmaceutky nahnevalo. Situacie, ako ju popisujete je potrebne vzdy komunikovat velmi citlivo a diskretne, co sa v tomto pripade zial nepodarilo. Som ale presvedcena, ze nekonala so zlym umyslom, prave naopak. Sme v lekarni od toho, aby sme pacientovi pomohli a poradili, i ked nie vzdy su nase rady vitane alebo akceptovane.
Vo vseobecnosti ale treba povedat, ze farmaceut nielen ze ma tu moznost, on ma priam zo zakona povinnost liek pisany na recept nevydat, v priade, ze je podla svojich odbornych vedomosti presvedceny, ze by vydany liek mohol sposobit poskodenie zdravia pacienta alebo viest k zneuzivaniu lieku. Najcastejsie ide o duplikaciu lieku, interakciu s inym liekom, nespravne davkovanie, ale aj podozrenie na zneuzivanie. Vzdy je potom zo strany farmaceuta potrebne doriesit situaciu s predpisujucim lekarom a dohodnut sa na dalsom postupe..

panelacikova
21. jún 2022

@rohypnol1 bohvie, načo on ten liek berie... nechce sa mi veriť, žeby lekár bol až taký sprostý... skôr je to nejaký známy, ktorý mu dá stále recept... a lekárnička vidí podľa r.čísla, že výbery sú pričasté a preto sa ohradila.

janetinka27
21. jún 2022

chodim k mnohym doktorom, ale vzdy dam na radu lekarnika a v pripade, ze sa mu nieco nepozdava, riesim to s lekarom. lekarnici poznaju vsetky lieky, ich interakcie a nazor lekarnikov si vazim a neberiem ho na lahku vahu. jasne, ze su aj lekarne, kde nie som spokojna s pristupom, ale casto sa mi stava, ze ma lekarnici upozornia na uzivanie lieku. minule som napriklad vyberala ovitrelle a sucasne aj tablety canesten a lekarnicka ma upozornila, ze ak sa snazime o tehotenstvo (co pochopila z ovitrelle), tak canesten tablety brat nesmiem.
aj u nas si lekaren uplatnuje vyhradu vo svedomi a antikoncepciu nevydavaju a chodim najma tam, pretoze mi je tato myslienka sympaticka. je tu kopec lekarni, kde si clovek antikoncepciu vybrat moze.
kolegyna dlhodobo berie tramal, caka na operaciu v zahranici, ma velke bolesti a teda je dovod, aby ho brala dalej, kym sa jej stav nezlepsi. aj ked na koniku by ju zrejme zvozili, ze ho tak dlho brat nesmie

panelacikova
21. jún 2022

@lubka668 som rada, že sa tu vyjadrila aj "druhá" strana, pretože mám na to rovnaký názor, hoci nie som z fachu.

autor
21. jún 2022

@panelacikova Môžeš sa hanbiť za také hlúposti čo píšeš.

panelacikova
21. jún 2022

autorka, vôbec sa nemám za čo hanbiť. poznala som aj také prípady. lekár známy, stačilo zavolať, napíš mi to a to a vyriešené. presne ako písala vyššie
@lubka668 lekárnik má právo liek nevydať a kontaktovať lekára. možno by to nebolo odveci. lekár by vysvetlil lekárnikovi situáciu a lekárnik by nabudúce vedel, že je to odôvodnené. hanbiť sa môžeš tak akurát ty, mesiace má silný zápal v končatinách a nelieči sa to? to má prosím ťa akú diagnózu? či akože doteraz mu na nič neprišli, tak mu predpisuje silno návykový liek?

autor
21. jún 2022

@lubka668 Takže aj liek predpísaný lekárom má právo nevydať? O tomto neviem, ale som rada, že si sa ozvala, aspoň som o niečo múdrejšia. Takto som to nevidela, vidím len tú svoju nahnevanú stránku, že lekár predpíše a teda podľa mňa má väčšiu váhu (nechcem nikoho uraziť) ako Farmaceut. Pretože lekár pozná zdravotný stav. Nie je to žiaden jeho známy ako sa tu jedna pani snaží všetkým vsugerovať. Má veľmi silné bolesti, mierne lieky nezabrali, nezabrala žiadna liečba. Vystriedal mnoho lekárov, ortopédov, liečba chronickej bolesti. Dokonca ho už vyhodili z ordinácie ortopéda, že mu nevedia pomôcť. Ďakujem Ti za názor, niektoré info sú pre mňa laika nové.

autor
21. jún 2022

@panelacikova Čítaj, čítaj, čítaj...rieši to. To ty tu podsúvaš svoje skreslené predstavy a názory a prezentuješ to ako pravdu. Takže hanbi sa lebo len prekrucuješ.

autor
21. jún 2022

A napriek Tramalu cíti stále tú bolesť.

autor
21. jún 2022

Ďalej má predpísané rehabilitácie, magnetoterapiu, vodoliečbu, rázové vlny , laser ... A zmena k lepšiemu nenastala, skôr sa to zhoršuje.

fiafia
21. jún 2022

Treba skúsiť ambulanciu chronickej bolesti, nemusíš sa urážať ale tramal nieje cesta. Mala som tú česť pri bolesti ruky no po tramale som ani nevedela,že nejakú ruku mám 😅 bola som celý čas akoby mimo. Nieje to riešenie na dlho ☺️ držím palce

lubka668
21. jún 2022

Ako som povedala, v niektorych pripadoch nielen, ze moze, ale aj musi. Ak by sa pacientovi nieco stalo a mohol farmaceut tomu zabranit, je rovnako zodpovedny ako lekar. Kazdopadne vzdy je tam ta povinnost kontaktovat predpisujuceho lekara a situaciu doriesit. Samozrejme, ze je to casovo aj odborne narocnejsie taketo situacie riesit, lebo si to clovek musi obhajit aj pred lekarom, ale sme predsa od toho, aby sme pacientovi skutocne pomohli. Vo Vasom pripade, ak sa jej nieco nepozdavalo, mohla Vas napriklad posadit, ponuknut vodu so slovami, ze by kvoli priatelovmu zdravotnemu stavu rada zavolala lekarovi a dohodla sa s nim, ci by mu nebolo mozne predpisat iny, tiez ucinny liek, lebo ten, co uziva mu pri dlhodobom pouzivani moze uskodit, laicky povedane. A tiez to clovek berie hned inak. Cele je to iba o komunikacii..Drzim palce, aby sa priatelovi polepsilo.

autor
21. jún 2022

@fiafia Ja sa neurážam, ale je to tortúra a pani mi tu vypisuje že ktovie načo to má. A keď čítaš, tak som písala, že už sme boli všade.

autor
21. jún 2022

@lubka668 Teraz ma to mrzí o to viac ako som sa správala. Niekedy človek koná v hneve, čo nie je najlepšia cesta a teraz sa mi to potvrdilo. Som Ti veľmi vďačná za zrozumiteľné a slušné vysvetlenie. A ďakujem 🙂

fednaja
21. jún 2022

Sa čudujem že lekár s tým nemá problém, to je divné pokiaľ ide o takto návykový liek. By som sa tiež sťažovala ako ti tu vyššie radili.

sojorez
21. jún 2022

@rakywanda 😲

luccija
21. jún 2022

Necitila by som sa vinna aj pani magistra to mohla podat empatickejsie a vysvetlit...

cervenaruza123
21. jún 2022

Farmaceut sa musi pytat, ak sa mu zda, ze pacient liek neuziva spravne. Moze odmietnut aj liek vydat, ak ma podozrenie na zneuzitie lieku ci chybne vypisany recept. Na opiaty sa bezne falsuju recepty. Recept vyzera takmer normalne a malokto si vsimne rozdiel, ale zhanaju si ich fetaci, aby mohli tieto lieky uzivat. Takisto sa obcas stane, ze lekar sa nejak pomyli a vypisuje liek zle, zle nastavi davkovanie. Stava sa to malokedy, ale stane sa, aj lekari su len ludia. Farmaceut ma opat povinnost si to overit, upozornit na to, pripadne odmietnut vydat liek, aby nedoslo k poskodeniu zdraviu pacienta.
Je tu este druha vec, ze ak lekar prekroci limit, ktory moze pacientovi predpisat, tak poistovna liek lekarni nepreplati. Poistovna peniaze spatne nebude pytat od lekara ani od pacienta, ale zaplati to pekne farmaceutka zo svojho vrecka. Keby si farmaceuti nikdy neoverovali veci, co su im podozrive, v niektorych pripadoch by im cely plat siel len na tieto pokuty a doplacania.
Farmaceut sa musi pytat, ak ma podozrenie na zle vypisany recept, falsovany recept, na prekrocenie davkovania, na riziko poskodenia zdravia pacienta. Lebo aj lekar sa moze pomylit. Takze je dobre ze sa pytala. Ze to neignoruje. Mojej babke raz predpisal jeden lekar lieky, ktore jej spolu sposobovali poskodenie srdca a vsimol si to neviem ci iny lekar ci farmaceut az po mesiacoch uzivania a uz mala z toho srdce zial natrvalo poskodene. Tak nie je lepsie, ked si farmaceut radsej fakty overi, spyta sa, zaujima sa, vsima si ako by mal taketo nieco riskovat?

panelacikova
21. jún 2022

autorka, čítam. pýtala som sa, čo mu vlastne diagnostikovali? keď píšeš, že má tak ukrutné bolesti a mesiace užíva vysoko návykový liek? toto by si nevzal na triko žiaden normálny lekár, aby mesiace pchal do človeka vysoko návykový liek bez stanovenia diagnózy. takéto veci sa riešia možno tak v posledných štádiách niektorej rakoviny, kde sú fakt bolesti ukrutné.
takže opakujem, riešte situáciu, ak teda nejde o návykovosť a hltanie liekov z tohto dôvodu. lebo sa k nej dopracujete (myslím teda, že už sa priateľ aj dopracoval, len sa to hanbíš priznať)...
poznám ťažké zápalové ochorenia kostí či žíl (nôh), kde ľudia fakt trpeli, ale diagnóza bola stanovená. buď sa nastavila normálna liečba alebo sa riešili operácie. ale nie to, že mesiace (koľko? 6? či 11 mesiacov?) hltá pacient lieky a bez konkrétnej diagnózy. potom sa nečudujem lekárničke/lekárnikovi, že odmietol vydať lieky.

Strana
z2