Problémy so psíkom. Poraďte mi
Zdravím. Idem si po radu. Mám 1 a pol ročného psa jack russell teriéra. Keď už vás mám tu. Som zúfalá z nej. Opat raz. Zase začala robiť do prieku alebo nechce byť sama alebo neviem. Ja neviem čo robiť už naozaj. Ten pes vie, že nesmie robiť zle, čo moze takisto vie, ale ona furt ... som doma celý deň, nespravi nič. Hra sa so mnou, potom sama, spí. Pohodička. Akonáhle som v škole alebo ako dnes v robote ten pes proste robí zle. Minule rozdriapala vankúš, tentokrát sa posrala a vystala dnu aj keď vonku bola. To vôbec nie je o výdrži ani o tom, že sa nudí. Keď som doma to nespravi a spí aj pol dňa, ma aj kosti na hranie, ideme vonku 4x za deň. Krista ja neviem čo s ňou. Od malička je vychovavana. Od malička sa jej venujem, tak čo mám robiť? Ani ja ani priatel na to nemáme nervy, už je dosť stará . A hlavne priateľ už ma dnes také nervy, že Povedal, že pes pôjde proste preč. Ja ju prec davat nechcem. Je to milacik. Spava este aj v posteli s nami. Nic jej nechyba, ale toto sa neda tolerovat do nekonečna.. mate nejake rady, tipy, skusenosti?
Na tvojom mieste by som to skúsila tou klietkou aj keď by mi to bolo veľmi nepríjemné asi. Ale skús nájsť na googli trénerov psov, nechcem sem dávať žiadneho konkrétneho lebo som to niekdy riešiť nemusela. Sama ho podľa mňa len tak nevycvičíš, takže buď klietka alebo tréner.
@redhead20 inak este ma napadlo, ze sa da zakupit nieco sposob detskej videopestunky. Teda pokial chcete kvoli psovi investovat. Male zariadenie sa umiestni niekde v byte alebo na obojok zvierata a vy mate apku na telefone a tak ho viete pozorovat. Sofistikovanejsie funguju aj tak, ze sa mu viete prihovorit. Mozno by to pomohlo ak vyvadza kvoli tomu, ze nechce byt sam
@holubica555 Kastracia, resp. sterilizacia moze vyrazne upokojit prejavy, ktore suvisia s pohlavnymi hormonami. T.j. u psov agresivita, znackovanie, hrabanie a u feny podobne - neklud, frustracia, nalady, ziarlivost a podobne. Rovnako ako u zien s PMS, niektore su v pohode a niektore sa menia na jezibaby. Preto sa vzdy ako prve pri problemoch s nezelanym spravanim odporuca kastracia resp. sterilizacia. A potom aj kvoli dalsim benefitom, ako som uz pisala - fena nedostane rakovinu pohlavnych organov, zije dlhsie a pod. Ale samozrejme nie je to len idylka, zviera moze byt lenivsie napriklad a mat sklony k obezite kvoli tomu.
Ako ja rozumiem, co chces povedat a v principe suhlasim, ale jednoducho mam skusenosti s celkom dost psami (7 konkretne odkedy si pamatam) a jednoducho nemozem suhlasit s tvojou teoriou, ze pes nevie, ked spravi nieco zle v minulosti. Neviem ti to nijako odovodnit ani dokazat, to je pravda. Ja napr. na psa nekricim zvycajne a aj tak vzdy kazdy jeden vedel, ze napr. ten vyhrabany kochlik doma je proste pruser. Zvycajne ma ani len neprisli privitat ked nieco vyviedli, rovno ostali sediet v pelechu ako ukazka pocitu viny. A to sa normalne isli vzdy zblaznit od radosti, ked len zastrkotali kluce v zamku. Takze tak. Preto nemozem suhlasit s tym, ked napises, ze pes nevie.
Ale samozrejme suhlasim s tym, ze vycvik samoty je velmi velmi dolezity. A samozrejme, jediny vycvik, ktory ma zmysel, je zalozeny na odmene, nie na treste (aj ked ten tiez niekedy prist musi).
@redhead20 Vidis, preto som pisala "nevyziadana uvaha", nie rada ani sudenie. 😉 Napisala som ti to, co si o tom myslim a ako to moze suvisiet so spravanim tvojho psa, to je vsetko, nie ako mudrovanie. 🙂
Inak som presvedcena, ze to su bud prejavy "puberty" (moze pomoct sterilizacia), pripadne ziarlivosti (moze pomoct sterilizacia). Alebo teda vyckat, kym dosiahne pohlavnu zrelost, co moze byt tak este rok-dva a mal by byt vacsi pokoj.
@bosoriak moja kastrovana je, s kastráciou ako takou súhlasím ale nepáči sa mi keď sa používa ako riešenie na problémy všetkého druhu.kastracia nie je všeliek a nezvladnutu výchovu nerieši. Dokonca niektorí ľudia čo sa psom venujú ju neodporúčaju vôbec ak to nie je nutné zo zdravotných dôvodov (Katka z OZ Záchranný koráb, venuje sa aj prevýchove problémových psov). Neviem, chcela by som tu situáciu vidieť lebo jednoducho tomu neverím, a žiadny schopný vycvikar ktorého poznám by s tým nesúhlasil. (Že pes očakáva nepríjemnosti ak niečo vyviedol doma) moja sa mi pred mesiacom pototo doma (moja chyba, dostala niečo čo bežne nejedava a preháňalo ju) a vítala ma úplne normalne. Až keď som išla pozrieť
na tú paseku na dlážke tak ma sledovala obďaleč (aj to neviem prečo - netrestam ju za to, to musí mať ešte z "detstva" od rodičov mojich alebo čo.. ak mozete niekto natočte mi príchod domov , fakt by som si to pozrela takého psa.
@mrkvicka060 To, ze reaguje strachom, ked nieco vyvedie, je len podmienene spravanie, tak ako vie, ze za nieco dostane odmenu, tak vie , ze za nieco je trest, ale dopredu to urcite neriesi. Ja som vychovala 3 psov, temperamentnych plemien a ani jeden mi v byte nic nenicil, nikdy. Osobne si myslim, ze niekolko hodinove prechadzky a primerany vycvik by to spravili. Je to mlady pes, v najlepsich rokoch, kt. naozaj potrebuje vela aktivity a nie je to len prechadzka, treba ho ucit rozne kusky, cviky, tie precvicovat, to ju unavi. Ja ked som mojich psov nechavala doma, vzdy boli poriadne vyvenceni, unaveny a v podstate som pockala, ked si uz lahli a ulozili sa k oddychu, vtedy som odchadzala. Treba si to tak zariadit a naplanovat. A velmi pomaha pravidelny rezim, teda prechadzky a cinnost v rovnakej dobe a potom oddych, kedy sa proste oddychuje a nic sa nedeje, rozvrhnut to tak, ked nie ste doma. Pes ma potom istotu a je ovela kludnejsi a vyrovnany. Moje psi su ako hodinky, napr. veceru uz vedia, ze sa nikdy nic nedeje a od tej 20 hod, uz len spia.
@stella333 niektori ludia to ze maju psa neznamena ze nemaju nic ine na robotu. A ja fakt neviem a ani nebudem podmienovat svoj odchod alebo ine svoje cinnosti psovi. Nehnevajte sa ale moj pes nie je stredobod mojho vesmiru. A ked potrebujem odist a on nie je pat hodin vyvenceny ako by potreboval tak ma smolu. A nemam rada ak ide niekto tvrdit ze teraz ked ma clovek psa tak sa treba tocit len okolo neho. A najprv nech je psik spokojny so vsetkym a potom mozem riesit ostatne. On sa prisposobi mojmu rezimu, aky udam ja. A pes nam byt nenici. Je vychovany. Stalo sa to parkrat. Asi dva alebo tri, kym mal rok, ze rozkusal krabicu a ked bol steniatko tak jednu papucu. Vychova, vencenie ani ostatne veci zanedbavane nie su.
@stella333 a poprosim vas, rieste autorku. Ja sa drzim mojich sposobov, a vyhovuju nam. radu som nepytala ja.
My sme mávali takýto problém s naším psom ale len keď bol fakt ešte malé šteňa, on bol potom aj na výcviku normálne lebo to bolo neúnosné a odvtedy je v pohode. Ten váš ešte nie je až taký starý aby to nemohol absolvovať tiež 🙂
@mrkvicka060 nuž podľa mňa je to pol na pol, v prvom rade musí byť pes spokojný inak sa ti to vypomstí. Nepýtal sa k tebe a tak je potrebné mu zabezpečiť všetko potrebné, okrem stravy a bezpečia aj vybitie energie. Tvoj je asi spokojný keď nič neničí 🙂
@mrkvicka060 Omylom som to adresovala tebe. A k tomu co pises, su rozne temperamentne psy. A nikde nepisem, aby niekto svoj odchod podmienoval psom. Psa treba naucit rezim aky vyhovuje nam, ale s ohladom na jeho potreby,len tak bude v pohode.
@mrkvicka060 Este doplnim, ze moje psi teraz len vidia, ze si beriem kabelku a obliekam sa a uz zalahnu do pelechov a idu spat. To len aby si si nemyslela, ze okolo nich treba stale skakat, len ich to bolo potrebne naucit.
Klietka by nebola zlé riešenie ale ja by som sa bála, že si do tých výkalov nejako postúpa keď sa nebude vedieť vpratať do kože a bude od toho celá :/ Neviem či to je najšťastnejšie riešenie
Dobrý potrebujem poradiť,,, máme doma polročného psíka Border Kolie,,,, no neviem s ním rady,,, už sme skúšali všetko ,,,no on nie a nie aby sa naučil slušnému správaniu,,,možno že aj ja robím niekde chybu,,,no už som z neho zúfala,,, všetko mi trhá,,,, vyhrabuje,,, roztrhal nám sliepky,,,prádlo na vešiaku mi potrhal,,, juj hrôza,,, k tomu neskutočne skáče,,,,, na ludí,,,,, a preto sa ho aj naše deti boja,,, stále po nich len skáče,,, neviem čo s ním mám robiť,,, bola by som rada keby sme si ho mohli nechať no ale keď to bude takto ďalej pokračovať,,, tak to asi nebude možné,,, už len kvôli našim deťom,,,, :( za každú radu ďakujem
@simonka121 Polrocny psik sa len vsetko uci, naviac Border kolia je pracovne plemeno, velmi temperamentne a potrebuje cinnost. Idealne zacat s nim chodit niekam na cvicak, robit nejaky psi sport. Urcite ale treba chodit na dlhsie prechadzky a niekolko krat denne trenovat poslusnost, staci 10 min, rozne cviky, ak mate zahradu daju sa kupit slalomove tyce, detsky tunel a psik moze behat cez neho a aj deti sa zabavia. K veciam ktore nechcete aby znicil mu musite zamedzit pristup, je to stena, vsetko skusa a objavuje. Chce to trpezlivost a doslednost a on pochopi co od neho ocakavate. Ak skace na deti, treba mu dat najavo, ze to nie je spravne, napr. okriknutim, plesknutim, vziat ho prec. Deti by nemali pri tom kricat alebo utekat, lebo stena to berie ako hru a zabavu, len este viac skace a doraza.
Určite nie klietku ani žiadne zatvaranie niekde...pes je potom v strese! Treba odchádzať na pár minút a pomaly čas zdlzovat. Ak pes steka keď odchádzate prídete až keď sa upokojí. Ak pes leží alebo sedí pred dverami a nesteka...príďte a pochvalte ho....potom dobu predlzujte . Nakoniec bude sám vedieť že musí na vás sám pekne čakať. A trénovať to treba každý deň!

@redhead20 odkiaľ ste? Viem že napríklad Desenský vie poradiť aj po telefóne (nestotožňujem sa s ním vo všetkom, ale inak je podľa mňa ok), a možno sú aj iní ľudia čo by to vedeli takto konzultovať. Ale keby aj nie, asi by bolo lepšie kvôli tomu aj pocestovať, je to vo vašom záujme. So spaním v posteli s vami súhlasím - pokiaľ je pes vychovaný, môže si spať kde chce. To je len ďalší mýtus o "vodcovi svorky" typu musíte jesť prvý a podobne.. moja spí so mnou ale keď poviem dole (keď idem prezliekať periny alebo tak) tak sa prace. Skúste keď tak tú klietku, len by som sa bála že si tým vyrobíte nový problém- napríklad neustále štekanie. Ideálne by bolo prísť na to prečo to robí a dať ju do kľudu.