Prsia = reklama a marketing
Chcem vedieť čo si o Tomto filme - ukážke myslite.
kto chce, moze, ma moznost dojci, kto nema - nedojci. je na kazdej zene, ako sa rozhodne. a zrejme je lepsie dat nejaky druh mliecnej formuly, ako trvanlive kravske mlieko.
nema zmysel diskutovat, ktore dieta je viac lubene a zdravsie krmene.
a predpokladam, ze sa to tu o chvilu zvrhne, dojcenie vs nedojcenie
ženy majú prsia na to, aby nimi kŕmili svojich potomkov,... tak isto ako akákoľvek iná matka cicavca. 😉
@mariuskaa ak v USA nemaju ziadnu matersku dovolenku a zamestnavatel ti drzi miesto len 6 alebo 12 tyzdnov, kojenie dlhsie ako po tuto dobu nema ziadnu sancu. ak aj zena chce kojit a moze kojit, no po troch mesiacoch klusa naspat do prace a o dieta sa stara opatrovatelka alebo jasle, je vyhodnejsie zacat krmit dieta umelym mliekom hned od zaciatku. reklama a marketing skor napomahaju k tomu, aby sa o kojenie ani nesnazila a hned davala umele.
@warholette to je strasne - strasne pre dieta! Keby, ze si moze vybrat ono, tak je jeho volba jasna! CHcem maminku a chcem jej mlieko. Este, ze nezijem v USA ale na toblbom Slovensku 😝 . Jojo,..
@sonice nastastie vo vela pripadoch sa mozu starat babky alebo ina rodina. v byvalej praci kolegyna pracovala do vianoc, maly sa jej narodil na zaciatku januara a ona uz bola vo februari naspat. druha kolegyna bola doma trochu dlhsie, maly sa narodil na konci januara a ona nastupila v aprili. o prveho sa starala svokra, o druheho kolegynina mama. vacsina mamiciek chce cerpat aspon plnych 12 tyzdnov, ked mozu, ale ak sa neda... 😖 😒
Dost sa tam hovori aj o dojceni na verejnosti, o prirodzenosti dojcenia. O tom, ze "prsia predavaju", sexisticke marketingove tahy. Je jasne, ze prsia sa beru aj ako eroticky "objekt", ale aj to ma vlastne svoju podstatu v dojceni. Chlap vidi "kozatu" zenu ako potencialnu matku svojich deti - velke prsia = vela mlieka,deti nebudu hladovat, a vychova mnozstvo silnych potomkov, a rod bude zachovany. Aj ked by sa dalo polemizovat o tom, ci velke prsia znamenaju vela mlieka, a naopak. Pripadne velke prsia mozu znamenat vela silikonu 😉
Ale vo svojej podstate to priroda takto nejako zariadila..
@warholette no jasne, ale babky asi nedojcia,... :( dojcit a chodit do roboty naozaj nie je kompatibilne,...
Naviac,mi osobne by to srdce utrhlo,keby ze musim do roboty, a moje vlastne dietatko musim nechat svokre.Ktora si ho bude viest k obrazu svojmu! Ja by to neuniesla - vazne! Uz len pri tej predstave je mi zle.
@warholette viem veľmi dobre o com hovoríš. Tiež tu žijem. Mala somto šťastie ze som bola doma s dieťaťom. Ale BTW z môjho okolia 10 žien čo tiež boli doma a nešli hneď do práce len 3 sme kojili z toho 2 Slovenky. Ostatne sa rozhodli nekojit.
Práve kvôli priam ako nástroj marketingu- chceli ich mat pevnejšie , pohodlnosti
Marketing presne ako to opisuje film. Už v porodnici ťa vybaviť na ceste domov sruksakom plným Similacu. (Umelé mlieko)
hahaaaaaaa 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ani som to nedopozerala do konca. Stačil mi graf a zakončila to veta "AMERICA LOVES BOOBS" 😀 😀 😀 A bohužiaľ, aj všade inde si ženy vážia viac svoje prsia ako dieťa.
Matky nedojčia, lebo ich desí predstava toho, ako budú ich prsia vyzerať, že pri sexe im potečie mlieko, že to znechutí muža aaaatď... (takto som pred pôrodom aj ja uvažovala, ale zamyslela som sa a došla k rozumu) ALE LEN MALÉ PERCENTO ŽIEN NEDOJČÍ PRETO, ŽE NEMôŽE!!!!
"Bolelo ma to", "Mala som málo mlieka", "Dieťa stále plakalo", "Dieťa nepriberalo", "Mala som zápaly"... blá blááá!!!!
l
l
- - - > trápne výhovorky (s ktorými som sa osobne stretla), NIE DôVODY PRESTAŤ DOJČIŤ!!!
Podám Vám dva príklady:
JA: 2x zápal prsníkov spolu s bolesťou bradaviek (teploty, bolesť prsníkov, hlavy, nechuť do jedla...), 1. bolesť bradaviek, kedy som mala pocit, že mi cez bradavky tečie rozpálený olej, nie mliečko, 2. bolesť bradavky - detto a siahla som aj po UM, no nie som masochistka - preto som ním dcérku PRIkrmovala, aby sa moje telo zotavilo. A nastala 3. najväčšia bolesť bradaviek - krvácanie, zárez viac ako cez polovičku bradavky, hnis a proces dlhý necelé 3 mesiace. Stálo ma to mnoho peňazí na mastičky (ktoré zaberali tak na 20%) a nervov, lebo každý do mňa hučal, nech už prestanem kojiť, ale nie! Prešlo to!!! Potom začal štrajk, málo mliečka a od 3och mesiacov ma dhovárala od dojčenia svokra rečami "už je to trápne, nie je to zdravé, nemá toľko vitamínov..." ... DCÉRKA MÁ 11 MES. A AJ TAK JE STÁLE DOJČENÁ!
Hlásim sa ako príklad toho, že KEĎ SA CHCE, TAK SA DÁ! A žiadna bolesť nie je dôvod.
SVOKRA: švagrinú (1. dieťa) kojila 4 mesiace ale od 3. mesiaca len v noci. Švagriná je obézna a pritom nemá byť po kom a ako dieťa mala mizernú imunitu. Môjho manžela kojila 2 týždne. Potom prišiel zápal, lebo mlieko mala až v ramenách, tvorilo sa jej nadmerné množstvo a naberalo zelenú farbu. 41° teploty a išlo o jej život. POCHOPITEĽNÉ, ŽE PREŠLA NA UM. A mala dôvod nekojiť!!!
UM by malo byť len pre prípad núdze!!! Ak ide život/zdravie, aj to zvyčajne stačí len ako príkrm.
V dnešnej dobe sme zvyknutí si všetko uľahčovať, tak "prečo kojiť s bolesťou alebo trápnym pocitom, keď môžem dať UM?"... Dokonca aj lekári si často krát uľahčia pomoc tým, že doporučia UM (s tým som sa stretla, keď som prišla na gyndu s krvácaním z bradavky a hnisom všade navôkol).
Reklama!!! Hýbe svetom....
Ukameňujte, ukrižujte ma, poďte sem a dajte mi facku! Nadávajte na mňa, ohovárajte a vyčítajte čokoľvek!!! Ja si aj tak stojím za tým, že KOJIŤ SA DÁ NA 99% VŽDY, a tá, ktorá nekojí a nebola ohrozená na zdraví (viac ako bolesťou či miernou infekciou) NIE JE TAK ODDANÁ svojmu dieťaťu, lebo siahla po tom, čo je ľahšie; alebo nemala dostatok informácií na to, aby v dojčení pokračovala, čo je smutné, ale všetko sa dá napraviť. Myslím, že perfektným príkladom sú aj DOJČIACE MATKY ADOPTÍVNYCH DETÍ!! 🙂
@chanthall je obdivuhodne, cim si si vsetkym presla, aby si mohla kojit, ale to je tvoje rozhodnutie. neviem, preco odsudzujes matky, ktore nekoja z rozlicnych pricin. cudzie dieta nie je tvoje, cudzie telo nie je tvoje, co je ta do toho, kto koji a kto nekoji? presne ako @maca_p povedala, zachvilku sa to zvrhne na debatu kojenie/nekojenie namiesto debaty o filme. a uz je to tu 😉
a teraz som si všimla, že píšete aj o zamestnaní. Tak s tým nemám vlastnú skúsenosť, ale kamarátka chodila na VŠ 100km od domova a kojila. Teraz v septembri pôjde do práce a nechce prestať kojiť. Aj pri 12 hodinových zmenách je možné kojiť, čoho svedkom je moja "macocha". A ak nie kojiť, tak mliečko sa v dnešnej dobe môže odsávať a krásne uskladňovať, čo nahradí aspoň na istú dobu UM.
@warholette "Matky nedojčia, lebo ich desí predstava toho, ako budú ich prsia vyzerať, že pri sexe im potečie mlieko, že to znechutí muža aaaatď... " toto vystihlo vetu: "AMERICA LOVES BOOBS". Nestarám sa do nich 😀 mám dosť svojich starstí, ale mám na ne negatívny názor (v téme dojčenia, nie však výchovy!) 🙂 Takže neodcudzujem doslova matku (ak som sa tak zmienila, tak sa opravujem) ale odsudzujem to ROZHODNUTIE. Myslím, že to je podstatné, čo vlastne odsudzujem, lebo mám rešpekt pred každou matkou, či má 15 rokov, alebo 69. Nedovolím si ju na základe ne/dojčenia odsudzovať, ale dovolím si MAŤ NA TOTO ICH ROZHODNUTIE NEGATÍVNY NÁZOR.
...reklamu na umele mlieko od narodenia moze len amerika hlavna vec ze v europe je na kazdej krabici napisane ze podla WHO je dojcenie prveho polroka to najlepsie co moze matka dietatu dat a reklama na pociatocne mlieka je dokonca zakazana a nesmie sa ani propagovat na verejnosti, nevraviac o tom ze ani vzorky na pociatocne mlieko nedostanete (aspon v krajine kt. zijem).... a zena kt. si mysli ze len ked bude kojit jej budu prsia ovisat tak je pekne tupa, nakolko prsia sa menia uz pocas tehotenstva a ak sa zvacsia pocas tehu a bude mat naliate prsia mliekom uz pri porode tak jej budu ovisat rovnako ci bude al. nebude kojit....ine je ked zena kojit nemoze....
@chanthall je mozne kojit aj popri praci, ale film je o USA a v USA maju uplne inak nastaveny system. na Slovensku je stale zauzivane matka tri roky na materskej dovolenke, ak chce pracovat alebo chodit do skoly, je to jej volba. v podstate vsak ma tri roky, pocas ktorych moze kojit na poziadanie. v USA vsak matersku dovolenku nemaju. zauzivane je, ze sa zena vrati do roboty 6 az 12 tyzdnov po porode. zamestnavatel jej plati urcitu sumu a je v jeho zaujme, aby sa co najskor vratila naspat. preto je v jeho zaujme, aby co najskor prestala kojit a presla na umele mlieko - ano, maju tu zo zakona prestavky na kojenie a podobne, ale nie kazdy zamestnavatel ich aj dodrziava a uz tu bolo aj niekolko sudnych sporov. vratme sa vsak naspat k umelemu mlieku. kedze zamestnavatel nema preco podporovat kojenie - porodom a kojenim straca na niekolko tyzdnov pracovnicku a musi jej davat extra prestavky - je v jeho zaujme podporovat reklamu umeleho mlieka. sexualizacia prs tak ma ekonomicky vyznam - zarobi na nom spolocnost vyrabajuca umele mlieko, jasle, ktorych je vsade plno (na rozdiel od slovenska, kde je nedostatok skolok a jasli, ich je v USA neurekom, ale su aj podstatne drahsie), zarobi na nich zamestnavatel, ktoremu zamestnankyna nevypadne z pracovneho procesu na roky, ale len tyzdne... cize cela spolocnost je nastavena inak. niekedy tie zeny skutocne ani nemaju na vyber, co sa tyka rozhodnutia kojit alebo nie...
@warholette tak ti dávam za pravdu, že zrejme nemajú.Ale myslíš, že všetky ženy mali len tento dôvod? Iste nie... . Čo je smutné ale taká je doba. Problém je v tom, že nepravá pointa toho prišla aj k nám. Len krása a propagácia pŕs - nie však kvôli práci, ale iba, iba a iba kráse...
Tento film neplatí len pre USA, ale aj na SK.
Vidíme v reklamách všade sú "boobs" reklama na pivo napríklad casnicka s veľkým vystrihom.
A pritom kojacia žena na verejnosti (zakryta satkou) poburuje viac ako reklama.
Ja nie som nejaká puritanka ja som v pohode za obidve. Ale je hrozne že spoločnosť častejšie odsudzuje kojacia ženu a vyvolá väčší rozruch ako reklama.
Vidím ze zmenili názov témy. Áno bol kto dlhé. Len trosku teraz je to viac provokacne vyznievajuce ako predtým.
@mariuskaa veru je to tu. Ale tu je iná mentalita... V niečom lepšia, v niečom horšia... ale najhoršie je to, že (ako aj iné krajiny) sa SR OPIČÍ po USA... Oni sa na nás musia pozerať s rehotajúcim xichtom, vystrčeným ukazovákom a sčasti nechápavo... Čo už keď sme takí sprostí...

ja sa iba cudujem ze sa zeny nechali takto zdecimovat... dojcenie je prirodzena vec. zo zenskych prs sa stal marketingovy nastroj a nastroj na ovladanie chlapov co to nemaju v hlave so sexualitou v poriadku. bodka.