Prvýkrát idem posielať balík

14. nov 2023

Ahojte. Prvý krát idem posielať balík budú to plienky prosím vás ako ich mam zabaliť ci treba to nejak baliť? Neviete koľko to bude stáť a co tam mam napísať?

solange7
14. nov 2023

To nemyslis vazne... Nevies co mas napisat na balik? Pozri si stranku posty alebo spolocnosti, cez ktoru ides balik posielat.

suzitok
14. nov 2023

Prvá otázka znie, ako to chceš poslať, možností je veľa. Pošta, kuriérske spoločnosti, Packeta. Tiež závisí od váhy, veľkosti balíka. A čo tam napísať? Tiež záleží od toho, cez koho posielaš, cez poštu píšeš odosielateľa, aj prijímateľa, cez kuriérov netreba nič, štítok si donesú, cez Packetu ti stačí vygenerovať kód. Balenie je na tebe, buď dáš do krabice, alebo len obalíš napríklad papierom, fóliou. Cena sa odvíja od XY možností, ktoré máš k odoslaniu.

roja01
14. nov 2023

Najdi si Posta - cennik, cena sa odvija od vahy a dodatkovych upozorneni (krehke a pod.). Plienky posli normalne, bezne (bez priplatkov). Na poste si zadarmo vypytaj sprievodny listok (aspon 3ks) a doma ho vypln.
Na poste mozes kupit za 0.5€ igelitove vrecko do ktoreho sa daju zabalit, ak ich nie je vela. Alebo do hociakej krabice. Vsetky otvory dobre prelep sirsou izolepou.
Na prednu stranu v pravo dole napis perom (nie cervenym) adresat: uved meno a adresu prijemcu a vlavo hore napis odosielatel: kde uvedies svoje meno a adresu a tuto cast mozes jemne preciarknut.

majlo1234
14. nov 2023

@solange7 nie je to podla mna v dnesnej dobe take zvlastne. Ja som tiez po dlhom case(na gympli sme sa tusim ucili vsetky oficialnosti) rozumej 15 rokov sla posielat list, a ozaj som si musela guglit do ktoreho rohu sa dava adresat, do ktoreho odosielatel, a nakoniec som aj tak zabudla nechat miesto na znamky. Tetuska na poste sa na mna dobre vykricala🤣 dnes uz to proste nepatri do bezneho zivota, clovek zabudne

maranco
14. nov 2023

cenník pošty nájdeš na stránke https://cennik.posta.sk/ údaje o zásielke vyplň cez stránku https://eph.posta.sk/ alebo mobilnú aplikáciu, na balík vypíšeš adresu a pri priehradke povieš číslo podacieho hárku.
Ako funguje balík nájdeš tu https://www.posta.sk/sluzby/balik

mirkam3
14. nov 2023

A vies si predstaviť, že by si ich teda poslala no nebalila? 🙈

bellugia
14. nov 2023

hhaha, prepáč, dobrá otázka. Treba riadne zabaliť a podla rozmeru, možno to bude už balík, záleží od rozmerov balíka, váhy, inak to môže byť aj doporučený list.Adresy vieš hádam písať? haha, dobrá otázka 🙂))

sovica
14. nov 2023

@autorka Zásielku treba zabaliť. Na balenie môžeš použiť napr. veľkú plastovú obálku, veľký sáčok, igelitovú tašku bez nápisov (alebo ju prevrátiš naopak - schováš potlač), igelitovú fóliu, baliaci papier, krabicu... Môže to byť akákoľvek farba, ale bez potlače. Do ľavého horného rohu napíšeš Tvoju adresu - odosielateľ, do pravého dolného rohu adresu príjemcu - komu to budeš posielať. Cena sa odvíja od váhy a od toho, či to chceš poslať obyčajne, doporučene, ako balík na poštu/na adresu alebo kuriérom. Cenník pošty nájdeš tu: https://cennik.posta.sk/
Tú žltú bodku si posunieš na gramáž, akú majú plienky a nižšie v tej tabuľke Ti ukáže, ktorá zásielka, koľko stojí. Napr. plienky majú váhu do 2kg, obyčajná zásielka 3€, balík na poštu 3,90€, doporučený list 4,30€ atď. Keď posielaš obyčajne a zásielka sa stratí, nemáš nárok na reklamáciu. Ak posielaš doporučene alebo ako balík, vypisuješ podací lístok (dajú Ti na pošte). Ak sa takáto zásielka stratí, máš nárok na reklamáciu a vrátenie peňazí.

moonlight1210
15. nov 2023

Ako balenie plienkam staci pevny igelit, kedze sa to nema ako rozbit. Ziadna prepravna spolocnost totiz nezaobchadza s balikmi zrovna tip-top.

Ale nech je to nieco pevne, alebo viacvrstvove, aby sa to lahko nepretrhlo. V tomto obdobi a pocasi mavaju kurieri casto v aute vodu (nanosi sa zvonku) a cez trhlinu v obale by sa obsah mohol znehodnotit, ak bude balik lezat na dlazke v aute.