icon

Rada ohľadom pravopisu

29. jún 2021

Prosím ľudia, nie je sa nepíše spolu. Toto je hotová pandémia. Nehovorím že musíme dokonale ovládať gramatiku ale to “nieje” je všade. Keď vďaka tomuto príspevku aspoň jeden človek prestane “nie je” písať spolu, tak budem rada.

floren
29. jún 2021

vatsinou, vedčí, hryby, vitiahli, vydeli🤦‍♀️

halabolka
29. jún 2021

U mna je top “musi to vist” (vyjst), myčka, ladnička, je mi 35, decký, vysí, podaj my/mi sme boli, “proste” 5x v jednej vete

stella03
29. jún 2021

@aurorastone nieee to je Boška😂😂😂

panelacikova
29. jún 2021

@makova333 ja viem 😀 ale aj u nás doma sa tak hovorí 🙂

panelacikova
29. jún 2021

@suzitok ešte lepšie je: "idem do frajerky" 😀

panelacikova
29. jún 2021

@makova333 idem pri more a podobne sa používa vo veľmi veľkej miere aj v oblasti Prievidze, Partizánskeho.... A neviem, či aj NR, ale tam už asi nie.

panelacikova
29. jún 2021

@vroni mimochodom, mnohí ľudia si pletú slovné spojenia tomu nerozumiem a nechápem to.... v ich podaní je to nesprávne, a to takto: tomu nechápem a nerozumiem to. tiež ma to dvíha zo stoličky 😀

makova333
29. jún 2021

@panelacikova ja som rodená "Paštekárka" 😀, my máme svoje skvosty🙈, tak ja tieto mimo BA veľmi nepoznám.

makova333
29. jún 2021

@panelacikova idem do frajerky mi celkom aj dáva zmysel 😀

asia83
29. jún 2021

Ja tu milujem čechizmy, najmä od západniarov. Mám dojem, že je tu strašne veľa Čechov žijúcich v Bratislave so slovenským občianstvom.

viestta
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
29. jún 2021

@makova333 raz to tuším v správach alebo kdesi v TV taký starší pán povedal, som sa smiala 😀

panelacikova
29. jún 2021

@viestta áno, tiež pochádzam z východu. preto mi knedlík nevadí 😀

vroni
29. jún 2021

@panelacikova, ja viem, ale toto ma privádza do vyvrtky....

sjuzi
29. jún 2021

Ale veď ich tu už len toľko "neodcudzujte" 😁😂

natalienka12
29. jún 2021

Mňa zadok stípe, keď vidím skratku týždeň tt 😀 ale úplne na všetko, nie v zmysle týždeň tehotenstva, ale všeobecne týždeň.

catlyn
29. jún 2021

Podla mna by bolo super mat adminov, ktori koriguju pravopis. Robilo by to osvetu a clovek by sa i nieco naucil / zopakoval si vo volnom case. Velmi by som to privitala.

natalienka12
29. jún 2021

Aktualna perla …zijeme “z ruky do ruky” 😀😀😀😀 namiesto “z ruky do ust”

makova333
29. jún 2021

@asia83 my skôr nemecké výrazy prisposobene lokalite😄 šnicel, žufana, fertucha, frištuk, škridla (pokrievka) a podobné lahôdky 😄 A pekne s laskou tvrdo😄 Môj muž by aj hovno zmäkčil bez gutalaxu (stredoslovak).

makova333
29. jún 2021

@natalienka12 mozno chcela povedať, že sú lakomí 😜

buzby
29. jún 2021

Mňa bolia oči, keď vidím prvý krát!!!! Píše sa to prvýkrát!

sssss123
29. jún 2021

idem vonku alebo idem dom, a kopec čechizmov a anglicizmov a nieaky sa občas vyskytuje v pracovných mailoch

andrea169
29. jún 2021

Mne vadí kôli miesto kvôli a to je tu fakt často

halabolka
29. jún 2021

a este perly: kam ideš s tíma deťma? Čo robíš s týma šatama? Ked to pocujem, trha mi usne bubienky 🤦🏽‍♀️
a neznasam, ked niekto tak premotivovane pise ciarky, ze ich dava aj tam kam nepatria. To je tisickrat horsie ako ich vobec nepouzit, napr.: co, robis? Coze, si robila? V zmysle “co robis?”, ale ked sa pise ciarka pred “co”, tak zakonite musi ist aj za nim 😀

aileen_mt
29. jún 2021

Mna jemne strasie pri nerestiach, ktore sa pachaju na slovicku "kvôli"... napr. Kôly 👌😅🤦
A vynechavanie predlozky stylom: idem doktrovi, idem kadernicke... Ides kadernicke co? Vysypat smeti? 🧐
Ale, samozrejme, "netreba hned odcudzovat" 😉

chatte007
29. jún 2021

Vela ludi nevie spravne pisat zlozene predlozky a prislovky. Spravne sa pise napr. "spred, spod, sponad, spopod, sprava, zlava, spomedzi, spredu, skadial,..." Ludia tam pchaju vsade "z" a este to aj pisu oddelene: "z pred, z prava, z pomedzi, z kadial" a pod. Specialita je "Z kade si?" Kaďa = nadoba na vodu. Spravne je "Skade si? Skadial si? Odkial si?" Ano, skutocne sa v mnohych tychto slovach pise na zaciatku "s", aj ked sa to mozno zda nelogicke.
Cechizmy "kotnik" a "nart" pouziva vacsina ludi. Spravne je "clenok" a "priehlavok".
Niekolkokrat som videla slovo "detsko".

stevvvka
29. jún 2021

@anka2015 nie som si istá, ale "vzhľadom na..." je asi nesprávne, ja používam vzhľadom k... Tak si to pamätám zo ZŠ.

Ísť pri čokoľvek je pre východniarov čudné, ale ja som dosť dlho používala ideme vonku, do 28r. Ma nikto nikdy neopravil😄

halabolka
29. jún 2021

@chatte007 “skade si” je spisovne? 😳 to je skor narecove, povedala by som “odkial si”. Ale nehadam sa, iba ma to zaujalo 😄

stevvvka
29. jún 2021

Joj, čo my sme sa s mužom na trápili pri slovách idem odtade preč, dones mi stade hento, pod odtamade sem😅

panelacikova
29. jún 2021

@stevvvka natrápili 😀