icon

Rada ohľadom pravopisu

29. jún 2021

Prosím ľudia, nie je sa nepíše spolu. Toto je hotová pandémia. Nehovorím že musíme dokonale ovládať gramatiku ale to “nieje” je všade. Keď vďaka tomuto príspevku aspoň jeden človek prestane “nie je” písať spolu, tak budem rada.

Strana
z4
panelacikova
29. jún 2021

ešte som si spomenula na slovíčko "pól". ale nie severný alebo južný, ale "pól roka, pól hodiny", idem oči vyklať, keď to vidím.

halabolka
29. jún 2021

@stevvvka stamad je najcudnejsie slovo, ake som kedy pocula 😄 neviem ci pochadza z madarciny, z vychodu alebo je to skomolene vsetko dokopy

stevvvka
29. jún 2021

@panelacikova to som si nestihla všimnúť pred odoslaním, ale teda v takej téme si už budem pred odoslaním minimalne dvakrát všetko kontrolovat😄

v3rca11
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
29. jún 2021
chatte007
29. jún 2021

@halabolka Kratky slovnik slovenskeho pravopisu ho uvadza ako spisovne, aj ine slovniky, pozri na slovnik.juls.savba.sk. Inak tiez mi to akosi nejde do ust, pouzivam "odkial".

chatte007
29. jún 2021

A vela ludi si myli pravopis a gramatiku. Ked niekto nevie spravne pisat, hovorime, ze ma zly pravopis. To je subor pravidiel na zapisovanie jazyka, cize ako sa spravne pise.
Gramatika je nauka o stavbe jazyka.
Toto si casto vsimam, ze v diskusiach ludia casto niekomu vycitaju "hroznu gramatiku", pritom ide o pravopis. Toto je uz asi trosku vyssi level, ale mozno niekoho inspirujem vyjadrovat sa spravne 🙂

belllinka
30. jún 2021

Mňa najviac irituje nesprávne používanie slov VON a VONKU. To je z nejakého nárečia, že to ľudia tak často zamieňajú? Východniarske alebo aké?

sjuzi
30. jún 2021

Ja inak nechápem, odkiaľ sa zobralo "ôk", akože O.K. To je ozaj príšernosť, normálne mi chlpy stoja 😀

kvetinka75
30. jún 2021

mňa okrem iných vytáča výraz ladnička.

kvetinka75
30. jún 2021

alebo že prídem tu, som von,

dahra
30. jún 2021

@halabolka - môj muž neprichádza odtiaľ -"s/z-tamad", ale "ztato"- presne tak ako som napísala a ide "tato"= tadiaľ.

tarrra
30. jún 2021

@patka06 áno to je aj u nás na Kysuciach,"Idem do dochtora"😄😀 alebo Joch bul u dochtora....🤣

katka2505
30. jún 2021

Môj muž hovorí "idem na Prior". Preboha na strechu? Veď idem do Priora

michellemary
30. jún 2021

@makova333 Teraz si ma teda rozosmiala! 😂 Ďakujem, a pozdravujem zo Stredného Slovenska. 🙂 A aby som bola v téme: trebalo by, nuter, ďakovala...🙈🙈🙈

tayla
Odpoveď bola odstránená
jablkovastrudla
30. jún 2021

@belllinka kamaratka je z okolia Banskej Bystrice a tam to tak pouzivaju- boli sme von 😃
@tayla donutra? 🤔

evaachesa
30. jún 2021

@aileen_mt haha presne takto začala hovoriť jedna známa zo dňa na deň...idem doktorke, idem obchodu, ...nezmohla som sa ani na otázku 😅

halabolka
30. jún 2021

@michellemary nuuuter si zabila 😂 este aj “ic von”, hybaj

este poznam takych pomadarcenych Slovakov, ktori nepouzivaju predlozku “s”. Priklad: idem mamou do obchodu (s mamou), bol som Martinom na navsteve 🤯

michellemary
30. jún 2021

@tayla okolo Nitry sa tak hovorí, ak chceš niekomu povedať, aby šiel dnu, že: poď nuter".

michellemary
30. jún 2021

@sjuzi toto robí ten automatický pravopis, že ok prepíše na ôk, akože päť ôk na sieti...

panelacikova
30. jún 2021

@belllinka áno, môže byť. na východe používajú ľudia často slovo "vonku". a je jedno, či tam idú alebo tam už sú 🙂

natalienka12
30. jún 2021

Teraz na stene: moje dieta malo 2 na vysvedceni z “prvovky” skoro som sa pocurala od smiechu 😂😂😂

kvetinka75
30. jún 2021

@halabolka na núter a ic som zvyknutá, to hovorievala moja babka, ale to bolo pred xx rokmi na dedine. Nárečové slová, Že sa to aj teraz používa...

belllinka
30. jún 2021

@panelacikova práveže nepoužívajú ten istý výraz, ale zamieňajú to. "Boli sme VON." a "Ideme VONKU." Uaaa

nairia
30. jún 2021

"zo mňou" ma ide vystrelit a este "Ťie, Ťieto" 😖😖😖 pomoc

dayanare
30. jún 2021

K čechizmom: voľakedy som čítala, že aj slovo tehotná je bohemizmus, po slovensky je vraj správne ťarchavá alebo samodruhá 🙂

Strana
z4