Rada ohľadom pravopisu
Prosím ľudia, nie je sa nepíše spolu. Toto je hotová pandémia. Nehovorím že musíme dokonale ovládať gramatiku ale to “nieje” je všade. Keď vďaka tomuto príspevku aspoň jeden človek prestane “nie je” písať spolu, tak budem rada.
@panelacikova to som si nestihla všimnúť pred odoslaním, ale teda v takej téme si už budem pred odoslaním minimalne dvakrát všetko kontrolovat😄
A vela ludi si myli pravopis a gramatiku. Ked niekto nevie spravne pisat, hovorime, ze ma zly pravopis. To je subor pravidiel na zapisovanie jazyka, cize ako sa spravne pise.
Gramatika je nauka o stavbe jazyka.
Toto si casto vsimam, ze v diskusiach ludia casto niekomu vycitaju "hroznu gramatiku", pritom ide o pravopis. Toto je uz asi trosku vyssi level, ale mozno niekoho inspirujem vyjadrovat sa spravne 🙂
Mňa najviac irituje nesprávne používanie slov VON a VONKU. To je z nejakého nárečia, že to ľudia tak často zamieňajú? Východniarske alebo aké?
Ja inak nechápem, odkiaľ sa zobralo "ôk", akože O.K. To je ozaj príšernosť, normálne mi chlpy stoja 😀
@makova333 Teraz si ma teda rozosmiala! 😂 Ďakujem, a pozdravujem zo Stredného Slovenska. 🙂 A aby som bola v téme: trebalo by, nuter, ďakovala...🙈🙈🙈
@michellemary nuuuter si zabila 😂 este aj “ic von”, hybaj
este poznam takych pomadarcenych Slovakov, ktori nepouzivaju predlozku “s”. Priklad: idem mamou do obchodu (s mamou), bol som Martinom na navsteve 🤯
@tayla okolo Nitry sa tak hovorí, ak chceš niekomu povedať, aby šiel dnu, že: poď nuter".
@sjuzi toto robí ten automatický pravopis, že ok prepíše na ôk, akože päť ôk na sieti...
@belllinka áno, môže byť. na východe používajú ľudia často slovo "vonku". a je jedno, či tam idú alebo tam už sú 🙂
Teraz na stene: moje dieta malo 2 na vysvedceni z “prvovky” skoro som sa pocurala od smiechu 😂😂😂
@halabolka na núter a ic som zvyknutá, to hovorievala moja babka, ale to bolo pred xx rokmi na dedine. Nárečové slová, Že sa to aj teraz používa...
@panelacikova práveže nepoužívajú ten istý výraz, ale zamieňajú to. "Boli sme VON." a "Ideme VONKU." Uaaa
K čechizmom: voľakedy som čítala, že aj slovo tehotná je bohemizmus, po slovensky je vraj správne ťarchavá alebo samodruhá 🙂

ešte som si spomenula na slovíčko "pól". ale nie severný alebo južný, ale "pól roka, pól hodiny", idem oči vyklať, keď to vidím.