icon

Rasizmus zo strany učiteliek

23. mar 2022

Dobrý deň.Nedá mi nereagovať na rasizmus zo strany učiteliek.To, že učiteľky vytvárajú počas vzdelávacej aktivity skupiny kde rozdeľujú ròmske a neròmske deti.To ,že sa učiteľka nechytí ròmskeho dieťaťa len preto,že je tmavý.Pretože nie je šikovný taķ sa mu nebude venovať.Je mi z toho zle.Nehovorím máme Ròmov a Ròmov ale zas máme Neròmov a Neròmov.Ja osobne som nikdy nerobila rozdiel a hlavne pri deťoch to by mi srdce nedalo.Veď dieťa nemôže za to, kde sa narodí a akých ma rodičov je to nevinné stvorenie, ktoré ešte ničomu nechápe.Nechápe tomu, keď mu niekto povie ,že je čierny,keď sa ho niekto nechce chytit alebo sa s ním spolužiaci nechcú hrať.Toto máme učiť deti už v škôlke? A ešte k tomu uciteľky?Potom sa nečudujme ,že máme toľko zla v našom svete.Každý ma názor na túto tému a ja si ho rada prečítám ak keď tu bude viac negatývnych komentárov ,no to už ja ovplyvniť nemôžem len prosím neútočte na deti.Veď ony za nič nemôžu😊

janage
23. mar 2022

@vanda323 no s tou integráciou medzi majoritu. My tu mame také sídlisko celoslovensky známe. Pôvodne bolo nové a integrácia riešená tak, že jeden vchod tzv. Bieli, jeden Rómsky. Po revolúcii kto mohol z tzv.bielych sa odsťahoval a drvivá väčšina Rómov, byty vybývala. Mame aj iné staršie sídliská a tam byty vybývané nie sú. My tu teda reálne jeden dlhodobý pokus máme. Úspešnosť vidím dennodenne.
Podľa mňa riešením sú školy, škôlky, projekty ako Omama a silná podpora tých čo chcú pracovať a udržať si bývanie.
Bohužiaľ veľa je ich takých (nie všetci) že chceme sa mať ako druhí, len nás nebaví sa starať a pracovať na tom.
A striktné vymáhanie dodržiavania zákona pre obe strany.

anabel2341
23. mar 2022

@vanda323 mna práveže vždy učiteľky volali zlatko laska moja ako si mi chýbala 😂 a vždy sme tipkovali s učiteľmi nikdy má nenazvali s drobneninou a keď aj už aj vyslovili moje meno normálne druhý krát ho vyslovili zdrobeninou a to som nebola jednotkarka 😀 je pravda že veľa krát inde som sa stretla s rasizmom ale ako inak reagovať ako sa zasmiať ? Väčšinou ti narážajú ktorý majú nervy na seba a na svoj život ja sa snažím vyhýbať rasizmu a aj sa mi to darí 😀 si pametam keď ja Rómka najsvetlejšia s triedy a moje spolužiačky tmavšie než ja boli a smiali sa mi že ja som biela a oni sú Rómky 😀
Aj učiteľky my vždy vraveli že aká si bleda niesi chorá 😀

autor
23. mar 2022

@andreatytler Ďakujem ti.Určite to vyskúšam.Povzbudila si ma😊

euka210
23. mar 2022

Tak s tymto som sa veru nestretla...ani v skolke, kde tento rok mame romske deti, ani v skole. Tu ucitelku bohuzial uz nezmenis ak ma taky postoj a ze uz tam robi dlho, ani ju nevyhodia ked je to dedina ci male mesto. Ale za riaditelkou mozes ist a povedat, co sa deje. Ale ucitelky byvaju v triede dve a ta druha moze mat normalny pristup.

autor
23. mar 2022

@euka210 no ja som ta druhá😊 Určite si to všimli aj kolegyne ale kedže su to dlhorečné kolegyne tak samozrejme že to neriešia.Riaditeľka o tom vie ale nič viac.Bohužial.

vanda323
23. mar 2022

@janage To máš pravdu, no dobre si to nazvala že projekt, pretože to hlavne musí prestať byť projektom vieš...
A vieš čo ...tvrdšie pravidlá pretože ak nám dá niekto niečo stále zadarmo tak akože ani mne by sa nechceli makat

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
tncka
23. mar 2022

Moja dcera mala kamosku. Romku. Pisem mala,lebo zo zaciatku to bolo mile zlate decko(mala 5-6r),za par rokov sa z nej stal maly rozmaznany fracek co by kazdemu rad rozkazoval,vyuzival, ohovaral a klamal. Takze uz sa nekamaratia,zakazala som. Ja sa nepotrebujem dostat do pruseru za to ze decko si cokolvek vysmysli a doma mu to veria. Nepoznam ine dieta z okolia,co by narobilo tolko problemov ako toto Romske🥴

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
portret7
23. mar 2022

Vsak chod ucit ty a ked upozornis to zlate dietatko, verim, ze vecer s radostou privitas u seba doma 20clennu skupinu pribuznych… poznam ucitelky, ktore sa ich boja a pravom, vyhrazaju sa im aj ich rodinam, o tom sa vela na verejnosti ale hovorit nemoze😉

loliki
23. mar 2022

Neviem presne čo a ako sa deje v tej škôlke. Ale treba si uvedomiť, že tam nie je len učiteľka. Sú "tam" aj rodičia, ktorí si môžu želať a neželať, aby sa ich dieťa s niekym hralo či nehralo. Poznám taký prípad, keď biely rodičia poprosili učiteľku, aby sa ich dieťa nehralo spolu s iným bielym dieťaťom. Nemal vhodné správanie, ani slovník, proste chceli obmedziť, aby sa ich dieťa naučilo nevhodné veci. Možno táto Tebou spomínaná učiteľka je len prezieravá a snaží sa dopredu vyhýbať, vyvarovať konfliktom. Verím, že zažila svoje s deťmi aj s rodičmi a nejde tu o rasizmus ale o predchádzanie konfliktov. Teraz sa už žiaľ nemôžeš dieťaťa ani dotknúť, ani sa škaredo pozrieť, lebo rodič sa hneď sťažuje. A prepáč, keď sa sťažuje Rómsky rodič... pochopíš, keď zažiješ. Prestaneš sa dotýkať ich detí možno aj Ty.

elizabet173
23. mar 2022

@loliki to myslíš vážne? Dokážeš si predstaviť, akým spôsobom by mala učiteľka zabrániť dvom deťom, aby sa spolu hrali, keď oni chcú? Pri počte vyše dvadsať detí? Takých rodičov, ktorí by mali takúto debilnú požiadavku v škôlke by som veľmi rýchlo zrušila. Učiteľka je tam na to, aby korigovala správanie detí, konfliktom sa nepredchádza tak, že deťom bráni sa spolu hrať, to je absolútne neprofesionálne. A ver mi, že šikovná učiteľka uprace bez problémov aj deti aj rodičov.

janage
23. mar 2022

@vanda323 projekt ma napadol, ale to predsa bola dlhoročná desaťročia trvajúca snaha o ich zaradenie do spoločnosti. Štartovacie čiary boli rovnaké. Ja doteraz nepochopím a naozaj nikde inde som sa s tým nestretla, že vybývať byt. Až tak, že bolo nutné tie bytovky zbúrať

elizabet173
23. mar 2022

@loliki a aby sa učiteľka v škôlke nedotýkala detí len preto lebo majú pleť inej farby? Taká by nemala robiť učiteľku vôbec!!! Dieťa potrebuje pohladiť, objať či je biele, žlté alebo čierne. Rozbité koleno ho bolí rovnako, aj mu je rovnako smutno za mamou. Dokážeš sa vcítiť di dušičky toho dieťaťa, ktoré učiteľka nikdy nepohladí?!?! Len preto, lebo má pleť inej farby?! Čítaš si vôbec po sebe, čo píšeš? Predstav si, že niečo málo o tom viem, aj o tom, keď sa sťažuje rodič rómskeho dieťaťa. Nechce sa mi veriť, že toto môže napísať jedna žena, matka. Ako by si sa cítila ty, keby bolo odstrkované tvoje dieťa? Keby sa ho učiteľka nechcela dotknúť? Tá učiteľka, ktorá mala počas pandémie v triede deti bez rúšok a aj tak ich mojkala. Som nesmierne prekvapená, že to píšeš práve ty.

loliki
23. mar 2022

@elizabet173 Vážne sú rodičia všelijakí. Veď sa pozri v spoločnosti, aké majú ľudia názory. Ako by si zrušila takých rodičov? Nechcú svrab, nechcú nádchu, s ich dieťaťom len v rukavičkách. Samozrejme, že učiteľka si môže myslieť svoje. Ale takí sme my ľudia. Treba ísť medzi tie deti a komunikovať s rodičmi a pochopíš o čom to je. Nie každému vyhovieš.

elizabet173
23. mar 2022

@loliki nech si rodičia nechajú to dieťa doma, je možnosť vzdelávať predškoláka doma a pre mladšie deti škôlka povinná nie je. Nie, učiteľka si nemusí myslieť svoje, ale môže rodičom slušne vysvetliť čo a ako a slušne im dať najavo, že pravidlá v triede určuje ona, oni si ich určujú doma. Medzi deťmi a rodičmi som vyše 30 rokov 😎

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
23. mar 2022

pises, ze chces aby sa mladi romovia konecne vzdelavali a boli rovnocenni. A romovia nemaju moznost skolskej dochadzky? Nemaju aj romske deti povinnost navstevovat skolske zariadenie ako vsetky ostatne deti? Neobhajujem ucitelku v skolke, ale ty tu pises ako keby romske deti nemali rovnake prava/povinnosti ako ostatne deti. Problem je, ze romsky rodicia casto nepovazuju vzdelavanie za nutne ani dolezite a svoje deti nepodporuju v uceni a vzdelavani. Mlade dievcata casto v 15, 16 tehotne ... Ak chces vzdelane romske deti, tak by si v prvom rade mala robit osvetu v romskej komunite a nie na konikovi.
V Cesku casto vidim, ze vietnamske deti su na tom s vzdelanim lepsie ako romske deti ktore maju slovenskych rodicov. Pricom rodicia malych aziatov nevedia dat dohromady gramaticky spravne jednu vetu.

kittykat22
23. mar 2022

@zoro9836 dnes je take moderne hadzat vsetky problemy na farbu pleti a povod. V momente ked je problem, tak sa vybera z rukava rasova karta. Hura, mozeme sa stazovat, ukazovat prstom a prskat ako za to nemozeme, nemame moznosti a ludia su k nam nefer. Tak to je najlepsi sposob 🙄🙄🙄

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
iffushka
23. mar 2022

Vieš, tvrdiť v dnešnej dobe o hocikom nech ide robiť niečo iné je nonsens podľa mňa. Každý je rád, že má prácu. A to hovorím z pohľadu asistentky v čisto rómskej škole.
Neviem ale to, čo si popísala mi na hodnotenie situácie nepostačuje. Každopádne povedať niečo také je dosť od veci. Riešiť či niekoho práca baví alebo nie.....je to práca. Viem, že veľa ľudí so mnou súhlasiť nebude.
Odovzdávať samého seba deťom to je jedno či svojim alebo iným je nepredstavitelne namáhavé. kto nezažil, nepochopi.
A tiež som si od rodičov vypočula kadeco. Ale za mňa pri deťoch nemáš čas riešiť ťa to baví alebo nie.

kittykat22
23. mar 2022

@zoro9836 ja som nikdy nenapisala, ze su vsetci taki. Niesu. Je to skoda, ze sa nevzdelavaju a neriesia to. Citala som nejake slovenske statistiky romskej mensiny a tam vychadzalo, ze sa dozivaju pomerne nizkeho veku vdaka zlemu zivotnemu stylu. Ale to nie je chyba statu. O zlepsenie ich zivotnej situacie a kvality zivota sa v prvom rade musia zaujimat oni sami. To ako rozlozili ten Lunik je sialene. Vypada to tam ako niekde na okraji najchudobnejsej stvrte v Indii. Pricom to bolo perfektne sidlisko.

janulik2008
23. mar 2022

@loliki malá má v triede v škôlke spolužiačku romka, a kamarátia sa. Keď sa to dozvedel dedo tak hovorí že nemôže sa kamarátiť lebo je s prepáčením cigánka tak sme mu povedali nech tak nehovorí že je slušná atď že hrať sa samozrejme spolu môžu.

Inak v robote mám kolegyňu ktorá má dcéru a tá chce byť sestrička u obvodnej lekárky. Je zatiaľ iba prváčka ale to dievča plače keď nejde do školy. Mala covid a po covide zatajila mame resp nepripomenula jej že majú ísť na vyšetrenie len aby šla do školy 😀 to ma inak pobavilo len teda sranda to nie je.

euka210
23. mar 2022

No tak ked ste kolegyne, tak to by chcelo s nou porozpravat, preco takto deli deti a ma taky postoj. Su romovia a romovia, nemozno ich hadzat do jedneho vreca, ked su deti ciste a spravaju sa normalne tak niet preco ich takto delit.

mimka1402
23. mar 2022

@vanda323 Dialo sa mi do bodky to isté a som zo strednej vrstvy a biela ako stena... Nie všetko je o rasizme. Je to o sympatiach...

mimka1402
23. mar 2022

@kittykat22 https://youtube.com/playlist?list=PLX-qV3Lrf324...

Odporúčania ti sériu, ale aj ostatným podcastu Odsúdení na neúspech
Je to krásne zhrnuté všetko to čo si spomenula.
Ľahšie sa súdi nám, keď sme nemuseli vyrastať v osade... Myslíš si, žeby si bola iná? Ťažko.
Nebyť tvojich rodičov a toho, že si sa narodila do majority tak by si to mala násobne ťažšie. Vravím 8 častí podcastov. Ukážka toho ako to tu na Slovensku (ne)funguje

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená