Mohla by recyklácia blistrov pomôcť klimatickej kríze?
Ahojte,
Čo si myslíte, ak by bola na trhu možnosť zakúpiť si odpadovú nádobu na recyklácie blistrov (obalov od liekov a liečív), bolo by to pre Vás zaujímavé ako možnosť ako prispieť k zníženiu klimatickej krízy? Povedzme, že zrecyklovanie jedného blistru by vyšlo cca na 3 centy. V zahraničí tento koncept funguje a ľudia na neho píšu super recenzie, tak by ma zaujímalo, či by to malo potenciál aj u nás?
Načo by mi to bolo? Plast hádžem do plastu a papier do papiera.
A čo to s tým blistrom urobí? Ako ho to zrecykluje? Co sa z toho potom robí?
Lenže blister nie je plastový obal. Blister je kompozitný materiál je zložený z 2 častí a to konkrétne z hliníka a z plastu a tieto 2 zložky sú navzájom od seba ťažko oddeliteľné. Momentálne cesta blistrov končí energetickým spaľovaním.
Tak mňa by to veru zaujímalo. Veď sú to kvantá blistrov. Ale veríš, že by sa do toho u nás niekto pustil? A najmä teraz? Na tom sa sotva dá nabaliť.
@zaneta8520 Preco spalovanie? Hodis to do kontainera na tetrapaky - zlozenie je to iste - plast, hlinik, este aj papierovy obal od tabletiek tam mozes hodit 🙂 @adrianap83 Oni to nespaluju ale pomelu a robia izolacny material na stavby.
@hiro to máš z akého zdroja, že sa z toho robí izolačný materiál na stavby?
Dobre a ako sa to teda spracuje keby som si tú nádobu kúpila?
@zaneta8520 ahoj, skor by som nejaky zber privitala napr.v lekarni. Pojdem odovzdat stare lieky a blistre odovzdam tiez
@zaneta8520 ja by som to ocenila, a este keby nieco take existovalo na dekorativnu kozmetiku - laky na nechty, pudre, spiraly....
Blistre hadzem do zlteho kontajnera, ktory je urceny na hlinik a plasty. Snazim sa separovat, co sa da. A hlavne nekupujem bezhlavo a vela, pretoze nepotrebnym tovarom vyrabam dalsi odpad. Snazim sa byt minimalista.
@zaneta8520 Rozloženie na linke je proces, ktorým sa nápojové kartóny rozdrvia. Z takto upraveného materiálu sa vyrábajú dosky a izolácie v stavebníctve.
https://smeti.sme.sk/dok/i/recyklacia-tetrapaky
To by ma zaujímalo, kde konkrétne majú kontajner špeciálne na blistre - spotreba na bežného jednotlivca, mimo zdravotnícke/opatrovateľské zariadenia, je úplne zanedbateľná. U nás sa to hádže do plastov, na linke si to už potom roztriedia.
nechápem,aký význam by to malo pre normálnu domácnosť.
Nemocnica a podobné zariadenia možno.
Zdrazeli by lieky. Tak, ako sa pridava 15c zaloha za flase a plechovky. Tam, kde by neboli tie zberne automaty, prisli by pacienri o 3 centy za blister. Jedina, ak by bola zberna nadoba v kazdej lekarni.
Najma starsi ludia by na to mohli doplatit financne
@zaneta8520 nie, nekúpila by som.Ludia tu lietajú cez pol Európy za 40 eur, lebo sú lacné letenky, do obchodov sa dovážajú ananásy cez pol Európy nevidím zmysel v tom, že budem blistre recykovat

@zaneta8520 možno nejaké DSS, pre bežné domácnosti nie.