Recyklácia, separácia, ekológia
Ahojte, nedávno som čítala jeden veľmi inšpirujúci článok a odvtedy som sa začala viac zaujímať o tieto veci. Okrem separácie odpadu sme prestali používať igelitky, momentálne čakáme na vrecká namiesto sáčkov, postupne prechádzam z klasickej kozmetiky na doma robenú, kupovať si budem len naozaj nevyhnutnú kozmetiku, zrušili sme doma kuchynské utierky, čaje máme len zbierané, jogurty robíme doma, čím eliminujeme plasty, idem vyskúšať domáci prášok na pranie a tu by som sa chcela opýtať, čo vám funguje v domácnosti napr. nejaký domáci výtvor na eko čistenie, prípadne nejaké inšpirácie od vás. Ako to po sebe čítam, mám pocit, že tým začínam byť posadnutá 🙂
@janickacrazy veľmi dávno som si prala s jadrovým mydlom veci a bola som spokojná, oblečko mi pekne voňalo takže sa chcem k tomu vrátiť a ešte k tomu je vraj fajn kryštalická sóda. Najbližšie teda vyskúšam, dať do bubna hobliny mydla a do nádržky tú sódu. A vďaka za tip, ten ocot zvyknem tiež používať na vodný kameň.
@17alexis to je veľmi pekné, no toto sa dá realizovať, pokiaľ je žena doma a nepracuje. Neviem si za seba predstaviť, že keď denne prichádzam domov o 17.00 od 6.00 rána ešte si budem vyrábať napr. ten prací prášok....my doma separujeme - papier, plasty, konzervy, sklo. Na čistenie kanvice používam kyselinu citrónovú, tá nie je tak cítiť ako ocot, to isté do práčky a umývačky. Na umývanie umývadla, WC, vane a sprch. kúta používam výrobky od CERNY, tie sú ekologicky vyrábané, údajne.
Ohlady na zivotne prostredie nekoncia len dvermi domacnosti, ale zahrnaju aj napriklad presuvanie sa v ramci moznosti bicyklom alebo hromadnou dopravou. Nevyhadzovat este dobre oblecenie, ale donosit ho atd. atd.
@stardust súhlasím...my sme zatiaľ len dvojčlenná domácnosť, auto sa používa minimálne, ak sú v pláne väčšie nákupy. Bicyklom do práce nechodíme lebo sme na dedine a do mesta nevedú cyklotrasy, ale vo voľnom čase sa využíva, no to skôr na horskú turistiku, inak verejná doprava to istí. 🙂
@17alexis na cistenie rada pouzivam sodu bikarbonu, ocot, citronovu stavu. Okrem toho si kupujem eco cistiace prostriedky. Vlastnorucne vyrobenej kozmetike by som ale velmi neverila 🙂. Tiez separujeme, kupila som si latkove tasky namiesto igelitiek, stare oblecenie a veci z domacnosti posuvam na charitu.
@petra3312 Tak ja si vyrábam vlastné mydlá a som spokojnejšia viac ako s kupovanými. Čakám na objednaný šampúch, tak som zvedavá, aký bude ten, na jeho výrobu si sama netrúfam. Tie charity by som tiež rada skúsila, len často sa stretávam s tým, že potrebujú pánske oblečenie a ja sa chcem zbaviť zopár dámskych...
@17alexis zijem v zahranici, tu na charitu zoberu vsetko - stare obliecky, zaclony, deky, nabytok si pridu vyzdvihnut- takto sme sa zbavili postele, polic atd. Samozrejme vsetko, co posuvam dalej je v dobrom stave. Inak este som nenapisala k tej sode bikarbone, ze je vyborna na cistenie kachliciek, spar medzi kachlickami, pouzivam ju naozaj stale, kupujem si vzdy take 5 kg vreco. Iba zmiesas s vodou na pozadovanu hustotu. A otcova voda je zasa najlepsia na vylestenie okien ( mne smrad z octu nevadi a rychlo vyprcha ). Inak moc osvedcene rady nemam, ale rada si precitam, co pouzivaju ostatne baby.
Poznám stránku, kde je viacero ekologických rád a tipov, možno vás nejaké články zaujmu a dozviete sa viac 🙂 www.ecni-to.sk
@17alexis reaguje to s teplou vodou za vzniku kyslíka, žiadna jedovatá chémia, ideálne aj do domácnosti s deťmi, ja už som to použila aj na odstránenie pripaleniny z hrnca a stále nachádzam ďalšie využitia 😊 a okrem toho používam už len vodu s octom na umývanie podlahy a eko prostriedok na riad a viac mi netreba 😊
@17alexis a ešte jedna vec mi napadla, menštruačný kalíštek ako náhrada vložiek a tampónov, ja keď som zistila, že také čosi existuje, hneď ma to nadchlo 🙂 a nikdy som neoľutovala, že som si ho kúpila 🙂 oveľa oveľa komfortnejší aj hygienickejsi ako vložky a tampóny a ešte aj ekologickejší 😊

@17alexis Tak na odkamenovanie kanvice používam zásadne ocot a tiež do práčky, lebo raz som skúsila kúpiť niečo iné a vobec to s tým nešlo tak dobre, tak som sa vrátila k octu. 🙂 Potom je dobrá napr. pomarančová kora na prevonanie chladničky. Potom daj vedieť, či sa ti osvedčil ten domáci prášok na pranie, videla som to niekde v telke, ale zatiaľ som to neskúšala, či to aj ozaj vyperie čosi.