Rekonštrukcia dvojizbového bytu

ciara2
25. máj 2018

ahojte 🙂 Chceme prerobiť 2 izbový byt s rozlohou 65,9 metrov. Ide o byt s 2 veľkými 6 metrovými izbami, kuchyňa je v tvare L a z chodby sa ide do kuchyne a z jedálni - kuchyne do kúpeľne. Prikladám aj foto pôdorysu. Pôdorys máme presne takýto len z wc sa nedá prejsť do kúpelne. Viete mi prosím poslať nejaké tipy ako to prerobiť? Nechceme mať wc a kúpeľňu spoločnú. Ďakujem 🙂

cacianka
25. máj 2018

Skus radsej na stranke modra strecha.
Tak sa mi mari ze podobny byt riesili v casopise nove byvanie ale netusim v ktorom cisle

dai
25. máj 2018

@ciara2 urcite zavri kuchynu, ak stena s obyvackou nie je nosna mozes spojit cez bar napr. Obe miestnosti ( ak chces mat obyvackokuchynu) na mieste chodby do kuchyne sprav toaletu, zvysok priestoru kupelku... to je len co mi napadlo na prve pozretie...
Skus vychadzat z vasich potrieb a z toho co sa vam paci...

duun
25. máj 2018

@dai ..ak stena s obyvackou nie je nosna .. ide zrejme o panelák, tam sú všetky steny nosné, je to krabicový systém = nedá sa píliť otvor bez toho, aby to šlo na stavebné povolenie + projekt statiky. Napr. nemôžeš vypíliť otvor až k obvodovej stene, musí tam ostať min. 600-700 mm šírka panelu a pod., toto všetko bude v tom projekte. Pílenie otvoru je cena cca 700-900e (ako v ktorej lokalite).

Akonáhle meníš inžinierske siete - posúvaš trubky, tak je to na stavebné povolenie = projekt, nielen dobré rady na koníku či streche.

dai
25. máj 2018

@duun ja som niekde pisala ze netreba posudenie statika ak je to nosna stena?

saslavka73
26. máj 2018

Zaplatit si architekta? Nemám rada keď niekto ziada rady a nápady zadarmo.

martina2001
26. máj 2018

Ak nechceš kúpeľňu a WC spolu, kuchyňu do tvaru L, pripadne Ú na stenu kde máš teraz kúpeľňové dvere a ťahať až pod okno, tým ze máš veľké izby jed.stôl dat do obývačky a zväčšiť otvor prechodu aj keď bude nosný múr do 1.2m povolenie dostaneš

duun
27. máj 2018

@dai autorka nenapísala, či ide o panelák, ALE pôdorys je stiahnutý zo stránky, na ktorej sú typy panelových domov / bytov = predpokladala som teda, že ide o panelák. Neobviňujem ťa, že ju navádzaš, aby búrala nosné steny, len som skonštatovala, že v paneláku nie sú nenosné a nosné steny, ale výlučne a iba nosné steny (veľmi zriedkavo v niektorých typoch sú drevené deliace priečky na loggiách, ale tento byt podľa pôdorysu má iba nosné steny).

Nosná stena = zaplatiť statika + stavebné povolenie. A schvália otvor iba vtedy, ak v danom paneláku správca potvrdí, že nie je priveľmi "vykuchaný" = ak si urobili podobné otvory aj susedia nad a pod, prípadne naokolo, tak jej už ďalšie oslabenie systému proste nedovolia, ide totiž o život všetkých v dome, vrátane jej rodiny.

dai
27. máj 2018

@duun ja tomuto rozumiem - preto som napisala doslovne - ak ide o nenosnu stenu ( autorka toto neuvadza, pise ze ma podobny byt ako to co sem dava )
Myslim, ze aj amater vie, co ma robit ak ide o stenu nosnu - je to popisane v kope casopisov, na nete aj v tv... nepride mi to ako nieco co je potrebne takto dopodrobna rozvadzat.