icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

mamkabeika
26. júl 2012

@linda81 Ale treba si uvedomiť aj to, že umelým oplodnením vystavujeme nové životy (embryá) väčšiemu riziku potratovosti ako prirodzenou cestou. Či chceme alebo nechceme, každé vzniknuté embryo (aj v petriho miske) je naším dieťatkom a my ho asi nechceme vystavovať tomuto riziku za každú cenu, lebo my tak túžime po dieťatku.

Bola by som rada, keby si mi našla aj dôkazy, nejaké stránky CAR, kde by bola reálna úspešnosť oplodnenia. A aby si mi teda dokázala, že umelým oplodnením naše deti (naše embryá) vystavujeme rovnakému riziku potratu=smrti v porovnaní s prirodzeným počatím.

Ja som našla zatiaľ len toto: "V Americe a ve Velké Británii je metoda IVF úspěšná asi u třetiny žen pod 35 let, ale jen u 5 až 10 procent u žen nad čtyřicet," řekl profesor Scott Nelson, předseda reproduktivní a mateřské medicíny z Glasgowské univerzity. Dodal, že kromě věku existují i další faktory, které mohou změnit šance na úspěch. Tretina žien sa mi zdá málo a keď si predstavím, že koľko embryí prišlo o život pri týchto zákrokoch a ich rodičia si aj tak nesplnili svoj sen, ledva sa ovládam, aby som sa nerozrevala. ☹

Ako každý invazívny zákrok, aj umelé oplodnenie má svoje riziká, napríklad alergické reakcie na niektoré lieky, viacpočetné tehotenstvo, riziko predčasného pôrodu, mimomaternicového tehotenstva, redukcia plodov pri viacpočetnej gravidite, hyperstimulačný syndróm, v skratke OHSS a iné. Je dôležité o nich vedieť, zvážiť ich, prípadne sa na niektoré pripraviť. Medzi jedno z rizík, na ktoré sa často zabúda, je sklamanie. Podstúpiť umelé oplodnenie totiž neznamená, že stopercentne otehotniete. Mali by ste preto s prípadným neúspechom kalkulovať a vopred zvážiť, koľko cyklov chcete podstúpiť a koľko chcete investovať, ale tiež iný typ liečby, zmenu centra, adopciu a v neposlednom rade i bezdetnosť, pretože aj dvaja sú rodina.

A vtedy mi napadá, že toto Pán určite nechce, On nás stvoril preto, aby sme boli šťastní, nie pre sklamanie. A je mi ľúto, že väčšinou si to sklamanie vyrábame sami, tým, že nekráčame s Bohom. Našli by ste nespočetné množstvo párov, ktoré si adoptovali dieťatko a sú nesmierne šťastní. Prečo potom túto tortúru s umelým oplodnením podstupovať, keď môžeme urobiť šťastnými opustené deti a automaticky sa stávame šťastnými aj my. A šťastie rozmnožuje ďalšie šťastie. Len treba zahodiť prvotné obavy, predsudky a nedôveru v seba.

mamkabeika
26. júl 2012

@linda81 V minulosti cirkev porobila chyby, ale kvôli tomu neochudobním svoj vzťah s Bohom a neprestanem mu dôverovať. Rovnaká chyba, ako "slepo dôverovať všetkému, čo počujem na náboženstve", je mať klapky na očiach, zapchaté uši a stále otvorené ústa.

sissmiss
26. júl 2012

@mamkabeika vdaka za odpoved, porozmyslam nad tym .Potom je ale velka skoda ze knazi na nabozenstve a knazi v kostole, ale aj pri priprave buducich manzelov strasia, manipuluju, davaju pocity viny...a tych knazov je vela, ak ma taky knaz plny kostol, zo dvesto ludi, moze skaredo ovplyvnovat ich vieru, tolkych ludi...

minewka
26. júl 2012

@lucka_220809 ako prvý som si prečítala tvoj príspevok...

Mňa sa téma IVF týka z dvoch dôvodov - jednak príčiny neplodnosti u mňa, jednak u manžela.
Nikdy v živote by som si nepomyslela, že si vezmem za manžela veriaceho človeka a že budeme musieť si vzájomne poskytovať konské dávky tolerancie a snahy pochopiť toho druhého. Boli sme nútení konfrontovať medzi sebou aj stret viery, neviery - a napríklad z toho vyplývajúci postoj k umelému oplodneniu. Diskutovali sme o tom na rôznej úrovni.

Ja osobne neverím v zázrak typu - že sa za napríklad žene narastú vaječníky, alebo že za noc niekomu narastie sluchový orgán 🙂 Ani si nemyslím, že viera je o tom - že sa doslova "zavesím" Bohu okolo krku, ruky dám od problému preč a Pán Boh pomôž mi, lebo ja ozaj úprimne chcem a verím ti 🙂

Že sú aj centrá, ktoré sú len o prachoch? Sú...nájdeš to všade - ale nie je to pravidlom. Rovnako ako nájdeš dobrého a charakterného lekára a aj bezcharakterného a úplatkárskeho lekára. Že si páry dajú odobrať a oplodniť 10 vajíčok? Áno, niektoré páry sa tak rozhodnú.
To všetko však nie sú dostatočné a hlavne nie neprekonateľné argumenty, prečo je umelé oplodnenie pre cirkev neprijateľné (a teda neprijateľné pre neplodné veriace páry)

Úprimne - všetky tieto cirkevné argumenty okolo umelého oplodnenia sú úplne zbytočné a nepodstatné, iba sa tak zamedzí šťastiu kopec ľuďom, či kopec ľudí sa bude úplne zbytočne vnútorne trápiť, sú oveľa podstatnejšie veci, ktoré by mali cirkev trápiť, mali by trápiť veriacich (napríklad to, že zlo, ktoré sa deje v cirkevných radoch, nie je spravodlivo potrestané, že cirkev odmieta pravdivo a otvorene informovať svojich veriacich, mali by sa venovať vzťah cirkev - Boh, aký je ten vzťah, či vôbec nejaký je, čo si asi myslí Boh o totálnych cirkevných prešľapoch a masových vraždách v mene cirkvi - sväté vojny, politikárčenie, inkvizícia, že kopec výnimočných mučiarenských nástrojov vymysleli kňazi, Sokolove prevody cirkevných financií na svoje súkromné účty....)
Čo je oproti tomu nejaké umelé oplodnenie, ktoré sa dá bez problémov spraviť tak, aby bolo oplodnené len jedno vajíčko, len jedno embryjko vložené do ženskej maternice, že sa tak napomôže novému životu..?

mamkabeika
26. júl 2012

@sissmiss Máš pravdu, veľmi to manželov zväzuje, to, že sex je len na plodenie detí, ale to by sme sa milovali tak (tí plodnejší, bez problémov) 2-4x za celé manželstvo (podľa počtu detí) + 9 mesiacov počas tehu (aj to len v bezproblémovom tehu) a cez menopauzu či menzes, čo je dosť kruté.

minewka
26. júl 2012

@mamkabeika opäť pokrútená pravda?

Ako si dospela k vyššej potratovosti pri umelom oplodnení? Ako môžeš niečo také tvrdiť?

A prečo ti nie je doplaču, koľko oplodnených vajíčok , ale neuhniezdených - potratili všetky ostatné ženy, ktoré na umelom oplodnení neboli?
Kto a ako to sleduje??

Neúspešné IVF neznamená potrat - tak, ako ho vnímaš ty - znamená to, že sa oplodnené vajíčko neuhniezdilo v maternici - rovnako ako sa to deje aj pri normálnom , prirodzenom oplodnení.

Prečo si vyberáš len smútok a sklamanie z umelého oplodnenia? Kde je šťastie? Radosť?

Ty si vopred zvažovala pri snahe otehotnieť možnosť, že neotehotnieš, že budeš sklamaná, viacpočetné tehotenstvá, riziko predčasného pôrodu, atď?

A tie páry, ktoré si adoptovali dieťatko a sú šťastné - ako vieš, že by neboli šťastní po umelom oplodnení?

Dúfam, že keď sa dostaneš k predmanželským náukám, si veci poriadne a objektívne naštuduješ - a nebudeš šíriť polopravdy, alebo dokonca úplné nepravdy.
A v rámci objektivity by si nemala zabúdať spomínať aj tie šťastné prípady, šťastné páry po umelom oplodnení, nielen tie po adopcii.

minewka
26. júl 2012

Inak baby, ktoré nemôžete mať prirodzenou cestou deti, ale pre postoj cirkvi odmietate UO - také zamyslenie sa:

- ako sa postavíte k situácii, keď cirkev o 20 rokov svoj postoj k umelému oplodneniu raz prehodnotí (čo je vzhľadom na doterajšiu históriu vo vzťahu k medicínskym zákrokom a na čoraz väčšie problémy s otehotnením viac než pravdepodobné ) a vy pre Vašu slepú dôveru stratíte možnosť mať deti? (lebo nikde nie je napísané, že adopciu vám schvália - adopcia neznamená 100% možnosť mať deti)

Ako sa s tým vyrovnáte?

lucka_220809
26. júl 2012

@minewka ja som nie celkom porozumela, preco si mala potrebu mi to takto cele adresovat, mozno si ozaj ine moje prispevky necitala. Ja vobec nebrojim proti umelym oplodneniam, len sama riesim aj tuto vec z pohladu MOJEJ viery, pretoze tak riesim vec kazdu a nic nechcem si siit. To co pises, o zazraku a jeho moznosti - nemoznosti - ja som, samozrejme, nepovedala, ze KAZDY clovek ma len dufat v "zazrak" ako je rast novy vajickovodov a podobne. Ale je aj pravdou, ze ludia, ktorym lekari povedali, ze mat deti nebudu, deti maju. Ale o to mi vobec neslo. Hovorila som viac o tom,ze mozno niektori ludia sa rozhodnu odovzdat do ruk Bohu vsetko , ale nie v zmysle, do akeho to ty obracias - ze nechat pasivne vsetko panubohu a ja cakam na zazrak. Sama vravis, ze si neveriaca, potom rozumiem, ze je ti tazko pod tym si predstavit, co realne myslim. Odovzdat Bohu svoj zivot pre mna osobne znamena ZRIECT sa mojich predstav o mojom zivote.. ja mam daleko od dobrej viery, ale verim, ze keby som mala naozajstnu silnu vieru, tak nestaviam na pozemskych veciach mozno takmer vobec (opat, nepredstav si tu nejaky nihiizmus, lebo sa bojim,ze to z mojich slov usudis).. a verim aj to, ze Boh je ZIVY, nie ako ty si predstavujes vieru, zrejme ozaj len ako nabozenstvo, co pre mna s vierou nema spolocne absolutne nic - nulovy prienik.

A jedine v com ti budem protirecit uplne priamo, je to tvoje odporucanie "nevisiet na Bohu" 🙂 Na Bohu jedinom clovek visiet ma..uplne. Ale ty si pod tym opat zrejme predstavujes nejaku pasivnu odovzdanost "muchy zjedzte si ma". Potom ale ozaj velmi pozorne necitas a vkladas si do mojich slov to, co mozno poznas od svojho manzela alebo svojho okolia.. neviem.

Nerozumiem, co Ta tak poburilo na mojom prispevku , skor som v nom vravela, ze si nemyslim,ze ivf je nevyhnutne zle. Ale ze pre niektorych veriacich ludi moze byt cestou i to,ze tu svoju tuzbu daju Bohu do ruk a zrieknu sa jej skratka, a nechaju Boha zaplnit to miesto. Ak som nieco zle povedala, tak mi to ozaj prosim konkretne napis, lebo ja ti asi celkom nerozumiem.
Ty mas zo mna pocit, ze som nejaky dogmatik tu na tomto fore? 🙂

mamkabeika
26. júl 2012

@minewka Prosím ťa, daj si pozor, aby si aj ty nešírila polopravdy, áno? A daj mi link na nejakú stránku úspešnosti CAR. Ak mám problém s prirodzeným počatím, je tu predpoklad, že aj s umelým oplodnením tu ten problém bude. Nájdi mi prosím nejaký link, kde toto zapierajú. Lebo ja som zatiaľ našla len odporúčania typu, pripravte sa aj na sklamanie, aj adopcia je možnosť, premyslite si, koľko cyklov absolvujete, koľko prachov do toho vrazíte, atď.

Preto IVF by nemalo byť prostriedkom pre naplnenie sna. Jedná sa o nenarodené deti. Tá záruka tu nie je nikdy, nikto ti ju nedá, takže ja by som to preto nepodstupovala.

minewka
26. júl 2012

@lucka_220809 čoooooo?? Nie som vôbec pobúrená, reagovala som na tvoj príspevok o 15:56 (dúfam, že dobre píšem ten čas)... a bolo to moje zamyslenie sa k niektorým častiam z tvojho príspevku. Ale určite nie som nahnevaná.

Mne je jedno, ako sa rozhodnú veriaci , čo sa týka umelého oplodnenia - ale bolo by minimálne férové, ak sa rozhodnú opustiť jednu z možností mať svoje biologické dieťa, aby sa rozhodli na základe objektívnych faktov a nie poloprávd. (a tých skreslených informácií je teda dosť, ako to tu čítam)

Ak sa niekto zrieka svojich predstáv o živote, lebo odovzdáva svoj život Bohu - je fajn, ale podľa mňa sa mnohí veriaci zriekajú svojich predstáv o živote nie v mene Boha, ale v mene cirkevných predstáv o Bohu (to je môj pocit). A tu je asi najzásadnejší rozdiel z môjho pohľadu - väčšina veriacich berie cirkev a Boha ako nerozlučnú dvojicu, cirkev je riadená Bohom, neomylná, atď - ale podľa mňa je cirkev (a teraz myslím najvyššie inštancie) - momentálne v období, kedy je hlavne pod nadvládou Zla. (inak si nedokážem vysvetliť, ako je možné, že pápežom je človek, ktorý slúžil v SS jednotkách, napríklad) Pre mňa nie je cirkev neomylná...ale asi ako jediná jedna inštitúcia na tomto svete je za svoje chyby súdne nepostihnuteľná 🙂 (napríklad taký Sokol - a trestné oznámenie - ak cirkev nebude mať nič proti jeho kšeftom, jemu sa nič nestane....a cirkev s najvyššou pravdepodobnosťou - hlavne vďaka laxnosti svojich veriacich - bude čušať)

mamkabeika
26. júl 2012

@minewka Nijako, ja to neodmietam čisto kvôli cirkvi, ale kvôli môjmu postoju k nenarodeným deťom, kvôli embryám, ktoré vystavujem riziku.

Je dobré, že ste nechceli odobrať viac vajíčok, aby nedošlo k zahubeniu embryí. To sa mi páči. Ale mne napadlo aj to, že tým, že podstupujeme IVF, podporujeme CAR. Lenže je stále dosť prípadov kedy sa embryá zmrazujú či používajú na výskumné účely. Tým, že to podstúpime, podporujeme CAR a aj túto myšlienku. Svojím spôsobom vlastne využívame podľa vás "modernú medicínu", lenže ako tá moderná medicína nadobudla svoje poznatky? Využívaním embryí na výskumné účely. Podstúpením IVF tieto poznatky vlastne využívame. A keďže embryá sú nenarodené deti, z morálneho ani z kresťanského hľadiska je to neprípustné.

minewka
26. júl 2012

@mamkabeika ty máš také strašné medzery - biologicko - vedomostné medzery - že je veľmi ťažko ti odpovedať nejak stručne.

Je veľmi veľa príčin neplodnosti a teda príčin s počatím. Hormonálne vady, morfologické vady, funkčné vady, alergie, doposiaľ neobjasniteľná neplodnosť, atď.

Preto je tvoja veta: "Ak mám problém s prirodzeným počatím, je tu predpoklad, že aj s umelým oplodnením tu ten problém bude." - je, keď to napíšem maximálne slušne, nepresná a polopravdivá.

AK je problém, že má žena nepriechodné, či vyoperované vajíčkovody - nie je absolútne žiaden predpoklad, že tu bude problém s umelým oplodnením.

No a čo, že pacientov upozorňujú na možné problémy? Rovnako upozorňujú a podpisuješ informovaný súhlas pri hociakej bežnej operácii.

Tu máš napríklad jeden link (naľavo klik na úspešnosť) - ale je to úspešnosť jedine pri umelom oplodnení, nie úspešnosť v porovnaní s prirodzeným počatím - pretože žiadna žena, ktorá počne prirodzene - nemá v bruchu kamerku, ktorá by sledovala, koľké z prirodzene oplodnených vajíčok sa uhniezdi a následne aj donosí a porodí. Preto nejaké tvrdenie o vyššej potratovosti pri umelom oplodnení v porovnaní s prirodzeným počatím sú úplné bludy, ničím nepodložené.

http://www.gyncare-sk.com/

Nikto nikdy ti nedá záruky - že adopcia naplní tvoj sen. Preto by ani adopcia nemala byť prostriedkom k naplneniu sna - jedná sa o narodené deti.

mamkabeika
26. júl 2012

@minewka Mať dieťa by nemalo byť naplnenie sna, preto IVF nesmie byť prostriedkom, ako dosiahnuť svoj cieľ, ani adopcia.
Lenže adopciou pomáhame deťom, ktoré potrebujú, čo ak práve našu pomoc? To, že nežili v rodine a prakticky nezažili lásku v rodine sa s nimi ťahá po celý život.
Keby som si mala vybrať medzi tortúrou IVFka alebo adopciou, určite si vyberiem pomoc opusteným deťom ako podporu centrám asistovanej reprodukcie. Či chcem alebo nechcem (aj keď sa rozhodnem nezahodiť "zvyšný biologický materiál") podporujem myšlienku IVF. Ktorá nie je zrovna založená na záchrane oplodnených vajíčok.

mamkabeika
26. júl 2012

@minewka Už budem musieť končiť, ďakujem za diskusiu 🙂 Idem si oddýchnuť 🙂 Dobrú noc

minewka
26. júl 2012

@mamkabeika "Ale mne napadlo aj to, že tým, že podstupujeme IVF, podporujeme CAR. Lenže je stále dosť prípadov kedy sa embryá zmrazujú či používajú na výskumné účely. Tým, že to podstúpime, podporujeme CAR a aj túto myšlienku. Svojím spôsobom vlastne využívame podľa vás "modernú medicínu", lenže ako tá moderná medicína nadobudla svoje poznatky? Využívaním embryí na výskumné účely. Podstúpením IVF tieto poznatky vlastne využívame. A keďže embryá sú nenarodené deti, z morálneho ani z kresťanského hľadiska je to neprípustné."

Presne takto sa v stredoveku argumentovalo, prečo sa nesmú vykonávať pitvy - lebo to bolo z morálneho a z kresťanského hľadiska neprípustné. Myslíš, že to bolo správne?

lucka_220809
26. júl 2012

@minewka 🙂 prepac, tak ja som ta potom asi celkom nepochopila... citla som si teraz reakciu a citnem este raz aj ten prvy prispevok, tak ma mrzi, ak som ja nejako zareagovala neprimerane,ale to uz je asi riziko tohto vypisovania,ze cloveku niekedy moze vyzniet nieco v "inom tone" 😀

Podla mna by mal rozsudzovat veci kazdy jeden z nas. Zamyslat sa a posudzovat to,co sa deje, ako sa to deje, co je dobre a co nie... verim,ze keby to ludia robili sami pred sebou a pred Bohom, aj cirkvi - tie institucne,ktore mame, by vyzerali celkom inak. Zial, dnes je to tak,ze kto rozsudzuje a ma iny nazor, povedat ho nemoze, ak ho povie a nenecha si ho "napravit", ak je v nejakej vaznej veci (kurzivou by som dala slovo "vaznej", lebo prkotinami sa nikto mudry podla mna zaoberat nepotrebuje), dostane kopanec a zamavaju mu na cestu vacsinou s otitulovanim odrodilca, zbludilej ovecky, pripadne v pripade horsom heretika a burica... to nie je stastne. Bodaj by clovek nemal strach rozsudzovat.
Ja viem,ze mnohe dievcata i tu by mi napisali, ze rozsudzovat a posudzovat veci moze ktokolvek slobodne, lenze vysledok toho rozsudenia, ak sa nestotoznuje s ucenim, nik povedat nemoze... a tak sa moze pokojne diat, co sa podla mna mnohokrat i realne deje - ze ludia napokon to s cirkvou aj vzdaju a odidu, pretoze nemozu verit bludom,ktore im ich srdce nevie prehryznut. A potom sa naozaj nemoze v cirkvi zmenit nikdy zhola nic, ked akykolvek popud zvnutra cirkvi je skratka rychlo a potichu tipnuty ako taka dymiaca cigaretka. Ani vela smradu nestihne narobit. Vela strachu je tam. A cirkev sa vsetkym zda uz prilis velka,aby sa dalo proti neja nieco namietat sebavedome... a velakrat pocuvam, ze skratka cirkev je velka a ten system , akym funguje, nema ako tak reagovat a robit potrebne zmeny. Lenze to je prave to. Potom skutocne nefunguje az tak cekom dobre. Ale mala by...

werumka
26. júl 2012

@minewka Vzhledem k tomu, že na mě nijak nereaguješ, tak mi to může být celkem buřtík, ale když už jsme u těch polopravd, tak je zase vidno, že o papeži nemáš nastudováno nic Ty.
Za prvé: V době, kdy se stal členem Hitlerjugend bylo členství povinné. A i přes to se žádných jejich schůzí neúčastnil, anžto to odmítal. Nechápu, proč se neustále tato věc vykopává. Kromě toho veřejně nekolikrát řekl, že tato kapitola života ho mrzí (i když pro někoho tohle pořád může být málo, protože holt máme metr božštější, než Bůh).
Druhá věc: Pokud bys byla malinko sečtělá v literatuře týkající se Zlého ducha, tak bys věděla, že při exorcismech jasně vyplývá, že Zlý duch má z papeže opravdu velký strach. Takže za působení Zlého spíše považuji ten naprosto nelogický odpor, který lidé vůči papeži mají 😀
Třetí věc: Ano, působení Zlého se týká i Vatikánu a i tam působí zcela jasně i za přispění různých lidí. Ale je pouze na nich a na naší modlitbě, jak se tohle vyřeší. Ale papeže bych do toho fakt netahala 😀

minewka
26. júl 2012

@mamkabeika jasné, že adopciou pomáhame deťom...nemám vôbec nič proti adopcii - len sa mi nepáči, ako sa adopcia podsúva ako ideálne riešenie neplodným párom...adopcia je tu "pre každého" - každý pár má právo požiadať o adopciu...či pár s deťmi, či bezdetný...

A to s tou podporou centier...to by sme mohli potom povedať, že návštevou koncentračného tábora podporujeme nacizmus, že nakupovaním v potravinách, kde majiteľ nedodržiava zákonník práce tým podporujeme jeho nezákonné konanie, atď... na všetko sa vieš pozrieť z pozitívneho ako aj negatívneho hľadiska.

A ja ďakujem za veľmi peknú a zaujímavú diskusiu a dobrú noc 🙂

mamkabeika
26. júl 2012

@minewka Ešte ti odpíšem na tvoj posledný príspevok, napísala si ho tesne po mne, ešte som ho nevidela.

Napísala si mi: Presne takto sa v stredoveku argumentovalo, prečo sa nesmú vykonávať pitvy - lebo to bolo z morálneho a z kresťanského hľadiska neprípustné. Myslíš, že to bolo správne?

Lenže ja som neargumentovala len slovami: z morálneho a z kresťanského hľadiska neprípustné 😉 Tak ťa poprosím, aby si zareagovala na celý môj príspevok, nielen na "z morálneho a z kresťanského hľadiska neprípustné", pretože to je dosť nedostatočný argument 🙂 ďakujem 🙂

Využívaním IVF podporujeme myšlienku umelého oplodnenia a využívame už nadobudnuté poznatky o ľudských embryách. Ale ako sa k takým poznatkom prišlo? Nie náhodou manipuláciou a výskumom už zahodených embryí?
Keď si písala, že si proti vraždeniu embryí, nie je to tak trochu v rozpore s tvojím presvedčením? Alebo si svoje presvedčenie upravuješ podľa tvojho momentálneho zámeru? 😕

mamkabeika
26. júl 2012

@minewka Dobrú 🙂 A už idem naozaj spať 😉 Manžel už netrpezlivo na mňa čaká, normálne ho kvôli vám zanedbávam 😀 Dobrú noc 🙂

minewka
26. júl 2012

@werumka na čo som nereagovala? Keď prídem k netu, mám desiatky upozornení a ľahko sa môže stať, že niekoho príspevok adresovaný mne prehliadnem - snažím sa odpovedať každému.

- to nebol iný vhodný nástupca, ako pápež s takou minulosťou? Cirkev u svojich veriacich neodpúšťa i menej závažné prehrešky. A nehovoriac o tom, vzhľadom na históriu a niektoré ďalšie cirkevné prešľapy v súvislosti s nacizmom.
- no, ťažko sa argumentuje voči Duchom - ale myslím, že história nám ponúka dosť odpovedí k téme, či je možné, aby Zlý Duch mal strach sa "povenovať" aj pápežovi a či sa teda fakt nejakému aj nepovenoval...a či sa ten Duch fakt až tak veľmi bojí pápeža 🙂
- spoliehať sa na modlitbu a zhodiť si zodpovednosť z pliec na plecia niekoho iného - je veľmi elegantné riešenie, uznávam. 😀

macamac
26. júl 2012

@mamkabeika
chcem reagovať na toto:
"Svojím spôsobom vlastne využívame podľa vás "modernú medicínu", lenže ako tá moderná medicína nadobudla svoje poznatky? Využívaním embryí na výskumné účely. Podstúpením IVF tieto poznatky vlastne využívame. A keďže embryá sú nenarodené deti, z morálneho ani z kresťanského hľadiska je to neprípustné."

asi si prehliadla na str. 27 link, čo som dávala, pozri si

"Niektorí predstavitelia Katolíckej cirkvi sú v prospech očkovania schopní hodiť cez palubu aj katolícku morálku:
http://www.slobodavockovani.sk/news/otvoreny-li...

aj s komentom od niekoho iného som to sem skopčila z jednej témy

bárs by si mala pravdu, že Cirkev sa tak jednoznačne stavia k využívaniu embryí 😒

werumka
26. júl 2012

@minewka A v čem by měl být ten papež lepší? Mě trochu zaráží neustálé připomínání minulosti papeže, kterou nikdo nezmění, je desítky let stará a z mého pohledu naprosto marginální. Ukaž ma na kohokoli, kdo ve 14 letech neudělal nějakou kravinu. A tahle "kravina" ještě navíc byla nutností té doby. Benedikt je velmi pokornej člověk a skvělej teolog, který umí věci vysvětlovat (opět doporučuji Rozhovory).

Jaké prohřešky konkrétně (které jsou méně závažné) církev neodpouští? Ve své podstatě si církev může říkat, co chce, ale důležitější je, že odpustí Bůh, no ne? Odpuštění je vždy věcí vztahu člověka a Boha.

Další věcí je, že opravdu nechápu, proč by se církev měla neustále omlouvat (i když to už nesčetněkrát udělala) za to, co se stalo v minulosti. Byli to jiní lidé a církev se z toho snažila poučit. Ale jak by bylo Tobě, kdybych neustále předtřásala nějakou Tvojí chybu z minulosti a neustále podle ní tvrdila, že jsi horší člověk? To přece postrádá jakoukoli logiku. Je jednoduché plísnit za minulost, kterou už nezměníme.

Ano, zlý duch trýznil i mnoho svatých. Např. otce Pia skoro celý život. Ale něco jiného je trýznění a něco jiného je zaprodání se. Trýznění není svobodnou volbou člověka. Zaprodání se ano. A myslím, že z této problematiky mám načteno mnoho knih, které jsou svědectvími exorcistů, kteří tuto práci dělají léta, sedm dní v týdnu. A věř tomu, že kdyby exorcista nebyl pokorný člověk, tak Zlý duch toho okamžitě využije. (Jen tak mimochodem - ten nejznámější italský sloužil za války u partyzánů a byl vojákem. Je proto horším duchovním?)

Ano, já se asi opravdu mohu jen modlit, protože pokud nějací mně neznámí lidé dělají bordel ve Vatikánu, tak já s tím opravdu nic neudělám, než to, že to mohu buď kritizovat, veřejně na to poukazovat nebo se za to modlit. A z těchto třech variant bych řekla, že nejúčinnější je ta třetí 🙂 A to mluvím ze své zkušenosti. Ale to nevylučuje varianty předchozí. Jak bys takovou situaci řešila Ty?

werumka
26. júl 2012

@minewka Jinak jsem tím chtěla říct toto - diskutujme o tom, o čem něco víme. A to platí pro všechny strany.
Nemohu kritizovat modlitbu, když s ní nemám vůbec žádnou zkušenost. Nemohu kritizovat Boha, když jsem se s ním nesetkal. Nebudu slepě kritizovat "církev" za věci, které byly už omílané tisíckrát, tisíckrát vyvrácené a které pouze dokazují povrchnost získaných informací. Nebudu kritizovat lidi v cíkrvi, když jsem nikdy nezažil, jak mi může být mezi nimi dobře. A nebudu kritizovat papeže, když o něm vím akorát to, že byl členem Hitlerjugend. Ale taky nebudu plácat nesmysly o IVF, když tomu vůbec nerozumím. Dost to pomůže tomu, abychom mohli diskutovat na úrovni.

minewka
26. júl 2012

@werumka idem už spať, odpoviem ti podrobne zajtra - len úplne v krátkosti na tvoj posledný príspevok - škoda, že si pre "druhú" stranu našla len jednu vec, ktorej nerozumieš...🙂

Pre dnešok dobrú noc... 🙂

werumka
26. júl 2012

@minewka Neboj, určitě bych jich našla víc, ale nepročítám to tu každý den (osobně si ale myslím, že o IVF vím dost, jen nemám potřebu se zapojovat 😀) Jen jsem si všimla, co se tu řeší nejvíc. Ale upřímně - nikdo z přítomných tu před tím nebyl tím, kdo začal segregovat na "blbé věřící" a "chytré ateisty". Tak bych jen byla ráda, kdyby se chytrost ateistů držela toho, čemu rozumí.

Dobrou noc i Tobě 🙂

katja78
27. júl 2012

@vejula - a ako si tie verše vykladáš Ty? Kto je Peter? A kto sú robotníci, ktorí majú ísť na žatvu? A čo je žatva?

katja78
27. júl 2012

@minewka - tak dám protioztázky: Prečo je u nás incest trestný? možno tí dvaja aj chcú spolu deti, že nejde len o poblázneneie vášní...možno nechcú deti s nikým iným... prečo im v tom zákon bráni?
Prečo je trestná polygamia? Môže platiť to isté, že zúčastneným to tak vyhovuje...že to nechcú inak. Prečo sa na to náš zákon pozerá tak, že ju trestá?
Sú tieto veci mravne v poriadku? Je mravne v poriadku úplne všetko, čo náš zákon povoľuje? Tebe by incest alebo polygamné vzťahy vyhovovali?

Katka, ešte raz opakujem. Je diametrálny rozdiel, či niekto upozorňuje na spôsob, ako dovolíme, aby sa nový život počal, a či nejakým spôsobom niekto prisudzuje väčšiu či menšiu hodnotu samotnému životu, ktorý pri tom (aj mravne nesprávnom) spôsobe môže vzniknúť. Cirkev upozorňuje len na spôsob. Ak to nechápeš, nebudem sa viac unúvať Ti Tvoj predsudok vyvrátiť. Konkrétny príklad, napr. nejaké vyjadrenie zo strany RKC, si mi (ako obyčajne) nedala.

Ak chceš, prečítaj si vyjadrenie slovenskej RKC: http://www.kbs.sk/?cid=1131385570
http://www.kbs.sk/?cid=1282724179
Je tam nejaká zmienka o deťoch, ktoré sa narodili zo skúmavky, niečo v zmysle, žeby neboli hodné tohto života? Je rozdiel kričať...ľudia, nerobte to takto, nie je to správne a ...vážení rodičia, tým, že ste sa rozhodli splodiť svoje dieťa v skúmavke, tak toto dieťa vám nikdy nepokrstíme (napríklad).
Ty ten rozdiel nevidíš? Neznamená, že ak nesúhlasíš s niekoho názorom, postojom, skutkom, že ten človek je v Tvojich očiach menejcenný.

katja78
27. júl 2012

@minewka - umelé oplodnenie môže zmierňovať následky neplodnosti, ale nie vždy, mám pocit, že to percento je niekde okolo 30% (pripúšťam, že sa môžem mýliť, ale asi nie veľmi, ak máte niekto presnejšie údaje, tak ma, prosím, opravte). Takže rovnako môže (ak nie viac) následky neplodnosti zhoršovať. Napr. 7x IVF a manželia sa svojho pokladu nedočkali, a psychické následky môžu byť ešte horšie.
Iste, aj intubácia, TEP-ka...môžu byť urobené zle, ale percento je niekde úplne inde. Určite sa nevykoná 70% intubácií, TEp-iek nesprávne. A bez nich by choroba viedla buď k smrti, alebo k zhoršovaniu choroby.
A kto a prečo teda môže povedať, upozorniť, či sa už hráme na Boha a kedy ešte nie? Predovšetkým svedomie lekára, pacienta, všetkých zainteresovaných...často-krát sa poučíme až z vlastnej histórie.

vejula
27. júl 2012

@katja78 ahoj. Ono vieš, je celkom jedno ako si to vykladam svojim rozumom, snad raz pochopim hlavne srdcom za pomoci Boha, čo tym mysli... Možno tym mysli ludí, ktorí su obdarení duchom svatym a širia evanjelium... Nemyslim, že je tam nutne tych ludi otitulovať, posadiť ich na zlate stoličky...
Pokial viem, JEžiš proti takymto veciam dosť značne vystupoval. Vravel, že im stači palica ked pôjdu hlasať -božie slovo.... Ako pisala @lucka_220809 je to skutočne velkym paradoxom čo čitame v Biblii a to čo vidime v realite. ako funguje ta hirerarchia, ako sa papež nechava titulovať, ako si nechava bozkavať zlaty prsten, vidi ako sa ludia trhaju o to aby sa dotkli jeho plašťa, ako plaču od dojatia, ked ho vidia vystupovať - viem o čom hovorim, bola som v šaštine ešte ako male dieťa....
Ked lucka pisala o tych paradoxoch nikto na to nereagoval. Neviem prečo...